Wat doen al die andere mensen in ons vliegtuig, mam?

Te zien op tv, donderdagavond 22 nov. om 22.55 u op Ned. II 

Een man wil wel eens een gokje wagen. Waarom zou het anderen wel lukken om rijk te worden en hem niet? Iedereen heeft een zekere hebberigheid. Iedereen wil wel rijk worden. Daarom lenen we, beleggen we, zoeken we naar de hoogste rente of financieren we het een en ander met waardeloze hypotheken. Maar of we nu een erfenis van 50.000 euro willen vermeerderen of een vastgoedkapitaal  van miljarden dollars, in wezen gaat het om windhandel.
Dat ondervonden filmer Leo de Boer en time-sharing magnaat David Siegel. De eerste heeft z’n financiële debacle zelf in beeld gebracht. De ondergang van de tweede is verfilmd door Lauren Grienfield. Beide documentaires worden vertoond op het IDFA. Ze blijken pas echt interessant te  worden, en daardoor tragisch-komische trekken te krijgen, op het moment dat een persoonlijk dramatisch element een belangrijke rol gaat spelen. 

Bij Leo de Boer, bekend o.a. van zijn documentaire Dichter bij Tanja (2010), waarin hij deze guerilla-girl van de Farc samen met haar moeder probeert te localiseren, ging het om een betrekkelijk klein bedrag, zo'n 50.000 euro, dat van het ene op het andere moment verdwenen was. Een heel erg klein snippertje van al het geld dat her en der in rook is opgegaan. 
De Boer liet het er niet bij zitten. Verwoed deed hij pogingen om het verloren geld terug te winnen. Hij begon online te beleggen. Naarstig
speurde hij naar steeds hogere beleggingsrendementen. Hij was er vast van overtuigd dat hij binnenkort zijn grote slag zou slaan en realiseerde zich nog niet dat hij zich had gestort in een heilloos gokavontuur. Want dat bleek het te zijn: een  roekeloze verslaving die alleen maar grotere verliezen opleverde. Toen De Boer tot dat inzicht kwam, besloot hij zijn debacle om te zetten in een film (Ik wil mijn geld terug), waarin hij op zoek gaat naar zijn eigen en andermans hebberigheid. Wat had hem in godsnaam bezield?

Op zijn tocht komt hij soortgenoten tegen, even hebberig als hijzelf, bij wie het vaak om veel hogere bedragen gaat. Beton storter Henk verloor maar liefst 1,1 miljoen euro bij de DSB bank. Ook hij begint als een gek te beleggen en te gokken, maar het aangewende geld verdwijnt in het grote gat dat crisis heet. Of zoon Marcelo en moeder Marja. Zij vertrouwden al hun geld toe aan Frits N, de Madoff van Deurne, die ook vele anderen uit het Brabantse dorp ertoe verleidde hun spaartegoeden  bij hem te stallen. Deze kantinehouder van de plaatselijke sportclub beloofde torenhoge rendementen als ze hun geld in zijn piramidespel zouden beleggen. De constructie zakte als een kaartenhuis in elkaar. De bedenker durfde zijn dorpsgenoten niet meer onder ogen te komen en wierp zich voor de trein.

De Boer zoekt uit hoe het zit met bonussen in de bancaire wereld. Hij spreekt met goudbeleggers,  ceo's en financieel deskundigen. Hij stoot steeds op het feit dat heel die financiële wereld berust op aannames, dubieuze afspraken. Op fictie eigenlijk. En steeds stelt hij de vraag: Wat is het verschil tussen zijn gedrag en dat van de banken? Zonder enige gêne antwoorden zijn zegslieden: er is geen verschil. Wij doen niets anders dan gokken. Het is een roekeloos spel. Je kunt alleen winnen, als je snel en veel inzet.
Geen groot nieuws maar wat de film interessant maakt is, dat De Boer ook het geld dat hij voor zijn  minderjarige 17 jarige zoon beheert, heeft verspeeld, wat hij hem niet durft te vertellen. Zoon Michael heeft genoeg van dat gefilm van zijn vader, die er maar niet toe komt op te biechten dat hij de 25.000 euro die Michael van zijn oma erfde, verkwanseld heeft. Tragikomsch wordt het als de laatste van zijn vader geld wil lenen voor een scooter en een helm. Hij wil wat verdienen als pizza koerier. Aan het slot laat de vader zijn zoon de film zien. Hij kan het hem niet op een andere manier zeggen. Michael reageert laconiek: zijn vader had dat toch gewoon kunnen vertellen, het is toch maar geld.
De film ging op het IDFA in première en wordt maandag 17 december op tv uitgezonden.

In The Queen of Versailles, een documentaire van Lauren Greenfield, die eveneens vertoond wordt op het IDFA en donderdag 22 november op de Nederlandse tv wordt uitgezonden, gaat over dezelfde hebberigheid, maar dan in proporties die miljarden malen groter zijn. En ook hier wordt de film interessant op het moment dat het zakelijke imperium van David en Jackie Siegel, de beide hoofdpersonen, door de crisis instort. De filmmaakster was in contact gekomen met Jackie Siegel, toen deze en haar man begonnen waren met  de bouw van het grootste huis in de VS (groter dan het Witte Huis), geinspireerd op het Versailles van Lodewijk de XIII en XIV. Dat wilde ze filmen. Wat bewoog deze mensen om zo’n megalomaan project te entameren?

De Siegels woonden toen al, met hun acht kinderen, in een meer dan ruim landhuis met zeventien kamers. Tien nannies zorgen voor de kids. Een legertje schoonmakers en tuiniers onderhouden het perceel. Het gezin verplaatst zich per limousine en in een privéjet, en vermaakt zich met speedboten en jachten. De luxe waarin ze leven gaat elk voorstellingsvermogen te boven. Maar deze protserige weelde  is voor de Siegels nog niet niet genoeg. Ze willen hun eigen Versailles. Oppervlakte: 90.000 vierkante meter. Een plek waar het gezin zich kan terugtrekken maar ook een plaats voor grote feesten, met sushi bar, bowling- en skatebaan, danszaal en tal van andere ontspanningsmogelijkheden. Een onderkomen dat  natuurlijk uitgedost moet worden met een schat aan Louis Quinze meubelen.

Maar dan breekt de crisis uit. De succesvolle zelf opgebouwde time-sharing onderneming stort ineen, terwijl ‘Versailles’ nog maar half is opgebouwd. Het geraamte staat er. De koepel van een kwart miljoen zit erin. Maar de American Dream spat uiteen. De bouw ligt stil. Greenfield krijgt de kans de aftakeling zonder censuur te filmen. Terwijl de 74 jarige David in het begin, gezeten op een vergulde rood pluchen troon, vertelt hoe hij zijn imperium opbouwde en hoe hij zijn 30 jaar jongere vrouw (zij wil van alles veel tot kinderen aan toe, licht hij olijk toe) op een missesverkiezing (zij was getrouwd) in Florida opduikelde (‘my trophy wife’), trekt hij zich aan het eind terug in zijn werkkamer te midden van stapels papieren, zoekend naar de oplossing voor zijn financiële problemen. In het begin pronkt hij nog met verhalen over zijn belangrijke rol bij de verkiezingsoverwinning van Bush in 2000 (“Ik vertel niet precies hoe, want dat was misschien niet helemaal legaal”) , aan het eind is hij nauwelijks nog aanspreekbaar. Aanvankelijk paradeert de rondborstige diep gedecolleteerde Jackie rond als een glamourpoes door haar kitscherige domein. Nadat de nannies  en andere verzorgers zijn ontslagen, neemt de chaos in het huis toe. Overal liggen drollen van de vele witte schoothondjes. Vissen zwemmen niet langer. Reptielen en reuzenhagedissen liggen zielloos in hun terraria. (De jonge David merkt op, dat hij niet wist dat ze zo’n reuzenhagedis hadden). Maar Jackie houdt de moed erin. Ze doneert spullen aan kringloopwinkels en koopt tegelijkertijd ladingen nieuw speelgoed voor de kinderen. Soms is ze onuitstaanbaar maar ze heeft ook charme. Ze blijft lachen, is  helemaal niet dom en verzucht dat haar man haar geen inzicht wil geven in de dalende cijfers. Het droomkasteel Versaille staat te koop. Duizenden werknemers zijn ontslagen en de enorme wolkenkrabber (Westgate Resorts) van het bedrijf (‘believe in your own dream’ - dat wil zeggen: koop zo’n appartement voor een week) staat er als een donkere kolos bij in de lichtstad Las Vegas. Het huwelijk staat onder spanning en zonder nannies blijkt de kloof tussen ouders en kinderen groot te zijn. Hoe wereldvreemd de kinderen zijn, blijkt wel als ze vol verbazing reageren als de privéjet is verkocht en het gezin nog wel met een airbus kan vliegen:Wat doen al die andere mensen in ons vliegtuig, mam? 

In het begin wordt de Siegels gevraagd waarom ze een ‘Versailles’ willen bouwen. David antwoordt: “Because I can.” Zo simpel is dat. Daar doet hij niet moeilijk over. Hij heeft het geld. Iedereen zou dat toch doen, als hij het vermogen had. 
Aan het slot houdt alleen deze vraag hem nog bezig: Hoe kom ik van dat verdomde Versailles af?  Dat vertelt de film ons niet meer. Wel weten we uit de nageschiedenis dat David Siegel het personeel dat hij nog betaalt, heeft gedreigd met ontslag, als Obama de verkiezingen zou winnen. 
Dat laatste heeft hij niet kunnen verhinderen. 


16 opmerkingen:

 1. Ga niet te snel voorbij aan het feit dat in Amerika mensen allemaal zelf verantwoordelijk zijn voor het bij elkaar sparen van hun pensioen. Beleggen is daar een essentieel onderdeel van.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik wilde nog aan het vorige toevoegen: en dat heeft niets te maken met nivelleren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. DWDD Jakhals met Leo de Boer: http://www.youtube.com/watch?v=2MFxtnVQEiE

  Uit de comments bij de trailer over de Queen of Versailles:
  "It took me a while to fall in love with him..."
  CLASSIC
  EPIC
  FAIL

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ga zeker kijken vanavond. Bedankt voor de tip Dick!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Uitzending Gemist:
  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1307381

  Op 35:55 zegt Jackie:
  "Ik snap de financiële sector niet. Zeker niet gezien alle overheidssteun. Die reddingsoperatie van september 2008 was bedoeld om aan gewone mensen te geven. Aan ons."

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De 3 schrijnendste situaties uit de docu waren toch wel dat 1. de man zijn vrouw als een extra kind zag. Hij had geen enkele steun aan haar. 2. Ondanks de rijkdom was er toch nooit iets moois te zien in dat grote huis. 3. de au pair die de keus had (had moeten maken) gemaakt om geld te verdienen i.p.v. bij haar eigen kinderen te zijn.

  En wat avd hierboven zegt. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Net als zovelen blijkt Gilsing niet verder te kijken dan zijn neus lang is. Of moet ik zeggen dat hij niet gewend is om buiten de denkkaders die de overheid voor ons bepaalt te gaan.
  "Een man wil wel eens een gokje wagen. Waarom zou het anderen wel lukken om rijk te worden en hem niet? Iedereen heeft een zekere hebberigheid. Iedereen wil wel rijk worden. Daarom lenen we, beleggen we, zoeken we naar de hoogste rente of financieren we het een en ander met waardeloze hypotheken. Maar of we nu een erfenis van 50.000 euro willen vermeerderen of een vastgoedkapitaal van miljarden dollars, in wezen gaat het om windhandel."
  Dat is zo'n beetje zijn omschrijving van de financiele wereld.
  Alsof daar geen plaats is voor verstandige, intelligente, bedachtzame, risicomijdende mensen.
  natuurlijk wil iedreen rijker worden, een goede deal sluiten, dat heeft niets te maken met hebberigheid of een of andere zucht. Er zijn er velen die in een leukere wagen of een betere huisvesting willen bezitten. Waarom je hele leven slijten in een studentekamer/flat ? Met slechtheid heeft dat niets te maken.
  " De Boer zoekt uit hoe het zit met bonussen in de bancaire wereld. Hij spreekt met goudbeleggers, ceo's en financieel deskundigen. Hij stoot steeds op het feit dat heel die financiële wereld berust op aannames, dubieuze afspraken. Op fictie eigenlijk. En steeds stelt hij de vraag: Wat is het verschil tussen zijn gedrag en dat van de banken? Zonder enige gêne antwoorden zijn zegslieden: er is geen verschil. Wij doen niets anders dan gokken. Het is een roekeloos spel. Je kunt alleen winnen, als je snel en veel inzet."
  Was dat maar waar dat bancaire bonussen inderdaad de oorzaak zijn van de financiele ellende waarin we nu zitten. Dan was het zo opgelost ! Maar daar is niets opgelost en men gaat gewoon door op de ingeslagen weg en vergroot (!) de crisis.
  Gelukkig is het woord 'toezichthouders'niet gevallen. Toezichthouders hebben al in de jaren negentig van de vorige eeuw gewaarschuwd voor het naderend onheil. In 1995 werd al gevonden, vanwege smoezelige boekhouding, dat Italie, Spanje, Griekenland en Portugal beter niet bij de muntunie zouden komen. Er zijn daarover zelfs artikelen in de krant gekomen. Maar de propagandamachine van onze heerschers werkt feilloos en niemand deed iets ! En wie weet misschien was dat wel de bedoeling.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "There are two ways to conquer en enslave a nation. One by sword and one by debt"

   De grootste veroorzaker van de crisis is de staat. Door subsidies te geven aan diegenen die een te duur geprijst product willen kopen heeft men een huizenmarkt gecreerd dat op instorten staat. Het is tamelijk slecht om in een verkopersmarkt (de verkoper bepaalt de prijs) de arme koper te voorwaardelijk te verrijken met een sigaar uit de doos van zijn medeburger. Zo bereikt je geen redelijk marktevenwicht en is de weg open naar nog hogere prijzen. Hetgeen gebeurd is.
   Nu heeft men de ogen gericht op de zorgmarkt. Ook een verkopersmarkt op dit moment. Zo doende wordt de zorg vanzelf wel duur. Met vergrijzing heeft dit helemaal niets te maken. Vergrijzing betekent: meer mensen, maar zegt niets over de koopkracht van die mensen. De vraag wordt bepaald door aantal kopers mét een wel of niet goedgevulde bankrekening !

   Als het niet goed gaat met een onderneming is het prima dat het van de markt verdwijnt. Jammer voor de eigenaar, maar goed voor de markt. Nieuwe producten/mogelijkheden kunnen zo gecreerd worden, het falen wordt afgestraft en succes beloond. Iedereen snapt dit. Behalve als het banken betreft. ( Om het woord "systeembanken'moeten wij hartelijk lachen. ("systeemoliemaatschappijen" bestaan ook niet.) Kennelijk vindt men het normaal dat banken niet door een vrije markt getuchtigd dienen worden.De opgeleverde ellende zien wij vandaag. En die groeit nog steeds! Elke dag.

   "The dark ages of finance does not allow such light !"

   "Mainstream economists and financial practitioners: Check your premises ! You have contradictions before you ! "
   Twee natuurkundigen. De ene beweert dat bij een constante weerstand en een toenemende stroom levert een toenemende spanning op. De andere neemt het tegenovergestelde voor waar aan. Gevolg: Grote paniek in de wereld van de fysica.
   Twee economen. De een, Sweder van Wijnbergen, beweert dat nivelleren niet slecht is. Paul Tang, PvdA-econoom, beweert dat van wel (omdat het onrechtvaardig is). Gevolg: Geen paniek!
   In Genk worden Ford-medewerkers ontslagen vanwege te hoge loonkosten (= belasting). De Belgische staat weet in alle wijsheid de Dexia-bank met 5.000.000.000 aan belastinggeld te spekken. De EU vindt het verstandig om het belastinggeld van de Ford-medewerkers te moeten spenderen aan een start up van een nieuwe...... Fordfabriek in.... Turkije !
   Met hebberigheid heeft dit niets te maken, crimineel is het wel.
   Een betere film is: http://www.youtube.com/watch?v=1CLhqjOzoyE&feature=player_embedded

   A quarter-of-an-hour well spent from a self-described 'chicken-little' who was "just trying to figure it all out".


   Het regime van Rutte II zal ons nog een stapje richting afgrond brengen. Meer tyrannie, minder vrijheid.

   Verwijderen
 8. Golden voor banken de zelfde voorwaarden als die gelden voor alle andere bedrijven, opererende op de vrije markt, en dus ook op geen ondersteuning van de overheid hadden kunnen rekenen en failliet haddenn kunnen gaan, haddden zij nooit in diezelfde mate als gebeurd, (min of meer) risicovolle hypotheken verstrekt. Was de huizenmakrt ook niet zo ernstig verstoord geweest en de bouwsector niet in haar bestaan bedreigd geworden.
  Het is de staat geweest die artificiele rente heeft gecreeerd en daarmee tijdige signaleringen buitenwerking heeft gebracht.

  Het is de politiek die de crisis heeft veroorzaakt.

  En het is de kiezer die zijn dure plicht, zijn parlementaire vertegenwoordigers te controleren, verzaakt heeft.

  Onder andere met een bail out voor Frankrijk in zicht, beloofd 2013 een zwaar jaar te worden. En daarna zijn we nog niet uit de misere.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bent u financieel beneden en nodig lening?
  Heb je lening moet afbetalen kredieten en schulden?
  Heeft u financiering nodig hebt om het opzetten van uw eigen bedrijf?
  Heeft u leningen uit te voeren grote projecten nodig?
  Heb je college lening nodig?
  Heeft u de financiering voor diverse andere processen nodig?
  e-mailcontacten: cwinvestmentloanfirm@gmail.com

  beschikbaar Leningen
  * Persoonlijke Leningen (Secure en Ongedekte)
  * Business Leningen (Secure en Ongedekte)
  * Combinatie Lening
  * Consolidatie Lening En nog veel meer:
  * Het opstarten van een Franchise
  * Bedrijfsovername
  * Business Expansion
  * Commercial Real Estate aankoop
  * Contract Execution

  Ik verzoek u dringend om ontspannen te blijven en zorgen niet meer als we
  bieden u een legit offerte aan uw deur stap,
  C-W investeringskrediet SERVICE
  uw financiële probleem is ons doel.
  e-mailcontacten: cwinvestmentloanfirm@gmail.com
  u moet invullen van de volgende
  informatie:

  VERZOEKER PERSOONLIJKE INFORMATIE IS.

  VERZOEKER FULL NAMEN .........................
  SEX ..........................................
  AGE ..........................................
  BURGERLIJKE STAAT ...............................
  AARD VAN JOB .................................
  THUISADRES ..................................
  TELEFOONNUMMER ...............................
  Doel van de lening NODIG ...........................
  DUUR VAN LENING ..............................
  BEDRAG VAN DE LENING NODIG .........................

  ONZE LENING BELANG IS ENKEL 3% EN ONZE ACTIVITEITEN IS GEWEEST GUILD
  ONDER DE LENDERS WETTEN, ALL VOLTOOID
  Aanvragen worden rechtstreeks verzenden
  VIA E-MAIL NAAR (cwinvestmentloanfirm@gmail.com) voor
  verificaties als uw lening wordt een kennisgeving is goedgekeurd
  mail wordt verzonden naar u terug.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Uw financiële zorgen vandaag beëindigen:

  Ik ben uit de VS ik kan lachen met deze man van God vrezen ontving ik een lening van 80.000 dollar en twee van mijn collega's hebben ook leningen van deze man zonder enige moeite. Ik adviseren u niet te kiezen van de verkeerde persoon als u daadwerkelijk voor een lening van contant geld voor uw project en alle andere toepast. Ik dit bericht te publiceren omdat Mr.Andres Williams maakte me voel me gezegend met zijn lening. Het is via een vriend ontmoette ik deze eerlijke en genereuze God vrezen man die me hielp om dit fonds lening voor het regelen van uw leven, u financiële hulp nodig, u zitten, geen toegang tot bancaire kredietverlening, of hebben niet het voordeel van een bank, moet u voor de financiering van de uw bouw, vastgoedontwikkeling, het creëren van uw eigen bedrijf uw persoonlijke bedrijf, u heeft gezien en nodig om geld te verdienen, een slecht krediet of geld nodig om te betalen facturen of schulden. Dus ik adviseren u daar vriendelijk contact en u te ontmoeten voor de diensten die u van hem vraagt. Zijn contact adres: andresloanfirm07@live.com
  Neem contact op met hem voor meer informatie, duidelijk en eerlijk zijn.

  Zijn Email:andresloanfirm07@live.com
  Mr.Andres Willaism

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo, stress en persoonlijke of zakelijke lening Heeft u snel nodig hebt zonder toestemming? Als dat zo is, neem dan contact met ons op als we bieden nu het belangrijkste rentetarief lening van 3%. Onze credit is en veilig, voor meer informatie en toepassingen, kunt u reageren op deze e-mail. (libertyloaninvestment@ymail.com) Met vriendelijke groet

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heeft u een lening nodig hebt om 3%, ZO JA VUL UW NAAM, BEDRAG, DUUR, land en telefoonnummer # Om VIA: kivaloanservice@yahoo.com

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik moet getuigen van de goede daden van mevrouw Amanda van Amanda Lening Firm.
  Ik had nooit gedacht dat ik zal in mijn hele leven ontmoet iemand als mevrouw Amanda. Ze is een zeldzame parel. Ik ben Husnah en ik neem mijn tijd om te getuigen van mevrouw Amanda omdat ze me eindelijk bood wat niemand anders kon.
  Ik en mijn man kreeg in een zeer grote schuld met de debiteuren en de Bank en we zoeken lening van verschillende lening bedrijven, maar kwamen allemaal tevergeefs. in plaats daarvan kregen zij ons zouden tot meer schulden en eindigde het verlaten van ons brak totdat ik in contact met mevrouw Amanda kwam, Ze bood me een lening hoewel in eerste instantie was ik bang het zal eindigen als andere lening bedrijven die ik ben tegengekomen, maar ze niet was als hen. Nu hebben we uiteindelijk beslecht onze schuld en begon een nieuw bedrijf met het geld over van de lening.
  Neem contact op met mevrouw Amanda via een van de volgende e-mail.
  amandarichardssonloanfirm@gmail.com, amandaloan@qualityservice.com, amandaloanfirm@cash4u.com of u kunt gewoon contact met mij opnemen via mijn e-mail voor verdere richtlijnen ikmahusnah@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heb je een dringende lening uw financiële problemen op te lossen en ook om te beginnen met uw bedrijf of om te verhogen uw zakelijke faciliteiten nodig? Als ja contact ons via e-mail: greatuniversalloancompany1@gmail.com

  lening aanbieding van een betrouwbare bron

  BeantwoordenVerwijderen
 15. https://www.beleggen.nl/financieel_nieuws/604862_CRH_koopt_activiteiten_Holcim_en_Lafarge

  BeantwoordenVerwijderen