Hier een hoer, daar een hoer

De rosse buurt, de Wallen, The Red Light District, ik hoef er zelden te zijn maar als ik er eens door heen moet, is het alsof ik een andere wereld betreed. Noem me naïef, ik kijk m'n ogen uit, telkens weer. Maar dat stellen de vrouwen die hun lichaam veil geven niet op prijs. Ik ben niet welkom in deze straten, in deze steegjes waar mannen over de stoepen schuifelen, geil, nog even besluiteloos over bij welke hoer ze hun mannelijke zaad zullen lozen.

Eén keer keek zo'n schuifelaar mij doordringend aan maar voor hij de gevreesde vraag kon stellen 'hoeveel?', riep ik:
"Ik ben veel te duur voor jou!". Gadverdamme! Het idee! Snel liep ik door in de straat die toch van iedereen is.

Aan de andere kant. Zijn wij, vrouwen, zo nu en dan niet allemaal hoeren? In een artikeltje dat over sex binnen het huwelijk ging, hoe vaak en zo, las ik het openhartige verhaal van een getrouwde vrouw. Ze gaf eerlijk toe dat haar man nou eenmaal vaker zin had dan zij en daarom liet ze hem soms maar even z'n gang gaan, in haar dus, no big deal. Tuurlijk, zij kreeg er geen geld voor, hooguit pakte hij erna de achterstallige klusjes in huis wat eerder op, maar 't was in zekere zin uit (behoudzuchtige?) liefde dat ze haar lichaam beschikbaar stelde.

Maar toch.

Hoer. 't Oudste beroep ter wereld. Niet uit te roeien die stelling. Hm, stel je voor dat je uitkeringsinstantie je meedeelt dat er nog een vacature in de hoererij is? Je kunt volgende week al aan de slag. Dat geeft te denken. Eveneens dat sinds de hoererij in 2000 hier gereguleerd werd, misbruik binnen de sector een hoge vlucht heeft genomen. Meer dan de helft van de 30.000 hoeren zou haar lichaam onvrijwillig verkopen. Gadverdamme!

Amsterdam-West, Slotervaart, de Dapperbuurt, ik hoef er zelden te zijn maar als ik er eens door heen moet, is het net alsof ik een andere wereld betreed. Noem me naïef maar ik kijk m'n ogen uit, telkens weer, maar dat stellen deze vrouwen niet op prijs. Misprijzend kijken ze mij aan. Dan de mannen. Hun mannen, hun zonen. Een keer schold eentje mij uit voor hoer. "Dat kun jij helemaal niet betalen!" riep ik en liep snel door in de straat die toch van iedereen is.

Kay, een Amerikaanse expat met wie ik werk, snapt er niets van. Aan de ene kant van Amsterdam bieden vrouwen legaal hun lichaam te koop aan terwijl aan de andere kant van de dezelfde stad vrouwen zich verhullen. Het gaat er bij haar niet in dat al die vrouwen dat vrijwillig doen. Of ik een en ander kon uitleggen?

Het is geweldig dat Myrthe Hilkens (PvdA) zich ondanks bedreigingen blijft inzetten voor de 15.000 vrouwen die zich onvrijwillig prostitueren, maar wie gaat zich inzetten voor de 200.000 vrouwen die zich 'onvrijwillig' bedekken?

17 opmerkingen:

 1. Eerst was hoereren een PvdA recht, nu is het bedekken een PvdA recht. Tijden veranderen! Weg met de hoeren! Welkom doeken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "Amsterdam-West, Slotervaart, de Dapperbuurt, ik hoef er zelden te zijn maar als ik er eens door heen moet, is het net alsof ik een andere wereld betreed. Noem me naïef maar ik kijk m'n ogen uit, telkens weer, maar dat stellen deze vrouwen niet op prijs. ."

  wat ik me dan afvraag he.. ben je wel eens op vakantie geweest? doe eens turkije en marakkech goedkoop zat.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Rob Oudkerk gaat niet meer scheelt weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Excellent post. I absolutely appreciate this site. Keep it up!  Here is my page franchise opportunities
  Also see my web page: franchise opportunities

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik weet niet of hoeren wel het oudste beroep hebben, het zou heel goed kunnen dat priesters het oudste beroep hebben. Tenslotte je hebt toch eerst moralistische geneuzel nodig om gefrustreerd te raken, en dan pas zijn de hoeren nodig om de druk van de ketel te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Electricien is het oudste beroep ter wereld.

   Mocht de Bijbel naar de waarheid zijn geschreven, dan wordt daarin, in het scheppingsverhaal, gezegd "er zij licht".

   Ja en toen hadden de electriciens natuurlijk al het benodige leidingwerk aangelegd.

   Daar kunnen we dus niet omheen, als de Bijbel natuurlijk naar de waarheid is geschreven.

   Verwijderen
 6. Deze dames horen er gewoon bij, in de maatschappij, zie het als een vorm van maatschappelijk werk. Wat ik wel heel erg vind is dat sommigen gedwongen worden tot prostitutie, dit dient stevig bestreden te worden. En voor de rest, och, eigenlijk vind ik vrouwen die uitsluitend voor het geld trouwen, de golddiggers dus, ook hoeren, alleen zij komen er niet recht voor uit..

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ach er zijn zulke schatjes bij, jammer dat ze vaak zo`n haast hebben. Nee je moet thuis een kruistocht maken voor dat er toe stemming gegeven wordt ? Jammer na een half jaar is het niet meer spontaan thuis, dus gewoon lekker uit huis gaan eten. Zijn geen hoeren, maar sociaalwerksters net zoals de media mensen.
  Ben alweer aan het sparen. Saludos Cordiales Rob.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Interessant van het Goor. Maar zou het kunnen zijn (geweest) dat vrouwen bescherming zochten, in ruil voor sex? En dat toen de man daar geen zin meer in had, de priester om de hoek kwam kijken om vrouwen. kinderen en have, de maatschappelijke structuur dus, te con-ser-ve-ren?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier te vinden:

  http://nl.odemagazine.com/doc/0005/de-terugkeer-van-de-heilige-hoer/

  De terugkeer van de heilige hoer
  Ooit was er een tijd dat er in Soemerië, in Mesopotamië, in Egypte en in Griekenland geen hoerenkasten, geen bordelen bestonden. Hun plaats werd in die tijd en in die landen ingenomen door de Tempels van de Gewijde Hoeren. In deze tempels werden de mannen gereinigd, niet bevuild, werd de moraal hersteld, niet geschonden, en was de seksualiteit niet vies maar goddelijk.

  Deena Metzker | 5 november/december 1995 issue
  De hoer was oorspronkelijk een priesteres, de wegwijzer naar het goddelijke, want via haar lichaam trad je de gewijde cirkel binnen en werd je in ere hersteld. Krijgslieden, soldaten, bevlekt door de strijd binnen de mannenwereld, kwamen naar de Heilige Hoer, de Quedishtu, wat letterlijk ‘de ongeschondene’ betekent, om gereinigd te worden en herenigd met de goden.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @cathy,

  inhoudelijk niets tegen in te brengen

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dit is weer het zoveelste ongenuanceerde stukje over prostitutie. En maar weer meelopen met de hype, namelijk het idee dat een meerderheid van de dames achter de ramen gedwongen hun werk doen. Dit is exact het beeld wat de politiek, de media en politie ons wil doen laten geloven, maar een kritisch, onderzoekende geest zou wel beter moeten weten. Het komt vooral uit de koker van de 'gelovige' kant van de samenleving en mensen die om andere reden een afkeer tegen elke vorm van prostitutie hebben. Het is een ideologie die inmiddels al tot de hoogste elitaire kringen is doorgedrongen. Nu doen deze mensen er alles aan om prostitutie in diskrediet te brengen om het zodoende langzaam te laten verdwijnen.

  Maar ik weiger. Ik weiger mee te doen met deze smerige hetze. Begrijp mij echter niet verkeerd: ook ik ben tegen gedwongen prostitutie en mensenhandel, alleen ben ik van mening dat die onvoorstelbaar hoge cijfers van het OM niet kloppen en je het probleem niet oplost door zomaar wat ramen te gaan sluiten. Zeker zal het niet worden op gelost als men prostitutie gaat verbieden. Dat hebben we in Zweden kunnen zien: daar groeit en bloeit de prostitutie als nooit tevoren - ondanks een verbod!

  http://dehoerenloper.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dit is weer het zoveelste ongenuanceerde stukje over prostitutie. En maar weer meelopen met de hype, namelijk het idee dat een meerderheid van de dames achter de ramen gedwongen hun werk doen. Dit is exact het beeld wat de politiek, de media en politie ons wil doen laten geloven, maar een kritisch, onderzoekende geest zou wel beter moeten weten. Het komt vooral uit de koker van de 'gelovige' kant van de samenleving en mensen die om andere reden een afkeer tegen elke vorm van prostitutie hebben. Het is een ideologie die inmiddels al tot de hoogste elitaire kringen is doorgedrongen. Nu doen deze mensen er alles aan om prostitutie in diskrediet te brengen om het zodoende langzaam te laten verdwijnen.

  Maar ik weiger. Ik weiger mee te doen met deze smerige hetze. Begrijp mij echter niet verkeerd: ook ik ben tegen gedwongen prostitutie en mensenhandel, alleen ben ik van mening dat die onvoorstelbaar hoge cijfers van het OM niet kloppen en je het probleem niet oplost door zomaar wat ramen te gaan sluiten. Zeker zal het niet worden op gelost als men prostitutie gaat verbieden. Dat hebben we in Zweden kunnen zien: daar groeit en bloeit de prostitutie als nooit tevoren - ondanks een verbod!

  http://dehoerenloper.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen