Sterrenstof

Dat mensen lui zijn, mag geen nieuws zijn. En lui denken, dat van alle tijden is, hoort daarbij. Mensen kunnen hoogopgeleid zijn maar toch enorm lui denken. (Of die opleiding stelt tegenwoordig niets meer voor, dat kan ook.) 

Zo hoorde ik een vriend zeggen dat hij die nieuwe donorwet - waardoor dus iedere Nederlander bij voorbaat automatisch donor is, daar hoeft-ie helemaal niets voor te doen - zo goed vindt omdat hij al heel lang donor wilde worden maar te lui was om zich op te geven. 

Ik vind 'm sterk. Ja, voor zulke luie mensen is die nieuwe donorwet echt een uitkomst.... 

Dat het tegenovergestelde waar is, want donor betekent 'gever' en niet ‘nemer’ of graaier,

hindert die lui denkende vriend niet. En al helemaal niet dat nu de mensen in actie moeten komen die liever niet hebben dat de overheid vooraf over zoiets persoonlijks, zoiets intiems als hun organen ongevraagd gaat. Zíj kunnen het zich niet permitteren lui te zijn. Zij móeten nu in actie komen.  

Er zitten onder deze niet-luie denkers trouwens genoeg mensen die donor willen worden, maar niet op deze Orwelliaanse manier. De overheid mag ongevraagd belasting heffen maar van onze organen blijf je op die manier af.

Nog gekker maakte een vriendin 't. Toen ik zei dat 't toch niet zo idioot is maar juist democratisch om over dit wat iedereen aangaat, z’n eigen lijf, een referendum te houden, beweerde ze doodleuk: wat nou hart voor democratie? Ik heb hart voor mijn (vaak lijdende) medemens!

Ja, als lui denken samen valt met willen deugen, krijg je goedkope, sentimentele opmerkingen, waarbij geen rekening wordt gehouden met anderen. O wat zijn deugmensen overtuigd van hun morele gelijk, daar komt geen ratio meer aan te pas, is-niet-meer-nodig! Deugen op zich volstaat.Het liefst zou je die deugmensen allemaal het boek 'Op denkles' van Sebastien Valkenberg cadeau geven, maar ook die aanbeveling gaat men gemakkelijk uit de weg, zo heb ik gemerkt.

Dat de nieuwe donorwet indruist tegen het integriteitsprincipe, zegt luie deugdenkers vaak weinig. Naast de meest gehoorde luie gedachte, dat je hoe dan ook toch 'n keuze hebt, zijn de enige antwoorden die je krijgt al snel doorspekt met religieuze dooddoeners die de pastoor of predikant zondags als uitsmijter gratis serveert.
Zo beschuldigt de luie deugdenker impliciet criticasters van gevoelloosheid en hardvochtigheid. De kritische medemens is iemand die nooit aan een ander denkt. Zo herkennen we de luie denker weer.

Als weerbare democraat ben ik ook voor meer donoren maar de heersende politieke elite, de luiste van allemaal, overtuigt mij niet met deze opgelegde keuze. Zo gemakkelijk laat ik me niet nemen. En, mocht blijken dat ik zelf een orgaan nodig heb dan verandert dat niets aan mijn mening dat de nieuwe donorwet die nu is aangenomen onethisch en verwerpelijk is. Wie wil er nou een orgaan dat onvrijwillig genomen is?

De luie denker vindt 't wel goed zo, die schuift de hete aardappel liever door, dat is wel zo gemakkelijk en comfortabel en voorkomt gênante gesprekjes. Natuurlijk zijn de molecuultjes waaruit we zijn opgebouwd, geleend, want immers sterrenstof, maar dat geeft welke overheid dan ook (zonder deze sterrenstof te hebben uitgedeeld!) nog niet het recht de nog warme molecuultjes ongevraagd op te eisen.

Ik zeg dan ook: wees geen luie denker, wees geen luie democraat, sta voor een democratische beslissing, dat verdient dit onderwerp dat ons allen aangaat voor de volle honderd procent. Dus teken het referendum, of je nu voor of tegen de nieuwe donorwet bent, en doe het nu en doe het hier.

1 opmerking:

  1. Hoogopgeleid op zich is reeds een idiote zegswijze, die alleen aan het verwekelijkte brein van een democraat kan zijn ontsproten. Democraten weten altijd weer iets nieuws te verzinnen. Vroeger zei men: hij of zij heeft universiteit. Maar dat mag niet meer. Je mag je vooral niet verheven voelen boven de domme massa. Wie denk je wel dat je bent? zo luidt het motto. Altegader ofwel ezel ofwel God.
    Zo heten onderwijzers tegenwoordig: leraren. En leerlingen van de politieschool: studenten.

    BeantwoordenVerwijderen