bordeaux

Elke keer als ik een rode bordeauxwijn drink, denk ik, verdomd, wat is dit lekker! 

Toch drink ik weinig bordeaux. Want een lekkere bordeaux kost vaak veel geld, terwijl er lekkere én betaalbare wijnen worden gemaakt van dezelfde druiven als waarmee bordeaux wordt gemaakt. Alleen komen die wijnen dan meestal niet uit Frankrijk maar uit Argentinië of een ander 'Nieuwe Wereld wijnland'.

Dat weet u ook wel. 

Hoewel, laatst nog schonk ik m'n bezoek een bordeauxwijn en kreeg ik na
het eerste slokje - het ruiken en walsen wordt steevast overgeslagen - reeds te horen: lekker! 
Dat dacht ik al, zei ik tegen de rodewijndrinker, want jij houdt van cabernet sauvignon heb ik de laatste jaren gemerkt en die druif zit zeker ook in deze wijn. De man keek me wat onnozel aan. 
Waar denk je dat bordeauxwijn van gemaakt wordt? Kon ik niet nalaten te vragen. 
Van de bordeauxdruif, antwoordde de man aarzelend. 

Leuk hè?

Nee, zomaar een bordeaux van onder een tientje uit 't schap trekken, dat durf ik niet. Zelfs iets daarboven niet. Hard, zuur en gewoonweg niet te drinken is meestal 't geval. Inmiddels spel ik echter het professionele wijntijdschrift Perswijn waarin maandelijks tientallen wijnen worden beschreven en beoordeeld, scan ik elke maand de vondsten van good old Hubrecht Duijker op vinpressionist.nl, en liggen de kleine en grote jaarwijnboeken van Hamersma en Klei altijd binnen handbereik.

En af en toe moet ik aan Peter van Straaten (1935-2016) denken die in z'n heerlijke boek Drank! zijn verbazing uit dat er nooit eens iemand enthousiast reageert als hij in een restaurant voorstelt een fles bordeaux te bestellen. Want wat is er mis met een goede fles bordeaux? Helemaal niks natuurlijk, de godganse Nieuwe Wereld probeert deze beroemde blend na te maken en 't liefst te overtreffen maar een fijne fles drinken bij een restaurantmaaltijd, ho maar...

In Perswijn las ik 'n special over bordeauxwijnen en of een bepaald oogstjaar een goed bordeauxjaar is. Deze niet geheel onbelangrijke formatie kun je ook op internet vinden en kan een wereld van verschil maken, heb ik al eens ervaren. Zeker als je voor een betaalbare bordeaux gaat. Maar Van Straaten indachtig en met de aanbeveling 'goed' in Perswijn durfde ik bij Sligro (ja, je kunt overal lekkere wijnen kopen tegenwoordig) een bordeaux te kopen die Château Troupian heet (Haut-Médoc) en die 7,99 euro kost excl. btw en die dus verdomd lekker was. 

Enkele weken later begaf ik me wederom naar Sligro voor 'n nieuwe voorrraad Troupian. Er passen precies zes flessen in m'n fietstas, maar wat denk je? Er stond alweer 'n nieuw oogstjaar op de fles vermeld, waardoor ik enigszins van slag was. Want wie garandeert mij dat die lekkere Troupian geen Troep-ian is geworden? Voor de zekerheid kocht ik er daarom maar één, al loop ik de kans dat tegen de tijd dat ik deze heb geproefd en gedronken het nieuwe oogstjaar zich alweer aandient. Zo blijf je bezig. 

1 opmerking:

  1. Peter van Straten was een vurig pleitbezorger van de multiculti-onzin. Nog eind jaren '70 tekende hij een turkse gastarbeider steevast als een schlemiehl die vloeren aandweilt voor zijn arrogante hollandse meesters. Terwijl talloze Turken en Koerden toen reeds miljoenen verdienden met handel in narcotica.

    BeantwoordenVerwijderen