Tony Soprano is dood'Droomspeech Tony Soprano'. (Houd vol tot aan het einde.)
"Columbus was so long ago it might as well have been a fucking movie."

In de veelgeprezen Amerikaanse televisieserie The Soprano's houdt mafiabaas Tony Soprano (James Gandolfini) op Columbus Day een geweldige donderpreek ten overstaan van zijn 'familieleden'. Capo Tony is het gezanik van z'n mafiabroeders over hun afkomst en identiteit zo zat dat hij ze voor eens en voor altijd een lesje leert. Het gaat er niet om waar je vandaan komt of wie je ouders zijn, maar om wat je zelf presteert, om wat je zelf bereikt hebt, omdat je slim bent "or what ever the fuck" en niet omdat je toevallig Italiaanse voorouders hebt. Het is een ongehoorde speech, een droomspeech, die diepe indruk op de kijkers maakt maar waarvan de inhoud aan twee van Tony's familieleden voorbij lijkt te gaan. Een derde mafiabroeder blijft nog wat tegensputteren, hij is in de war want zoiets heeft ie nog nooit gehoord.

7 opmerkingen:

 1. Ik snap niet zo heel erg goed wat mensen er aan vinden. The Sopranos is een televisieserie waarin de misdaad wordt verheerlijkt, hoe vaak hebben we de laatste dagen niet moeten aanhoren hoe prachtig het was hoe Tony een jong meisje de les leerde door haar met vuisten in het gezicht te beuken. Het zal prachtig zijn, maar het gaat een beetje aan mij voorbij. Ik heb er niet veel voeling mee.

  Alles leuk en aardig maar de harde werkelijkheid van de uitzichtloosheid van het bestaan is anders. Het niet kunnen ontsnappen aan de afkomst, het onvermogen om als beschaafd mens te leven. Gebrek aan deugden en echte waardigheid. Dat is pas erg. Maakt niet uit hoe groot de auto's zijn, en de villa's. Dure scholen voor de kinderen, couture voor moeder de vrouw, en aanzien in de beperkte eigen kring. Geestelijk zijn ze dood. Maatschappelijk hebben ze het goed, maar niet door verdienste; echter door te stelen en te roven, afpersing en misleiding. Op een andere manier kan de maffia geen geld verdienen. Misbruik maken van de situatie, misbruik maken van mensen, alles voor het eigen gewin zonder zich druk te maken over de invloed die hun gedrag op de samenleving heeft. Over de schade wordt nooit nagedacht.

  De eigen regeltjes die alleen bestaan om het eigen bestaan de zweem te geven nog enige moraal te hebben. Het is allemaal zo leeg, zo voos en zo vuig! Ik hoef dat niet op televisie te zien, ik ken het van dichtbij. Ik woon al jaren in een kansenwijk. Vroeger heette dat een achterbuurt. Het zijn miezerige types en er komen er steeds meer van.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sopranos was een schitterende serie. Knappe combinatie tussen soap en hardcore misdaad. Er is maar 1 betere serie en dat is Breaking Bad. Daar komen nog wat afleveringen van.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Michel Bedankt voor de tip! Ga(an) vanavond nog 1e aflevering bekijken.
  Annelies

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je moet de eerste twee afleveringen wel even doorbijten daarna wordt het echt heel goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De eerste twee afleveringen waren al bijzonder goed. Ook nog eens met Bryan Cranston, topacteur! Heerlijk!
  AVe

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, ja het is een serie! De apotheose komt ergens in Augustus. Nog effe doorkijken!

  BeantwoordenVerwijderen