Olifanten

Er wordt aangebeld maar ik verwacht niemand en daarom houd ik 't op een zo neutraal mogelijk "hallo?".

Dit is wel Amsterdam hè. 

De stad waar ik op m'n tweeëntwintigste naartoe verhuisde en waar ik me
onmiddellijk thuis voelde. De prachtige gebouwen: het concertgebouw en dan ook nog het Rijksmuseum waar ik dagelijks langs en onderdoor fietste, op weg naar m'n werk. Meer nog genoot ik van de anonimiteit van de stad. Dat ik niet, zoals waar ik vandaan kom, telkens dezelfde (dorps)figuren tegenkom of buren hoef te groeten. In Amsterdam kende ik m'n buren niet eens. Heerlijk!

De stem door het ingebouwde praatkanaal klinkt studentemeisjesachtig vrolijk:

"Heeft u iets over voor de olifanten in Afrika? Die worden namelijk bedreigd!"

"Olifanten? Afrika?" Meer komt er niet over m'n lippen.

Meisjesstudent: "Ja mevrouw, olifanten, dat zijn toch lieve dieren?"

Dan kap ik 't kulbedelgesprekje snel af en leg de hoorn op de haak. Als dit geen grap is, wat is 't dan wel? 

Eén van de vele voorbeelden van de doorgeslagen decadente tijd waarin ik inmiddels leef, antwoord ik nog net niet hardop. En dan weet ik plotsklaps wél wat ik tegen deze colporteur had willen zeggen.

Want over olifanten gesproken.

Of dit bezorgde studentje dan niet om onze eigen olifanten geeft? 
Die zijn toch ook lief en worden eveneens bedreigd. Waarom je toch zo zorgen maken over olifanten van zoo ver weg? Waarom niet in eigen land beginnen? Ziet ze ze soms niet? 

Ik denk aan onze Zwarte Piet. Wordt eveneens bedreigd. En waarom? We hebben 't hier niet over een omstreden want zwaar discriminerend islamitisch anti-vrouwensymbool maar over 'n verzonnen sprookjesfiguur, een kindervriend bovendien.
Heeft zij niets voor Zwarte Piet over? Is die dan niet lief?

Of Kerstmis, ook zo'n kanjer van 'n olifant die van alle kanten wordt aangevallen. Vrijwel geen hond die bereid is Kerstmis te verdedigen. Met je "lichtjesfeest"! Alsof 't niet bij onze cultuur hoort, of je nu gelooft of niet, maar een eng exclusief racistisch feest. Wat vindt zo'n Afrika-adept hier nu van? 
Is ze niet bereid deze, onze eigen vredige kerstolifant, te redden van de dood?

De lyrics van Nina Hagens song 'African Reggae' komen spontaan naar boven en ik zing ze lekker venijnig hard: 
"Was soll ich denn aber in Africa als Frau, 
als Frau?!
Wenn der schwarze Mann die Schwarze Frau kastriert! AU AU !!


Ja, ja..


En wat te denken van de olifant die steeds meer terrein (in de publieke ruimte) moet inleveren, ten faveure van intolerantie. Je ziet 'm hoogstens nog op 't web verschijnen: de vrijheid van meningsuiting. Vindt het bedelmeisje 't niet de moeite waard om daar voor te vechten? Er de deuren voor langs te gaan en aan de (nood)bel te trekken? Heeft ze enig idee hoe kostbaar onze vrijheid van expressie is? Het behoud te zeggen wat je vindt, zonder de angst vervolgens vervolgd of bedreigd te worden? Iets wat in vele exotische landen nog moet worden uitgevonden? 

Had ik deze vanzelfsprekendheden werkelijk willen aansnijden? 

Met zo'n kind dat bij je aan durft te bellen en voor wie de olifanten in Afrika alles maar dan ook echt alles zijn. Want Afrika en niet Nederland?

Schei maar uit Annelies, je weet beter. Je weet dat je dan voor racist wordt uitgemaakt, niet dat dát jou iets uitmaakt, maar je weet ook dat Amsterdam al lang niet meer is zoals je 't ooit in je studententijd aantrof: een lieve onschuldige en vooral vrije stad. Nee, beter van niet dat zo'n zogenaamd wakker meisje weet waar je woont.

Of ben ik dan net zo laf als deze studente die tenminste nog voor haar geloof, hoe perfide ook, de huizen langs gaat, terwijl ik m'n mond houd? 

AU AU!!

Annelies van der Veer 
4 januari 2020
4 opmerkingen:

 1. In de schaduw van de olifant , een gekende roman van de italiaanse schrijver... (vergat de naam) De olifant is in deze roman een huistiran. Olifanten in Afrika vertrappen de oogst op de velden van de boeren. Dan hebben we nog Flapoor Olifant in de verhalen van Flipje, het fruitbaasje van Tiel. In Denemarken hebben we Rasmus Paludan die als een olifant in een porcelijnkast van leer trekt. Op youtube kun je zien hoe een arabische vrouw tegen hem krijst: hold din kaeft, hold din kaeft (hoe je bek) en ediyot, ediyot. De commentaren spreken voor zich: Svedistan nu en Danistan over 10 jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En vergeet ook niet die olifant, die niet vergat wat dat vervelende jongetje met z'n laatste Rollo deed!

   Verwijderen
 2. Elio Vittorini is de schrijver van Il Sempione strizza l'occhio al Frejus. Arnold de Vos vertaalde deze roman onder de titel : In de schaduw van de olifant.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. HOE IK MIJN LENING KREEG VAN DIT GROTE BEDRIJF

  Hallo lieve mensen, ik ben Linda McDonald, momenteel woonachtig in Austin Texas, VS. Ik ben momenteel een weduwe met drie kinderen en ik zat in april 2018 in een financiële situatie en ik moest mijn rekeningen herfinancieren en betalen. Ik heb geprobeerd leningen te zoeken bij verschillende particuliere en zakelijke kredietinstellingen, maar nooit met succes, en de meeste banken hebben mijn krediet geweigerd, niet ten prooi vallen aan die schurken daar die ze zelf-geldschieters noemen, ze zijn allemaal oplichterij, alles wat ze willen is jouw geld en je hoort het niet meer van hen, ze hebben het me twee keer gedaan voordat ik Mr. David Wilson ontmoette. Het meest interessante deel is dat mijn lening binnen 74 uur aan mij is overgedragen, dus ik zal je adviseren om contact op te nemen met Mr. David als u bent geïnteresseerd in het krijgen van een lening en u weet zeker dat u hem op tijd kunt terugbetalen. U kunt contact met hem opnemen via e-mail ............. schema als u contact moet opnemen met een bedrijf met betrekking tot het beveiligen van een lening zonder onderpand, neem dan vandaag nog contact op met de heer David Wilson voor uw lening

  Ze bieden allerlei soorten leningen aan

  Kortlopende lening (5_10 jaar)
  Langlopende lening (20_40)
  Media termijn lening (10_20)
  Ze bieden lening zoals
  Woninglening ............., Zakelijke lening ........ Schuldlening .......
  Studielening .........., Startlening
  Zakelijke lening ......., Bedrijfslening .............. enz
  E-mail .......... (davidwilsonloancompany4@gmail.com)
  Als het gaat om financiële crisis en lening, dan is David Wilson lening de plek om te gaan, vertel hem gewoon dat ik mevrouw Linda McDonald u regisseer Veel geluk ................... ....

  BeantwoordenVerwijderen