Heksen

Mijn buurvrouw voelt zich negatief getypeerd door heksen. Daarom wil ze, samen met nog een stelletje buurvrouwen, actie voeren tegen Halloween, want ja bij dit feest, dat almaar populairder in Nederland wordt, horen nu eenmaal heksen. De helft van de mensheid gediscrimineerd door de andere helft. Vreselijk! Hebben we dan niets geleerd van onze geschiedenis? vraagt buurvrouw zich af. Van de heksenprocessen en executies in met name de 16e en 17e eeuw?

Elk jaar is de herfst een hel voor mijn buurvrouw en die begint al pal na de zomer. Net als de Zwarte Piet-haters wil ze niet van opgeven weten want uit de grond van haar hart voelt ze zich door Halloween gediscrimineerd en iedereen die zich met dit kostuumfeest inlaat is een racist! Nú moet het afgelopen zijn: maak Halloween heksenvrij!

Daarna, zegt buurvrouw, zijn de Harry Potter-boeken aan de beurt. Hekserij, en 't hebben over bloedzuiver en halfbloedjes…., het racisme druipt ervan af. Het is de hoogste tijd om de 7-delige fantasieserie van J.K. Rowling aan te passen, zoals onlangs de Pippi Langkous-boeken van geestelijk moeder Astrid Lindgren eveneens zijn gezuiverd. Pippi's blanke vader, de negerkoning van Taka Tukaland! Je reinste racisme waarmee stante pede afgerekend dient te worden.

Als 'Zwarte Piet' via de rechter kan worden aangepakt dan kan dit mijn buurvrouw ook lukken.

7 opmerkingen:

 1. Lijkt mij een goed initiatief.

  Hoewel ik niets op Halloween tegen heb, moet de rechter dit ook maar eens tegen het licht houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zijn het in Harry Potter niet alleen maar de bad guys die die racistische terminologie gebruiken?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het einde is dan inderdaad zoek. Genoeg voorbeelden te noemen waaraan mensen aanstoot kunnen nemen of waardoor ze zich beledigd kunnen voelen. What's next?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Blijf me verbazen over het feit dat mensen overal wel iets kunnen vinden waar ze zich aan storen.. Moet zeggen dat ik wel vind dat je het met de juiste toon beschrijft. Zoals Willem al zei, what's next?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heksen waren inderdaad vroeger ook een racistische stereotype, maar nu niet meer. Het was namelijk een typering van voorchristelijke kruidenvrouwtjes die er oude Keltische religieuze rituelen op na hielden. Dit werd door het christendom als zeer bedreigend en satanisch ervaren, daarom werden deze vrouwen als eng en slecht getypeerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Alles is discriminatie.
  - Sinterklaas is eigenlijk een kwaadaardig stereotype van een bejaarde (vergeetachtig, bijziend, lange baard dus onverzorgd).
  - Ook travestie in al haar vormen is natuurlijk uiterst kwetsend voor vrouwen vanwege het stereotyperen van vrouwen.
  - En wat dacht je van mime-spelers en clowns die hun gezicht wit schminken?
  - Is dat wit schminken niet racistisch naar blanken (stereotypering) en tegelijkertijd ook naar zwarten ("ze hebben een afkeer van donkere huidtinten")?
  - Dit maakt ook het Japanse en Chinese toneel met de vaak opvallende witte schmink verdacht.
  - Overigens, op de Antillen en in Suriname werd Sinterklaas ook wel gevierd (zij het veel minder dan hier), maar schminkte men de zwarte sint wit; racisme!

  Een alternatief voor het overal gekwetst voor zijn, is natuurlijk om geen subsidie meer aan beroepsklagers te geven. Nu klagen ze over helemaal niks; omdat ze daar heel veel belastinggeld voor krijgen. Als ze straks een echte baan moeten zoeken om net zoveel te verdienen, dan gaan ze zich niet meer druk maken om helemaal niks. Bijkomend voordeel is dat het faillissement van Nederland dat oa ten onder gaat aan kul-subsidies daarmee weer een paar maanden kan worden uitgesteld.

  Minder subsidie-klagers leidt ook tot meer logische gedachtegangen, waardoor ook niet-gesubsidieerde idioten minder podium krijgen. Zoals een Prem bladiebla, die klaagde dat het gebruik van de Surinaamse "oewee" racistisch zou zijn. De Surinaamse band Trafassi werd juist beroemd met die klank in oewasmachien (laat maar lekker draaien).
  https://www.youtube.com/watch?v=siDguoUQ5Rw

  De popact Rubberen Robbie deed hetzelfde met het Leidse accent, de net overleden striptekenaar Marnix Rueb met het Haagse accent.
  Er is niks mis mee als je kan horen of een Nederlander uit Rotterdam, Groningen, Maastricht of Paramaribo afkomstig is.
  Er is ook niks mis mee als mensen dat eens uitvergroten, zoals in de comedy serie " 'allo 'allo" waarin iedereen Engels spreekt maar precies te horen is wie de Fransen, wie de Engelsen, wie de Duitsers en wie de Italianen zijn. en wie de Engelsen zijn die Frans proberen te praten ("good moaning").
  Allemaal discriminatie?
  Niet voor wie het leven echt begrijpt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Kopje thee,

  Aangezien "heksen" doorgaans dezelfde etnische en culturele achtergrond hadden als hun vervolgers kan er natuurlijk niet van racisme gesproken worden.
  Maar goed, met je IQ van 13,5 wist je dat natuurlijk al lang, je wilde ons slechts op de proef stellen...
  Toch?
  Hoop ik?
  Zoals je ook al lang wist dat de typering "heks" niks met het christendom te maken heeft, maar in alle culturen voorkwam?
  Ik weet zeker dat iemand van jouw kaliber dat al had opgezocht.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Heks_(persoon)

  Overigens, ook vrij moderne mensen kijken vaak nogal wantrouwig naar kruidenvrouwtjes zoals Mien uut Wisp en Klazien uut Zalk. Men spreekt dan wel van "kwakzalverij".
  Daar is zelfs een bond tegen opgericht, maar die is bij mijn weten niet specifiek gericht op het beschermen van het christendom.

  BeantwoordenVerwijderen