Flygskam

Dagelijks is te veel gezegd maar wekelijks geniet ik er zeker nog van: vliegschaamte, of flygskam zoals ze in Zweden zeggen, en de mensheid, Nederlanders in 't bijzonder. Jan en alleman kent 't en gaat er op zijn eigen unieke wijze mee om. Waanzinnig vermakelijk.

Voorál als de personen in kwestie hartstochtelijke aanhangers van de
klimaatveranderingskerk zijn, mensen die héél veel over hebben om moedertje aarde te redden, overtuigd als ze zijn dat het verderfelijke kapitalisme haar, moedertje aarde dus, in razend tempo vernietigt. Tussen haakjes, rijk zijn deze mensen meestal niet maar vliegen kunnen ze wel degelijk en áltijd.

Nee, namen noem ik niet, nooit gedaan ook, want dan krijg ik weer boze brieven van mensen die zichzelf herkend hebben, of hun partner of volwassen kind, maar toch weer niet want zoals ik 't vertel is 't vals en klopt 't nooit en is 't alleen bedoeld ter meerdere eer en glorie van mezelf! 

Sukkeltjes zijn het want 't zou mijn eer te na zijn om dusdanig te schrijven dat de onbekende lezer zou kunnen achterhalen over wie 't precies gaat. Dat is van generlei belang, wat zeg ik, het is volslagen onbelangrijk maar omdat ik niets verzin, heb ik m'n omgeving wél nodig ter leringhe ende vermaeck, nietwaar?

Dus ik ga echt niet schrijven dat ik een schoonzuster heb, of een vriendin, of een zuster die zo ver gaat bij het scheiden van plastic, papier, groen- en restafval dat ze 't plastic waarin haar vette zalm heeft gezeten eerst schoonspoelt voordat ze dat in de daarvoor bestemde plastic zak dumpt maar die wél en zonder gêne naar Afrika, Nice of de VS vliegt en dat binnen twee jaar. Lol!

Nee hoor, 't gaat niet om de dame maar om het simpele feit dat zulke jezelf-voor-de-gek-houderij bestaat. Want, zeg nou zelf, dat fanatieke afval scheiden is natuurlijk peanuts vergeleken bij haar veelvuldig gevlieg wat ze heel normaal vindt. Begin er echter niet over want ze willen dat niet weten of inzien.

Dus waarom zou ik schrijven dat ik 'n buurvrouw heb, een schoonmoeder, een collega of een broer die me mailt dat "hij/zij erg tegen vliegen is maar zó'n last van zijn/haar botten heeft (zón nodig!) en z'n/haar hele leven nauwelijks gevlogen heeft, dus het moét nu maar zolang hij/zij nog kan functioneren".

Wíe dat schrijft maakt niet uit. Wél 't schijnheilige egocentrisme.

Nog eentje, wederom van generlei belang of 't nu om de slager, de buurvrouw, die ex-vriend of m'n neef gaat, maar om de heerlijke hypocriete redenatie die bestaat en nooit zal verdwijnen zolang de mensheid bestaat (nog vrij lang vrees ik). "Mijn footprint is heel klein. Ik eet geen vlees, rijd geen auto, dus ik mag best een keer naar Finland vliegen want anders zou ik mijn kleinkinderen nooit kunnen zien want die wonen daar en daar kan ik niks aan doen".

Of deze, nee geen naam, maar geloof me, 't is een activist die geen gelegenheid voorbij laat gaan om tegen Schiphol en uitbreiding van vliegverkeer in het algemeen te demonstreren, die weet dat-ie "best wel vaak vliegt" en iedereen die daar iets van vindt een grote bek geeft want 'the cloud' en emailverkeer zijn minstens zo slecht voor het klimaat als vliegverkeer.

Hoe verzin je het? En al was dat zo, dan nog is 't geen excuus natuurlijk om zo vaak en ver te vliegen als deze klimaatbeliever doet.  

'k Weet zeker dat er oneindig veel schijnheilige staaltjes van deze vliegschaamte zijn, allemaal met een eigen twist, én dat die schaamte zich voor de meest uiteenlopende alledaagse zaken aan het uitbreiden is. 

Niks is meer zoals het was. Niks mag meer zijn zoals 't was. 

Zo hoorde ik een tachtigjarige man opbiechten dat hij niet tegen z'n aardige nieuwe fysiotherapeute durfde te zeggen dat hij acht kinderen op de wereld heeft gezet toen ze hem vriendelijk vroeg of hij kinderen had. Wat een gotspe!

Het allerleukste is natuurlijk dat het gewoon goed gaat met het klimaat dat altijd in verandering is en zal zijn. Er verdwijnen soorten en er komen weer andere bij (de processierups bijvoorbeeld, of het coronavirus...) Dus ga lekker vliegen en je oude botten verwarmen, je kleinkinderen of Afrika bezoeken zo vaak als je wil maar, doe het voor mij, blijf vooral lijden aan flygskam, houd jezelf voor de gek en make my day (of week).

Annelies van der Veer
13 februari 2020Geen opmerkingen:

Een reactie posten