De omstreden bronnen van de Islam


In deze Engelstalige tekst The evidence says Muhammad existed wordt opnieuw, en wel op karikaturale wijze gesuggereerd dat Petra Sijpesteijn (hoogleraar Arabische taal en cultuur aan de universiteit in Leiden) het traditionele islamitische verhaal bevestigt. Dat zou in volstrekte tegenspraak zijn met het radio-interview hieronder. Haar kennende spreekt ze niet met twee tongen, en dus lijkt het eerder een geval van religieus dan wel politiek correct getinte verslaggeving over haar wetenschappelijk onderzoek. In het radio-interview is duidelijk te horen dat Petra geen enkel punt weerlegt van bevindingen van de zogenaamd "polemische" onderzoekers. Ze loopt wel diplomatiek om de kernpunten heen.

Radio-interview: Islam op papyrus hierr.

Hier een Engelse toelichting: "Petra Sijpesteijn is digging through piles of unread papyrus fragments from the formative 7th and 8th centuries in Egypt. Contrary to what theNederlandse Wereldomroep reports, she finds nothing that supports the painstakingly detailed traditional accounts of Islamic expansion. In the recent Radio 1 interview she speaks plain unambiguous Dutch but the reporters also don't get it. They ask her to confirm that the early Muslims were peaceful - as Dutch politics hopes them to be. The answer that her findings in fact don't even prove that Muslims as such existed in these early days, and that there were the usual preparations for war, but that there was nothing Islamic about that, that answer is burried in naive, uneducated chatter.

The Nederlandse Wereldomroep article is equally uninformed, but it is also hate-mongering by suggesting a rift between Professor Sijpesteijn and her dissident colleagues: it deliberately misrepresents the well-published position of these scholars regarding the spread of Islam. On the basis of the existing evidence they argue for an inverted scenario of gradual spread of an Arab or Arab-Persian empire before the establishment of the formal religion. Professor Sijpesteijns findings confirm nor contradict this alternative. That is the real news."


Thomas Milo

Opnieuw omstreden prediker uitgenodigd voor Bekeerlingendag


Ontdek Islam heeft opnieuw een omstreden prediker uitgenodigd voor zijn jaarlijkse Bekeerlingendag, 8 januari 2011 in Amsterdam. Op de sprekerslijst staat de Brit Abdur Raheem Green, zo blijkt uit een voorlopige aankondiging van de organisatoren. Green kreeg in 2005 geen toegang tot Australië, omdat hij op een zwarte lijst stond van de veiligheidsdiensten, zo meldt de Belgische ex-moslim Peter Velle. Hij plaatste onlangs enkele foto’s op zijn blog van Belgische radicalen, die tijdens een recente islamconferentie in Londen met Green op de foto gingen.

Velle baseert zich verder op een bericht uit de Daily Mail. Deze Engelse krant meldde eind vorig jaar dat Green heeft gesproken bij de Islamic Society op het University College in Londen. Voorzitter van deze vereniging was de Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab - beter bekend als de ‘Christmas day bomber’, die tijdens Northwest Airlines-vlucht 253 van Amsterdam naar Detroit kort voor de landing door een Nederlandse passagier werd overmeesterd.

Claire Berlinsky: Ban the Burqa

1barbie_met_hoofddoek_2

De beslissing om de hoofddoek te dragen moet eerder worden gezien op de manier waarop men die beslissing in de Verenigde Staten zou zien wanneer men besluit een clan-gewaad of nazi-opsmuk te gaan dragen. Ja, je bent vrij dit te doen, maar nee, je kunt dit niet dragen en verwachten te worden aangenomen door de overheid om aan schoolkinderen les te geven, en nee, we gaan niet samen beweren dat deze keuze geen diepere en duistere betekenis heeft van politieke en culturele aard.

Verbod op de boerka is zonder twijfel een vreselijke aanval op het ideaal van godsdienstvrijheid. Het is het teken van een wanhopige samenleving. Niemand wil dat die dingen zo ver komen dat dit nodig is, maar het is niet anders.
(...)
Dat kan allemaal waar zijn. En toch moet de boerka verboden worden. Alle vormen van versluiering moeten worden verboden of sterk afgeraden en gestigmatiseerd. De argumenten tegen een verbod zijn samenhangend en principieel. Ze zijn ook hol en ontoereikend. Ze slagen er niet in om met een belangrijk feit rekening te houden, en dat feit is: Wanneer Europa nu geen verzet biedt tegen het dragen van de sluier - en de daarachterliggende opvatting over vrouwen en hun plaats in de samenleving – zal binnen een generatie in veel steden in Europa geen vrouw meer ontspannen en comfortabel kunnen rondlopen.

Lees hierr verder.

Moslimbroeders en trotskisten bezig met nieuwe Gaza-vloot


Komend voorjaar zal een nieuwe ‘vredesvloot’ opstomen richting Gaza. Ook vanuit Nederland zijn er plannen ‘om een vloot met goederen te laten vertrekken onder begeleiding van een Nederlandse delegatie bestaande uit politici, academici en activisten’.

Het Nederlandse initiatief is onderdeel van de European Campaign to End the Siege on Gaza. Dezelfde organisatie was afgelopen voorjaar nauw betrokken bij de vorige vredesvloot. Bij de entering van een van de schepen vielen aan boord negen doden. De campagne liep desondanks uit op een publicitaire overwinning voor de organisatoren en een morele nederlaag voor het Israëlische leger. De meeste media besteedden grote aandacht aan het geweld van Israëlische kant, en zwegen over het gewelddadige gedrag van de opvarenden en over de politieke achtergronden van het Gaza flotilla.

Sabatina – alleen tegen eermoorden en gedwongen huwelijk


Als 17-jarige tegen haar wil uitgehuwelijkt, vluchtte Sabatina James (foto) het huis uit en bekeerde zich van de islam tot het christendom. Ondanks de voortdurende bedreiging door islamisten vecht ze moedig tegen de onderdrukking van islamitische vrouwen, tegen gedwongen huwelijk en eermoorden.

»Velen zijn te laf om het islamisme aan te spreken«

Twee spotlights zetten volle licht op multiculturele samenleving

Bosma’s boek loopt als een trein die uit de rails loopt op de as Gouda-Parijs
De voorstellen van Ahmed Marcouch zijn geen takkiyya, maar eerder Jokiyya

Waar komt de politieke opmars van de PVV vandaan? Wat is er aan de hand met islam, immigratie en integratie? Waarom laait de veenbrand rond deze drie samenhangende onderwerpen steeds weer op? Wat moeten we aan met het Marokkanendrama?

Twee recent verschenen politieke boeken geven misschien niet een kant-en-klaar antwoord op al deze vragen, maar ze verschaffen wel veel inzicht en achtergrond over de thema’s, waarover onze samenleving al tientallen jaren tot op het bot is verdeeld.

De auteurs zijn elkaars politieke tegenpolen. Martin Bosma (PVV) en Ahmed 


Daar is een man met een man getrouwd



V., 29 september 1971

(...) Een paar dagen geleden stond ik in het privaat te wateren, dat aan de straatzijde van de woning, naast de huisdeur gelegen is. Twee kinderen, een jongen en een meisje van ongeveer zes jaar kwamen over het voortuinpad rustig naar de deur, belden elk een keer aan en begaven zich toen weer terug naar het trottoir, om daarvandaan de dingen die komen gingen, gade te slaan. Ik deed niet open. Niemand deed open. Het jongetje zei: 'Welnee, daar is niemand getrouwd.' 'Ja, hoor: daar is een man met een man getrouwd.' Daarop verwijderde zich de wezentjes in een verbrokkeld, voor mij onverstaanbaar gemompel. Ik moest er lang over nadenken. Er is iets zeer benijdenswaardigs in de moeiteloze kernachtigheid waarmede de situaatsie was samengevat: 'Daar is een man met een man getrouwd.' Acht woorden meer niet, kunstbroeder. In hoeveel woorden of eigenlijk in hoe weinig woorden moet iets nog samen te vatten zijn, wil het werkelijk de moeite waard wezen? Acht tot tien woorden, ofwel veertig tot vijftig lettertekens dacht ik. Zodra er meer tekst nodig is, wordt de mededeling al twijfelachtig. En dan te bedenken, dat de redevoeringen van Fidel Castro gemiddeld 4 1/2, die van Brezjnew wel eens ruim 6 uur duren!
(...)

Uit: De Taal der Liefde - G.K. van het Reve
Pag. 130
Athenaeum - Polak &  Van Gennep
Amsterdam 1972

Tweedehands

Rozenbottel

Rozenbottel

De Zwarte gaten van de Zwarte parelwinnaar

Afgelopen zaterdag beleefde Homeland haar Nederlandse premiėre.
 
In het feestelijke bijzijn van Gretta Duisenberg, Dries van Agt Hans van der Broek en niemand minder dan Louis van Gasteren. U weet wel de regisseur die tijdens zijn jonge jaren in de oorlog een Joodse onderduiker vermoordde en dat vervolgens als een onvermijdelijke verzetsdaad wist te presenteren.

Sinds ik hier op Hoeiboei aandacht besteedde aan de Zwarte Parel Winnaar, is er het een en ander gebeurd. Sluizer zorgde in een aantal interviews die sindsdien zijn verschenen voor nog meer 

Ellen ten Bruggencate: Weg van mijn moeder

Als je kunt schrijven als Ellen ten Bruggencate en wanneer je een moeder hebt (gehad) als die van Ellen ten Bruggencate dan schrijf je vroeg of laat een boek. Dat kan niet anders. Want Ten Bruggencate heeft een verhaal te vertellen. Een bijzonder verhaal waar zij lange tijd niets van af heeft geweten. Het handelt over het oorlogsverleden van haar moeder en bevat bizarre, pijnlijke en bijna ongeloofwaardig details zodat je vrijwel zeker weet dat het niet verzonnen kan zijn.

Weg van mijn moeder is de titel van het (autobiografische) boek. Een knap gevonden titel die je op wel drie manieren kunt interpreteren. Dat wordt bij het lezen al snel duidelijk.

Toch gaat Weg van mijn moeder over meer dan de titel doet vermoeden.

Tot tranen toe werd ik bewogen door

Over media en fatsoen in de zaak ERIC L.

Een kamerlid is in opspraak. De media gaan er voluit tegenaan. De bewoordingen liegen er niet om. Ontucht, minderjarigen, aanrandingen wellicht. Veertien dagen detentie. Maar het kan toch niet waar zijn dat je voor zelfs maar één zo’n vergrijp maar veertien dagen krijgt? Dan wordt bekend dat de delinquent maar één week moest brommen. En vervolgens blijkt dat ook niet waar, hij is in hoger beroep veroordeeld tot één week voorwaardelijk en een boete van € 250. Vervolgens blijkt dat hij niet is veroordeeld wegens ontucht met twee minderjarigen maar met een. En nadien werd bekend dat die een leeftijd had waarop het op zich niet verboden is om mee te verkeren. Waarom werd de toenmalige sergeant dan veroordeeld? Dat was vanwege

UK Muslim Brotherhood Contributes To UK Anti-Semitism

Vervolgens
Israeli media have reported on a report published by a UK Jewish community organization detailing how anti-Semtic themes have become more common in the UK mainstream during the past year. According to the report:
A report published by a Jewish community organization on Thursday highlights how old anti-Semitic themes to depict Israel and Zionism have become more widespread in mainstream British circles during the past year. Comparisons of Israel and its supporters to Nazi Germany have become increasingly common among the public, and anti-Semitic conspiracy themes are being used more freely in conversation, the “Anti-Semitic Discourse in Britain in 2009” indicated. The 57-page report was published by the Community Security Trust, which monitors anti- Semitism and provides security for the Jewish community in Britain.
The CST report explains how the UK Muslim Brotherhood has contributed to the diffusion of anti-Semtic themes:


Lees hierr verder.

De onzichtbare ayatollah in Nederland



 'Hitler is een held voor veel moslims'

Moslima Nahed Selim ziet de hand van ‘de onzichtbare ayatollah’ in de vervolging van Geert Wilders. Terwijl de PVV-leider wordt uitgemaakt voor fascist, constateert zij dat Wilders’ vergelijking van de Koran met Mein Kampf wel degelijk berust op historische feiten.

Bij de haard ligt een Arabisch boek met op de kaft een portret van Adolf Hitler. Het is een bloemlezing uit Mein Kampf, het boek dat Hitler schreef om zijn verderfelijke nationaal-socialistische ideologie te schragen, vertelt publiciste en beëdigd tolk Nahed Selim. "In de Arabische wereld is Mein Kampf een populair boek. Je kunt het overal kopen. Deze versie heb ik in Egypte gekocht, het land waar ik ben geboren. Het is alweer de achttiende druk."

Het is geen toeval dat het boek zo'n prominente plek inneemt in de woonkamer van de 57-jarige Selim. De moslima die in Nederland vooral bekend is vanwege

De »ondergang van de islamitische wereld«


Een verrassende analyse uit de pen van een islamitische wetenschapper. 

Waar komt de haat van delen van de islamitische wereld tegenover het Westen vandaan? Ligt dat alleen maar aan de verkeerde politiek van de Amerikanen, aan de ongelukkige Irak-oorlog, de gevechten in Afghanistan of het onopgeloste Palestina-probleem?

De Duitse politicoloog Hamed Abdel-Samad, zelf moslim en afkomstig uit Egypte, heeft een antwoord waarmee de meeste moslims waarschijnlijk niet blij zullen zijn: hij ziet in de islam een ondergaande cultuur, die als het ware om zich heen slaat, voordat ze sterft.

Maar hoe komt dat? Is niet juist de islam de enige religie die groter wordt, en wel niet alleen door demografische ontwikkelingen? Heeft hij niet bijvoorbeeld in Afrika een aantrekkingskracht op velen, die geen andere religies (meer) uitoefenen? Wekt niet juist de islam de indruk van agressieve kracht, die daarom vele mensen angst inboezemt?

De ergste menselijke zonde is ...


De ergste menselijke zonde is de bereidheid zich in een hoek te laten trappen. Ik wil niet in een hoek of verborgen kelder leven. Dat kan ik niet. Zo iets geweldigs is het leven nu ook weer niet: ik bedoel dat ik, als ik in zedelijk opzicht niet waardig, met opgeheven hoofd kan leven, dan maak ik er een eind aan, want met minder neem ik geen genoegen, al neemt dat hele leger van fluweeldragende kirders er wel genoegen mee. Ik ben een schepsel Gods, en geen karikatuur, forumdanser, kutartikeltjesmaker, of wat ook. Daarom ga ik nu op reis. Ik moet proberen dit schrijvend bestaan machtig te worden, al is het in een van drijfhout gebouwde hut. Ik wil, als ik daar zin in heb, 10 uur per dag of langer kunnen schrijven, weken, maanden lang, en als dat niet mogelijk blijkt, dan knoop ik me rustig op - hoogstens zou me dan nog de overweging kunnen weerhouden, dat ik Manuel van Loggem de voldoening niet gun - want in een ander soort leven heb ik geen zin meer.

Het monotheïstisch dilemma - Paul Cliteur


Vandaag verschenen: Het Monotheïstisch Dilemma - Paul Cliteur.

Voor meer info klik hierr en hierr voor The Secular Outlook.

"Ach, wat maakt het uit?"

Ach_wat_maakt_het_uit

Updated & nog steeds actueel.

Dit is nu salonfähig

"Hoezo islamisering? Geef dan voorbeelden?! Ik kan nog steeds doen en laten wat ik wil dus waar maakt iedereen zich eigenlijk zo druk om?

"En dit zijn toch maar incidenten: 'Devote moslimvoetballers die niet tegen homo's willen spelen'? Of een moslima raadslid die 'n raadsvergadering een kwartier laat schorsen om te bidden?
"Hoe vaak komt dat nou voor? Laat ze toch hun ding doen! Vermeld eens positief moslimsnieuws! Altijd dat islamgebash! Waarom moet een kunstenaar zo nodig telkens die arme moslims provoceren?

"Islamitische propaganda bij de publieke omroepen? We hebben het toch ook over kerst? Nee, dit is echt spijkers op laag water zoeken. Trouwens, Nederlandse kinderen worden veel te individualistisch opgevoed, dus het is een zegen dat er meer (gehoofddoekte) niet-westerse kleuterleidsters komen.

"Geen enkele bezoeker heeft er toch last van als moslima’s in het theater niet naast een man willen zitten of dat er gescheiden loketten voor mannen en vrouwen in één gemeente zijn? Wat maakt het uit dat vrouwen in een boerkini willen zwemmen? Het stoort me niet en anders kunnen ze niet zwemmen. Het is beter dan de sexualisering van de samenleving en 't voorkomt ook nog eens huidkanker want 'onze meisjes' lopen er veels te bloot bij. Belangrijker is dat genitale meisjesverminking nu effectief wordt aangepakt.

"Ik kan m'n hond nog steeds uitlaten hoor, maar je hoeft dat toch niet per se naast een moskee te doen? Kwestie van respect.

"Waarom is het toch nodig religies te bekritiseren en mensen onnodig te kwetsen? Wat heeft haatzaaien of aanstoot geven nu voor zin? Er zijn toch ook bruggenbouwers als Tarik Ramadan, Achmed Marcouch en Kader Abdolah? En kijk eens hoe fantastisch Aboutaleb of Tofik Dibi 't doen!

"Ik kan nog steeds eten en drinken wat ik wil. Dat er in de schappen van A.H. steeds meer ruimte komt voor halalprodukten is alleen maar logisch en wat maakt mij dat nou uit? Als die mensen dat willen... ik hoef het toch niet te eten? Nou ja, ik weet ook wel dat er in de kantine van mijn werk sinds kort alleen nog maar halalkroketten worden geserveerd en op de universiteit van mijn zoon, maar ik proef het verschil toch niet en van varkensvlees word je maar dik, dus wat maakt het uit? Halal is toch niet slecht?

"En dat er op de vrijdagmiddagborrel geen alcohol meer wordt geschonken omdat dat nu eenmaal niet integrerend werkt, dat is toch ook niet zo erg? Je kunt overal wel een probleem van maken. Het is eigenlijk wel gezond voor me, dan begin ik wat later te drinken en ik kan daarna toch gewoon met mijn vrienden naar de kroeg gaan? Daar kan ik zo veel drinken als ik wil, dus nee, ik zie het probleem niet.

"Ik heb er ook geen last van dat sommige collega's een paar keer per dag naar de speciale 'stilteruimte' gaan waar vrouwen en mannen gescheiden kunnen bidden. Dat vind ik eigenlijk wel mooi, en ik ga ook wel eens wat langer naar de wc of buiten een sigaretje roken. Daar zegt toch ook niemand iets van? Een beetje meer respect voor elkaar, dat zou wel helpen.

"En dan dat gezeur over die hoofddoek! Mijn moeder droeg vroeger ook een hoofddoek, of een sjaal, dan bleef haar dure permanentje tenminste goed als ze door weer en wind op de fiets boodschappen ging doen. Die hoofddoek wordt al zo lang door vrouwen gedragen! En om zoveel verschillende redenen. Wat gaat mij dat aan? Nee, als het de eigen vrijwillige keuze is van die meisjes dan mag dat toch zeker? Als ze 'm niet zouden dragen, dan mogen sommigen helemaal het huis niet uit of werken of sporten. Dat is pas erg. Dus nee die hoofddoek moet je respecteren. Bovendien zijn de meesten al gewend om 'm als kind te dragen. Dat is nou eenmaal die cultuur! En het is maar een kledingsstuk hoor, dat trouwens vaak nog heel charmant, fleurig en verleidelijk is, je mag ze daarom niet buitensluiten. Ik zie niet in dat die vrouwen zich aan onze cultuur moeten aanpassen. Wat is er zo mooi en vooruitstrevend aan die ordinaire meiden met navelpiercings die ik overal zie? Vindt u het gek dat die meiden voor hoer worden uitgescholden? Nou, ik niet, ik zie liever een meisje met een hoofddoek bij de kassa van A.H. dan zo'n Hollandse del met een grote bek. Ik reken het liefst bij zo'n hoofddoekje af want dan weet ik tenminste dat ik nog met égard word behandeld. Wat dat betreft kunnen we nog een voorbeeld nemen aan die vrome moslims. Je kunt er eenvoudigweg niet omheen.

"Trouwens, mijn dochter hoeft er toch zeker geen een te dragen als ze dat niet wil? We leven hier in Nederland hoor en niet in een islamitisch land! En háár dochtertje van vier, mijn eerste kleinkind, heeft een gehoofddoekte juffrouw die hartstikke lief is voor mijn kleinkind. En dáár gaat het toch om! Bovendien had mijn dochter in de buurt waar zij woont geen andere keuze, haar dochtertje speelt gewoon met meisjes die ook een hoofddoekje dragen. Nee, je mag niet discrimineren. Hier in het dorp zie je ze trouwens niet of nauwelijks. Mijn dochter is nog nooit voor hoer uitgescholden, ook niet toen ze onlangs in Amsterdam bij een vriendin logeerde die nota bene in De Baarsjes woont. Je moet alleen geen aanstoot geven en niet in korte rokken gaan lopen, niet provoceren, dan is er niets aan de hand en word je echt niet aangerand. De hoofddoek is gewoon een verworven recht.

"Het valt allemaal wel mee met die islamisering. Ik zie het niet en Hollandse meisjes trouwen toch ook met Marokkanen of Turken? Dat is toch pure integratie? Nee, ik heb nergens last van. Het gaat maar om een klein groepje dwarsliggers en vind je het gek dat die boos zijn? Ze worden altijd maar gediscrimineerd of beledigd. Ze mogen de discotheek niet in omdat ze meisjes lastig zouden vallen, alsof Hollandse jongens dat niet doen! En wat wil je met zo'n Wilders die continu aan het beledigen is! Waar is dat nou goed voor? Eerst die Ayaan Hirsi Ali en Verdonk en nu gaat Wilders nog eens polariseren, en polariseren - de Amsterdamse burgemeester heeft het zelf gezegd - leidt tot haat en haat heeft nog nooit iemand goed gedaan. Zo is het toch! Kijk maar wat er met Van Gogh is gebeurd.

"Laat die moslims toch leven zoals ze willen, dan doen ze ook niemand kwaad. Ik heb geen problemen met ze, ik pas me wel aan. Het zijn hele aardige Turkse mensen bij onze snackbar, ze spreken niet zo goed Nederlands maar ze zeggen altijd vriendelijk gedag. Onze westerse normen en waarden hebben ook zo hun nadelen. Onze vrouwen zijn veels te geëmancipeerd geraakt. Veels te ver doorgeschoten. Wat maakt het nou uit dat die moslimvrouwen alleen door vrouwelijke artsen behandeld willen worden? Laat die vrouwen toch lekker apart zwemmen en gymnastieken en naar de kapper gaan, het is helemaal nog niet zo lang geleden dat dat in Nederland ook zo was. We kunnen toch wel een beetje toegeeflijk zijn en de tijd wat terugdraaien? Ik vind dat niet meer dan normaal. Als we dat doen, dan stoppen de bedreigingen vanzelf.

"Ik zie die mensen als een verrijking hoor, al die heerlijke restaurants die erbij zijn gekomen, die zou je toch niet meer willen missen? En die muziek! Dat is nog eens wat anders dan André Hazes! En ze zijn hartstikke gastvrij, de moskee houdt heel vaak open dagen, zodat je kan zien hoe vriendelijk die islam is, je moet alleen even aan hun gewoontes wennen, maar dat is niet meer dan een kwestie van beleefdheid, toch? En nogmaals, het went vanzelf.

"We moeten niet zo moeilijk doen. Kijk, in de bijbel staan ook een heleboel nare dingen en wij hebben ook de kruistochten gehad. En wat te denken van de katholieke kerk aan het begin van de vorige eeuw? Alsof die zo gezellig was. En het is toch allemaal goed gekomen? Dus ik zou zeggen, steek de hand eerst maar eens in eigen boezem en gun die mensen nog een paar decennia. Je moet juist medelijden met ze hebben en aardig voor ze zijn. Het is onze plicht ze te helpen want eigenlijk zijn ze zielig.
 
"Wat is er nou eigenlijk aan de hand? Ik ben nog net zo vrij als altijd! Ik kan gaan en staan waar ik wil. Tijd om me in al die problematiek te verdiepen heb ik trouwens niet. Ik ga straks lekker in de polder fietsen en vanavond drink ik een wijntje bij het eten en morgen weer gezond naar het werk. Nee, het zal mijn tijd wel duren en wie dan leeft dan zorgt en als we nou gewoon een beetje lief voor elkaar zijn dan komt het allemaal wel goed en doen ze ons helemaal geen kwaad."

Reacties: Ach, wat maakt het uit? februari 2008

Twee plus twee is vier-en-een-half (18)

Prof. dr mr Maurits Berger  (Universiteit van leiden): "De sharia en het  Nederlands recht zijn voor meer dan 95% aan elkaar gelijk".

-------------------------------------
Huizen Christenen Egypte in brand vanwege 'gemengde' liefde 

QENA -   Na hardnekkige geruchten over een liefdesverhouding tussen een christelijke  jongen en een islamitisch meisje is het in de nacht van maandag op dinsdag  in een Zuid-Egyptisch dorp tot een uitbarsting van geweld gekomen. De  botsingen tussen Egyptische christenen en islamieten in het dorp Nawahidh  waren op de eerste dag van het islamitische Eid al-Adha of Offerfeest.

Lees hierr verder

[Lees hier Twee plus twee is vier-en-een-half (1)en (2) hierr, en (3) hierr. en (4) en (5) hier, en (6), (7) (8) (9) (10) (11) (12) (13) (14) (15) 16]

Betsy Udink: Steniging

Sinds Salech bin Meshil op de parkeerplaats bij de Mesgid al-Doecha in het centrum van Riyadh werd onthoofd zijn er, voor zover ik het in de Saoedische kranten heb kunnen nagaan, eenentachtig mensen geëxecuteerd.* De meesten waren beschuldigd van moord, handel in verdovende middelen of verkrachting en doodslag. In Mekka werden op één dag - 0p 21 september - zestien mannen tegelijk onthoofd. Zij hadden een paar maanden ervoor bomaanslagen gepleegd op de Heilige Moskee in Mekka. Onder de eenentachtig bevond zich

Niemand ontkomt aan de Wet van Pauw en Witteman

De Wet van Pauw en Witteman bepaalt dat er vooral Bekende Praatmensen aan tafel zitten. Het systeem houdt zichzelf in stand. Vergelijk het met de Champions League. Tot de eindronde van de Europese voetbalcompetitie dringen steeds dezelfde topclubs door. Zij verdienen daardoor veel geld en kunnen daardoor dure spelers kopen. Zo blijven steeds dezelfde clubs aan de top.

Bij Pauw & Witteman is een soortgelijk mechanisme werkzaam. Voor de kijkcijfers zijn Bekende Praatmensen nodig. Daarom nodigt de redactie Bekende Praatmensen uit die Bekende Praatmensen zijn omdat ze steeds als Bekende Praatmensen worden uitgenodigd door programma’s die Bekende Praatmensen nodig hebben.

Volgende week verschijnt mijn boek De Onzichtbare Ayatollah. Het boek bevat één hoofdstuk, waarin arabist Hans Jansen over zijn ervaringen met de rechterlijke macht in het proces-Wilders vertelt. Daarnaast is er een bijdrage van Nahed Selim over ’de onzichtbare ayatollah’, de politieke en maatschappelijke krachten die de emancipatie van moslims in Nederland tegenwerken.

Aangezien ik ...


Voorwoord - De Onzichtbare Ayatollah

Doet in 2030 de eerste vrouw in boerka haar intrede in de Tweede Kamer? Of beleven we in dat jaar de sloop van de prestigieuze Essalam-moskee in Rotterdam? Over twintig jaar telt Nederland naar schatting 1,6 miljoen mensen met een moslimachtergrond, bijna 10 procent van de bevolking.

Het gevaar bestaat dat fundamentalistische moslims, mede dankzij druk vanuit de islamitische wereld, een groot stempel op onze samenleving gaan zetten. Met als gevolg een inperking van rechten en vrijheden. Allereerst die van andersdenkende moslims, gevolgd door de rechten en vrijheden van de gehele bevolking.

Islamisering is echter geen tsunami, geen onafwendbaar natuurverschijnsel. Politiek en samenleving kunnen zich verweren door duidelijke grenzen te stellen aan de islam. In de moskee en achter de voordeur is het geloof vrij. Maar geen enkele religie kan ‘respect’ opeisen door haar regels en opvattingen op te dringen en op te leggen aan anderen.

‘Leve God, weg met Allah’ is de leus van sommige bestrijders van de islamisering. We moeten inderdaad oog hebben voor de christelijke wortels van onze cultuur. Het is echter geen goede zaak om het ene fundamentalisme te bestrijden door het andere te omarmen. Humanisme en Verlichting hebben de basis gelegd voor vrijheid, democratie, emancipatie en moderne wetenschap. Deze vier verworvenheden blijven het aantrekkelijkste alternatief voor allerlei vormen van religieuze onderdrukking. Maar het is wel zaak dat de aanhangers van de Verlichting zichzelf opnieuw uitvinden en afstand doen van het cultuurrelativisme.

De strijd voor het behoud van onze vrije westerse samenleving kunnen we alleen winnen met bondgenoten uit allochtone kring, met hulp van migranten die zonder voorbehoud kiezen voor de waarden van humanisme en Verlichting. Daarom ben ik bijzonder blij met de bijdrage van de in Egypte geboren maar in Nederland gewortelde islamcritica Nahed Selim.

Uiteraard ben ik ook zeer vereerd met de beschouwing van arabist Hans Jansen over het proces-Wilders. Dat proces is een aanslag op de vrijheid van meningsuiting van alle bewoners van Nederland met kritiek op de islam.

Twee toekomstscenario’s en een essay over de heruitvinding van de Verlichting vormen een belangrijk onderdeel van dit boek. Daarnaast vindt u enkele resultaten van de research die ik de afgelopen jaren heb gedaan voor mijn website Het verraad van links. Dat weblog startte ik in 2007 als vervolg op het gelijknamige boek, dat de oorzaken verklaart van de nu al veertig jaar durende politieke onrust rond de onderwerpen immigratie, islam en integratie.

In dit boek vindt u de resultaten van mijn onderzoeksjournalistiek naar kwesties die onderbelicht blijven in de gevestigde media.

De religieuze agenda van Ahmed Marcouch, het integratieboegbeeld van de Partij van de Arbeid, neem ik kritisch onder de loep. Onder zijn regime heeft de fundamentalistische Moslim-broederschap vaste voet gekregen in de Amsterdamse achterstandswijk Slotervaart.

U leest hier ook meer over de extremistische connecties van de stichting Nederland Bekent Kleur, een van de gangmakers van het politieke proces tegen Geert Wilders. In een ander hoofdstuk beschrijf ik de dubieuze werkwijze achter de Monitor Racisme & Extremisme van de Anne Frank Stichting. Een onthullend inkijkje in de subsidie-industrie geven de lotgevallen van de extreem linkse activist Abdou Menebhi.

Andere essays gaan over het hardnekkige en misplaatste gebruik van de Tweede Wereldoorlog in het huidige debat. Een artikel gaat over de hoofddoek, waarover door de denigrerende ‘kopvoddentaks’ van Geert Wilders een serieuze discussie onmogelijk is gemaakt. Aan de orde komen ook het taboe op vrijwillige assimilatie en het feministische verraad van onderdrukte moslimvrouwen. Job Cohen is geen binder, maar een ontbinder, betoog ik in een ander hoofdstuk.

Een vreemde eend in de bijt zijn mijn herinneringen aan het radencommunisme, de politieke stroming waarin ik ben opgegroeid. Dit boek bood de gelegenheid om een stukje geschiedenis van deze piepkleine maar zeer interessante beweging op schrift te stellen.

In mijn jeugd was het links om kritiek te leveren op onderdrukkende religies. Ik begrijp daarom niet waarom critici van de islam voortdurend als rechts worden bestempeld. Ik verwerp dat etiket. Voor u ligt gewoon een links boek.

Carel Brendel

De Onzichtbare Ayatolah - Carel Brendel, Uitgeverij Van Praag,  ISBN 978 90 490 2405 5.

Opsporing

Arabist_jansen
 
Wanneer er een misdaad is gepleegd, spoort Justitie de dader op, bewijst dat deze dader de misdaad gepleegd heeft. Vervolgens wordt de dader bestraft. Het klinkt tegenwoordig een beetje ouderwets en theoretisch, maar zo lag het vroeger, en tegenwoordig gelukkig ook nog heel vaak.

Het kan ook omgekeerd: je zet een dader voor de rechter, en gaat dan kijken wat hij gedaan heeft, en of dat misschien strafbaar is. In dat geval wordt er geen dader opgespoord, maar een misdaad.

Het gewone strafrecht is gemaakt om daders op te sporen, en ze tegen willekeur en incompetentie te beschermen. Het strafrecht is niet gemaakt om misdaden op te sporen, of om na te gaan of er wel een misdaad gepleegd is.

Incompetentie en willekeur slaan dan ook wild om zich heen wanneer het strafrecht in de omgekeerde richting gebruikt gaat worden. Een koffiemolen kan je ook niet gebruiken om van gemalen koffie weer bonen te maken.

Elk proces loopt van de rails wanneer er naar een misdaad gezocht wordt in plaats van naar een misdadiger.

Wie denkt dat het hier om een rare theorie gaat: denk even tien minuten na over de ontsporingen van het Wildersproces.

HansJansen

Afvalligheid in de islam

Fragmenten uit hoofdstuk 2, Afvalligheid, uit: Weg uit de islam. Getuigenissen van afvalligen.
Ibn Warraq, Meulenhoff, 2008. Vertaling Bernadette de Wit. 
Bestellen?

Afvalligheid in de islam: Koran, hadieth, documenten en gevalsbeschrijvingen 5

Definities

Het Arabische woord voor geloofsverlater is moertadd, ‘hij die de islam de rug toekeert’, en afvalligheid wordt aangeduid door irtidaad en ridda. Ridda lijkt te zijn gebruikt voor afstappen van de islam tot ongeloof (in het Arabisch koefr) en irtidaad van de islam tot een ander geloof.6 Iemand die uit moslimse ouders geboren is en later de islam afwijst, wordt een moertadd fitri genoemd, waarbij fitri ‘natuurlijk’ betekent. Het kan ook ‘instinctief, inheems, aangeboren of ingeschapen’ betekenen. Wie zich bekeert tot de islam en dat geloof vervolgens verlaat, wordt moertadd milli genoemd, van milla, ‘religieuze gemeenschap’. De moertadd fitri kan worden gezien als een tegennatuurlijk persoon, die de natuurlijke loop der dingen ondermijnt, wiens afvalligheid een moedwillige, opstandige daad van verraad is tegen God en het ene ware geloof; ook verraadt hij de gemeenschap en laat deze in de steek. De moertadd milli is een verrader van de moslimgemeenschap en al even ontwrichtend.

Elke mondelinge ontkenning van enig principe van het moslimgeloof wordt als afvalligheid beschouwd. Als je bijvoorbeeld verklaart dat het heelal altijd heeft bestaan of dat God materiële substantie heeft, dan ben je een afvallige.

Overuren in Gouda

Goudas-glorie

Je wilt toch eten?


In 2006 schreef ik het gevoel te hebben midden in een oorlog te zitten tegen een min of meer onzichtbare vijand die zich in ons midden  bevindt. Een laffe vijand die zijn ware aard verbergt, die zich niet openlijk toont, maar die wél steeds dichterbij komt en zijn greep op de samenleving verstevigt. Een vijand die zich gesteund weet door het overgrote deel van mijn medelanders, passief of actief. (link)

Niet iets om vrolijk van te worden.

Nu, precies vier jaar later ondervind ik aan den lijve hoe brutaal die onzichtbare vijand is geworden en hoe dichtbij hij heeft kunnen komen. Deze onzichtbare vijand krijgt zijn zaakjes steeds beter voor elkaar in Nederland, hij kan zich openlijker tonen want wordt nauwelijks nog als vijand (h)erkend! Vrij spel dus voor deze gretige veroveraar. Met als eerste groep slachtoffers altijd weer de vrouwen (ik heb het hier  natuurlijk niet over communisme of kapitalisme). Maar hoe vergaat het diegenen die hem hardnekkig als vijand blijven bestempelen, en die 'm op de gekste plekken tegenkomen? Zij dus, die er last van ondervinden?

Dinsdag 2 november 2010 begeef ik me naar het ziekenhuis voor een standaard bloeddrukcontrole, hoewel er nog nooit een te hoge bloeddruk bij me is geconstateerd. Op een gemeenschappelijke zaal zal gedurende een half uur vijf keer mijn bloeddruk worden gemeten en automatisch genoteerd. Een eenvoudige medische test.

Ik meld me ruim op tijd bij de betreffende balie waar ik voor het eerst kom. Daarachter verrichten twee ziekenhuismedewerkers administratief werk. De eerste is een vrouw, de ander een religieuze fanaat, want dat maakt ze met haar uiterlijk meer dan duidelijk. Ik richt me tot de eerste, de vrouw dus, en zij is 't die me naar een gemakkelijke stoel begeleidt waar de automatische bloeddrukmeting zal plaatsvinden.

De raadselachtige comeback van Fatima Elatik

Het zou mooi zijn als de media tien procent van de ijver en energie, die zij nu collectief in de affaire-Lucassen steken, zouden benutten voor meer onderzoek in de zaak-Fatima Elatik. De PvdA-politica maakt vandaag een voor velen raadselachtige comeback als voorzitter van het stadsdeel Amsterdam-Oost.

Mekkagangers opgelicht

Steen-reizen



Nieuws

Twee plus twee is vier-en-een-half (16)

Prof. dr mr Maurits Berger  (Universiteit van leiden): "De sharia en het  Nederlands recht zijn voor meer dan 95% aan elkaar gelijk".

-------------------------------------

De gematigde Palestijnse autoriteiten arresteren een afvallige moslim. Levenslang hangt boven zijn hoofd

Door Andrew Bostom

Herhaaldelijk wordt ons verteld dat de in Judea en Samaria gevestigde Palestijnse Autoriteiten onder leiding van President Mahmoud Abbas een gematigde, ja zelfs seculiere tegenhanger van het islamitisch fundamentalistische regime van Hamas in Gaza zou zijn, ondanks alle bewijs voor het tegendeel, inclusief de op Sharia gebaseerde ontwerpgrondwet.

Mahmoudabbas483Die absurde propaganda is afgelopen Donderdag 11 november weer eens ontmaskerd. Walid Husseini een inwoner van Qalqiliya en 26 jarige zoon van een moslimgeleerde is opgepakt naar aanleiding van een Facebook sting operation door Palestijnse veiligheidsfunctionarissen waarbij snapshots van zijn facebookpagina werden vergaard. Klaarblijkelijk is dit een even routineuze als doeltreffende methode waarmee vandaag de dag in het Arabisch islamitische Midden Oosten, het op de sharia gebaseerde islamitisch totalitarisme wordt opgelegd.

Een rustige jongen die elke vrijdag met zijn familie ging bidden en ‘s avonds zijn vader hielp in de kapperzaak, zo wordt hij omschreven maar in het geheim bleek Husseini regelmatig berichten te posten waarin hij de draak stak met de goddelijk essentie van de islam, de religie van vrede en tolerantie.
Het overheersende lokale sentiment wordt verwoord door de 35 jarige inwoner Qallqiliya, Abdul Latif Dahoud die een publieke ter dood veroordeling een toepasselijke straf voor dit vergrijp vindt:

“Hij moet levend verbrand worden om zo een voorbeeld voor anderen te zijn.”

De geplaagde familie van meneer Husseini toont nog grote genegenheid voor haar naaste door te verklaren dat hij slechts levenslang verdient, de huidige legale straf, wil hij voorkomen dat hij vermoord wordt wegens geloofsafval door een van zijn geloofsgenoten die zeker op shari’a gebaseerde onschendbaarheid voor zijn daad zal genieten.

De tragische ironie is dat Walid Husseini criminele woorden pathognomonisch zijn voor dat wat islam vergiftigt, vanaf haar verleden als proloog tot haar gruwelijke heden. Hij wordt namelijk beschuldigd van het feit dat hij beweerd heeft dat Allah de eigenschappen van een primitieve Bedoeïen heeft en dat hij blijft volhouden dat de islam een blind geloof is dat alleen daar kan groeien en bloeien en de gedachten van mensen kan bepalen, waar irrationaliteit en achterlijkheid heerse.

Bron

Vertaling: Barry Oostheim.

Noot van de vertaler: Husseini's Arabische talige blog was bijzonder populair en trok op haar hoogtepunt 70.000 bezoekers voornamelijk uit de Arabische wereld.

[Lees hier Twee plus twee is vier-en-een-half (1)en (2) hierr, en (3) hierr. en (4) en (5) hier, en (6), (7) (8) (9) (10) (11) (12) (13) (14) (15)]

Islamofobie


Arabist_jansen

Moslims, voorop de OIC, Organisatie van de Islamitische Conferentie, verwijten ons aan een fobie te lijden: ‘islamofobie’, een ziekelijke ‘angst voor de islam’. Ekmeleddin Ihsanoglu, de secretaris-genaraal van de OIC,  heeft 6 november 2010 die beschuldiging nog maar weer eens herhaald.

Dat is een wel heel raar verwijt. Koran 3:151 luidt, in de islamvriendelijke vertaling van Fred Leemhuis, want mooier kunnen we het niet maken: ‘Wij zullen de harten van hen die ongelovig zijn, schrik aanjagen’.

‘Schrik’ is hier een vertaling van het Arabische woord roe9b, volgens het woordenboek fright, alarm, dismay. Het Nederlandse woord ‘vrees’, of het aan het Grieks ontleende ‘fobie’, is dus geheel op zijn plaats. Het Vlaamse ‘Daar heb ik schrik van’ betekent ook gewoon ‘Daar ben ik bang voor’.

Wanneer de koran zegt dat de ongelovigen angst zullen koesteren, en de ongelovigen blijken dat ook inderdaad te doen, wat valt er voor het OIC dan nog te klagen? Sinds wanneer is het een probleem dat een voorspelling van de koran uitkomt?

En dan is er ook nog 8:60, waar de moslims de opdracht krijgen (weer in de vriendelijke vertaling van Leemhuis:) ‘vrees aan te jagen’, Arabisch: toerhiboena. Sinds wanneer is het een probleem als er moslims zijn die met succes uitvoeren wat de koran opdraagt?

In plaats van ontstemd te zijn over ons gedrag, dient Ekmeleddin Ihsanoglu juist tevreden te zijn over de nauwkeurige juistheid van de voorspellingen van de koran.

HansJansen

Pretentiousness Kills


Vervolgens

Lessons from the corrupt prosecution of Geert Wilders 

By Sam Schulman published in the weekly Standard (link) Nov. 13.

Since January, the Dutch politician Geert Wilders, Beach Boy-haired founder and leader of the Freedom Party (PVV), has been on trial in Amsterdam for inciting hatred against Muslims and Holland’s recent Moroccan immigrants, for inciting discrimination against Muslims, and for insulting Muslims. Wilders’s alleged offenses include directing a short film, Fitna, that criticizes the Koran as an incitement to violence and writing a letter to the editor that called for the banning of the Koran—a “fascist book,” in Wilders’s opinion.

The wording of the law is clear. It targets anyone who “publicly, verbally or in writing or image, WELL.v16-10.Schulman.Reuters.Robin_van_Lonkhuijsendeliberately expresses himself in any way insulting of a group of people because of their race, their religion, or belief.” Before Wilders’s indictment almost a year ago, Dutch politicians and lawyers, liberals and conservatives alike, assured the public that the law could only be used against those who were haranguing mobs bent on riot, and against publishers of Mein Kampf (banned in Holland) and other hate speech. But an Amsterdam judge named Tom Schalken overruled the public prosecutors in his district who recommended that the case against Wilders (urged on by extreme-left politicians) be dropped.
                                              

Het moderne Amerika van Franzen en een vertrouwde en degelijke Roth.


De verschijning van de nieuwe roman Freedom van Jonathan Franzen begin september ging gepaard met een enorme publiciteitscampagne. Interviews, voorbeschouwingen en de uiteindelijke besprekingen van het werk zelf maakten Franzen enkele weken lang dé grote naam in de mondiale literaire wereld. Het was alsof je deel uitmaakte van een grote book club, in de wetenschap dat wereldwijd tienduizenden met jou zich overgaven aan de nieuwe Franzen. Als zelfs Barack Obama je boek meeneemt op vakantie dan kun je stellen dat je het hebt gemaakt, om nog maar te zwijgen over de unconditional support van Ophrah Winfrey, die Freedom selecteerde voor Oprah’s Book Club (‘this man is a genius’) dit ondanks hun publieke falling out omdat Franzen weigerde in Oprah plaats te nemen na selectie van voorganger The Corrections.

Hanny en Gerard

De foto van Hanny Michaelis en Gerard Reve op de achterflap van Ad Fransens 90 pagina's tellende boek 'Leven met Reve', ik kan er naar blijven kijken. Het was ook de belangrijkste reden om het werkje aan te schaffen want wie wil weten hoe het leven met de jonge Reve voor de 1 jaar oudere dichteres Michaelis moet zijn geweest, komt goed aan z'n trekken in het eerste deel van Nop Maas' Reve-biografie.

Alhoewel.

Onlangs was ik op een bijeenkomst van vrijdenkers, Multatulianen en socialisten en daar hoorde ik na afloop een man, een aardige man, beweren dat die Reve toch echt wel een gek, een viespeuk en een racist was geweest. Zo ongeveer luidde mans oordeel over de grootste Nederlandse schrijver aller tijden. Moet kunnen, maar ik kreeg sterk de indruk dat het tweede deel van Nop Maas' alom geprezen Reve-biografie hem geholpen heeft tot dit voor de hand liggende oordeel te komen.


Dat werkje van Fransen is leuk omdat het de beide ex-echtelieden aan het woord laat. In 1998 bracht Hanny Michaelis een bezoek aan Reve in het Belgische Machelen en Fransen heeft dat gesprek opgetekend. Voilà. Een smakelijke bonbon.

1996, nog maar zo kort geleden. Toen leefden ze beiden nog. En kijk eens hoe ze straalden. Kijk eens wat een gein! De jeugdige foto van Hanny en Gerard op de voorkant is mooi, maar hier word ik vrolijk van. Iedere keer weer.

AnneliesvanderVeer 

Bestellen?

Moslims moeten vrije burgers worden

 Het klopt – de islam hoort bij Duitsland, maar op een andere manier dan menigeen denkt. Zolang de islam de traditie van de Verlichting ontkent, is er moeilijk onderscheid te maken tussen hem en het islamisme. De dankrede van de sociologe en strijdster voor vrouwenrechten Necla Kelek bij het in ontvangst nemen van de Vrijheidsprijs van de Friedrich-Naumann-Stiftung. 

»De liefde«, zei een intussen vergeten dichter in de eerste helft van de 19e eeuw, »is het hoogste in het leven, maar nog hoger dan het leven staat de vrijheid«. Laten we het dus over vrijheid hebben, want ik heb de indruk, dat we dit begrip moeten bevrijden van de willekeurigheid en de populistische beslaglegging. Laat me u eerst wat over de vrijheid van de vrouwen vertellen.