Opvolger voor Ibn Ghaldoun

Afgelopen donderdag berichtte Trouw over de voorgenomen doorstart van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun. Vanaf 1 november gaan de leerlingen van de failliete school verder onder christelijke vlag. Ze komen administratief namelijk onder de hoede van de christelijke scholengemeenschap Melanchton.

Philippus Melanchthon staat bekend als een geboren pedagoog, in wie klassiek humanisme en bijbelse theologie een verbond waren aangegaan. In 1543 schreef deze wijsgeer een apologie tegen de dwaalleer van de islam, die hij beschouwde als de antichrist.
Nu is het van tweeën één:

óf scholengemeenschap Melanchthon maakt van de gelegenheid gebruik om de leerlingen van Ibn Ghaldoun af te helpen van hun intolerante ideologie;

óf het bestuur van deze school haalt de naam van Philippus Melanchthon op een godgeklaagde manier door het slijk.

Toon Verberg

5 opmerkingen:

  1. In feite is het erger. De frauderende bestuursleden, docenten en leerlingen van de islamitische school hadden ook al weinig eerbied voor de reputatie van hun idool, een van de weinige nog enigszins verlichte geleerden uit de geschiedenis van de islam. Zie verder:
    http://www.louter.punt.nl/content/2013/10/De-tragiek-van-Ibn-Chaldoun

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In zijn tijd stond fort Europa onder druk van de muzelmanische horden, Melanchton wist waar ie het over had.
    1529: beleg van Wenen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is nooit te laat voor Melanchton om zich te bekeren tot het ware geloof.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Anoniem,
    je maakt twee fouten Melanchton is dood, postume bekeringen hebben niet veel zin. Per definitie kan het ook niet. Jouw tweede fout is dat je de begrippen 'waar' en 'geloof' met elkaar in verband tracht te brengen. In het geval van de waarheid is er geen geloof nodig en in het geval van een geloof is de waarheid ver te zoeken.

    BeantwoordenVerwijderen