Nog niet zo aan gewend

De opmerking laat me niet los. Ik moet er nog aan denken als ik al lang, lekker en breeduit in bed lig. Niet m'n eigen maar dat van de enige Bed and Breakfast die ermee adverteert het Beste Bed te hebben en die toevallig in de Achterhoek staat, tegenwoordig ook wel 'Het Wilde Oosten' genoemd.

Een goed bed is het halve werk van je vakantie. Geen Franse toestanden hier met te korte, grondig doorgelegen matrassen, nee, ik lig er ongekend vorstelijk en ontspannen bij, mij hoor je niet klagen, het enige dat ik hoor is het zachte gekraak van de oude, houten molenwieken die, zo vertelde de B&B-manager me, slechts in het weekend hun rondjes draaien en die me een enorm nostalgisch gevoel geven, terwijl ik nooit of te nimmer naast een molen heb gewoond.

Ik luister dus naar dat breekbare geluid, dat nog het meest lijkt op een voor de wind varende zeilboot, als het voorvalletje van die middag weer naar boven komt. Ik moet er wel aan denken want ik weet nog steeds niet wat de opmerking betekent en ik wil die zo graag duiden omdat ik het gevoel heb dat, ja hele grote woorden, dat van levensbelang is voor de toekomst van ons land. Ik heb de man toch niet misverstaan? Ach, had ik maar doorgevraagd!

De gepensioneerde man en ik staan bij de Klantenservice van de blauwe supermarkt en wachten op onze beurt als er een verschijning voorbijschuift die in steden als Amsterdam wellicht nauwelijks (nog) opzien baart maar die ik hier, in een gehucht in de Achterhoek, niet verwacht. Niet zo, niet dusdanig onbeschaamd en toch vol schaamte. Alsof ik via een onzichtbare tijdmachine plotsklaps in 'De Hof Van
Eden' ben beland, ná het appeltje eten van de boom van de kennis van goed en kwaad dan.

Noem me naïef, doe maar, maar het is toch al gebeurd, ik staar de ingepakte verschijning na, die wel een vrouw moet zijn omdat een religie daar al eeuwenlang reclame voor maakt en zo z'n voordeel mee doet: vrouwen een toontje lager laten zingen. Hoe je het ook wendt of keert. Crises of niet. De gepensioneerde Achterhoekse man heeft de verbijstering op m'n gezicht gelezen en zegt:

"Ja, wij zijn er hier nog niet zo aan gewend".

Nu spookt dat zinnetje door m'n hoofd. Wat bedoelde de man precies? Wat voorspelden zijn woorden? Dat het, bewaar me, een kwestie van tijd is of ze zijn in de afgelegen (want van snelwegen gevrijwaarde Achterhoek) eveneens aan die malligheid gewend? Of toch dat zoiets krankzinnigs nooit echt zal wennen?

Beste Bed of niet, ik tob daar over, ik ben er niet gerust op want, zo heb ik deze zomer mogen leren, de Achterhoekers zijn bijzonder vriendelijke mensen. Nostalgisch vriendelijk.

Laat ik, nu ik hier toch alleen in het Beste Bed lig, de ingebouwde mechanische massage eens proberen...


9 opmerkingen:

  1. "Ja, wij zijn er hier nog niet zo aan gewend".

    Dat komt vanzelf, zo heeft ook de ICPP ons al duidelijk gemaakt. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. "Laat ik, nu ik hier toch alleen in het Beste Bed lig, de ingebouwde mechanische massage eens proberen..."

    Wat moet ik me daar bij voorstellen Annelies?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is slechts een kwestie van tijd en dan ziet het er in de dorpjes net zo uit als in de steden. Dat kan bijna niet anders.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De tekst van Annelies stelt verschillende problemen.
    Ik zal het niet hebben over de talloze, volstrekt overbodige verkleinwoorden die het op zich vermakelijke opstel onnodig truttig maken.

    1) Achterhoek, Achterhoekers.
    Een vreselijk woord, Achterhoek. Alsof de bewoners deszelven
    achterlijk zijn. Men kan zeggen: De Graafschap (Zutphen).

    2) Franse toestanden. Een bedenkelijke omschrijving voor ...
    (phrase en suspens). Doet denken aan onze zegswijze "met
    de franse slag". 'k Vermoed dat de term "toestanden" voor-
    afgegaan door een nationaliteit afkomstig is uit het jargon van
    de polies. Die heeft meer haarsträubende termen op haar kerfstok. Bij voorbeeld: "Gezellige drukte".

    3) manager. Dat kan echt niet. Zeg dan: zaakvoerder.

    4) De sappige, saksische tongval van de klant in de supermarkt gaat in de tekst verloren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De Achterhoek is een stuk groter dan De Graafschap.

      Verwijderen
    2. Aan Willem 17:18

      Allee, zunne, da wist ik niet.

      Verwijderen
  5. Ja, zolang we in de EUSSR zitten is het onvermijdelijk dat de immigratie doorgaat en men dus in de Achterhoekse dorpjes ook zal moeten wennen aan de cultuurverrijking uit de 7e eeuw. Barones Eucalypta Ashton vindt dat we in Europa nog minstens 50 miljoen immigranten moeten binnenhalen, al ben ik even vergeten waarom...

    Het grappige is dat de EUSSR zich tegelijk zorgen maakt om het uitsterven van inheemse dieren- en plantensoorten. Daar zal men dus onderzoek naar doen en krachtig tegen optreden. Mocht de Marokkaanse flierefluiter in de Achterhoekse dorpjes onverhoeds de koolmees verdrijven, dan kan de koolmees op hulp rekenen van Brussel, want dat moeten we natuurlijk niet willen met zijn allen. Wordt straks de Achterhoeker net zo'n bedreigde soort in zijn dorpjes als de autochtoon in de prachtwijken van onze grote steden (die al de helft van zijn leefgebied heeft mogen inleveren), dan ligt de zaak helaas even iets anders...

    Homo autochtonus heeft blijkbaar in eigen land geen recht op een eigen leefgebied.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wel heel herkenbaar, ja, ik woon ook in een Achterhoeks gat maarrr met een Hema. Met twee kassa's. En iemand had vorig jaar bedacht (of vond dat "correct") dat een van de twee kassa's bezet kon worden door een moslima met hoofdoek. Dat heeft twee dagen geduurt, rijen voor de "autochtone" kassa ( was binnen in aantal uren het kenwoord in dit dorp), de drukte voor haar kassa kunt u zich vast wel voorstellen.
    Ik heb de moslima verder nooit meer gezien.

    BeantwoordenVerwijderen