Verkeerde man op verkeerd moment

Door Manfred Gerstenfeld

De gemeente Nijmegen nodigde voormalig CDA-premier Dries van Agt uit om op 4 mei 2010 in het kader van de nationale dodenherdenking in hun stad een overdenking te houden. Om verschillende redenen was Van Agt echter een grote misgreep op een plaats waar de Nederlandse doden uit de oorlog, waarvan de grootste groep joden zijn, worden herdacht.

Rabbijn Raphael Evers van het NIK schreef: 'Dries van Agt is de verkeerde man op het verkeerde
moment.' Hij merkte op dat joodse oorlogsslachtoffers hem gevraagd hadden hun ergernis te uiten over de aanwezigheid van de ex-premier. Evers voerde aan dat Van Agt zich een 'ariër' had genoemd toen hij in het begin van de jaren zeventig als minister van Justitie de vrijlating van de laatste in Nederland gevangen Duitse oorlogsmisdadigers - de Drie van Breda - bepleitte.
Dries van Agt

Evers vermeldde slechts een van de vele redenen waarom de uitnodiging van Van Agt volkomen misplaatst was. Een andere had kunnen zijn dat op bevrijdingsdag 2007 Van Agt tijdens een pro-Palestijnse demonstratie in Rotterdam had gesproken. Hij betreurde daar dat Nederland de boycot van Hams steunde. Zo liet Nijmegen de joodse doden herdenken door een ex-premier die Palestijnse moslimpropagandisten van massamoord op joden meer acceptabel wil maken.

Een aspect dat verdere studie vraagt is hoe bepaalde groepen in de Nederlandse gemeenschap omgaan met het beeld van Israël als strijdbare joodse staat. Wat stoort hen eraan dat Joden in Israël - die immers volgens het stereotype slachtoffers moeten zijn - er steeds weer in slagen om Arabieren te verslaan die nota bene expliciet verkondigen dat ze hen uit willen roeien?

Uit: HET VERVAL - joden in een stuurloos Nederland, pag. 57/58 Uitgeverij Van Praag,10 opmerkingen:

 1. "Een aspect dat verdere studie vraagt is hoe bepaalde groepen in de Nederlandse gemeenschap omgaan met het beeld van Israël als strijdbare joodse staat. Wat stoort hen eraan dat Joden in Israël - die immers volgens het stereotype slachtoffers moeten zijn - er steeds weer in slagen om Arabieren te verslaan die nota bene expliciet verkondigen dat ze hen uit willen roeien?"

  Petje af voor de Israelische samenleving hoe zij in staat zijn om aan een decennialange dreiging het hoofd weten te bieden. Daar kunnen we heel wat van leren.

  "Om verschillende redenen was Van Agt echter een grote misgreep op een plaats waar de Nederlandse doden uit de oorlog, waarvan de grootste groep joden zijn, worden herdacht."


  Burgerslachtoffers ww2 NL:
  4.000.000 in Nederlands-Indie.
  90.000 in Nederland.
  102.000 joden (waarvan 39.000 Duits)

  Tegen van Agt en Evers, beiden niet erg koosjer, zou ik willen zeggen: Heren, we leven niet in Syrie, noch in Egypte, noch in "Palestina", maar in Nederland.
  Er zijn toen 200.000 Nederlanders vermoord, laat deze ellende niet nog een keer gebeuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kristallnacht in Israël:


  Israel to begin migrant deportation amid rising hostility
  http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-18292716

  Conclusie: Manfred Gerstenfeld: de verkeerde man op de verkeerde plaats

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het kwam vroeger wel vaker voor dat mensen op leeftijd in verval raakten. Aftakeling van de geest wat zorgde voor verlies aan decorum. Als gevolg van voortwoekerende kindsheid niet meer weten wat men doet, Alzheimer of syndroom van Gilles de la Tourette. Ik vermoed dat Van Agt hier aan lijdt, ik kan mij niet voorstellen dat dit in zijn politieke carrière nooit naar voren is gekomen. Men moet toch wel een zeer begaafd acteur zijn om dergelijke verachtelijke denkbeelden goed verborgen te houden.

  Men ziet het vaker, dat oude mannetjes zitten te kwijlen of zich onder zeiken. Bij Van Agt is zijn seniliteit zichtbaar als antisemitisme. Zijn familie is al blij dat hij geen luiers hoeft te dragen. Maar wat ik niet begrijp is dat de pers stukken over dit soort zaken zonder schaamte plaatst. Heeft men dan geen gevoel. Dit moet namelijk wel het gevolg zijn van een hersenbeschadiging. Niemand kan zo ziek zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. lol vanhetgoor!

  Wie moet je er nou op aankijken dat dorpsgekken zoals Dries en Gretta ons nationaal en internationaal voor schut zetten? Ik stel voor een anti-prijs in het leven te roepen, voor de "Ergste Nederlander van het Jaar". De prijs: een volledig onverzorgde roeiboottocht naar Asunción.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Arme, Manfred..Altijd is er wel een brutale kwaadaardige nitwit die bijdehand komt doen..mag je pleiten en argumenteren tot je in je kist ligt
  Waarom scheer je je niet weg, Lucasmeneer..nobody wants you here. Het stíkt in de EUSSR van de plaatsen waar ze net zo denken over de dingen als jij, tot onze eeuwige schande
  Dus ga ergens anders tegen de deur plassen wat ik je bidden mag; bij Oem Anja of zo. Misschien staat er stroom op de deur..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Arme, Manfred..Altijd is er wel een brutale kwaadaardige nitwit die bijdehand komt doen..mag je pleiten en argumenteren tot je in je kist ligt
  Waarom scheer je je niet weg, Lucasmeneer..nobody wants you here. Het stíkt in de EUSSR van de plaatsen waar ze net zo denken over de dingen als jij, tot onze eeuwige schande
  Dus ga ergens anders tegen de deur plassen wat ik je bidden mag; bij Oem Anja of zo. Misschien staat er stroom op de deur..

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Israeli minister inflames racial tensions with attack on 'infiltrators'
  Interior minister Eli Yishai uses interview to suggest many African migrants are criminals infected with HIV

  "Southern Tel Aviv has become the country's garbage can," Yishai said. "I'd suggest to all those bleeding hearts who speak out against me to take a few dozen infiltrators and house them in their neighbourhoods. Let them see them every day; let their children try to play in the playgrounds they're in.

  "Yesterday, a woman called me. Two Sudanese men chased her in the alleyways of Jerusalem. It could have ended in rape. Did you know that there are a lot of women in Tel Aviv who have been raped but are afraid to complain so that they don't get stigmatised as Aids carriers?"
  http://www.guardian.co.uk/world/2012/may/31/israeli-minister-racial-tensions-infiltrators

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De golf van racisme blijft uiteraard onvermeld op de site van het CIDI.

  Ronnie Naftaniël meldt echter dit:

  In mei zijn er weer 2000 illegale immigranten binnengekomen in Israel. De regering zegt nu dat illegalen 3 jr hechtenis kunnen verwachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoe gebrekkig de berichtgeving in Nederland is blijkt uit een tweet van van Lody van de Kamp in antwoord op Ronny Naftaniël: "Net nu de aliyah op gang is gekomen."
  De sufferd meent dat het niet om christenen maar om joden gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Recent rapes blamed on African migrants have ignited a political and emotional backlash against their ballooning numbers, with Israelis and their leaders stridently—and in an alarming new development, violently—calling for their expulsion.
  Israel, bound by an international refugees treaty it ardently promoted, doesn’t seem to have that option, and the gap between rhetoric and reality threatens to send simmering social antagonisms boiling over into open conflict.
  http://www.finalcall.com/artman/publish/World_News_3/article_8932.shtml

  BeantwoordenVerwijderen