De of het jongetje, zeg 't maar

"Juf, hét lichaam klinkt niet hoor! Niemand zegt dat. Dé lichaam!" 

Het meisje dat dit roept is tien jaar geleden in Almere geboren maar haar ouders niet, die hebben allebei een andere taal als eerste taal, iets wat tegenwoordig niets bijzonders is maar wat

lees verder in METRO of op de METRO-site hierrr

9 opmerkingen:

 1. Dat tot op heden op dit artikel van AvdV niet is gereageerd, vind ik verontrustend.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Meer reacties op de site van 'Genootschap Onze Taal':

  Taalverloedering of taalverandering?

  (en bij dagblad Metro).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Van oorsprong hebben de Indo-Europese talen 3 geslachten; mannelijk, vrouwelijk en onzijdig. In de Romaanse talen ging het onzijdige woordgeslacht al heel vroeg verloren, de meeste onzijdige woorden werden mannelijk.
  In het Nederlands zijn mannelijke en vrouwelijk nog niet zo heel lang geleden samengevallen. In het vrij nauw aan het Nederlands verwante Engels zijn alle geslachten verdwenen.

  Is dat nu zo'n ramp?
  Ik vind "de lichaam" niet klinken, maar kennelijk voelen een hoop mensen dat anders. Taal is toch iets gevoelsmatigs, en zoals gezegd is er geen immigratie nodig om een taal te laten veranderen. Uiteindelijk zit er weinig logica achter het idee om bijvoorbeeld een tafel als mannelijk, vrouwelijk of onzijdig te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Taal, elke taal, verandert uit zichzelf, op den duur. Immigratie is daar inderdaad niet voor nodig. Dit lijkt mij een algemeen aangehangen standpunt, door linguïsten onderschreven of bevorderd. Wel is het een collectief veranderingsproces, van lange adem en onbewust. Het laatste wil zeggen dat je er als particulier geen macht over hebt.

  ´Ik vind´, schrijft D.´ "de lichaam" niet klinken, maar kennelijk voelen een hoop mensen dat anders.´

  Maar dit feit - dat de één voelt wat de ander niet voelt en vv - vervult een shibboletfunctie. Je kunt er aan horen van wie die taal eigenlijk is, en dat is geen onverschillige zaak.

  Verder is mijn indruk dat D. met: ´taal is toch iets gevoelsmatig´ wil suggereren, dat het sléchts om gevoel gaat, i.e. iets met ´weinig logica erachter´. Maar dit lijkt onjuist. Geen gevoelens zonder onderliggende regels en hun logica. Dat we ze wat taal betreft meestal niet kennen - op wat specialisten na! ´- is met deze opvatting niet in strijd. Ik schreef al over het taalveranderingproces als onbewust. Taal moet dat ook in hoofdzaak zijn, om communicatieve redenen.
  Onbescheiden immigranten kunnen die verstoren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @HPax,

  Een taal is van iedereen die die taal spreekt. Dat iemand uit bijvoorbeeld Eritrea of Marokko niet weet of een tafel nu mannelijk, vrouwelijk of onzijdig is maakt hem/haar niet "onbescheiden". Ik zou namelijk ook geen goede reden kunnen bedenken waarom we een tafel nu als mannelijk, vrouwelijk of onzijdig zouden moeten beschouwen.
  Jij wel?
  Dat geldt voor pakweg 99% van alle zelfstandige woorden, vandaar dat diezelfde woorden in hele andere talen weer een heel ander geslacht kunnen hebben. Veel talen hebben maar één geslacht, sommige talen hebben wel 20 geslachten; die worden daarom genummerd.
  Niemand die de onderliggende regels en hun logica uit kan leggen waardoor een woord als tafel nu precies geslacht nummer 2, 7 of 16 krijgt toebedeeld.

  Ik denk dat geslachten ooit een functie hadden toen we nog aan naamvallen deden. Vandaar dat bijvoorbeeld het Russisch en het Pools (die nog steeds met 6 resp. 7 naamvallen werken) de geslachten behouden hebben. In de West-Europese talen waar de naamvallen zijn verdwenen zijn ook de geslachten (deels) verdwenen of vervaagd.
  Op het moment dat elk woord op 6 manieren verbogen moet worden (want 6 naamvallen) kan het duidelijker zijn als woorden die bijvoorbeeld op een "a" eindigen anders verbogen worden dan woorden die op een "o" eindigen.
  Ik denk dat zo de "geslachten" zijn ontstaan, maar goed, ik ben geen taalkundige.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Neem eens het verschil tussen ´de mens´ en ´het mens´.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goedendag, ik ben Josef Lewis. Een gerenommeerde, legitieme en geaccrediteerde geldschieter. We geven allerlei soorten leningen uit op een zeer snelle en gemakkelijke manier, persoonlijke lening, autolening, woninglening, studielening, bedrijfslening, uitgevaardigde lening, consolidatie van schulden. enz

  Word vandaag goedgekeurd voor een zakelijke of persoonlijke lening en krijg geld binnen dezelfde week na aanmelding. Deze persoonlijke leningen kunnen worden goedgekeurd ongeacht uw kredietwaardigheid en er zijn veel tevreden klanten die deze claim ondersteunen. Maar je krijgt niet alleen de persoonlijke lening die je nodig hebt; je krijgt de goedkoopste. Dit is onze belofte: wij garanderen het laagste tarief voor alle leningen met gratis onderpanduitkeringen.

  We streven ernaar een positieve blijvende indruk achter te laten door de verwachtingen van mijn klanten te overtreffen bij alles wat ik doe. Ons doel is om u met waardigheid en respect te behandelen en tegelijkertijd de beste service te bieden. Geen sociale zekerheid Nummer vereist en geen kredietcontrole vereist, 100% gegarandeerd. Vriendelijk reageren onmiddellijk met behulp van de onderstaande gegevens indien geïnteresseerd in een lening en wees vrij van oplichting ..

  E-mail: progresiveloan@yahoo.com
  Oproep / WhatsApp: +16626183756
  Website: https://progresivefunding.wordpress.com  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het verkrijgen van een geldige lening tegen slechts 2% rente is altijd een groot probleem geweest voor klanten met financiële behoeften. De kwestie van leningen en onderpand is iets waar klanten zich altijd zorgen over maken bij het zoeken naar krediet van een geldige geldschieter. Maar CROWN TRUST FINANCIAL LOAN FIRM maakte een verschil in de kredietsector. wij verstrekken leningen tegen een rentevoet van slechts 2% in het bereik van 5.000,00 euro tot 100.000.000,00 euro. Ons bedrijf heeft ook een persoon nodig die onze bedrijfsvertegenwoordiger in uw land kan zijn

  Onze leningdiensten omvatten: -
  * Investeerdersleningen .......
  * Schuldconsolidatie ......
  * Estate / Housing Establisment-leningen ........
  * Zakelijke leningen ......
  * Persoonlijke leningen ........
  * Internationale leningen ... .....
  * Vakantie / Vakantieleningen ............
  * Studiefinanciering. ... ....
  * Auto- of autoleningen
  * Kerstmis en Nieuwjaar leningen

  Onze leningen zijn 100% authentiek en gegarandeerd. Het enige wat u hoeft te doen is ons te laten weten wat u wilt, en wij zullen uw droom waarmaken. CROWN TRUST FINANCIAL LOAN FIRM zegt JA als uw banken NEE zegt. Tot slot financieren we een kleinschalig kredietkantoor, intermediairs, kleine financiële instellingen. We hebben onbeperkt kapitaal.
  De terugbetaling van de lening begint 1 (een) jaar nadat de lening is ontvangen en de aflossingsperiode loopt van 5 tot 50 jaar.

  VOOR ONMIDDELLIJKE REACTIE EN VERWERKING VAN UW LENINGTOEPASSING BINNEN TWEE WERKDAGEN,
  Neem vandaag nog rechtstreeks contact met ons op via: crowntrustfinancialloanfirm@gmail.com

  Neem contact met ons op met de volgende informatie:

  Voor-en achternaam: ____________________________
  Het bedrag dat nodig is als een lening: ________________
  Leningduur: _________________________
  Het doel van de lening: ______________________
  Geboortedatum: ___________________________
  Geslacht: _______________________________
  Burgerlijke staat: __________________________
  Contact adres: _______________________
  Stad postcode: __________________________
  Land: _______________________________
  Beroep: ____________________________
  Mobiele telefoon: __________________________

  Stuur uw verzoek om een ​​onmiddellijk antwoord op:
  crowntrustfinancialloanfirm@gmail.com
  BEDANKT,
  Hoogachtend, JEFFREY FRANK

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Naam: ....... Zalina Diato
  Beroep ....... Directeur
  Leningbedrag Ontvangen ... € 6,4 miljoen
  Rentevoet ..... 1%
  Lening bedrijf ...... AASIMAHA ADILA AHMED LENING FIRM
  E-mail ..... aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com

  Mijn naam is Zalina uit Azië, ik woon hier in Linz, ik ben een grote vastgoedinvesteerder, ik ben getrouwd met een slechte man die alles heeft vernietigd dat ik heb gewerkt en voor 31 jaar heb gebouwd. Hij bracht me bankschuld en ik kon niet betalen, mijn eigendommen aan zee werden gesiez ik benaderde veel banken en geen bank stond klaar om me een lening te geven omdat ik een slechte krediet kreeg, ik dank ALLAH voor het beëindigen van mijn verdriet door AASIMAHA ADILA AHMED LOAN FIRM.Ik las een paar dagen geleden een zakelijk tijdschrift toen ik veel getuigenissen tegenkwam over het gerenommeerde kredietbedrijf dat mensen in schulden helpt en leningen verstrekt voor investeringen zonder stress zoals de commerciële banken. Ik nam de e-mail en solliciteerde, hoewel ik een grapje vond toen ik mijn lening op mijn rekening kreeg. AASIMAHA ADILA AHMED LENING FIRM gaf me (€ 6,4 miljoen), tegen een rentetarief van 1%, ik wil iedereen die een legitieme leningfirma wil, adviseren om contact op te nemen met AASIMAHA ADILA AHMED LENING FIRM die 100% Geniue biedt en lening garandeert. Ik heb begon mijn schuld te betalen en mijn bedrijf nieuw leven in te blazen. moge God je zegenen.

  Solliciteer op: aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen