Frühburgunder

Je kunt maar beter vroeg met wijn drinken beginnen. Want het is la mer à boire om alle wijndruiven in één mensenleven te leren kennen, laat staan waarderen. Godsonmogelijk! Dan zou het zo maar kunnen dat je een geluksdruif als de Frühburgunder misloopt wat mij bijna overkwam. Ik moet er niet aan denken terwijl ik nu dus weet dat in de wereld waarin ik leef zoiets gelukzaligs gemaakt wordt als wijn van de Frühburgunder, een blauwe druif uit buurland Duitsland.

Zo'n vijftig druiven, wit en rood, moest ik voor het Wijnbrevet, 't op één na laagste onofficiële niveau van wijnkennis in NL, kunnen herkennen.
Via het multiple choice systeem dan, niet overdrijven. Kwaliteitswijnen zowel uit de nieuwe als de oude wijnwereld maar, ik heb 't nog even in m'n studieboeken opgezocht, de Frühburgunder zat daar niet bij. Wel natuurlijk de Spätburgunder, die iedereen kent onder de naam Pinot Noir, waar de Frühburgunder een darwinistische mutatie van is. Dus het klopt allemaal weer wel want de Spätburger/Pinot Noir was altijd al mijn lievelingsdruif. 

Is die 'vroege Spätburgunder' wellicht dan een druif voor gevorderden? Die je pas mag proeven als je alle andere bekende druiven hebt gehad? Natuurlijk niet maar het is toch merkwaardig dat de luttele wijnwinkels die ik frequenteer deze wijn nooit in huis hebben (via internet koop ik niet, want ik wil wel eerst één fles proeven voor ik een doos bestel). Nog vreemder is 't dat zelfs een beruchte wijnschrijver als Nicolaas Klei, die toch 'tot op de bodem' gaat mijn druif niet noemt in z'n onuitsprekelijke desalniettemin onmisbare Omfietswijngids of in z'n "alles wat u altijd wilde weten over wijn, maar nooit durfde te vragen
"-naslagwerk Tot op de bodem. In De Grote Hamersma, die met 't jaar boller staat met aanbevolen drinkbare tot en met verrukkelijke wijnen komt geen Frühburgunder voor. 

Nog een geluk derhalve dat Heidi in mijn wijnproefgroepje zit, een struise Duitse die ons clubje eind vorig jaar een bodempje van Weingut Volz, 2012 Frühburgunder, auslese trocken schonk. Geen van allen wist wat we proefden! Het was dan ook de eerste kennismaking met deze Duitse druif die een ongekend lekkere smaakexplosie in de hersenen teweeg bracht. Wat een feest!

Niet in Nederland te verkrijgen deze Frühburgunder van weingut Volz en bovendien uitverkocht maar het goede nieuws is dat er een nieuw oogstjaar aan komt en dat de jaarlijkse wijnbeurs in Aachen dit weekend 'm in huis heeft. Zodoende ga ik zondag naar de keizerstad want vraag me nu niet hoe en waarnaar deze wijn ruikt, smaakt en afdrinkt, als ik 'm straks mag slurpen, zal ik het weer precies weten, 'm feilloos herkennen. O mijn hersenen kunnen gewoonweg niet wachten op een hernieuwde kennismaking met de Frühburgunder, zoiets kan gewoonweg niet snel genoeg gebeuren. Je weet immers nooit of er wel genoeg van is en ik mag dan wel ouder zijn maar als 't erop aankomt, ben ik nog steeds erg ongeduldig.

Annelies van der Veer 
3 maart 2018


2 opmerkingen:

  1. Laat je weten wanneer 'ie in NL verkrijgbaar is? :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mrs. Venderleek. 12:46

    Is de naam Venderleek de angelsaksische uitspraak van de oer-nederlandse naam Van der Laak? Het doet denken aan de satirische programma's van Kees van Kooten en Wim de Bie. Over Kees van Kooten gesproken, wist u dat hij privé-les genoot van Tobie Goedewaagen, een hele hoge bij de N.S.B. ?(Vedi Bertien van Berkel) Zo ziet u hoe flinterdun de scheidslijn is tussen "goed" en "fout". Joop den Uyl was in zijn jeugd een gloeiende nationaal-socialist . Lees de biografie van Annet Bleich. Wat betreft uw verlangen naar Burgunder, oppassen dat u niet dronken wordt.

    BeantwoordenVerwijderen