CSU-politici: Islam geen deel van onze cultuur

”Dat de islam deel van onze cultuur is, onderschrijf ik niet”, zegt de fractievoorzitter van de CSU in het Duitse parlement. Ook andere politici van de CSU nemen afstand van de formuleringen van de president van Duitsland. Volgens een peiling is tweederde deel van de Duitsers het niet eens met de uitspraken van Wulff.

Nadat politici van de oppositie en van de FDP de uitlatingen van de Duitse president Christian Wulff over de toenemende betekenis van de islam in Duitsland begroet en die van de CDU deze als omschrijving van de toestand geaccepteerd hadden, neemt de CSU er nu afstand van.

De voorzitter van de fractie van de CSU in het Duitse parlement, Hans-Peter Friedrich, beoordeelde de rede van Wulff als ”belangrijke discussiebijdrage”, maar sprak de president eook tegen: ”Om het duidelijk te zeggen: de belangrijkste cultuur in Duitsland is de christelijk-joodse cultuur van het Avondland. Zij is niet de islamitische en zal dit in de toekomst ook niet zijn”. Hij zei tevens: ”Dat de islam deel van onze cultuur is, onderschrijf ik niet. Deze interpretatie van de president deel ik niet.” De christelijke cultuur van het Avondland met joodse wortels zou de belangrijkste cultuur zijn, waaraan iedereen zich zou moeten aanpassen die in Duitsland zou willen leven.

Friedrich verwees daarbij naar de rede van Wulff op zondag aangaande de Dag van de Duitse Eenheid. Daarin had Wulff verklaard: ”Het Jodendom behoort ongetwijfeld tot Duitsland. Dat is onze christelijk-joodse historie. Maar de islam behoort intussen ook tot Duitsland.”

Bondskanselier Angela Merkel (CDU) verdedigde Wulff. In de fractie van de CDU zei ze, dat de president van een ”christelijk-joods Avondland” zou hebben gesproken en gezegd hebben, dat de islam ook tot Duitsland zou behoren. Dat zou echter niet betekenen, dat de islam het fundament van het culturele begrip van Duitsland zou zijn.

”Godsdienstvrijheid mag geen godsdienstgelijkheid worden”


Ook andere politici van de CSU hadden kritiek op dit deel van de rede van Wulff. De CSU-afgevaardigde Norbert Geis zei in de ”Bild-Zeitung”, dat de rede dubbelzinnig geweest zou zijn. ”Als de president de islam in Duitsland gelijk zou willen stellen aan het christendom en het Jodendom, zou ik dat als fout beschouwen”.

De Beierse minister van sociale zaken Christine Haderthauer (CSU) zei in de ”Leipziger Volkszeitung”: ”Godsdienstvrijheid mag geen godsdienstgelijkheid worden”.

De voorzitter van het comité voor binnenlandse zaken in het parlement, Wolfgang Bosbach (CDU), zei: ”Weliswaar is de islam intussen deel van de levensrealiteit in Duitsland, maar bij ons hoort de christelijk-joodse traditie”.

De voorzitter van de fractie van de Groenen, Renate Künast, echter steunde Wulff. ”Laten we ons voordeel doen met deze rede van de president en de toekomst organiseren!”.

Donderdag zal minister van staat Maria Böhmer (CDU), de gevolmachtigde van de regering voor migratie, het parlement over het achtste rapport van de regering over ”de situatie van de buitenlanders in Duitsland” informeren. Dan zal de nieuwe minister-president van Hessen, Volker Bouffier (CDU), voor het eerst in het parlement spreken.

Peiling: ruime meerderheid wijst Wulffs uitlatingen over de islam af


De president stuit met zijn uitspraken over de betekenis van de islam in Duitsland volgens een peiling bij tweederde deel van de Duitse burgers op afwijzing. Volgens een dinsdag gepubliceerde representatieve YouGove-peiling in opdracht van de ”Bild-Zeitung” verklaart 66% van de 1008 ondervraagden dat ze het niet eens is met de uitspraken van Wulff.

24% van de ondervraagden steunde de president, 9% had geen mening.

”Objectieve grenzen van het integratievermogen”

”Goede redes zouden zich daardoor onderscheiden, dat ze de juiste vragen stellen”, zei CSU-politicus Friedrich. Eerst zou daarbij kennis moeten worden genomen van de feiten. Zo zouden er in Duitsland een miljoen moslims zijn, die hier ook zouden willen blijven. Bij alle tolerantie zou echter ook erkend moeten worden, ”dat er objectieve grenzen van het integratievermogen bestaan”.

Als voorbeeld noemde de CSU-politicus bijvoorbeeld schoolklassen, waarin geen oorspronkelijke Duitse kinderen meer zouden zitten. De plaatsvervangende fractievoorzitter van de CDU/CSU-fractie sprak zich bovendien uit tegen een immigratiedebat om economische reden op dit moment. Eerst zouden de problemen van de immigranten op de arbeidsmarkt opgelost en de integratie van de migranten overmeesterd moeten worden.

EKD-voorzitter: ”Nuchter, zakelijk en gelaten”

De raadsvoorzitter van de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD), Nicolaus Schneider, zei, dat Wulff ”nuchter, zakelijk en gelaten de Duitse realiteit” zou hebben omschreven. ”Thuis zijn in Duitsland betekent immers ook volgens onze overtuiging, onze grondwet en de in haar vastgelegde waarden te accepteren en te beschermen”. Daartoe zouden ook, zoals Wulff benadrukt zou hebben, in de allereerste plaats ”de waardigheid van ieder mens, de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van religie en van het geweten, de gelijkberechtiging van man en vrouw horen. Om zich aan onze gemeenschappelijke regels te houden en onze manier te leven, te accepteren.”

Wie zich daar niet aan zou houden, zou op vastberaden verzet moeten rekenen: ”Dit ondersteunen wij net zoals het aanmoedigen van alle burgers om hun talenten en vaardigheden bij de vormgeving van onze samenleving in te brengen”, aldus voorzitter Schneider. Het zou goed zijn, dat de president de festiviteiten i.v.m. de Duitse eenheid ervoor gebruikt zou hebben om ook het thema integratie als toekomstige uitdaging in ons land duidelijk te benoemen.

”Het hele debat is wereldvreemd”


De islamwetenschapper Gerd-Rüdiger Puin uit Saarbrücken verweet Wulff ”wishful thinking”. ”Het hele debat is wereldvreemd, omdat er geen kritische houding in Duitsland tegenover de islam bestaat”, zei Puin tegen de ”Saarbrücker Zeitung”.

In de Koran zou ”geen enkel aardig woord over de ’ongelovigen’ staan, maar 300 verzen die hen dreigen met het ergste op aarde en in de hemel”. Puin appelleerde aan de verenigingen om afscheid te nemen van die islam die het islamitische recht boven het wereldlijke recht plaatst: ”Dan is de islam een deel van Duitsland”.

Bron: tekst: FAZ.NET

Vertaald uit het Duits door: E.J. Bron

6 opmerkingen:

  1. De islamdiscussie gaat niet over, ook niet meer in Duitsland, Merkels recente opmerkingen geven dat aan.

    Merkel roept moslims op grondwet na te leven

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ah! De christendemocraten in Duitsland willen dat gelukkig nog wel zeggen. Toch raar dat die de leider van wat nu Die Freiheit uit de fractie is getrapt. Veel meer 'Christenen' zouden zijn lijn moeten volgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Met wat verschillen toch vooral veel overeenkomsten tussen Duitsland en Nederland.
    Die Evangelische Kirche, daar moet je het niet van hebben, evenmin als bij ons van de PKN. Wat Wulff zei lijkt een beetje op wat bij ons een paar jaar geleden Vogelaar zei (zoiets van dat we naar een joods-christelijk-islamitische cultuur op weg zijn en dat dat reuze is). Was het daarom dat Wilders haar "knettergek" noemde? Bijval voor Vogelaar uiteraard uit Groen-Linkse hoek, zoals in Duitsland voor Wulff van die verschrikkelijke Künast.
    Alleen, die Wulff is een CDU-politicus, meer een soort CDA-er dus, anders dan Vogelaar. Maar daarvoor hadden wij dan weer onze CDA-er Donner, die ijskoud verklaarde dat hier ingevolge de spelregels van de democratie de sharia niet was tegen te houden als er een meerderheid voor zou zijn. Voor de rest veel van hetzelfde. Wordt er in Duitsland iets gezegd wat in Nederland niet ook wordt gezegd, of wordt er in Nederland iets gezegd wat in Duitsland niet ook wordt gezegd? Zo te zien niet. Een feest van herkenning dus. Hoewel...een feest?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik zal de islam nooit als een deel van Europa kunnen zien, zeker niet zolang in islamitische landen andere godsdiensten worden vertrapt en onderdrukt. Er kan pas een harmonieus samenleven tussen al die godsdiensten zijn als niet alleen in Europa, maar ook in de islamitische landen godsdienstvrijheid voor het individu geldt. Maar zolang mensen de gevangenis in gaan of de doodstraf krijgen als ze afvallig zijn van de islam, gruw ik van dit soort ideeën.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Künast, van de Groenen, belijdt haar geloof in de maakbaarheid van de multiculturele heilstaat op nietsverhullende wijze:
    "De voorzitter van de fractie van de Groenen, Renate Künast, echter steunde Wulff. ”Laten we ons voordeel doen met deze rede van de president en de toekomst organiseren!”."
    Wat zal dat voor toekomst zijn, als we het organiseren ervan aan dezulken als Künast overlaten?
    Organiseren, daar zijn ze goed in, die Groenen. Künast, Fischer, Trittin, allemaal briljante organisatoren van het eerste uur
    (ergens rond 1968). Ze hebben het zo goed gedaan dat overal waar wat te organiseren valt hun geestverwanten zitten. Op naar het multiculturele Utopia!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoe kan een partij een ideologie, of zoals zij willen een religie omarmen die vrouwen die nog maagd zijn en veroordeeld tot de doodstraf eerst verkracht dienen te worden. Er is geen enkele andere religie in de wereld die hier toe oproept. Dit kan alleen voortkomen uit een totalitaire ideologie. In de Koran wordt meer opgeroepen de Joden te vernietiging dan in mijn Mein Kamph van Adolf Hitler. Wij Nederlanders horen of moeten hier tegen op staan. De PVV en zijn aanhangers worden uitgemaakt voor NSB’ers. Als dit de definitie is om mijn waarden en normen als Nederlander te bewaren dan zij het zo.
    Men zou zich eens een keer moeten afvragen hoe de Joodse gemeenschap zich op dit moment voelt. Mein Kamph is verboden maar de koran is toegestaan en nog erger; wordt met hand en tand verdedigd. En om als Geert Wilders te spreken; ik heb het hier niet over de moslims maar over de verwerpelijke ideologie van de Islam.

    BeantwoordenVerwijderen