Smart Watch kopen (review)


Zes december, de dag nadat Sint-Nicolaas en Zwarte Piet ons land zijn ontvlucht, gaan G. en ik 's avonds een horloge kopen. Een cadeautje. Voor mij. Op internet hebben we onze keuze voor het klokje reeds bepaald maar we willen nog wel even in 't echt controleren of het zilverkleurige bandje daadwerkelijk 't mooiste is. Dus stappen we die woensdagavond de glazen tempel binnen waar 't altijd wemelt van de mensen - veelal van de jeugdige soort - en waar je je niet bij een balie of toonbank kunt melden maar waar het personeel, wederom van de jeugdige soort, rondloopt in rode t-shirts en een tablet in de hand. Ben je eenmaal via zo'n tablet geregistreerd dan krijg je daarna pas te horen hoe lang 't ongeveer kan duren voordat je door weer een andere medewerker wordt geholpen. In ons geval zal de wachttijd tien minuten bedragen.

Bereidwillig buigen we ons ondertussen over de werkelijk gigantische kijkkast waarin de horlogebandjes in alle mogelijke
kleuren en variaties liggen uitgestald en waaraan gek genoeg nergens een slotje, handvat of deurtje valt te bekennen. Het begeerde bandje bevoelen of van dichtbij bewonderen, wat ik 't liefste wil doen, is uitgesloten. Een ander belegen stel staat zich, in afwachting van een medewerker in rood t-shirt die tijd voor ze heeft, eveneens aan de bandjesverzameling te vergapen. Die komt er voor hen eerder aan dan voor ons en wel in de gedaante van een fris ogende, licht getinte, kordate jongedame die het stel een hand geeft wat te doen gebruikelijk is in deze produktentempel. Dat weet ik nog van 'n voorgaand reparatiebezoek.

Niet veel later komt er een jongeman met een staartje waarin zijn lange vettige halflange haar bijeen wordt gehouden en met wat doorschijnende beharing op z'n spitsvormige kin op ons afgelopen. Hij is helemaal aan de dunne kant met waterige, ongeïnteresseerde oogjes. Z'n nekhaar springt alle kanten op. Nu kan 't mij niet echt schelen hoe iemand eruitziet en het interesseert me niet dat er voor dit soort jongelingen nieuwe woorden worden bedacht, maar fris kan ik 'm niet noemen en daarom vind ik het in het geheel geen bezwaar dat hij ons geen hand geeft. Pech, denk ik, dat we net naast de jongedame grijpen, die, zie ik vanuit m'n ooghoeken, al 't gewenste bandje voor het oudere stel tevoorschijn heeft gehaald.

G. Legt kalm uit wat onze wensen zijn. Terwijl hij dat doet, haalt de medewerker ten minste driemaal zijn afgezakte spijkerbroek op alsof dat de normaalste zaak van de wereld is voor een verkoper in deze electronica-gadget-tempel. Als hij doorheeft dat we het zilverkleurige bandje wensen te zien, gaat hij daar naar op zoek. Maar snel resultaat boekt hij niet terwijl er toch één in de vitrine ligt. Tjongejonge, wat duurt dat lang! Met een speciale handeling demonstreert hij wel mooi hoe alle op het eerste gezicht onzichtbare lades onder de vitrine geopend worden. Alsof het juwelen zijn.... Ook tijdens deze handelingen gaat het ongegeneerd broekophalen door. 

Alles wat hij vertelt, weten we al, maar zonder uit te leggen waarom dirigeert hij ons naar boven. Op de lange ronddraaiende trap staakt hij abrupt onze conversatie om te kunnen flirten met een passerend meisje, niet eens doorhebbend dat het kind daar niet op zit te wachten. Al met al is mijn enthousiasme voor de nieuwe aankoop danig gedaald. We zijn aardig geweest, hebben die knul een kans gegeven maar ik heb geen zin om zijn standaardvraag waarvoor ik dit horloge ga gebruiken, uitgebreid te beantwoorden. Ik wil zo snel mogelijk weg, waar, gezien 't ritueel van deze zaak weinig kans op is. Dan liever via internet bestellen denk ik nog en hoewel we nog geen blik gewisseld hebben weet ik dat G. er net zo over denkt.

Dan gebeurt er een klein wonder. Het onfrisse en ongeïnteresseerde type laat het activeren van 't horloge over aan een collega, nóg jonger, wellicht 'n tikkeltje nerd-achtig, maar desalniettemin netjes gekleed en wat meer is, een volslagen bekwame, toegewijde en begripvolle medewerker die ons in heldere taal uitlegt wat we willen weten. Een verademing! 

Niettemin was dit al met al de slechtste aankoopervaring ooit. Hoe is het toch mogelijk dat een horlogemaker van deze naam die zoo zorgvuldig z'n produkt tot stand laat komen, tot in de kleinste details, dat zo'n bedrijf iemand in dienst houdt die precies het tegenovergestelde uitstraalt.Geen opmerkingen:

Een reactie posten