Gutmenschvrouwen doen gut

Ze waren vergeten halal te koken! De super gemotiveerde plattelandse vrouwenclub had voor vijftien Syrische vluchtelingen gekookt maar bij de eerste gang, een soepje, bleek deze niet aan de eisen van Allah te voldoen.

Oh, oh, oh my god!

En ze hadden zo naar het dinertje uit gekeken!

Wat stom van ze! Wat beschamend!

Eén van de plattelandsvrouwen had eerlijk in ’t keukentje van de plattelandsmolen waar het eetfestijn
plaatsvond bekend dat ze niet eens wist wat dat was ‘halal’, wat ’t betekende!
De naïevelingen, de gutmenschen pur sang, konden alleen maar gut denken, meer hadden ze nooit geleerd. Zij dachten dat ze een maaltijd voor zielige, hongerige en daarom vooral dankbare vluchtelingen gingen koken, een hoogtepunt in het plattelandsbestaan van deze vrouwen, weigerden de vluchtelingen beleefd doch resoluut het voorafje, hun heerlijke zelfgemaakte soepje!

Geen respect voor de gastvrouwen die zich hadden uitgesloofd door drie gangen te fabriceren, niks eten wat de pot schaft! Die vluchtelingen toch! Meteen hun visitekaartje afgeven, met gestrekt islamitisch been erin, van het begin af aan hun aankomstland laten weten wie en wat het belangrijkste is, meteen de wetten van Allah er doordrukken. Ze gaan nog liever dood van de honger, dan dat ze haram (weer een nieuw woord!) moeten eten, dat is pure blasfemie.

Gelukkig is dat in ons polderlandje van overvloed-waar-’t geld-nooit-opraakt’ niet nodig. Hier is, in tegenstelling tot de herkomstlanden van de vluchtelingen waar halal voor iedereen het eerste en het laatste maal is, keuze zat. Hier ook, stikt het van de gutmenschen!

’t Was dus vooral een leermomentje voor de gastvrouwen. De vluchtelingen hebben het ze vergeven en heus, deze stupide fout maken de nog even enthousiaste gutmenschvrouwen niet nog een keer.

Het eten hoefde niet weggegooid te worden, het is eerlijk onder de plattelanders verdeeld en de rest is ingevroren. Dus niets aan de hand.

Al met al was het een geslaagde avond, best gezellig. Er kon, vanwege de taalbarrière, niet te uitvoerig worden gekletst, dat spreekt, en ze waren gelukkig wel zo wijs om geen alcohol te schenken wegens respect voor religie, dat hadden ze van Pauw & Witteman geleerd, maar da’s heus niet zo erg voor een keer. Is juist wel ’ns gezond. Altijd maar dat gezuip! Ze kunnen nog wat leren van deze vluchtelingen die een erbarmelijke reis achter de rug hebben van vele, vele extra kilometers om tenslotte in het aller, allerállerveiligste land van hun keuze te arriveren, hier onder de molen waar speciaal voor de vluchtelingen de krakende wieken draaien als weleer….

Nee, het was een onvergetelijke avondje met knappe, nog strak in het vel zittende mannen - niks bierbuikjes! - met ogen om in weg te zinken, zo exotisch bruin! En de paar vrouwen met hoofddoeken waren zoo aardig, zoo lief! Achteraf was het misschien beter geweest als zij zelf voor de gelegenheid eveneens een hoofddoek hadden opgezet, dat was wellicht wel zo beleefd geweest, maar dat is dan iets voor de volgende keer, ze zullen het zeker in de nabespreking meenemen want ze weten nu hoe het moet, en dat verdient opvolging, nee die zielige vluchtelingen laten ze niet meer los. Volgende week weer. En dan zal alles tot in de puntjes halal zijn.

O wacht, de kerstboom komt morgen, nou, dan tuigen ze die toch ná het etentje op!? Alles komt gut!

Lā ʾilāha ʾillā-llāh, muḥammadur-rasūlu-llāh

28 opmerkingen:

 1. Mooi voorbeeld van micro-islamisering.
  De vrouwen hadden rustig kunnen gaan eten. Dat is toegestaan als de omstandigheden dat vergen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoelang duurt het nog dat ik mijn karbonade of varkenshaasje, ’s nachts met gevaar voor eigen leven, bij een illegale slachterij moet halen.

  Of wordt er via gedoogde en gecertificeerde 'eetshops' een mogelijkheid geboden om een klein stukje varkensvlees aan te schaffen?

  Wat zeker is, we zijn bezig Nederland af te schaffen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Syrische vluchtelingen...
  Onder deze vluchtelingen bevinden zich christenen. Het zijn niet altegader muzelmannen.
  Annelies bezigt 5 maal het woord "platteland".
  Wordt het niet tijd opdat wij dat malle woord afschaffen?
  Het klinkt zo plat.
  Een bierbuik staat zeer wanstaltig.
  Kerels met bierbuiken horen thuis in een detentie-kamp.
  En wat betreft die bruine ogen, president Assad van Syrië heeft blauwe kijkers.

  Peter Kuyt
  Diemermeer
  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niks 'goedkeuring' Dat riekt naar censuur. En wie bepaalt dat eigenlijk?

   Verwijderen
 4. Tja, "vluchtelingen".
  In Calais hadden lokale goedmensen óók voedselpakketten klaargemaakt, en dat werd ook weggegooid door de verongelijkte "slachtoffers". Nou ja, gelukkig is de overlast van de asieleisers (lawaai, blokkades, inbraken, overvallen, etc) daar nu zo groot dat de locals dat nu niet meer in hun hoofd halen.
  Ook in Hongarije gooiden asieleisers eten en drinken weg. Het is een trend; de vijfde kolonne weet dat het op kosten jagen van de Europese verzorgingsstaat minstens zo belangrijk is als de terreur zelf.

  Dankbaarheid is iets voor loosers; zoals echte vluchtelingen.
  Bezettingslegers (ook al zijn ze nu nog incognito) doen niet aan dankbaarheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Waarom zou je hier moeilijk over doen?
  Mag je niet eten van Allah? Jammer. maar wij zijn nou eenmaal heidenen... weet je wat? Allah is toch almachtig? Bid tot Hem dat hij dit voedsel halal maakt. Dat kan Hij toch wel? De god van de christenen heeft daar geen moeite mee...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dandruff 21:47

  Kales staat voor het verdriet van Nederland.
  Eens was het een zuiver nederlandstalige stad.
  Het schone belfort is ontworpen door de Nederlander de Brouwer. Het beheerst het vlakke land tot ver in de omtrek.
  De beroemde burgers van Kales waren Vlamingen zoals Eustaas van Sint-Pieter. Bij helder weder ziet men de witte krijtrotsen van Dover.
  Thans is het een speelterrein voor volksvreemde horden.

  Peter Kuyt

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tja, in Europa zijn grenzen regelmatig opgeschoven, en regio's soms meerdere malen van "eigenaar" veranderd; Calais was ooit ook nog een Engelse enclave.
  Inderdaad kende Frankrijk tot 1900 nog behoorlijk wat Nederlandstalig gebied. Dan is er nog een regio waar Baskisch gesproken wordt (unieke taal, geen verwantschappen bekend); een stukje waar Bretons (eiland-Keltisch) gesproken wordt; zelfs een stukje waar "Normandisch" gesproken wordt; een Romaanse taal die sterk door het Oud-Noors is beïnvloed.
  En dan zijn er nog aardig wat dialecten van het Frans, waarvan sommigen (oa Picardisch) als aparte talen worden beschouwd.

  Taalkundig gezien razend interessant, maar ik snap ook wel waarom Frankijk als natiestaat liever 1 taal hanteert. Nederland deed trouwens heel lang hetzelfde, en introduceerde ooit het ABN; en zelfs het Fries (inmiddels als aparte taal beschouwd) mocht tot vlak na de oorlog alleen binnenshuis gesproken worden.

  Die oude taalstrijd doet me dus niet zoveel.
  Zeker niet als ik kijk wat ons nu te wachten staat.
  Voor "volksvreemde horden" ben ik niet bang; wel voor een "volkseigen overheid" die elke vorm van haat en terreur tegen Europa stimuleert en subsidieert; en elke vorm van geweldloos verzet daartegen als "gevaarlijk racisme" bestempelt.
  Oftewel oikofobie.
  Ik ben vóór de opvang van echte vluchtelingen.
  Ik ben tégen dit asielcircus dat uitsluitend bedoeld lijkt om het aantal gewelddadige verkrachtingen, pogroms en aanslagen hier binnen een jaar te vertwintigvoudigen. Dat 1 op de 122 "Syrische vluchtelingen" inderdaad uit Syrië afkomstig is geen reden om iedereen ter wereld binnen te laten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. "Gelukkig is dat in ons polderlandje van overvloed-waar-’t geld-nooit-opraakt’ niet nodig"


  Aan alles komt een einde.
  En wat dan ?
  Allochtonen zijn in ieder geval te weinig productief om deze welvaart in stand te houden.
  En de autochtonen zitten veelal in de schulden.

  We gaan nog heel wat meeemaken.

  Sirik

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dandruff 20:36

  "Frankrijk hanteert 1 taal".
  Dat is te bevatten, maar Frankrijk is het enige land van de Europese Unie dat weigert om het verdrag te ondertekenen tot bescherming van taalkundige minderheden.
  In Duitsland is zulks voortreffelijk geregeld.
  Friezen, Denen en Wenden ontvangen daar volledige taalkundige bescherming.
  Bij de laatse regionale verkiezingen in Frankrijk ontvingen de nationalisten op Corsica bijna 50 % van de stemmen.
  Op Corsica is nationalist geen vies woord.

  P.Kuyt

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nationalisme is ook geen vies woord.
  Maar nationalisme is ook geen toverwoord. Nationalisme is soms zelfs een beetje het probleem; dat Frankrijk het Frans zo opdringt is ook nationalisme. Net als het Franse taalpurisme, waardoor ze zoveel mogelijk "Franse" woorden bedenken voor buitenlandse woorden; waardoor veel buitenlandse films nasynchroniseerd worden etc.
  Het slechte Engels van veel Fransen is berucht.

  Duitsland erkent haar taalkundige minderheden, inderdaad, omdat het nationalisme daar veel minder is. Heeft ook met de oorlog te maken.
  Maar als ik zie hoe Merkel er nu in slaagt Duitsland èn de rest van Europa de vernieling in te helpen, zou iets meer nationalisme de Duitsers niet misstaan. Er zijn werelden van verschil tussen collectieve zelfmoord (Merkel) en collectieve massamoord (Hitler), en het wordt tijd dat Europese politici daar een middenweg in vinden. Want het volk dat die gulden middenweg wèl al heel lang kent heeft geen r**t te vertellen.
  De kloof is groot.
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/12/nederlandse_bestuurlijke_elite.html#more

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Aan de andere kant --ja, ik woon in Duitsland, dus ik zie het min of meer gebeuren-- er zijn verschillende zienswijzen, en uiteraard, er zijn problemen. En om het dan even duidelijker te stellen, ik woon in NRW, en ook daar nemen we een flink aantal vluchtelingen op, en ik moet zeggen dat ik tot nog toe weinig problemen gezien heb. Laten we wel wezen, op een bepaald niveau heeft Merkel gewoon gelijk-- mensen die op de vlucht zijn hebben gewoon recht op asyl (wat is het alternatief? Ze laten vermoorden? Dat kun je niet menen). Anderzijds zullen er best problemen zijn, al vallen die hier in NRW vooralsnog mee...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Unknown,

   Niemand stelt voor vluchtelingen te laten vermoorden, dramaqueen. Hierboven zeg ik duidelijk dat echte vluchtelingen wat mij betreft welkom zijn.
   Maar de overgrote meerderheid die nu binnen komt is geen vluchteling. De meesten komen niet eens uit Syrië; de 2 "vluchtelingen" die onlangs een homo vermoordden in Zweden kwamen uit Marokko.
   Woedt daar een oorlog?
   Ook de jihadist die bij de Ikea 2 mensen onthoofdde was een "vluchteling" uit Eritrea; een naar Afrikaanse maatstaven veilig land.

   En zelfs die 30% die uit Syrië afkomstig zou kunnen zijn, woont soms al jaren in Turkije. Het symbool van de "Europa moet kapot" -beweging is de 3-jarige Aylan. Een in Turkije geboren kind dat met zijn moeder en broertje verdronk, omdat zijn vader (die een eigen zaak had in Istanbul) naar Zweden wilde voor een nieuw gebit; in Turkije kon hij dat niet betalen, in Zweden krijgen asielzoekers dat gratis.

   De lobbyclub die immigranten meer rechten geeft dan autochtonen, is verantwoordelijk voor al die verdrinkingen. Als immigranten hier, net als in Turkije, gewoon hun eigen broek zouden moeten ophouden dan zouden ze hun leven niet wagen om hier te komen.
   Tenzij ze echt in gevaar zijn.

   En dan de overlast, ik ben blij dat jij daar persoonlijk geen last van hebt. Maar de politie heeft haar handen vol met AZC's; sexueel geweld, geweld tussen Arabieren Afrikanen, geweld tegen christenen en homo's; en dan nog een golf van criminaliteit in de omgeving.
   In Nederland wordt het aanpakken van straatroof op een laag pitje gezet, omdat AZC's alle politiecapaciteit opeisen;
   http://nieuwreligieuspeil.net/node/6203
   In Duitsland is dat niet anders;
   http://nieuwreligieuspeil.net/node/6225

   En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat er voor zover bekend nu al enkele tientallen terroristen als "vluchteling" zijn binnen gekomen; oa 2 van Parijs. De werkelijke aantallen zijn natuurlijk veel hoger, niet elke isis strijder is zo stom om selfies van zowel zijn oorlogsmisdaden als zijn reis naar Europa te maken. En naast de echte terroristen is er ook een voedingsbodem; een grote groep moslims die de denkbeelden van isis en cs om religieuze redenen steunt. In Noorwegen werd op de mobieltjes van honderden (!) asielzoekers islamitische porno aangetroffen; executies, onthoofdingen, etc.
   http://nieuwreligieuspeil.net/node/6219

   We gaan een zware tijd tegemoet.

   Verwijderen
  2. "mensen die op de vlucht zijn hebben gewoon recht op asyl "
   Dan betekent dat dat jij jezelf verplicht tot het verzorgen van die 'vluchtelingen'.... tot einde der tijden, opdat belastingbetalers niet unfair belast zullen worden wegens jouw idealen ?
   Ik deel jouw aandelen niet, waarom leg je dan de rekening bij mij ?
   Als je ze verzorgen wil, ga je gang, maar waarom zou ik door de staat gedwongen moeten worden om te betalen wat onverenigbaar is met mijn geweten ?
   Heb ik dan geen recht op mijn geweten ?
   En.
   Het zijn geen vluchtelingen. vluchten doe je voor gevaar en dan gaat het hele gezin mee, opa en oma incluis.
   heet zijn slechts de mannen die hun vrouwen en kinderen in de steek laten ? Achterlaten in gevaar ?
   Neen, de bedoeling was, dat vrouwen + kroost + opaoma over enige tijd veilig landen zullen te Schiphol.
   Dat is een gedeelte van het plan.
   ipv vluchtelingen zou men ze met rede ook 'de soldaten van allh'kunnen noemn.
   Want koranisch zijn ze erg goed.... auf Kölner Hauptbahnhof.

   sirik

   Verwijderen
 12. Dandruff 12:50

  De Duitsers kunnen het nooit goed doen.
  In 1990/91 ontvingen zij het verwijt dat zij te weinig oorlogzuchtig waren tegen Iraq.
  "Het slechte engels van veel Fransen is berucht". Heeft u wel eens een Engelsman frans horen spreken?
  Engeland en Frankrijk waren eeuwenlang aarts-rivalen.
  "Het volk dat de gulden middenweg kent heeft geen r**t te vertellen".
  Daarmede bedoelt u nochtans niet het nederlandse volk?
  Zo gulden is onze middenweg niet.

  Peter Kuyt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Peter,

   "Kunnen het nooit goed doen" klinkt een beetje raar als we het onder andere over de 2e wereldoorlog hebben.
   Wat Irak betreft waren er destijds zat landen die ook niet meededen, en in de landen die wel meededen was er ook zat oppositie tegen die oorlog. In elke situatie zijn er altijd mensen die anderen verwijten maken, dat heeft niks met Duitsland te maken.

   Dat relatief weinig Engelsen Frans spreken klopt, zo zijn er ook relatief weinig Nederlanders die Spaans of Portugees spreken. Engels is de voertaal in de Westerse wereld, dus het is niet onlogisch om kinderen die taal goed te leren.

   Wat is de gulden middenweg?
   De mijne is; echte vluchtelingen binnen laten, de rest linea recta retour. Relatief veel mensen die ik spreek delen die mening.
   Ik ben benieuwd hoe jij daar over denkt en waarom.

   Verwijderen
 13. Unknown 18:46

  Vluchtelingen uit Syrië , dat gaat nog.
  Maar wat moeten we met lui uit Eritrea.

  Laten die naar Italië gaan, als ze zo graag de pot leegvreten.
  Ten slotte was Eritrea een italiaanse kolonie.

  P.Kuyt


  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wanneer en waar is dit allemaal gebeurd? Deze Halal-kwestie? Kan alleen dit vinden http://www.volkskrant.nl/wetenschap/weigerden-vluchtelingen-niet-halal-hulppakketten~a4135617/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het artikel waar je op doelt heb ik ooit gelezen, maar kan het niet meer terug vinden.
   Vraag Annelies even of ze je verder kan helpen. Haar column is erop gebaseerd.

   Verwijderen
 15. Dandruff 22:06

  "Kunnen het nooit goed doen" bevreemdt u.
  Ik formuleer het voor u anders:
  'Het duitse volk is van een volk van nationaal-socialisten een volk van nationaal-masochisten geworden'
  Dit schreef het antwerpse weekblad Het Pallieterke reeds in de jaren '60.

  Peter Kuyt


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die blunder bevreemdde mij inderdaad in die context van de 2e wereldoorlog. Want daarbuiten is zoals ik al zei van "niks goed kunnen doen" echt geen sprake. De politieke discussies over oorlog in Irak, de EU of het verwelkomen van vijandige legers verliepen in Duitsland niet anders dan in Zweden, Frankrijk of Engeland.
   En ook Nederland is een "volk van nationaal-masochisten geworden", als we afgaan op wat onze elite de afgelopen decennia aan ellende op ons dak heeft gehaald. Hoe we mensen die ons haten niet alleen massaal importeren en huizen en uitkeringen schenken; maar ze zelfs subsidiëren om hun haat tegen ons te concretiseren in moskeeën, zwarte Pietdiscussies en NPO-programma's.

   Wie tegengas geeft wordt stelselmatig belasterd, bedreigd of erger, al heeft ie 100% gelijk.
   Wilders' destijds "ontoelaatbaar" geachte opmerkingen over "testosteronbommen" zijn tijdens Oud en Nieuw in Keulen (en in mindere mate in andere steden) profetisch gebleken. Net als zijn opmerkingen over de islam, de euro, de Griekse schuldenlast en nog zo 1001 dingetjes trouwens, maar dat terzijde.
   Toch schurken de media, BN-ers, pseudo-wetenschappers en andere nitwits nog steeds bij de heersende macht die consequent de verkeerde beslissingen neemt.

   Verwijderen
  2. Denk aan:

   Die kanzlerakte ( H Komossa "Die Deutsche Karte"):

   getekend op 21 mei 1949:
   1 Elke nieuwe Kanzler moet ter Washington verschijnen voor nieuwe instructies.
   2 Alle Duitse media staan onder supervisie van de geallieerden.
   3 De gehele goudvoorraad blijft in bezit van de geallieerden, dus usa.

   Dit verdrag geldt tot 2099.
   Zie youtube + google 'die kanzlerakte; egon bahr.


   sirik

   Verwijderen
 16. Toch schurken de media, BN-ers, pseudo-wetenschappers en andere nitwits nog steeds bij de heersende macht"

  Neen, de regering bepaalt wat de pers 'schrijft'.
  Er is geen persvrijheid in Nederland.
  Alles staat onder staatscontrole.
  ( Nu het internet nog)
  Sorry.


  Sirik

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @Sirik,

  Er is hier wel degelijk persvrijheid. Vandaar dat de linkse media vaak zulke sterke anti-Amerikaanse tendensen verspreiden. Ook in Duitsland zijn de media vrij links, en dus ook anti-Amerikaans. Wat je zegt over controle door de VS is dus weinig aannemelijk.

  Hooguit kun je stellen dat de media op bepaalde punten altijd dezelfde eenheidsworst verspreiden;
  - voor ongecontroleerde massa-immigratie;
  - voor islam, tegen islamkritiek;
  - voor oncontroleerbare EU;
  - voor oncontroleerbare vrije markt als religie;
  - voor afschaffen grenzen;
  - voor gedogen van criminaliteit.
  Waarbij moet worden aangetekend dat er ook journalisten zijn die uitzonderingen op die regel vormen.

  Maar los daarvan. Over het waarom van die eenheidsworst kunnen we alleen speculeren; ik denk dat het vooral te maken heeft met het pseudo-intellectuele aspect van het cultureel marxisme. Journalisten praten elkaar na om "intellectueel" over te komen. Voor de meeste BN-ers, pseudowetenschappers en andere nitwits geldt hetzelfde.

  Maar dat is natuurlijk geen bewust VS-beleid, dat kan ook niet. De Amerikaanse politiek heeft de afgelopen 70 jaar diverse uiteenlopende regeringen en presidenten gehad, die elk uiteenlopende meningen en belangen verdedigden.

  Die "kanzlerakte" bestaat alleen in de hoofden van complotdenkers, van het soort dat ook denkt dat joodse smurfen achter 9-11 zaten. Het zou tot nadenken moeten stemmen dat je YouTube als "bron" moet opvoeren. Iedere idioot kan van alles beweren op YouTube.
  Voor controleerbare feiten en logische argumenten en redeneringen kun je beter een degelijke website bezoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Dandruff 18:20

  Gij stelt dat de Kanzlerakte bestaat in het hoofd van complotdenkers.
  Mag zijn, maar Washington moeit zich te pas en te onpas met europese aangelegenheden.
  Zo gispt de Washington Post de Denen vanwege hun volstrekt gerechtvaardigde maatregelen tegen asielbedriegers.
  De Washington Post noemt deze maatregelen nazi-achtig.
  Nu staan de brave Denen ook reeds onder verdenking van nazisme.
  Omdat zij niet meewerken aan de multi-culti waanzin van Washington.

  Peter Kuyt
  Groot-Diemen

  BeantwoordenVerwijderen
 19. @Peter,

  Niet "mag zijn", maar "is zo".
  Daarom is een krantenartikel jouw beste voorbeeld. En dat zegt natuurlijk precies niks, want "de Washington Post" is iets heel anders dan "de regering in Washington".

  Bovendien snap je kennelijk niet hoe de vrije wereld werkt.
  Amerikaanse kranten hebben vaak een mening over Amerikaanse aangelegenheden, maar natuurlijk ook over Europese aangelegenheden. Inderdaad. Maar Europese kranten hebben evengoed een mening over zowel Europese als Amerikaanse aangelegenheden.
  In vrije landen is dat vrij normaal.
  Voor gelijkwaardige landen geldt bovendien dat ze elkaar vrijelijk kunnen bekritiseren, ook Nederlandse politici hebben zich regelmatig uitgelaten over de politiek van de VS.

  En dan de multikul waanzin, dat heeft niks met Washinton te maken. In de VS zijn er, net als hier, zowel voor- als tegen- standers van die kul. Belangrijk punt voor de Republikeinen is bijvoorbeeld het tegengaan van illegale immigratie vanuit Mexico.

  De VS is, net als NL, een democratie.
  En dat houdt in dat mensen van mening kunnen verschillen, hun mening kunnen bijstellen, en dat de partij waar ze op stemmen soms wat groter, en soms wat kleiner wordt.
  De ene Amerikaanse regering is dus de andere niet.

  BeantwoordenVerwijderen