niettemin ben ik zo vrij te verklaren

(...) Verder mankeer ik niets, behalve dat ik in twee dromen in diepe verrukkingen met volledige bevrediging, de lichamelijke liefde bedreven heb met de Moeder van God als
jonge vrouw. Waarom in twee dromen? Moet deze herhaling het belang onderstrepen, of de realiteit ervan versterken? De ervaring was zo overweldigend, dat alleen het feit is blijven staan, maar dat uit geen van beide dromen mij enige concrete entourage of dialoog zijn bijgebleven: het was een grenzeloze ervaring in een bijna geheel donker vertrek, waarin haar lichaam, het bed, etc. uitsluitend voelbaar maar niet zichtbaar waren. Ik weet zeer wel, dat ik in 1978 en niet in 1378 leef, maar niettemin ben ik zo vrij te verklaren dat ik twee keer met Maria geslapen heb, en dat iedereen kan doodvallen. Neen, ik beweer niet dat ik dat Kind verwekt heb, hoewel ik niet zo bevooroordeeld ben, dat ik zulks uitsluit.

Uit: Gerard Reve - Verzameld Werk deel 6, Vreemde Mensen, pag. 530/531, Uitgeverij L.J. Veen Amsterdam/Antwerpen

1 opmerking:

  1. Hoewel ik Reve erg hoog heb zitten en enorm waardeer vind ik dat hij zich in deze passage wel erg blasfemisch uit laat. Niet dat ik er problemen mee heb dat hij zijn dromen verhaald aan iemand. Ook niet als zulk een droom gaat over seksuele gemeenschap met Maria altijd maagd. Dat vind ik het probleem niet. Neen, het blasfemische zit 'm in de zin niet zo bevooroordeeld te zijn zulks uit te sluiten. Dat komt neer op: niet uit te sluiten God de Heilige Geest te zijn. Dan denk ik: Gerard, moet dat nou? Overigens vind ik wel dat eenieder die dergelijke blasfemische taal uitslaat het recht heeft dit te doen.

    BeantwoordenVerwijderen