Waaraan herken je terreur als jihad?

Moderne jihad-terreur heeft tot doel ontreddering te scheppen bij het publiek waarop de jihadisten het gemunt hebben. Gewone terroristen doen een poging de inwilliging van een pakket van eisen af te dwingen, maar bij jihad blijft zo’n poging achterwege want juist de onzekerheid over de bedoelingen van de jihad-actie draagt bij aan de ontreddering van de doelgroep. Individuele strafexpedities als die tegen President Sadat of Theo van Gogh kunnen ook jihad zijn; maar daarover een andere keer.

Er is een tweede kenmerk. De stervensbereidheid van de jihadisten is groter dan de behoefte aan theater

Mijn droom voor ons land (gesproken column)

Weerkunde

Er wordt gesnakt naar de lente. Jong en oud verlangen naar de zon, dit jaar heviger dan andere lentes en luider dan ooit want maart blijkt koudste maart sinds 'n kwart eeuw. Bij de slager, de bakker en in andere winkels waar nog met de klant gecommuniceerd wordt, hoor je van: Brr.. wat is het nog koud. Wat duurt de winter lang, hè? In het weekend wéér vorst aan de grond! Op Twitter gaat het meer van: F**cking Freezing #koud. Waar blijft toch die rokjesdag!, ik wil weer eens

Mijn droom voor ons land

Majesteiten!

Alvorens mijn bescheiden droom voor ons land te ontvouwen, feliciteer ik u met het aanstaande koning- en koninginneschap van Nederland, en wel van harte! Ben er wel een beetje beduusd van: een koning zowel als een koningin! Waar heeft ons kleine landje het aan verdiend? Maar Nederland is,

Lees verder in Metro of op de Metro-site hierr

One picture is worth a thousand words.


Een kwestie van framing

Onlangs stond er op deze site iets over ‘woordkunst’. Als politici uit het huidige kabinet het hebben over bezuinigen, gaat het in feite om belastingverhoging. Ze spreken over iets verdienen, wanneer ze belasting gaan heffen op iets waarop tot voor kort geen belasting werd geheven. De schrijver van het stukje, Hans Jansen, noemt nog een derde voorbeeld (Huiseigenaren een cadeautje geven betekent eigenlijk minder belasting heffen op huizenbezit) en eindigt met de vraag: waar hebben we deze woordkunst aan verdiend? Aan de behoefte van politici, zou ik zeggen, om te framen. Een andere term voor deze ‘woordkunst ‘ is dus frame.

Lachen om Jihad in Boston

Na de jihad-acties van Jawhar en TimoerLenk in Boston zal de discussie gaan over hoe we moeten voorkomen dat alle moslims op de daden van deze twee broeders worden aangekeken. Dat is zeker een belangrijk onderwerp, maar het is voor ieders veiligheid en vrede net een pietsje belangrijker hoe we dit soort daden kunnen tegengaan.

Gerard Reve over Pim Fortuyn

De politieke actualiteit volgde Reve vanuit de verte. De eerste bewegingen van Pim Fortuyn ontgingen hem niet. Dat diens populariteit zo'n grote vlucht zou nemen, voorzag hij niet. Integendeel. Aan Peter van Bergen schreef hij: 'Heb jij overigens gelezen dat de zoon van Vasalis een boek geschreven en gepubliceerd heeft tegen de volksvreemde invasie van Islamers? Zijn

Dansen op Tiny Muskens' graf?

Oud-bisschop Tiny Muskens (77) is dood. De katholiek die vond dat je een brood mocht weghalen uit de winkel als je te arm was om te leven.
Zit wat in.

Je kunt natuurlijk ook gaan werken. Een uitkering behoort in Nederland eveneens tot de mogelijkheden. Het moet gek lopen wil je dan geen brood kunnen kopen.

Waarom, zo zei de spraakmakende Muskens zes jaar geleden op de teevee, waarom doen we in Nederland niet net als in Indonesië waar christenen (een minderheid) hun god Allah noemen? "Waarom nemen we dat niet over?"
Zit wat in.

Je kunt natuurlijk ook

De Heraut

Het Ezelproces

Wederom actueel! Vandaag, 16 april 2013,  stemt de Tweede Kamer de wet op godslastering waarschijnlijk weg.

De makers van het televisieprogramma 'God bestaat niet', Muntz en Van de Wint schreven eind juni 2005 op hun website: ".......God is voor ons een verzamelnaam voor het geloof in een opperwezen. Echter voorzichtigheid is geboden. Dat is de realiteit van ons huidige vaderland. Het is duidelijk dat 'God bestaat niet' de denkbeeldige grens aangeeft van wat momenteel mogelijk is in ons land. God neuken in de gedaante van een ezel, zoals Reve deed, zou nu niet meer kunnen. Wij blijven ver binnen die denkbeeldige grens van toen, wat aangeeft dat we op de weg terug zijn."

Het zou Gerard Reve wel verbaasd hebben dat hij ooit God in de gedaante van een ezel geneukt

Wijnkenner


"O, hemel! Meneer de wijnkenner!
Kurk? Niks kurk! Heerlijk wijntje!"

Peter van Straaten

Opgelost

Het belangrijkste wat een vorst moet doen is de onafhankelijkheid van zijn vorstendom naarstig bewaken. Zonder zijn vorstendom is de vorst immers weer een gewone burger. Zonder zijn vorstendom en zijn vorstelijkheid is hij niet veel bijzonders meer, denk aan de koningen van Albanië, Afghanistan en Lombardije.

Heerlijke en informatieve foodfilms op het Food Film Festival zoals over de politieke betekenis van hummus in het Midden Oosten

Eind maart vond voor de derde keer het FOOD FILM FESTIVAL in Amsterdam plaats, met een keur aan films waarin voedsel en eten een belangrijke rol spelen, maar ook met events, feesten, culinaire ervaringen en een voedselmarkt. Films waarbij je het water in de mond loopt maar die je ook veel leren over voedsel en voedselvoorziening. Wie heeft bijvoorbeeld het gerecht hummus uitgevonden? De Israëliërs, de Palestijnen of de Libanezen? Het festival is een initiatief van Youth Food Movement (YFM), een organisatie die ons bewuster wil maken van voedselkeuzes.

Pat Condell: I'm offended by Islam

Groei dan pensioentje!

Columnisten die géén spaargeld hebben, weten het wel. Als zij spaargeld hadden, schrijven ze in de krant, dan waren ze waarschijnlijk vorig jaar al naar de bank 'gerund' om alles eraf te halen. Nou wil ik wel geloven dat lang niet alle columnisten spaargeld hebben, en zeker niet boven de gevreesde 100.000 euri maar wat als

Lees verder in Metro of op de Metro-site hierr.

Raken we ze ooit kwijt?

David Pinto schrijft in de Volkskrant o.a. dat Marokkanen andere opvattingen hebben over de verhouding tussen mannen en vrouwen.

Grote Vraag: Waar komen die andere opvattingen over de verhouding tussen mannen en vrouwen vandaan? Wat is nodig ermee af te rekenen? Raken we ze ooit kwijt?

De volkswijsheden en scabreuze grappen van Gerard Reve (5)

"Als hij in een opgeruimd humeur is, zingt Gerard soms opeens het volgende lied"


O mens gedenk dat gij zijt sterfelijk,
en dat, ja daarenboven,
uw leven ook 
is maar een rook
en als een lichtvergaande smook.
Een blommen die omme licht leyt
vergaat tot dorrigheid.
Of ook als gras
dat gisteren was
en morgen hooi is op den tas!

[Bron: Ons Leven Met Reve - Teigetje & Woelrat, uitgeverij Balans. Bol.com.]

Verdiend

In het debat voorafgaand aan het Marokkanendebat zei de staatssecretaris in een onbewaakt moment met een glimlach: ‘Als er wat te verdienen valt, zijn we er natuurlijk als de kippen bij’, of woorden van gelijke strekking.

Met ‘iets verdienen’ bedoelde de hooggeplaatste politicus ‘een belasting heffen op iets waarop tot voor kort geen belasting geheven werd’.

Nederlands is als taal ondertussen haast even moeilijk als Arabisch. ‘Bezuiniging’ betekent ‘belastingverhoging’. ‘Verdienen’ betekent ‘belasten’. ‘Huiseigenaren een cadeautje geven’ betekent ‘minder belasting heffen op huizenbezit’.

Waar hebben we deze woordkunst aan verdiend.

Religieuze Roeptoeterij (gesproken column)

Het zogenaamde Marokkanendebat en het verhaal van de jonge olifanten

Donderdag 4 april jl. vond het zogenaamde Marokkanendebat in de tweede Kamer plaats, een benaming die afkomstig is van de PVV. Marokkaanse jongens zijn, evenals Antilliaanse trouwens, oververtegenwoordigd in criminaliteitsstatistieken. De PVV had het door haar zelf voorgestelde “historische Marokkanendebat” te elfder ure nog willen uitstellen, maar de rest van de Kamer ging daarmee niet akkoord. Joram van Klaveren ging er toen maar hard in met o.a. de zinsnede ”Marokkaanse jongeren terroriseren de Nederlandse stranden”. Niet zo handig getimed op deze nog winterse avond. De benaming van de PVV suggereert, dat criminaliteit en één etnische groep

Mocrodebat? Parlementaire enquête!

In de Tweede Kamer zal donderdag 4 april gedebatteerd worden over Marokkanen. Men spreekt van het Marokkanendebat. Op het hoogste niveau dus, want Nederland heeft een Marokkanenprobleem. Is dat nieuw? Nee, dat is oud nieuws al zou je 't voor hetzelfde geld het Nederlandersprobleem kunnen noemen aangezien we 't met open ogen hebben laten gebeuren.

Schrik niet, in 1989, ik herhaal in 1989 verscheen er een

Lees verder in dagblad METRO of op de Metro-site hierrr

Rijkdom bestrijden is de overheid een plicht

Ook in de intelligentste en bestgeïnformeerde stukken over de eurocrisis en de EU, zoals die van ‘Hannibal’ op DDS, wordt voortdurend met verbazing en ontzetting betoogd dat de maatregelen die onze democratisch gekozen regeerders nemen, leiden tot verarming van Nederland.

De schrijvers van die stukken zijn verbaasd en ontzet over het Nederlandse beleid want ze gaan er stilzwijgend en vermoedelijk onbewust van uit dat regeerders hun eigen land niet willen verarmen. Ze

Alleen geen nette mensen

Heb ik 'm toch nog gezien, de verfilming van Robert Vuijsjes bestseller ALLEEN MAAR NETTE MENSEN. Ik was het niet van plan want sinds ik het boek las, kost 't me nog dagelijks moeite niet bij elke donkergekleurde vrouwelijke medelander te denken aan de veelvuldig in het boek voorkomende opmerking: “Kijk die bil!”. Op deze manier kijk ik toch liever niet naar medelanders, hoe exotisch ze ook mogen zijn.

Komt bij: 't tamelijk ongeloofwaardige gegeven dat de hoofdpersoon in de roman Alleen maar nette mensen op 21-jarige leeftijd leeftijd reeds zo'n specifieke seksuele voorkeur heeft ontwikkeld voor