Wanneer gaat moskee voorlezen uit kinderbijbel?

Multiculturele_heilstaat_2

Wanneer gaat moskee voorlezen uit kinderbijbel?

Gepubliceerd in Reformatorisch Dagblad, pagina 9, (24 november 2008), en op refdag.nl, Opinie, klik hier.

Met de uitbreiding van het verbod op het beledigen van groepen als compensatie voor het schrappen van het verbod op godslastering wil minister Hirsch Ballin moslims tevredenstellen, stelt Annelies van der Veer. Veel Nederlanders mogen dan geloven in de multiculturele heilstaat, maar doen de nieuwe Nederlanders dat ook?

Minister Hirsch Ballin wil artikel 147 van het Wetboek van Strafrecht schrappen, zodat we God, Allah en Jahweh naar hartenlust mogen lasteren als we daar behoefte toe voelen. Tegelijk worden de wetsartikelen tegen het beledigen van groepen (lees: gelovigen, lees moslims) aangescherpt.

Nog net voordat de plannen van de minister van Justitie bekend werden, gaf Kader Abdolah, vertaler van de Koran, een interview aan Aukje Holtrop voor de VPRO-radio (23 oktober jl.). In dat interview zegt Kader Abdolah, pseudoniem van Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani, interessante en opmerkelijke dingen, waarvan ik me wel afvraag of dat na de beoogde aanscherping nog kan.

Kader_2Zo’n twintig jaar geleden vluchtte Abdolah uit Iran voor een boek, de Koran. Hij was doodsbang voor de Koran, vertelt hij. „De Koran van de ayatollahs” had zijn broer en zijn kameraden geëxecuteerd en zijn zusje gevangengezet.

Om zijn angst te overwinnen zwoer hij de Koran niet af, nee, hij omarmde het boek juist en vertaalde het naar een light versie om het zo weg te halen uit de handen van de ayatollahs. „Door mijn vertaling heb ik een politieke literaire wraak genomen op de ayatollahs”, aldus de vertaler.

Toch lijkt de Iraniër deze vertaling speciaal voor de autochtone Nederlanders te hebben gemaakt. Kerken puilen eindelijk weer eens uit, wanneer hij er een lezing geeft. Op de vraag van interviewster Aukje Holtrop hoe het komt dat hij volle zalen trekt, antwoordt hij: „Blanke Nederlanders komen om angst te bezweren. De angst is alom aanwezig, en de onwetendheid is heel groot.”

Over niet-witte Nederlanders doet hij in dit verband geen uitspraak. Tot nu toe is hij slechts in één Nederlandse moskee uitgenodigd.

Antisemitisme
Hirsch Ballin en niet te vergeten Donner lijken alles van die angst en onwetendheid te begrijpen. Vandaar hun niet-aflatende pogingen gelovigen extra te beschermen tegen belediging van hun diepste gevoelens, want die angst moet een keer verdwijnen. Desnoods door extra respect voor deze groepen af te dwingen via de wet.

Kader Abdolah heeft zo z’n eigen remedie om die angst weg te halen: de Koran moet eerst gelezen worden. „We moeten eerst weten wat erin staat en daarna kun je pas bepalen wat je wel en niet wilt.” En hij zweert bij de Koran van zijn vader dat hij alles heeft vertaald en dat er niets is weggelaten.

Maar dat is juist wat interviewster Holtrop niet helemaal geruststelt, want antisemitisme bijvoorbeeld zit er nog steeds in. Is het dan de bedoeling dat we deze vertaling lezen vanwege het mooie literaire taalgebruik, zoals sommige ongelovigen met de Bijbel doen, wil zij weten? Of moet de lezer het islamitische geloof delen om de Koran mooi te vinden?

Abdolah anwoordt hier niet rechtstreeks op. Van de drie parels die de mensheid heeft voortgebracht, te weten de Thora, de Bijbel en de Koran, is de Koran de mooiste, beweert hij. Holtrop is het niet met Abdolah eens. Ze kent de Bijbel heel goed en de verhalen die daarin staan vindt ze veel leuker en interessanter.

Als een echte dichter komt de vertaler met de volgende vergelijking: „Als u constant aardappelen eet dan hebben andere gerechten in eerste instantie geen smaak, u vindt het verschrikkelijk, want u heeft altijd aardappelen gegeten”, en hij nodigt Holtrop uit na de uitzending samen een soera (hoofdstuk) te lezen. Dan zal zij, verstandige vrouw, pas echt kunnen genieten.

Schouders ophalen
Holtrops tegenstribbelingen komen oprecht voort uit de multiculturele geloofsleer. Ze vindt het namelijk „raar en uit den boze om te zeggen dat het één zo veel beter is dan het ander.” Maar haar woorden worden nauwelijks nog gehoord. Er wordt overheen gepraat. Er wordt ter plekke een soera gelezen.

Nu zie ik Aukje Holtrop niet snel naar de rechter lopen, maar hoeveel christelijke en joodse luisteraars moeten zich niet tot in het diepst van hun ziel beledigd hebben gevoeld door Kaders opmerking dat de Koran veel mooier is dan de Bijbel of de Thora? Ook voor de multiculturalisten, voor wie alles gelijk is, is dit vloeken in de kerk.

Of hebben zij terecht hun schouders opgehaald? Is nu juist niet het aardige dat zij geleerd hebben met dit soort beledigen te leven en er niemand om te vermoorden?

Telkens weer laten veel Nederlanders zien volhardend in de multiculturele heilstaat te geloven. Het wachten is echter nog steeds op het moment dat de nieuwe Nederlanders dat ook doen. Althans, wat meer dan nu het geval is. Wie weet kunnen we ons dan nog eens verheugen op lezingen uit de kinderbijbel in de Nederlandse moskeeën.

Annelies van der Veer

20 opmerkingen:

 1. Dat er in moskeeën wordt voorgelezen uit de kinderbijbel zal niet zo snel, of misschien wel nooit gebeuren. De toenadering tussen de christenen en de moslims komt vooral van de kant van de christenen. Niets is hen te gek om maar met gelovige moslims contact te krijgen om te laten zien hoe zeer ze de islam waarderen. Op het kruiperige af.
  De moslims ervaren dat als vanzelfsprekend. De islam is namelijk de godsdienst bij uitstek.
  Heel goed, Annelies, dat je daar aandacht aan besteed. Ik hoor daar zelden iemand over.
  Die wraakneming van Abdollah op de Ayatollahs vind ik lachwekkend.
  Als hij echt wraak had willen nemen had hij openlijk de islam afgezworen als zijnde een verderfelijke ideologie.
  Nu gaat hij er een vriendelijkere versie van schrijven. Voor wie vriendelijker trouwens?
  Ik heb het boekje niet gelezen. Ik wil me helemaal niet verdiepen in de islam. Geen enkele behoefte aan. Daarbij zou het veel normaler zijn als de moslims zich interesseerden voor het christendom. Zij wonen nu in een christelijk land.
  Door Hirsch Ballin, onze minister van justitie gaan de vrome moslims trouwens een gouden tijd tegemoet. Wordt er ook maar iets negatiefs over hun aanbeden ideologie gezet, dan kan men die persoon of personen, al aanklagen.
  De vrijheid van meningsuiting, die nu al onder grote druk staat, zal daardoor langzamerhand verdwijnen.
  Wat ook de bedoeling is van deze katholieke minister van justitie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. correctie:dat je daar aandacht aan besteed, moet zijn, dat je daar aandacht aan besteed hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Enkele maanden geleden was in het zondagochtendprogramma van Jacobine van Geel een moslima te zien die helemaal verrukt was van oud-bisschop Muskens die had geopperd God voortaan Allah te noemen omdat het toch om dezelfde zou gaan. Als enigszins naief kijker verwachtte ik de vraag van van Geel of Allah dan voortaan ook gewoon God genoemd kan worden. Die vraag kwam dus niet, waarmee ik maar gezegd wil hebben dat moslims nooit getest worden op hun tolerantie naar Christenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Arabische christenen noemen god ook gewoon allah, want allah is Arabisch voor god. Maar toch begrijp ik het punt van Ongerust.
  Abdollah is vooral zo kwalijk bezig, omdat hij zich met zijn fabeltjeskoran niet richt op moslims, zodat die naar aanleiding van zijn koran toleranter kunnen worden, maar hij richt zich vooral en schijnbaar uitsluitend op niet-moslims die verleid schijnen te moeten worden tot een positiever beeld van de islam, terwijl de redenen van kritiek, zijnde het gebrek aan tolerantie aan de kant van de moslims en de intolerante islamitische dogma's, totaal buiten elke kritiek blijven. Kortom die fabeltjeskoran van Abdollah daagt moslims totaal niet uit tot een tolerante houding, terwijl het niet-moslims alleen maar zand in de ogen strooit, waardoor Abdollah de intolerante Ayatollahs en de islam een grote dienst bewijst. Onbegrijpelijk van iemand die de rëel bestaande islam is ontvlucht!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In het artikel lees ik, dat de heer kader Abdolah vroeger doodsbang was voor de koran en dat hij als gevolg van die angst ( en de executies van dierbaren door de Ayatollah) Iran ontvluchtte, indertijd.
  Waarom probeert hij óns dan nu de koran aan te prijzen?
  Moeten wij wellicht straks ook ons eigen land ontvluchten, als er veel mensen gek genoeg zijn om dat boek te gaan omhelzen en in het verlengde daarvan hier de shar'ía rechtspleging invoeren?
  Ik ben er overigens vurig voor, dat iedere Nederlander de koran in zijn normale vorm ( en niet in die van Abdolah) leest.
  Het kennen van de koran maakt hem niet bemind, maar juist het tegenovergestelde.
  Men wordt dan héél voorzichtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ingezonden

  "Als een seculier atheist en romanschrijver als Kader Abdolah zegt dat hij de Koran beter vindt dan het nieuwe testament en de hebreeuwse bijbel, beweert hij dan niet gewoon iets in de trant van: de Koran is mooier dan Shakespeare en Homeros? Die opmerking is niet bedoeld als belediging van christenen en joden, maar reclame voor het werk dat hij net heeft vertaald. (of je het ook met hem eens bent is natuurlijk een tweede, en of Abdolah het zelf gelooft is weer een ander verhaal, hij is nogal dol op de stijlfiguur van de overdrijving.)"

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Is het niet heel erg raar dat deze man geen fatwa aan zn broek heeft hangen dan wel ernstig bedreigd wordt??

  De koran "vertalen", en dan nog niet eens correct, is zo ongeveer de hoogste heiligschennis. en er zijn er zat die voor minder moeten onderduiken.

  Gek he??

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb me hetzelfde afgevraagd als Erdebe. Mijn wantrouwen groeit en groeit.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ingezonden (2)

  Het kan geen kwaad er eens de vinger bij
  te leggen dat volgens de officiële, door alle moslims aangehangen leer de tekst van de Bijbel vervalst is door joden en christenen. Volgens de
  islam waren figuren als Abraham, Mozes en Jezus allemaal oprechte moslims maar hebben de geestelijke leiders van jodendom en christendom
  zozeer met de tekst van de Bijbel gefraudeerd dat al die informatie eruit verdwenen is. Een erger belediging van groepen gelovigen kan ik
  me nauwelijks voorstellen. Als de wetsregels tegen belediging worden aangescherpt, moet dat dus averechts uitpakken voor de moslims.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo Annelies,

  Wat leuk dat Hoeiboei weer op gang gekomen is. En ook een leuke verassing dat het Reformatorisch Dagblad een stuk van jou plaatst. Wie had ooit kunnen denken dat jullie elkaar nog eens zouden vinden.

  Ik vind het overigens helemaal niet ver gezocht. In orthodox protestantse hoek heb je twee nationale kranten waarvan de ene (Nederlands Dagblad van de vrijgemaakt gereformeerden) al volledig linksaf geslagen is en in hogere multiculti sferen aangeland is.

  Het Reformatorisch Dagblad heeft die fout niet begaan en zij zijn zich er terdege van bewust dat de islam wel degelijk een existentiële dreiging is voor hun manier van leven. Het thema leeft ook in reformatorische kringen en het was ook Bas van der Vlies die over Fitna-the Movie precies datgene zei wat de premier had moeten zeggen.

  Het voorlezen uit de kinderbijbel is een beeld dat mij wel aanspreekt. Wij doen het vrijwel iedere avond. Ergens wel met het idee geloof door te geven maar wellicht nog wel meer vanuit het idee dat wij, als ouders, de laatste zijn die onze kinderen nog iets mee kunnen geven van het culturele erfgoed waarin zij geboren zijn. De vraag is wat er van over is tegen de tijd dat zij meerderjarig zijn.

  Groet, Cornelis.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @ Janna

  Het antwoord is natuurlijk dat dit helemaal niet vreemd is.

  Binnen de islamitische cultuur is er zoiets als "taqiyya". Dat is het liegen en bedriegen van ongelovigen, zolang het maar nuttig is voor islam.

  Welnu, deze "vertaling" van Kader is niets anders dan het liegen en bedriegen van ons ongelovigen. Hij probeert ons in de waan te brengen dat het allemaal reuze meevalt met de haat, geweld en intolerantie in de koran.

  Een klassiek staaltje taqiyya dus zoals voorgeschreven in islam!

  Hij toont zich met deze actie dus een goede moslim. Vandaar geen fatwa!!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hier de quote over fitna van Bas van der Vlies waarover De Deugd het heeft:

  Van der Vlies had donderdag na een eerste bezichtiging van 'Fitna gezegd dat Wilders in zijn film ''zorgvuldigheid betracht en niet bewust probeert te kwetsen.” De SGP-voorman noemde de film ''een prikkelende inzet voor het debat''.

  Bron:
  http://www.ffxs.nl/nederlandersonline/viewtopic.php?p=668&sid=cc5db72f44c45da850815524fecdffa9

  Je kunt moeilijk stellen dat de fabeltjeskoran van Abdolala een prikkelende inzet voor het debat vormt.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heel vreemd:

  "Als een seculier atheist en romanschrijver als Kader Abdolah zegt dat hij de Koran beter vindt dan het nieuwe testament ..... Die opmerking is niet bedoeld als belediging van christenen en joden, maar reclame voor het werk dat hij net heeft vertaald."

  Abdollah een seculier atheïst?! Hij gedraagt zich absoluut niet zo en juist hij zou moeten weten hoe ontzettend dom hij bezig is om ons een vals beeld van de islam te geven, terwijl hij notabene heeft moeten vluchten uit de reëel bestaande islamitische werkelijkheid. Heel treurig die rol. Natuurlijk is het beledigend voor christenen als moslims hun godsdienst een vervalsing noemen, waarom niet? Moslims zijn toch ook beledigd als je hun intolerante geloof bekritiseert. Voorbeelden overbodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @ Erdege

  ik bedoel natuurlijk @ Erdebe

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @ Janna

  Ik ben blij dat je mijn opmerking niet betweterig vond. Ik las m nog s terug en dacht...oei, dat kon wel eens heel onaardig overkomen. En zo was het zeker niet bedoeld.

  afijn...

  Ik heb die info van Jihad Watch. Moet je zeker eens en kijkje nemen (als je dat al niet gedaan hebt natuurlijk :-)

  Vooral de sectie Islam 101 is heel interessant.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @erdebe

  no problem, ik kijk ook nog wel eens op die site. Lees er veel over sinds 2006, na de dood van Oriana Fallaci.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Net ontdekt dat hoeiboei er weer is, fijn.

  BeantwoordenVerwijderen