"Laat duizend - De Gezonde Rokers - bloeien"

Het mailtje is bewaard maar toch verloren gegaan want op 'n losse harde schijf vereeuwigd die ik niet eenvoudig kan raadplegen. De vooruitgang natuurlijk. Gelukkig heeft mijn eigen harde schijf de inhoud scherp onthouden.

Het is oktober 2004, als altijd de
mooiste maand van het jaar, de herfstvakantie nadert en ik heb zojuist mijn eerste persoonlijke stukje over een bezoek aan de gynaecoloog met de choquerende doch realistische titel 'Een klein sneetje, alstublieft!' naar DeGezondeRoker.nl gemaild, de website van filmregisseur/columnist Theo van Gogh. Wie 'kende' 'm niet? Even twijfelde ik nog of OPZIJ geen geschiktere plek was om mijn ontsteltenis en afschuw over de toenemende vraag naar vrouwenbesnijdenis in Nederland te delen, een eufemisme voor vrouwenverminking. Opzij was destijds nog een fatsoenlijk feministisch tijdschrift waar niet aan malligheden als gehoofddoekte columnisten werd gedaan. Haha, stel je voor orthodoxie en feminisme onder één hoedje! Daar trapte Cisca Dresselhuys niet in, terwijl Margriet van der Linden, Dresselhuys' opvolgster in 2008, juist stond te trappelen om het met reden omstreden symbool te omarmen (hallo Nora Kasrioui!). Van Der Lindens opvolgster dan weer, Irene de Bel, noemde de islamitische hoofddoek onlangs nog een symbool van individuele vrijheid. Je moet maar durven. Arm, arm Nederland.

In die schitterende herfst van 2004, in die stilte voor altijd-slecht-weer, wist ik daar nog niets van. Ik dacht, naïef of optimistisch als ik was, altijd nog mijn vrouwenverminkingsverhaaltje aan OPZIJ te kunnen slijten. Ook had ik toen niet kunnen bedenken dat niet veel later de Nederlandse internist Jannes Mulder openlijk voor een zogenaamde vrouwenbesnijdenis-light in Nederland zou pleiten omdat - ja zo is het gegaan - omdat al die liefhebbers van deze vrouwenverminking zich anders niet in Nederland op hun gemak kunnen voelen. Een beetje vrouwenhaat, een beetje schending van de mensenrechten moet blijkbaar kunnen als een andere zich in Nederland nestelende cultuur dat voorschrijft. Let op! Het was geen geen imam maar een in witte doktersjas geklede witte Nederlandse internist die zich hier sterk voor maakte.

O ja, de multikulgekte woedde zeker al in 2004 maar er was een religieus geïnspireerde moord voor nodig om de alle-culturen-zijn-gelijkwaardig-en-weg-met-onze-cultuur-mantra tot in vrijwel alle segmenten van de samenleving te laten doordringen. Tjongejonge wat is het toen snel gegaan, wat een idiotie hebben we de afgelopen tien jaar met z'n allen moeten doormaken. Wat is er veel veranderd, wat staat ons nog te wachten, 't houdt maar niet op.  En ja, ik heb me in andere culturen verdiept . En ja, de negatieve kanten overschaduwen veruit de veronderstelde positieve verrijkingen.

En dus mailde ik dit persoonlijke besnijdenisverhaal om te beginnen naar DeGezondeRoker.nl. Al snel arriveerde dat onvergetelijke maar niet meer op de letter na te lezen uitnodigingsmailtje om voor Theo van Goghs website te schrijven. Ik werd meteen duchtig gewaarschuwd. Regelmatig op de site verschijnen zou namelijk niet bevorderlijk zijn voor mijn carrière, bovendien moest ik weten dat er bij De Gezonde Roker niet aan gezelligheid werd gedaan en wensten ze het ook niet met elkaar eens te zijn. Als dat alles geen bezwaar vormde, wilde De Gezonde Roker graag een wekelijkse bijdrage.

Nou, een bezwaar was het niet, de uitnodiging was me op het lijf geschreven, ik was er helemaal klaar voor. Ik had er zin in. Na overleg met het thuisfront - iedereen was natuurlijk op de hoogte van de doodsbedreigingen aan het adres van Van Gogh - nam ik de uitnodiging aan en wel van harte. Het is heel cynisch om dit nu te zeggen maar het zou nóg realistischer zijn geweest als in de uitnodiging had gestaan dat regelmatig verschijnen op deze site niet bevorderlijk voor de gezondheid is want drie weken later stond ik op die tweede november 2004 's ochtends samen met mijn overbuurvrouw op straat uit volle borst te vloeken en ons land te vervloeken. Wat schaamden we ons voor Nederland! Die schaamte en die woede zijn nooit meer verdwenen.

Wéér een week later, op dinsdag 9 november 2004, op de dag van Theo van Goghs crematie, begeven geliefde en ik ons naar de woning van de webmaster van DeGezonderoker.nl in Amsterdam-Oost, een
heuse Vogelaarwijk. Hij heeft zo'n beetje iedereen die de afgelopen zes jaar iets voor de druk bezochte site heeft betekend, uitgenodigd voor koffie en koek. Sta ik ineens naast cartoonist 'Gregorius Nekschot', dan nog zonder boerka, die vraagt of ik ook lid van de 'nihilistische kerk' ben en of 't geen tijd wordt dat ik onder pseudoniem ga schrijven want veel te gevaarlijk om dat niet te doen. Nee, dat ben ik niet van plan en daar heb ik geen moment spijt van gehad de afgelopen tien jaar. Pamela Hemelrijk, nu alweer vijf jaar dood (wanneer verschijnen haar Verzamelde Columns nou eens?), die door Theo van Gogh een geboren columniste werd genoemd, is er ook. Met haar rauwe rookstem vraagt ze zich hardop af of ze haar Amsterdamse (grachten)huis niet beter nú, vandaag nog, op de markt zal zetten want het kan niet anders of de stad zal na deze moord nog sneller achteruit hollen. Het wordt voller in de huiskamer van de webmaster, en drukker, mensen zitten op de grond. Zoals journalist en activist Micha Kat. Hij is omringd door een paar 'De Gezonde Rokers'. Op dat moment heb ik geen flauw idee wie Kat is, zo te zien geen kind maar hij lijkt wél een adhd’er, wat een druktemaker! Ebru Umar, de, met recht, troetelallochtoon van De Gezonde Roker is er natuurlijk ook, al heb ik haar nooit als allochtoon gezien maar gelukkig weet ze dat zelf allemaal beter. Hoe verfrissend was het om La Umar - nog voor 2 november 2004 - recht voor z'n raap op de radio te horen zeggen dat het pure kindermishandeling is om jonge meisjes een hoofddoek op te zetten. En dat met haar ietwat bekakte stem. Niet veel later zal ze zich ontpoppen als een eersteklas Ayaan-hater. Umar is zichtbaar aangeslagen, heeft waarschijnlijk nauwelijks geslapen. Ze zit er wat ongemakkelijk, ja onwillig bij, alsof ze eigenlijk liever niet naar deze bijeenkomst met al die weirdo's was gekomen. Naast me zit journaliste Bernadette de Wit, ook al zo'n eigenwijze tante. Er is iets met een 'afscheidsfeestje' voor Theo de avond ervoor waar zij en Pamela alsnog aan de deur geweigerd zijn. Blijkbaar was dat feestje alleen voor echte intimi. Voor de crematie, later die dag, is trouwens ook geen enkele 'De Gezonde Roker' uitgenodigd, behalve wederom Ebru Umar en natuurlijk de webmaster.

Het triviale gekissebis gaat allemaal een beetje langs me heen, ik ben gekomen omdat er iets verschrikkelijks is gebeurd, om Theo van Gogh, die ik godzijdank nooit persoonlijk heb gekend (want hoeveel moeilijker wordt zo'n verlies dan?) te herdenken zo je wilt, iets met de laatste eer bewijzen. Om de webmaster, de beste vriend van Theo van Gogh, van wie ik in korte tijd veel heb opgestoken, de hand te drukken. Ik ben gekomen om de verbijstering te delen die deze walgelijke moord te weeg heeft gebracht maar niemand, werkelijk niemand heeft het over Theo van Gogh. Terwijl de webmaster in z'n open keuken druk in de weer is met koffie en koek, heeft men het in de huiskamer over een vervolg op Theo's website De Gezonde Roker. Dáár gaat het over, er moet zo snel mogelijk een nieuwe site komen, vinden de meesten. Er wordt gebrainstormd. Ik doe er onwillekeurig toch aan mee en kom met weliswaar mooie maar onbruikbare Gerard Reve-titels op de proppen als 'Op weg naar het einde'. Toch altijd nog beter dan het mijns inziens te pijnlijke 'De Gestopte Roker', die 't later blijkt te zijn geworden maar waar ik dan weer voor bedank. Als ik suggereer dat Ebru Umar een geschikte hoofdredacteur van de nieuwe site zou kunnen zijn, levert dat naast me een heftig nee-geschud van Bernadette de Wit op. Eensgezindheid had ik niet verwacht maar dat er zo afgunstig op elkaar gereageerd zou worden ook weer niet. Niettemin wordt er nog een groepsfoto van ons gemaakt, diverse zelfs, er wordt plechtig beloofd die nooit openbaar te maken, al zal dat voor een tekenaar als D.C. Lama geen probleem zijn geweest; hij zorgt er steeds voor met afgewend gezicht op de foto te staan. Onherkenbaar dus. Natuurlijk houd ik me aan deze belofte, hoe leuk het voor de lezer ook zou zijn als de groepsfoto van het ongeregelde zooitje 'De Gezonde Rokers' boven deze tekst had gestaan.

Logischerwijs stopte met de jihadmoord op Theo van Gogh de website De Gezonde Roker. "Laat duizend De Gezonde Rokers bloeien," luidde de boodschap van de webmaster. Die zijn er gekomen, in alle soorten en maten, sommige zijn er nog steeds, andere zijn opgesplitst, samengevoegd of doodgebloed maar er ontspruiten nog steeds weer nieuwe. Da's mooi, da's hoopgevend, en dan doet het er niet toe dat ik me bij geen van die sites heb willen aansluiten omdat het dan nooit van harte zou zijn geweest zoals bij De Gezonde Roker. Waar het om gaat is dat het geluid van De Gezonde Roker niet zal verstommen, dat het anti-multikulgeluid zal blijven bestaan, dat niet salonfähige ideeën blijven klinken.

Websites/weblogs die na danwel vanwege 2.11.2004 tot bloei zijn gekomen: De Gestopte Roker (DeGestopteRoker.nl. O.a. Bernadette de Wit (hoofdredacteur!), Pamela Hemelrijk, Gregorius Nekschot en Micha Kat. Was kort leven beschoren, iets met geld, iets met verkeerde verwachtingen en Oscar Hammerstein.), AyaanHirsiAli-weblog (AyaanHirsiAli.web-log.nl), Het Vrije Volk (http://www.hetvrijevolk.com),  Keesjemaduraatje  (http://keesjemaduraatje.blogspot.nl),  Lucida (Lucida.nl),  VetVEtVET (Vetvetvet.web-log.nl),  Willem de Zwijger (http://dezwijger.blogspot.com/),  De Vrijspreker  (http://www.vrijspreker.nl/wp/), Lux et Libertas (http://luxetlibertasnederland.blogspot.nl), FFI Nederlandstalig (http://dutch.faithfreedom.org/forum/), Frontaal Naakt (http://www.frontaalnaakt.nl), HoeiBoei (Hoeiboei.nl), Nieuw Religieus Peil (http://www.nieuwreligieuspeil.net/),  The West Is The Very Best (),  Sodemieter (http://www.sodemieter.nl), Seniorennet (http://blog.seniorennet.be/hexaeder/), !Uitkijk (http://www.uitkijk.net/index.php), Antivenin  (http://www.antivenin.blogspot.nl)  Artikel 7 (http://artikel7.nl),  Het Verrraad van Links/Carel Brendel  (http://www.carelbrendel.nl), Republiek Allochtonië (http://www.republiekallochtonie.nl),  Amsterdampost (http://www.amsterdampost.nl), Tora-Yeshua (http://tora-yeshua.nl), E.J.Bron (http://ejbron.wordpress.com), Martien Pennings (http://martienpennings.wordpress.com), Peter Siebelt (http://www.petersiebelt.nl),  Eurabië (http://eurabie.punt.nl),  Joost Niemöller (http://joostniemoller.nl),  Islamofobie (http://www.islamofobie.nl),  Fubar (http://fubarbaar.wordpress.com), De Vrije Chroniqueurs (http://www.vrijechroniqueurs.nl), De Dagelijkse Standaard (http://www.dagelijksestandaard.nl), Blondemevrouw (http://blondemevrouw.blogspot.nl),  Klein Verzet (http://smallresistance.wordpress.com) en vele, vele andere blogs en websites.


Annnelies van der Veer

5 opmerkingen:

 1. De linkse tsjiekemiea is verveeld met de nagedachtenis aan Theo van Gogh.
  Reken niet op een grootse manifestatie aanstaande zondag 2 november 2014.
  Zulks past niet in het wereldbeeld dat Les sadiques rouges aan hun onderdanen opdringen.
  Burgemeester Eberhard van der Laan zei het onlangs nog in een causerie in gesprekscantrum De Rode Hoed:
  Wij grijpen pas in als iemande de dietse groet brengt.
  Of als een staatshoofd lelijk doet tegen jeanetten.
  Of als een politieker zegt: Minder Moghrebijnen.
  Theo van Gogh had de handicap dat hij blond was en blauw-ogig.
  Zulks maakt u reeds verdacht bij Les sadiques rouges.
  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een mooie opsomming van kritische geluiden over de Islam. Hetzelfde rijtje waar politiek correct Nederland zijn neus voor ophaalt.
  Als er één conclusie moet worden getrokken is dat de substantiële aanwezigheid van islam in Nederland brandstof is geworden voor een omvangrijke polarisatie.
  Ondertussen hoop ik dat we 2 november (islamisten zijn gek op symbolische datums) zonder problemen door komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. "Haha, stel je voor orthodoxie en feminisme onder één hoedje! Daar trapte Cisca Dresselhuys niet in"

  Na de uitreiking van de Tulip Award met video over het stenigen van een Afghaanse vrouw, zei Ciska Dresselhuys achter de microfoon: "Die hoofddoek is nooit zo maar een stuk stof'.

  Theo: 'ze zullen me niet vermoorden hoor'

  'Mo B: "Ik uw toekomst IS'

  In 2010 door Links ingediend, vrijwel algemeen aanvaardt: "Islamiseren niet tegen te gaan". - door die LANDVERRADERS

  2014: 'IS populair in NL'

  Over het ontnemen van paspoorten van gezinnen op weg naar IS:

  "Mohamed Hollandi twitterde: 'Dit gaat te ver broeders, wanneer gaan we echt opstaan. Moge Allah de kufar hun nekken breken.'

  Oum Abdallah Elf: 'Mijn ogen huilen en mijn hart bloed.' "

  En van ons Nederland!  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een van de allereerste ayaan-weblog postings, (dankzij http://archive.org/web/web.php) datum 9 november 2004 : http://web.archive.org/web/20041111051820/http://ayaanhirsiali.web-log.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Word er melancholique van. Velen zijn al dood en de rest, op een enkeling na, niet geheel en al compos mentis. En inderdaad, allemaal ruziemakers. Waar twee Nederlanders vergaderen -in wiens naam dan ook- is er ambras en volgt een schisma. Soms gun je ze het verpletterende zandvlooien circus uit het oosten. Maar het was toch een mooi landje. En dat is het nu niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen