De Directeur

Je hebt van die debatten die niet makkelijk zijn om te voeren, je kunt ze gerust moeilijk noemen. De onderwerpen liggen gevoelig bij de mensen, ze zijn heikel, ze maken van alles los wat soms beter vast kan blijven zitten. Je let dus wel op, maar níet De Directeur van De Balie, platform voor debatten, seminars en wat niet al op het gebied van (multi)culturele, sociale en politieke kwesties te Amsterdam. 

Directeur Yoeri Albrecht tamboereert er graag op dat 'moeilijke debatten' in De Balie gevoerd moeten kunnen worden. Niets is hem te dol om het vrije woord te laten klinken. Nou ja, mochten lieden fascistengedachtegoed een warm hart toedragen en daar een avondje in De Balie tijdens zo'n moeilijk debatje over willen bakkeleien, dan zijn die griezels natuurlijk niet welkom. Echter, probeer De Directeur er eens van te weerhouden Haitham al-Haddad, de seksistische sjeik uit Engeland, onderdak
te bieden in z'n Amsterdamse praathuis. Juist als vrijwel niemand in Nederland nog wil horen wat deze middeleeuwse malloot van wie bekend is niet met onbedekte vrouwen aan een en dezelfde tafel te willen debatteren, te vertellen heeft. Vergeefse moeite.

Zelfs als niet-directeur zou je kunnen bedenken dat moeilijke debatten een serieuze, zorgvuldige voorbereiding, invulling en uitvoering vereisen. Gek genoeg heeft Yoeri Albrecht daar lak aan. In 2012 dus met de haatsjeik en recentelijk voerde hij gewoon eventjes sekse-apartheid in @DeBalie in om een elders afgelast zogenaamd moeilijk debatje met moslims toch te kunnen laten doorgaan. Hij gaat er nog prat op ook, terwijl we toch niet in een Arabisch land leven maar in Nederland waar seksescheiding, behalve in kleedkamers, al heel lang een ongepast fenomeen is. O wee als Joost of welke andere onloyale De Directeur op die ongepastheid durft te attenderen. Dan krijg je te maken met de echte Maar-Ik-Ben-De-Directeur-Van-De-Balie.

Aan moeilijke debatten gaan moeilijke onderhandelingen vooraf, ook dat is makkelijk te bedenken, maar Yoeri Albrecht bestaat het tekens weer tegen alle redelijkheid in wensen in te willigen van anti-westerse potentaten. Laat ik het zo zeggen, Albrecht is weliswaar een betere directeur van @DeBalie dan al zijn voorgangers, maar dat maakt hem nog geen goede directeur.

Zeker, dat zogenaamde moeilijke debatje is bijkans vergeten maar wat jammer dat De Avond Van de Polemiek, sinds 2010 trouw op 2 november, sterfdag van Theo van Gogh, in De Balie (!) gehouden, niet meer bestaat. 't Zou zo mooi geweest zijn als een polemist zijn of haar vlijmscherpe schotschrift aan De Directeur had gewijd.

Annelies van der Veer

12 opmerkingen:

 1. Het woord directeur wordt wat mij betreft teveel gebruikt.
  Voorbeeld?
  Jole de directeur van Joop.nl
  In het geval Jole zie ik toch meer een van de loopjongens van de Vara.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. topsporter 14:27

   Dat heeft u goed gezeid, topsporter.
   Een gek zegt van zichzelve dat hij directeur is.

   Verwijderen
 2. Voor een islamistische reactie op het debat, zie

  http://www.expliciet.nl/content/view/22177/138/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "Conclusie

   Kortom, het is niet verwonderlijk maar wel spijtig dat het publieke ‘islamdebat’ momenteel nog steeds niet een volwassen intellectueel karakter heeft gekregen. Het debat zou zich voornamelijk moeten richten op de ordening van de Nederlandse samenleving met de Moslims als minderheid in Nederland. Dat wil zeggen dat er moet worden gekeken hoe Nederland de harmonie in de samenleving wil waarborgen met de Moslims en hun identiteit als een gegeven. Het meest cruciale punt, het integratiebeleid, zou het centrale thema van een dergelijk debat moeten zijn. De Moslims in Nederland hebben namelijk vanwege hun identiteit helderheid en begrip nodig voor bepaalde voorzieningen op het gebied van religieus onderwijs bijvoorbeeld. De Islamitische straffen zijn onderdeel van een gehele ideologie die niet een realiteit kent behalve door middel van de Islamitische Staat Al Khilafah. Het is derhalve niet aan de orde wat de Moslims graag willen zien in Nederland op het gebied van afvalligheid, diefstal of ieder ander strafwettelijk aspect. Wat wel aan de orde is, is hoe wil Nederland volgens hun seculiere visie de vereiste ordening van samenleven met Moslims realiseren? Dat is in feite de kwestie waar constant omheen wordt gedraaid. "

   Grappig.
   "Dat wil zeggen dat er moet worden gekeken hoe Nederland de harmonie in de samenleving wil waarborgen met de Moslims en hun identiteit als een gegeven."

   Is dat een versluierd islamitisch dreigement ? Immers moslims hebben al een plek toegewezen gekregen: Art. 23. ( Over intellectueel gesproken)
   Voorwaarde: Je houdt je aan de Nederlandse wet en daarna pas aan islamitische leefregels.
   Dat geldt voor eenieder en dus harmonie.
   Maar dat werd niet bedoeld, vrees ik.

   Verwijderen
  2. De Islamitische straffen zijn onderdeel van een gehele ideologie die niet een realiteit kent behalve door middel van de Islamitische Staat Al Khilafah
   Tsjaaa heeft wilders toch gelijk, islam is geen relegie, maar een ideologie, net als het nazisme !

   Verwijderen
  3. Pff, Peter! Dus nog steeds in de strijd?Waar schrijf je momenteel? Ben je kwijt geraakt!

   Groet, Katja

   Verwijderen
  4. Hé Peter, waar schrijf jij tegenwoordig? Ben je kwijt geraakt!

   Katja

   Verwijderen
  5. @sirik, hoe wil je nou een intellectueel debat houden met mensen die niet inteltectueel, geen vrijdenkers, zijn, zichzelf opsluiten in hun geloofskader? Met jehovah getuigen kan je ook niet zo'n debat hebben. Je kunt erover debatteren, maar alleen met mensen die wél buiten dat kader kunnen denken en spreken.
   Maar of het nut heeft? Het is een en al middeleeuwen, de islam. Met alle gelijkhebberigheid en uisluiting die erbij hoort. Het soefisme is mooi, maar daar valt niet over te debatteren want a/ dat is een persoonlijk geloof, en b/ uitgekotst door de andere moslims- met wie niet de debatteren valt omdat ze niet tot nauwelijks vrij kunnen spreken

   Verwijderen
  6. 'debatteren' op z'n islamitisch is eigenlijk 'onderhandelen'.
   Moslims willen in harmonie met ons leven, terwijl die harmonie er al is. Kennelijk is dat niet hullie harmonie en dus moet de harmonie aangepast worden.... zodat onze harmonie verdwijnt...
   ...... en dan is er vrede, zeg maar rustig islam.

   Verwijderen
 3. Albrecht is aangesteld, benoemd, niet verkozen.
  Die jongetjes, maar ook meisjes, zijn er voor om de menze in het land koest te houden, de schijn te laten bestaan dat ze echt iets in te brengen hebben.
  Niets is minder waar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Yourie Albrecht kan de verantwoordelijkheid die bij deze functie hoort niet aan, dat zie je maar weer. Misschien iets voor Martin Bosma.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Stel nu dat Albrecht niet was aangesteld maar....

  Dat ie de eigenaar van de zaak was en iedereen een kostendekkende entree betalen moest, opdat zijn bloedjes van kinderen boterhammen konden eten en gekleed konden worden. Zou men dan nog met het zelfde publiek opgezadeld zitten ?
  Stel nu dat de onderneming 'De Balie' concurrentie ondervindt van 'De Toog', alwaar uit een ander vaatje getapt wordt en geen seksuele reservering mogelijk, zou dan politieaanwezigheid ook noodzakelijk zijn of zouden dan beiden vrijplaatsen voor gedachteontwikkeling kunnen zijn ? Een waardevol 'product'.
  En hebben ook hier weer, ondanks de reactie, totalitaire bewegingen een heel klein, minuscuul klein, beetje gewonnen ?

  Juist OMDAT men gedwongen wordt te betalen, belast wordt, met wat men niet wenst te kopen, is er verval, decadentie.
  Wegens dwang kan er van solidariteit of mededogen überhaupt geen sprake zijn.

  BeantwoordenVerwijderen