Raar!!

'Raar', dat woord gebruik ik te vaak plus te pas en te onpas, vindt m'n vriend. "Dat is niet raar, dat is logisch," corrigeert hij als ik 't maar raar vind wanneer er een nieuwe elektriciteitsmeter wordt geïnstalleerd terwijl de 'oude' 't nog uitstekend doet. Maar we krijgen zonnecellen - tegenwoordig is dat economisch haalbaar - en als we dan elektriciteit terugleveren, moet dat netjes afgerekend kunnen worden.

De lieverd heeft gelijk maar zojuist las ik zoiets raars! Knappe kop die 't mij uit m'n hoofd kan praten
dat wat ik las niet raar is. Want stel je voor. Ik ben een vegetariër, ik schuw elk vleesprodukt en zeg tegen vleeseters: ga d'r mee door, eet vlees, rauw, rood van binnen, medium gebraden of doorbakken maar eet 't! Eet lange slappe duitse zure worst, trek zo nu en dan een hete kroket uit de automatiek of rooster uw vlees op de bbq. Geef plakjes worst aan uw kinderen, vlees is goed voor u, u krijgt gemakkelijk uw voedingsstoffen binnen en als iedereen dat doet, is dat beter voor ons allemaal.

Ondertussen eet ik nog geen grammetje vlees, ik moet er niet aan denken. Als vegetariër voel ik me juist senang, zo leef en voel ik me het prettigst.
Dat is toch raar? Een vegetariër die vleeseters aanmoedigt vlees te eten. Daarmee maak je jezelf niet bepaald geloofwaardig.

Hetzelfde rare gevoel heb ik met begrippen die steeds vaker opduiken: 'cultuurchristenen' en 'cultuurchristendom'. Natuurlijk heeft het christendom invloed gehad op onze cultuur maar cultuurchristenen zijn mensen die niet in een God geloven ('t zijn als het ware vegetariërs), in geen enkele, en daar voelen ze zich wel bij. Het is hun way of living. Tegelijkertijd zijn ze ervan overtuigd dat het goed voor anderen is als die wél geloven. 't Zou namelijk de cohesie in de samenleving geen goed doen of zelfs in gevaar brengen als bijna niemand meer zou geloven. Sodom en Gomorra in 't verschiet!

Frits Bolkestein is een cultuurchristen. Dat kun je uit zijn woorden opmaken. Hij gelooft niet in een God, zelfs niet in een joods-christelijke, en dat bevalt hem uitstekend en tóch pleit hij voor religie voor de massa. De intellectueel Bolkestein vindt het belangrijk dat anderen wél geloven.

Met andere woorden, Frits Bolkestein en andere cultuurchristenen, ik meen te kunnen vaststellen dat het nogal eens om islamcritici gaat, ontlenen hun moraal niet aan religies maar ze vinden het uitstekend of belangrijk dat anderen dat wel doen. Ze vrezen dat anders de cohesie in de samenleving wegvalt terwijl daar geen aannemelijk bewijs voor wordt geleverd.

Rare positie nemen cultuurchristenen zodoende in. Mag ik dat zeggen? Ja dat mag ik. Enerzijds geloven cultuurchristenen in een autonome moraal, anderzijds durven zij het belang van het christendom voor anderen niet te onderschatten.
Ik weet niet wat de lezer ervan vindt maar als toeschouwer van het publieke politiek-religieuze debat trap ik niet in dat 'cultuurchristendom'. 't Is mij te ongeloofwaardig.

Nu weet ik wel dat er ook gelovigen bestaan die het veel bonter maken, die beweren, ja ze weten het zeker, dat u en ik moslim zijn maar dat u en ik dat alleen nog niet weten, dat inzicht schijnt nog te komen. Tsss! Maar goed, die cultuurchristenen kunnen er dus ook wat van.

Als dat maar goed gaat.

12 opmerkingen:

  1. Een vergelijking die niet opgaat. Een valse vergelijking dus. Tenzij Diederik Stapel toch gelijk had. Dan zou het wel vlees eten in gedrag en doen en laten hufterig merkbaar zijn in de maatschappij en dus een merkbaar verschil geven met vegetariërs. Maar dan zou je juist je uiterste best doen om mensen van het vlees af te houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Indien de moslims een meerderheid krijgen in Nederland, is het gedaan met de atheistische staat, evenals dit overal in het MO, na de "Arabische lente" aan het gebeuren is. Dan kan iedereen 5 maal per dag zijn hoofd in de zandbak steken richting Bakka. Nederland heeft er dus alle belang bij het christelijke gedachtegoed met alle mogelijke middelen te verdedigen. Gezamelijk op naar de islamitische ijstijd!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. P.S.

    Liever geen "smeetsiaanse" uitdrukkingen gebruiken.
    Tenenkrommend! Wees orgineel!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een wel heel "raar" begrip van het verschijnsel cultuurchristen. Ik dacht er zelf ook een te zijn. Een cultuurchristen is naar mijn mening iemand, die niet meer gelooft, maar wel de impact van het christendom voor onze westerse cultuur en beschaving waardeert en koestert. Nee, ik vind niet dat anderen moeten geloven. Dat moeten ze zelf weten. Maar ik geniet van onze westerse religieuze muziek, onze monumenten, onze kunstobjecten en ik wil die niet ten prooi laten vallen aan een weg met ons mentaliteit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 't Ia raar maar waar
      een man in een directoire.

      't Was uit een een Schlager in de jaren '50.
      Vermoedelijk weten de meeste mensen niet eens meer wat dat is, een directoire.

      De schrijfster van het opstel heeft gelijk, het waard "raar" is de laatste tijd een stopwoord.

      Verwijderen
  5. Religies zetten zich om in seculiere cultuur. Zo reguleren e.g. eens strikt Christelijk ingestudeerde (ingehamerde )waarden onze moderne economie. Denk aan eerlijk zijn, je inspannen, verlies kunnen verdragen enz. Het kwam niet vanzelf. Kijk naar andere culturen.

    Weten waar we vandaan komen, lijkt nuttig, fatsoenlijk en geboden. Terugval in barbarisme is altijd mogelijk, of staat feitelijk al voor de deur.

    Smijt overmoedig onder spot je oude God door de voordeur je huis uit, en een andere,wredere(?) god zal je via de achterdeur inpalmen.





    BeantwoordenVerwijderen
  6. Raar met raar bestrijden is raar of toch niet.

    Voor mij betekent cultuurchristen zijn dat ik erken dat ik conditioneringen in me draag die uit het christendom voortkomen. Enkele daarvan waardeer ik en andere bestrijd ik in mezelf.

    Ik vind het ook heel goed dat sommige groepen geloven. Dat op zich zie ik niet als een teken van cultuurchristen zijn. Ik constateer gewoon dat er mensen zijn die bepaalde waarden niet in zichzelf hebben (kunnen) internaliseren als zijnde een intrinsiek onderdeel van hun persoonlijk identiteit. Zij ‘doen goed’ vanwege een (door henzelf geprojecteerde) God waar ze in geloven. Als gevolg daarvan vinden ze mensen zonder god goddeloos wat voor hun hetzelfde is als harteloos, zielloos, wetteloos, eigenlijk heel dierlijk, niet menselijk. Zonder God is de mens een dier vinden ze en dat geld (projectie) vooral voor henzelf.

    Dus met ‘raar geloof’ bestrijdt men het eigen ‘raar gedrag’. Maar hoe raar is dat?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Knappe kop die 't mij uit m'n hoofd kan praten dat wat ik las niet raar is.

    Rare zin...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik kan niet in een god geloven, maar als ik er een zou moeten verzinnen dan zou ik de Christelijke nemen. Beetje Grieks, beetje Romeins, beetje Joods en inmiddels al weer 2000 jaar in Europa en haar afsplitsing verder onder de naam Christendom. Als de waarheid afgemeten zou worden bepaald aan de hand van resultaten, dan zou het Christendom de waarheid moeten zijn, Geen enkel geloofdgebied heeft zoveel goeds voor haar volgelingen en hun nageslacht geleverd. De kinderen van de Christenen leven in weelde en rijkdom die zijn weerga niet kent. Nee, ons verleden is goed, ons wereld is gister gemaakt en dus mogen we er trots,op zijn waar onze voorouders duizende jaren in geloofd hebben. Die bijbel mag dan niet wetenschappelijk verantwoord zijn, hij kan gewoon niet slecht voor ons zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Zolang je de kindmenschen zoet kan houden met sprookjes, prachtig toch !
    Je geeft ze en schijnbare levensvulling, met dromen over een "after life" Mooi geholpen en in stand gehouden door hoge heren in jurken en hoge mutsen, met "heilige boeken" en "heilige geboden". (en een Mercedes)
    Niet vatbaar voor enige logica, blijven "de ware gelovigen" prachtig in het gereel, en doen hun stinkende best om aan de verwachtingen en moraal van de religieuze gemeenschap te voldoen. En natuurlijk voor een plaats aan de rechterhand van God...
    Zorg ervoor dat de scheiding van kerk en staat niet teveel uit de hand loopt, en de religieuze moraal een beetje met zijn tijd meegaat, en de evolutie kan zijn gang gaan.. en een ieder, in de westerse wereld kan naar eigen inzicht zijn ding doen.
    Helaas, met die moordenaars-religie/ideologie uit het Midden-Oosten, die zich steeds meer wereldwijd gaat manifesteren, (en alleen maar gevaarlijke psychopaten voorbrengt) zal voor veel mensen, ongelovig of gelovig, het inzicht te laat komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Pete, je gelooft toch niet werkelijk dat we bijna 2000 jaar kindmenschen zijn geweest in Europa voordat er plotseling in minder dan 100 jaar opeens massa's geniale atheisten verschenen in een soort wetenschappelijk licht dat op ons neerstraalde door de globalwarming, of plastic besmetting door te weinig houten speelgoed, of misschien wel door LSD met rock muziek of zo?

    BeantwoordenVerwijderen