Kikker in de pan

De zilvervisjes schieten alle kanten op als ik de drie werken van 't verschrikkelijke kind na al die jaren ter hand neem. Ik griezel van beide. Weg ermee maar eerst komt de B nog, de B van Wim de Bie...

De boekenkast moet uitgemest, en wel grondig. Ontstoffing alleen volstaat niet. Boeken liggen schots en scheef bovenop járen onaangeraakte rechtopstaande boeken het uitzicht en het alfabet te verstoren. Desondanks hebben zich stapeltjes boeken voor de boekenkast gevormd.

Dit keer zal ik streng zijn en boeken voor eens en voor altijd verwijderen. Om te beginnen boeken van schrijvers die dusdanig politiek correct zijn gebleken dat ik geen letter meer van ze hoef te lezen, hoe vaardig ze ook met taal zijn. Hun gedachtewereld boeit me niet en ik ben geen
masochist. Dus Arnon Grünberg, ' t verschrikkelijke kind, gaat er als eerste uit. Makkelijk genoeg want die viel inhoudelijk al-tijd al tegen. Ik heb 't drie keer geprobeerd, met 't zelfs door de grote Jan Wolkers geprezen Blauwe maandagen (mwoah), Gstaad 95-98 dat Grünberg om de een of andere reden onder 't pseudoniem Marek van der Jagt schreef maar dat ik evengoed niet uitlas. Knappe zinnen hoor, heel mooi, net een puzzel maar meer niet, en als laatste De Heilige Antonio, 't boekenweekgeschenk van 1998 waar ik niet eens meer aan begonnen ben, een lot dat, eerlijk is eerlijk, zo'n 'geschenk' meestal bij mij beschoren is. Zelden dat daar iets bij zit. Voor de ware liefhebber van lezen dan. 

Wim de Bie. "Meneer Foppe" en "Morgen zal ik m'n mannetje staan". Het stelt niet veel voor maar 't doet toch pijn om deze ex-held om wie ik zo heerlijk kon lachen te verwijderen. Maar zeg nou zelf, als je zelfs 'n voor de meest vrouwonvriendelijke religie gevallen ex-feministe als Anja Meulenbelt steunt, wat moet je daar dan nog mee? Wat nou z'n mannetje staan?! Morgen is al lang geweest, meneer De Bie, en ik heb u niet zien staan. Dat zou voor mij genoeg geweest zijn, dus nu hoef ik u niet meer te zien.

"De schaamte voorbij" van La Meulenbelt heeft trouwens al veel eerder 't veld moeten ruimen, dat spreekt. En wat moet ik nog met de boeken van Van Kooten, een stuk of zes, nooit dik, dus veel ruimte zal 't niet schelen, maar als ik consequent ben dan gaan die er ook uit. 
Nog een geluk dat ik nooit aan de boeken van Freek de Jonge ben begonnen....
De grappenmakers! Maar nooit over die ene religie, dat ging net even te ver, haha.

Wie volgt? Brusselmans, Herman? Ruim twee planken weergaloos gelul, pff, dat zou ruimte geven maar nee, Brusselmans mag blijven maar ik wens 'm sterkte met z'n veertig of zo jaar jongere extreem-linkse vriendin die in genderpolitiek, islam, open grenzen en alles wat daar bij komt kijken gelooft en er voor strijdt. Gezellig en harmonieus lijkt mij anders maar je kunt niet zeggen dat-ie 't niet geweten heeft. Je moet er wat voor over hebben blijkbaar, continue al dan niet medicinaal ondersteunde uitputtende goedmaakseks... Ik gun 't Brusselmans van harte, wel jammer dat ik 'm vermoedelijk nu nooit compleet in m'n kast zal krijgen.

Tommy Wieringa dan, geliefd schrijver, en wat hebben we gelachen, burgemeesters en wethouders dan, toen hij publiekelijk grapte over de aanslag op het pand van de Telegraaf, die volgens hem veel eerder had moeten plaatsvinden. Kers op z'n taart-vol-Wildershaat, die niemand kan zijn ontgaan. Overigens is dat niet de reden dat ik Joe Speedboot een vervelend en ongeloofwaardig boek vind waar iedereen gek genoeg mee wegliep omdat een invalide jongen heus wel 'n leuk leven kan hebben, of zoiets? Vanzelfsprekend schreef Wieringa vervolgens 't boekenweekgeschenk. Ik las 't ook nog maar voor 'Een mooie jonge vrouw' geldt precies 'tzelfde als voor Joe Speedboot: vervelend en ongeloofwaardig, alleen een graadje erger.

Zijn er nog vrouwelijke schrijfsters die eruit kunnen? De beste en progressiefste zijn dood: Renate Rubinstein, Annie M.G. Schmidt, Andreas Burnier, Renate Dorrestein, Hanny Michaelis, de rest lees ik niet want saai en nietszeggend. Wat wel lucht zou geven, is als ik alle boeken van de populaire kinderboekenschrijfster eruit mieter, die Engelse, J.K. Rowling. Weet alles van dementors en Het Kwaad maar islam is liev... Dag Harry Potter!

Is er weer plaats voor 't interessantere werk, niet in het minst voor de (islam)kritische werken van schrijvers die wel durv(fd)en te benoemen zoals Hans Jansen, Paul Cliteur, Ayaan Hirsi Ali, René Marres, Nahed Selim, Ebru Umar, Theo van Gogh, Theodor Holman en Joost Niemöller. 't Zijn er meer dan die eruit gaan, dat is aan de ene kant hoopgevend, aan de andere kant voltrekt de Nederlandse islamramp zich in blijkbaar te kleine stappen - als de kikker in de pan - om opgemerkt te worden en de rampenplannen in de bureaulade blijven en we langzaam onderlopen.

Annelies van der Veer
15 juli 2019
1 opmerking:

  1. Annelies van der Veer zet haar boeken op alfabetische volgorde. Ik plaats ze op grootte. Ze moeten altegader recht staan. 'k Lees thans: Eric Zemmour, Le suicide français uit 2014. Opmerkelijk dat Annelies van der Veer zich beperkt tot nederlands-talige lectuur.

    BeantwoordenVerwijderen