Euroscepsis en politieke zijinstromers

Zondag 25 mei werd op tv de documentaire vertoond, waarin gewezen pvv’ers verklaarden, dat Wilders zich in 2012 uit de gedoogconstructie terugtrok, om in eigen gelederen orde op zaken te kunnen stellen. Niks geen ‘hogere’ motieven of politieke idealen dus. Wat geen nieuws is, want dat deze beweging – geen partij - opportunistisch en onbetrouwbaar is, wisten we al. Ook dat ze louter tegen is, geen politieke verantwoordelijkheid aandurft en nog nooit voor een oplossing van wat dan ook gezorgd heeft. De volgende dag verscheen arabist Hans Jansen op de buis als vierde vertegenwoordiger van de PVV in het Europese parlement. Ook hij bracht niets nieuws, begreep gestelde vragen niet en formuleerde zo omslachtig, dat hem wat meewarig veel succes werd toegewenst. Eén van de andere
tafelgasten voegde daar oprecht bezorgd aan toe, dat hij het in Brussel/Straatsburg nog moeilijk zal krijgen. De bedenkers van de kop van Financial Times naar aanleiding van de verkiezingsuitslagen – ‘Eurosceptici bestormen Brussel’ - zullen deze ‘loopjongen van Wilders’, deze ‘politieke zijinstromer’ (het zijn kwalificaties van de arabist zelf in het tv programma) niet voor ogen hebben gehad. Alle media kopten in verband met de uitslagen trouwens, dat het project Europa een zeer zware slag is toegebracht. ‘Antistem raakt Europa in het hart’ (NRC) en ‘Anti-Europa grote winnaar’ (VK). Is dat feitelijk wel zo?

Het is waar. Front National behaalde een monsterzege. Vader Le Pen (het Ebolavirus kan het immigratieprobleem oplossen) bezet één van de 25 zetels. Ook het Britse UKIP triomfeerde, maar wil niet samenwerken met het FN. De Deense Volkspartij (wil uit de EU en is tegen immigratie die de Deense cultuur aantast) werd de grootste. De Oostenrijkse Vrijheidspartij FPÖ (Europa dreigt een ‘negerconglomeraat’ te worden, geen ‘cultuurvreemde’ mensen in Oostenrijk) behaalde bijna 20 % van de stemmen. De andere extreem nationalistische partijen, waaronder de PVV, behaalden minder eclatante successen. De VK rekende voor dat het ‘anti-EU-smaldeel’ 215 zetels gaat bezetten. Dat is 30 % van het totaal. Dat betekent dat 70 % van de stemmers niet voor een eurosceptische partij heeft gekozen. En onder die 30 % bevinden zich dan ook nog partijen die niet echt of niet volledig anti-Europa genoemd kunnen worden.


Het linkse Griekse Syriza bijvoorbeeld wil wel het ‘baarbaarse bezuinigingsbeleid’ stoppen maar het wil niet uit de EU of euro. De Italiaanse komiek Beppo Grillo van de Vijf Sterren Beweging wil een referendum over Europa maar noemt zijn partij de enige volksbeweging die echt pro Europa is. Zo zijn er meer partijen die niet tot de hardcore sceptici behoren die koste wat het kost uit de EU en euro willen. Alternative für Deutschland bijvoorbeeld. Deze partij is wel tegen de bankenunie en wil bevoegdheden aan de lidstaten teruggeven, maar streeft er niet naar dat Duitsland de EU verlaat. Ze wil zelfs meer Europa inzake het asielbeleid: de lasten eerlijk verdelen over de lidstaten. Over schertspartijen als Die Partei van Martin Sonneborn hebben we het dan maar even niet. Doel van deze partij: een muur bouwen rondom Duitsland. Ze behaalde één zetel. Zestig kandidaten (over ‘politieke zijinstromers’ gesproken) staan klaar om elkaar om de maand af te lossen.

Als we ons beperken tot alle partijen die niets met EU en euro willen (daar horen ook fascistoïde partijen bij als de Griekse Gouden Dageraad en het Hongaarse Jobbik waarmee zowel FN als UKIP niet willen samenwerken) , dan komen we uit op iets minder dan 20 %. Maar die groep vormt dus niet een eendrachtig front. Het Britse UKIP wil niet met het Nationaal Front maar om een fractie te vormen heb je partijen uit zeven verschillende landen nodig die samen tenminste 25 zetels hebben. UKIP en FN vissen nu in dezelfde vijver. De Bulgaarse anti partij en het Io amo L’Italia (mogelijke partners van UKIP) hebben geen zetels behaald. Front National zit met hetzelfde probleem. De beoogde Slowaakse Partij heeft geen enkele zetel bemachtigd. De Zweden-Democraten voelen bij nader inzien toch meer voor UKIP dan voor NF. De dans om gegadigden voor een Anti-Europese fractie is in volle gang, maar het ‘anti-Europeanen aller landen verenigt u!’ wil nog niet echt lukken. Al deze anti’s blijven maar herhalen, dat Zwitserland en Noorwegen de EU kunnen missen als kiespijn, en rijker zijn dan al die EU-stumperds. Maar nooit vermelden ze erbij, dat beide landen door een associatieverdrag permanent met handen en voeten gebonden zijn aan de regelgeving van de EU waar ze niets over te vertellen hebben. En beide landen hebben hun rijkdom niet te danken aan het feit dat ze niet tot de EU behoren. Zwitserland beheert dankzij het bankgeheim kapitalen aan euro’s, dollars en andere valuta. Noorwegen telt weinig inwoners en beschikt over zeer veel gas en olie.

Van een sterke anti-europese fractie is dus (nog) geen sprake. De macht ligt bij de middenpartijen, de Europese Volkspartij EPP (christendemocraten), en de sociaal-democraten ( Progressieve Alliantie Socialisten en Democraten S&D). Dat betekent overigens niet dat deze centrumpartijen zo maar op dezelfde voet door kunnen gaan. Verschillende critici hebben al aangegeven, dat de uitslag noopt tot ernstige bezinning en drastische verandering. De Londense burgemeester gebruikte in dit verband de onengelse woorden ‘changer ou mourir’. Thierry Baudet, huisfilosoof van de Nederlandse eurosceptici, die de EU als een bezettingsmacht beschouwt, kwam in een interview in NRC – liggend op zijn imposante vleugel – tot de uitspraak: “Over tien jaar zeggen we: in 2014 kantelde het debat”. Hij vindt dat hijzelf in die kanteling een groot aandeel heeft gehad, maar licht niet toe wat die kanteling dan precies zal gaan inhouden. Geestverwant in zake EU-scepsis, maar lid van de PvdA, René Cuperus, constateerde in de VK, dat er geen mandaat meer is voor Europa. Voor hem speelt de lage opkomst daarin een grote rol. Terecht merkt Thomas Vanheste in verband hiermee op de nieuwssite De Correspondent op, dat bij een opkomstpercentage van 38 % voor het Amerikaanse congres (in 2010) niemand het had over ‘minder VS’, omdat het de volksvertegenwoordiging van deze federatie aan democratische legitimiteit zou ontbreken.

Het is dus moeilijk vol te houden, dat het eurosceptische kamp een overtuigende en eclatante overwinning behaald heeft. Wel is het zo, dat het tegengeluid sterker is geworden, en dat deze verschuiving consequenties zal (moeten) hebben. Alleen maar harder zwaaien met de blauwe vlag (waaruit Wilders een ster heeft geknipt – evenzeer een kinderlijke publiciteitsstunt als zijn idee van een dubbelmandaat voor hemzelf) helpt niet langer. De kunst is om verdere integratie zo te doseren, dat ze op een groter draagvlak kan gaan rekenen, verdere integratie zo te organiseren dat mensen zich ook werkelijk beschermd gaan voelen door de EU. De Unie zal duidelijkere antwoorden moeten gaan formuleren op onbedoelde gevolgen van de open grenzen en een gemeenschappelijke munt. Of ‘politieke zijinstromers’ daaraan kunnen en willen bijdragen, is natuurlijk zeer de vraag. Bon courage voor hen in ieder geval. Om het maar weer op een onengelse manier te zeggen.

9 opmerkingen:

  1. Dick Gilsing docent bij INHOLLAND !!
    Zegt voldoende over het wetenschappelijke niveau van deze collumn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens mij had Gilsing met deze beschouwing helemaal geen wetenschappelijke oogmerk. Gewoon een beschouwing, met veel te veel woorden om de conclusie te onderbouwen. En ook geschreven met een soort minachting voor anders denkenden.

      Verwijderen
    2. @Anoniem,

      Waar Gilsing werkzaam is zegt vrij weinig over zijn wetenschappelijke niveau.
      Het zegt nog veel minder over deze column waarvan je geen woord weerlegt.

      Verwijderen
    3. .
      In het profiel, programma of, modern: ´frame´, van Hoeiboei lijkt mij die gluiperige Gilsing niet toonaangevend te passen.

      Dit was al eerder mijn intuïtie, bij deze door Anoniem 2.2014, 16.04 u. versterkt.

      Wat doet die Gilsing eigenlijk op Hoeiboei?

      Verwijderen
  2. "De USA verkiezingen" zijn vergelijkbaar met die in Nederland, niet met EU. Gilsing zelfs niet begrijpt dat door EU verschopte autonomie 30% nationalisme binnenhaalde, dat kan groeien, Baudet's "kanteling" is dat 'Unie' de illusie is, dat Brussel niet kan fungeren zoals voorheen, want ondanks "onderlinge verdeeldheid", 30% Opstand, die fout kan gaan.

    In Spanje een pasgeboren nationalistisch partij "onverwacht "grote winst" haalde: 'wij willen geen lakeien zijn van rijke landen'. Griekenland door EU over de afgrond - Extreem reageerde. Vlaams Belang verloor aan Vlaams nationalisme NV-A . Anti-islam ook in 'anti-immigratie UKIP' , dat "voor het eerst in 100 jaar" Labour versloeg, behalve in London - immigratiestad, verwacht ook de UK verkiezingen te winnen.

    D66 zei te gaan triomferen - 4 zetels. Wilders ondanks de extreem opgevoerde hetze tegen hem bij P&W en dagelijks in de VK - 4 zetels. Niet Wilders "extreem" die voortdurend zijn gelijk haalt; Koranfascisme in Amsterdam Marokkanen met op spandoek 'vriend van Jodenhonden' - niet gearresteerd voor racisme. Islam voortdurend "extreem" bevordert door de PvdA, Samson gotspe 'verheugt u met Koran in de Kamer te zien' aan Arib vlak voor de verkiezingen; en Timmermans reilt en zeilt in Extreem S.A. En SP lid vooraan met Gretchen von Deutschenberg in demonstratie met HAMAS de Brueders van Yasser, zijn oom Nazi collaborateur, etc gruwelijk gedonder, de toekomst slechts somber.







    .



    BeantwoordenVerwijderen
  3. Overigens zijn er wel wat kanttekeningen te plaatsen bij de column.

    Om te beginnen kan de lage opkomst toch echt ook als een proteststem gezien worden; Baudet weigerde te stemmen voor een ondemocratisch orgaan en hij is vast niet de enige. Alleen een referendum kan uitsluitsel geven over de vraag of nu wel of niet in de EU moeten blijven, maar ja; we weten allemaal wat de EU met de uitkomsten van referenda doet.
    Wat dat betreft is de vergelijking van Thomas Vanheste met de VS vrij dom; de VS zijn al een eenheid, de EU niet.
    Maar veel belangrijker is dat ook het niet-stemmen in de VS als een proteststem gezien mag worden. Er zijn in dat land maar 2 partijen die er toe doen, de rest maakt geen enkele kans. En in veel staten is er zelfs maar 1 partij die er toe doet. Om die reden gaan die partijen niet eens meer serieus op campagne in "hun" staten. Als protest kwam Michael Moore met zijn verkiesbare plant; "vote Ficus", en tot het werd afgeblazen liep dat best goed.

    Een tweede punt is de vraag in hoeverre een partij pro- of anti-EU is. Gilsing stelt terecht dat niet alle anti-EU partijen even anti-EU zijn. De meesten zijn zelfs heel erg pro-Europa en dus ook voor Europese samenwerking. Men is alleen tegen de huidige lobby-dictatuur waarin fraude, wanbeleid en nepotisme eigenlijk nog de minst kwalijke fundamenten van de EU zijn geworden.
    Maar voor de pro-Europa partijen geldt ongeveer hetzelfde; ook zij variëren in hun pro-EU retoriek. Partijen als de VVD gaan zelfs zo ver zichzelf als "kritisch" te profileren, alsof men nu al hard bezig is met het tegengaan van fraude, wanbeleid en nepotisme door de EU. Ik denk dat veel ongeïnformeerde kiezers daardoor zijn misleid.

    Zo komen we bij het derde punt; veel kiezers zijn dus niet zo goed geïnformeerd. Ik vind dat niet heel vreemd gezien de pro-EU propaganda van de publieke omroepen. Ik zie bij programma's als Buitenhof vaker diverse pro-EU debaters onderling in debat gaan ("we leggen het niet goed uit", "welles", "nietes") dan dat ik voor- en tegenstanders van de EU elkaars degens zien kruisen.
    Keer op keer komt de pro-EU lobby op TV weg met het argument dat duizenden jaren van handel in Europa te danken zijn aan onze EU. Kennelijk zijn er nauwelijks journalisten die nog weten dat je voor handel geen EU nodig hebt; dat we al handel dreven vóór het bestaan van de EU en dat we zelfs nu nog voornamelijk handel drijven met landen waar we vóór de EU ook al handel mee dreven (Duitsland, België). Overal ter wereld is de internationale handel de afgelopen decennia vele malen meer gegroeid dan de eeuwen daarvoor; dat is echt niet dankzij de EU. En als Singapore, Taiwan, Brazilië en Dubai zonder EU kunnen, dan kunnen Zwitserland en Noorwegen dat ook..

    Volgens mij zijn er trouwens maar weinig mensen die zeggen dat Zwitserland en Noorwegen het beter doen dan de EU-landen *omdat* ze niet in de EU zitten. Men ziet wel dat de "zonder EU geen handel / gaat het licht uit / gaan de treinen weer rijden" slogans niet kloppen. Overal ter wereld wordt handel gedreven zonder EU, ook in Europa; dat kan dus gewoon, net als de afgelopen duizenden jaren.
    Het gaat er veel meer om dat de we worden voorgelogen. Oorlogshitser (in Oekraïne) van Baalen klaagde dat hamburgers in Zwitserland 145% duurder zijn dan in de EU; maar vergat te vermelden dat de lonen daar zo'n 200% hoger liggen. Dan wil ik best 45% meer betalen voor een hamburger. Dat verhaal over het bankgeheim is achterhaald, ook Zwitserland maakt steeds meer afspraken daarover met andere landen, zoals Nederland. Enne, had Nederland trouwens ook niet een speciaal (laag!)belastingtarief voor multinationals?
    Op de een of andere manier weten we daar toch minder aan te verdienen dan de Zwitsers.
    Noorwegen idem dito; zij veel olie, wij veel gas èn een strategische haven. En toch zijn we weer slechter af.
    Misschien niet dankzij de EU, maar de veelgeroemde "economische voordelen" zijn dus nogal uitgebleven.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Tot slot. Dat ook Noorwegen en Zwitserland aan handen en voeten gebonden liggen pleit helemaal niet zo voor de EU en is eigenlijk zelfs best eng. De Zwitsers hielden onlangs nog een referendum over ongecontroleerde massa-immigratie en de EU dreigde met sancties als de wil van het volk gehoor zal worden gegeven. Maar het lijkt me noodzakelijk voor het vertrouwen in de democratie dat er over belangrijke zaken een serieus debat gevoerd wordt èn dat het volk daar inspraak in heeft. Ik heb het niet over de kromming van bananen of het vetgehalte in gehakt; ik heb het over het afstaan van soevereiniteit en het opengooien van grenzen.
    Dergelijke ingrijpende zaken gaan iedereen aan, en moeten niet stiekem in achterkamertjes worden besloten door lobbyisten en "beroepspolitici", oftewel politici die nooit een eerlijk beroep hebben beoefend.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Haha wat een mop zeg.
    Inmiddels begrepen dat de bejaarde "journalist" Bernadette de Wit" ex Bijlmerbeliever zich bij de PVV heeft aangesloten. Ja ja jarenlang gelobbyed bij elke partij die de Bijlmer rijk was, overal uitgekakt en jawel daar duikt de zzakkenvuller de Wit op bij de PVV afval. Dames/heren vergeet niet te stemmen in maart op de PVV plaat 14.
    't Is maar dat u het weet.
    Misschien kan zij voor die tijd even uitleggen hoeveel subsidies er vergeven werden aan de toenmalige SWOB waar zij secretaris was.........

    BeantwoordenVerwijderen