Theo in de hemel? Kom nou!

En nu heeft Leon de Winter een boek geschreven waarin Theo van Gogh een engel met vleugeltjes in 'de hemel' is of zich nog even in 'het voorportaal' bevindt. Ik weet het niet precies want ik heb het
nieuwe boek VSV van De Winter niet gelezen. Wel lees ik hier en daar wat vriend en vijand van VSV (subtitel: Daden van onbaatzuchtigheid) vinden. Ze hebben 't nog niet uit of ze geven hun mening al prijs. Want ieder van hen heeft zo z'n eigen ideeën over of ervaringen met de door de orthodoxe moslim Mohammed Bouyeri in 2004 ritueel afgeslachte filmmaker en schrijver Theo van Gogh. En dat moet er weer even uit nu VSV verschenen is. 't Komt allemaal weer boven. De een is zwaar teleurgesteld over het boek, de ander opgelucht, weer een ander onbevredigd. 't Zou een totaal mislukte roman zijn, hoor ik. De Leon de Winter dwepers steken de loftrompet over VSV, dat spreekt, en volgens de uitgever (Bezige Bij) "is het een roman om veel van op te steken en waarin stevige, maar geen aanstootgevende noten worden gekraakt. Zo'n niveau bereik je niet alleen met raffinement en zelfspot, daar zit echt levenskunst en nesjomme achter."

Nesjomme. Juist ja. Dan kun je maar beter oppassen, me dunkt. Maar wat nesjomme ook is (ziel/ karakter) en wat de vete tussen Van Gogh en De Winter ook inhield, niemand van de recensenten valt
erover dat schrijver Leon de Winter columnist Theo van Gogh, een overtuigder atheïst kan ik me haast niet voorstellen, een plekje in de hemel toebedeelt. De hemel! Het zal wel grappig bedoeld zijn hoor (what if...) en we zijn natuurlijk verwend of eigenlijk, verpest door 'De ontdekking van de hemel' van Harry Mulisch maar Van Gogh als engel komt bij mij toch wel erg flauw over.

Of is De Winter veranderd (z'n opiniestukken lees ik graag) en heeft hij alsnog iets van de meesterspotter, de meestercolumnist Van Gogh opgestoken, heeft hij (nog) meer ballen gekregen en is VSV een subtiele en ultieme wraakroman die niemand mag missen, een roman waarop Theo van Gogh stikjaloers zou zijn geweest en waarom hij smakelijk gelachen zou hebben? Goh, wat mooi zou dat zijn, een smakelijke afrekening met Theo van Goghs genadeloze grappen over het smakeloze uitventen van De Winters Joodse identiteit! Zou dat mogelijk zijn?

Ik vrees van niet, daarvoor is De Winter net iets te veel een sentimentalist (zie bijvoorbeeld zijn optreden bij Zomergasten in 2006) plus dat Van Gogh natuurlijk een terecht punt had met dat uitventen. Nogmaals, ik heb VSV niet gelezen maar wat De Winter met Van Gogh uithaalt, die engeltransformatie, doet me vooral denken aan wat atheïst Christopher Hitchens in december 2011 overkwam. Na zijn overlijden. Pal daarna. Tot mijn stomme verbazing wensten vriend en vijand, hoe gruwelijk, Hitchens veel rust en vrede toe daar boven in de hemel. Ongetwijfeld lief bedoeld maar ongelooflijk flauw en ongepast. Ze deden de man er totaal geen recht mee. Wat hebben ze dan eigenlijk van de schrijver van boeken als 'God Is Not Great' begrepen en opgestoken?

Enfin, een beetje geloven is menselijker dan je denkt, dat blijkt maar weer. Maar Theo van Gogh in de hemel, wie kan dat bedenken? Jezusmina!

5 opmerkingen:

 1. Jammer Annelies dat je een stuk schrijft zonder het boek van Leon de Winter gelezen te hebben maar er wel naar te verwijzen meerdere malen.

  De inhoud van je stuk is daardoor waardeloos.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wie of wat in de schaduw van Theo stond kon beter in die schaduw blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Schaduw is een schone matafoor, Soms kunnen pijlen de zon verduisteren.

   Verwijderen
 3. Jammer dat dit geen echte recensie is, want het zijn interessante vragen. Het is mij in ieder geval duidelijk dat Leon de Winter nog steeds zwaar gefrustreerd is over Theo Van Gogh (“Ik heb hem nooit ontmoet!”). Daarnaast is Theo natuurlijk ook een symbool, een martelaar in een strijd die ook die van Leon de Winter lijkt te zijn. Dus de grote vraag is nu dus, wenst de Winter met dit boek zijn grote rivaal nog een trap na te geven, of toont hij zich als een groots persoon? Dit boek zou dus wel eens vooral van auto biografische waarde over de persoon en karakter Leon de Winter kunnen zijn… Ik ben dus benieuwd naar de recensies.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De (gelovige) inquisiteur die duizende joden en "ketters" op de brandstapel liet eindigen de atheist Theo van Gogh in de hemel ? Ik denk dat, als de hemel bestaat, Theo meer kans maakt.
  Ook betekent Theo (latijn) God. Als Petrus een zwaar weekend had gehad zit Theo misschien nu op de troon.

  BeantwoordenVerwijderen