Openbare erotiek

19 opmerkingen:

  1. Het is maar wat je erotisch noemt, volleges mijn heeftie een hoefijzer ingeslikt die overdwars is blijven steken...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is een wat brute reclame voor het dragen van een lendendoek, maar in die barre tijd heel normaal. In elk geval bewijst het ons gelijk: schaamhaar zit niet op het hoofd!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Roel draagt waarschijnlijk plateauzolen overgenomen van de zanger van Slade, charmant.

    BeantwoordenVerwijderen

  4. Het beeld op de foto vind ik indrukwekkend, het opschrift erboven schandelijk, de meeste commentaren erop tot nu stuitend.

    Met deze plaatsing onteert zich Hoeiboei, beschadigt zij als weblog haar missie. Laat de Islam nu maar binnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het Christendom vormt al heel lang het fundament van de Europese beschaving. Degenen die dat niet leuk vinden, komen hier waarschijnlijk pas achter als de aanhangers van een ander geloof, te weten de Islam, in Europa de dienst uitmaken. Er komt een dag dat zelfs de linksdenkende multiculturele elite zal moeten toegeven dat men de toekomst verkeerd heeft ingeschat. De dag namelijk waarop een meerderheid in de kamers der Staten Generaal ervoor zal kiezen de Nederlandse wetgeving aan te passen aan de voorschriften van de koran.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is andersom. De beschaving bestaat niet dankzij maar ondanks het christendom, hij is bevochten op het christendom. Zie onze geschiedenis.

      Verwijderen
    2. Kunt U - om mij van Uw gelijk te overtuigen - een of meer geschiedkundige feiten in onze geschiedenis noemen waar onze beschaving is bevochten op het Christendom?

      Verwijderen
  6. Erotiek en de dood Met name erotiek – de soevereine, want doelloze vorm van seksualiteit – is in de ogen van Bataille heilig. Het overtreden van de maatschappelijke taboes rondom seks is volgens hem een daad waarin God zich openbaart. Het orgasme noemt hij ‘de kleine dood’, omdat daarin voor een heel kort moment de tijd stil staat – alsof wij heel even balanceren op de rand van leven en dood, van de ultieme macht en het volledige niets. Erotiek, als weg naar ‘de kleine dood’, hangt dus in wezen niet samen onze levensdrift, maar met de doodsdrift.

    In zijn boek L’Érotisme gaat Bataille na hoe de erotische transgressie sinds prehistorische tijden beslag kreeg. In primitieve culturen vindt transgressie volgens Bataille steeds plaats binnen het kader van de religie. Ook in de klassieke Oudheid was het verband tussen transgressie en religie vanzelfsprekendheid. Zo werd in Griekenland de extase vereerd in de god Dionysus. Zijn cultus, die doorliep tot de Romeinse tijd, ging gepaard met orgiastische rituelen, waarin mannen en vrouwen zich overgaven aan excessief seksueel en gewelddadig gedrag.
    Pompeii, Casa dei Misteri: Dionysisch tafereel met geseling. 1e eeuw
    Het Christendom verbood en onderdrukte de Dionysische rituelen. Maar wie Batailles gedachtegang volgt, doorziet dat ook het Christendom van meet af aan doordrenkt is van transgressies: denk aan het mensenoffer – de kruisdood van Jezus! – dat aan het Christendom ten grondslag ligt. Denk ook aan de talloze verhalen over martelaren en de talloze verbeeldingen daarvan op Middeleeuwse altaren. In het licht van Bataille krijgen deze schilderijen een geheel andere betekenis. Het lijden, dat zo centraal staat in het Christendom, kan worden herleid naar Freuds hierboven geciteerde opvatting, dat pijn het ‘Ik’ uitput en doet opgaan in het tijdloze. Het hoeft geen betoog dat Bataille vanwege dit soort denkbeelden in conflict kwam met de clerus. Ondanks het feit dat Bataille zich zeer aangetrokken voelde tot de mystiek van het katholicisme, brak hij al op 25-jarige leeftijd met de kerk, om zich korte tijd later aan te sluiten bij de Surrealisten van Andé Breton.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bron bovenstaande: Frank Vande Veire, Georges Bataille – De stille soevereiniteit van de kunst, in: Als in een donkere spiegel (hoofdstuk 7), Amsterdam (SUN) 2002.

      www.kabk.nl/docu/Bataille.pdf

      Verwijderen
  7. Nederlanders weten niets meer van hun geschiedenis. Op school hebben ze braaf geleerd dat het christendom de tegenstander zou zijn van de wetenschap en de vooruitgang. Waar het christendom natuurlijk de oorzaak is van wetenschap en vooruitgang.
    Ook van het verschijnsel religie weet men niets meer. Men denkt seculier te zijn maar hangt allerlei religieuze beelden aan. Ik noem er een paar: "Eerlijk Delen" en "Schone Energie". Wist u dat zelfs het eigendomsrecht een religieus idee is? Lees het bij Thomas van Aquino. de grote katholieke geleerde.
    Nou ja, parelen voor de zwijnen. Doe je best topsporter c.s. vertrap het kostbare en vier de modieuze waanzin.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aan Ron

      Bravo, Ron, voor uw kennis van de geschiedenis van het christianisme.

      Wist u dat Jezus in de zomer werd geboren?
      Wist u dat de Mithras-dienst gelange tijd een ernstige concurrent vormde voor het christen-dom?
      Wel eens gehoord van de kruistocht tegen de Stedingers?

      Verwijderen
    2. Dag Jëhan, eerlijk gezegd was ik aan het googlen op: Reve religie erotiek, omdat Reve daar een sterk verband legt. Ik kon geen passend stukje tekst vinden. Vervolgens zocht ik op: Egypte farao ejaculeren, omdat ik meende te weten dat daar ook religie en erotiek een eenheid vormen, daar kon ik ook niet veel over terug vinden behalve dit op wiki: Hu (of Hoeh, ḥw) was in de Egyptische mythologie de verpersoonlijking van het concept 'eerste woord', het woord van de scheppingsdaad, dat Atum zou hebben uitgeroepen bij het ejaculeren in zijn masturbatie-act van het scheppen van de Enneade. Het is het concept van autoritatieve uiting en was aldus sterk verbonden met noties van macht en controle.
      Wel vond ik al googlend bovenstaande. Bataille, kende ik dan weer niet. -heeft wel veel raakvlakken met het denken en voelen van Reve-

      Verwijderen
    3. Aan Ron,

      Dit alles is heel interessant, kapitein, om met zoete Kuifje te spreken.
      Alfred Rosenberg spreekt in Der Mythus des 20. Jahrhunderts van "Selbstbegattung".
      Het gaat dan over de Etrusken.
      Onze Amerikaanse bevrijders veroordeelden Alfred Rosenberg in 1946 te Neurenberg tot de dood met de strop.

      Verwijderen
  8. De seks moet juist weer in de kerk worden gebracht. God heeft het zelf bedacht en gegeven om van te genieten, de wereld heeft er iets van gemaakt waar de kerk niet achter kan staan, maar dat wil niet zeggen dat daarom seks of erotiek niet goed is.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Of seks en god nu echt iets met elkaar te maken heeft durf ik geen zinnig antwoord op te geven. Wel vind ik dat het heel normaal is om seks te hebben ongeacht wat je geloof is.

    BeantwoordenVerwijderen