Voor iedereen!

Woensdagmiddag lunchtijd. Ik loop 't Centraal Station van Amsterdam uit, sla rechtsaf en struikel net niet over een grote, donkere man die daar half tegen de muur ligt, alsof hij aan het zonnebaden is met z'n blik op oneindig... Doorlopen maar.

Ik loop over 't bruggetje, richting 't altoos naar urine stinkende tunneltje waar 'n groepje zwervers tussen de duiven- en rattenstront bier aan 't drinken is. Ik passeer snel en sla rechtsaf de winkelstraat in. Wat schijnt 't zonnetje toch weer lekker vandaag.

Halverwege de lange winkelstraat hoor ik vreemd hard geschreeuw. Mensen staan toe te kijken hoe een man met veel te veel haar en een propvolle rugzak alles en iedereen om zich heen uitscheldt, al is
niet te verstaan wat hij schreeuwt. Een boze verwarde man, doorlopen maar weer.

Ik ga bij de blauwe supermarkt naar binnen waar net een ongeschoren man in stinkende lompen uitkomt zodat ik even beleefd opzij ga.

Als ik heb afgerekend bij een haatdoek en de winkel weer uitloop, schijnt 't zonnetje nog steeds. De typische Amsterdamse gebouwen uit voorbije tijden en die alles al hebben meegemaakt, staan er onveranderd en waanzinnig mooi bij in dit lage herfstzonlicht.

Ik hervat m'n wandeling terwijl er plots sirenes beginnen te loeien. Politie, maar die rijdt mij in hoog tempo voorbij richting het station. Doorlopen maar.

Bijna ben ik waar ik wil zijn, als een grommende hond me de weg verspert. In één oogopslag zie ik de verwilderde oogopslag van 't baasje, zodat ik maar weer even de stoep verlaat en iets gehaaster mijn weg vervolg. Maar de zon schijnt nog steeds, en wat zijn er veel toeristen. Toeristen die nieuwsgierig en hoopvol naar nieuwigheid weer een onbekende gezellige winkelstraat inslaan: oh, wat valt er nu weer te zien! Amsterdam is een geweldige stad. Voor alles en iedereen.

8 opmerkingen:

 1. Dat moet de Haarlemmerstraat zijn. Die gaat over in de Haarlemmerdijk. Daar is een schaak-en go winkel Het Paard. Als je geschoffeerd wil worden moet je daar binnen gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nogal een beschuldiging en ook nog zonder onderbouwing!

   Verwijderen
  2. Hecatonchirn 11:23 Ik vroeg in Schaak - en go winkel Het Paard of zij verkochten het ludus latrunculorum, voorloper van het damspel. Op internet las ik dat zulks verkrijgbaar is. Ik ontving een bits nee als antwoord. Toen ik vroeg of ze het konden bestellen werden ze nog onbeschofter. Ik had al vaker nare ervaringen, maar dat wordt te lang om het op te sommen. Het zijn kakballen die denken dat ze beter zijn.

   Verwijderen
  3. Jëhan,
   Dus u zocht een ludus lactuduscolorus uit de Romeinse tijd en vind het raar dat ze zo iets niet hebben en voelt zich nu geschoffeerd !?
   Ik wist niet dat tijdreizen echt bestond!

   Verwijderen
  4. Anoniem 18:37 Dat spel met die latijnse naam, welks naam iedere damspeler kent, was volgens internet verkrijgbaarbaar ik meen ergens in Schotland. Dus zo zot was mijn vraag niet. En dan wordt je afgebekt als een kwajongen. Ik zou zeggen, ga zelf eens naar Go- en Schaakwinkel Het Paard. Dan mag je jouw ervaring aan mij diets maken.

   Verwijderen
  5. Anoniem 18:37 Er bestaat ook een ander interessant bordspel: hnefatafl. Het is de Viking-variant van het damspel. Je kunt het kopen in het Viking-museum te Rieben (deens: Ribe). Daar staat men je keurig te woord, ook als je geen deens spreekt.

   Verwijderen
  6. Er is ook positief nieuws van de Haarlemmerdijk: Kledingzaak De Mof. Na aankoop van kleding ontvang je een draagtas met de tekst De Mof. In het dossier dat de sadiques rouges van de gemeente Amsterdam over mijn persoon aanlegden staat: "Brengt met veel nadruk zijn persoonlijke ideeën naar voren". Welaan dan, de draagtas met de letters De Mof is daarvan een voorbeeld.

   Verwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen