De boot van Patmos

De boot van Patmos naar Samos kost 8,75 euro per persoon, drie uur varen over volle zee. Daar moet natuurlijk geld bij. Landbouwwerktuigen, vrachtauto’s, en wat er verder in Amsterdam door de week zo met de pont over het IJ gezet wordt. Onderweg worden twee haventjes in- en uitgevaren. In elk haventje wonen zo’n 150 mensen. Overal aanwijzingen dat er in die minihaventjes iets groots wordt gedaan. Er worden wegen in de rots uitgehakt. Er staan betonnen geraamtes van huizen. Er is geen ontkomen aan: als de overheid de ontginning hier niet betaalt, komt die er niet en sterft de regio een snelle dood.

Over de radio opgewonden nieuwsberichten: Nea Dimokratiyya, Sirieza, en andere inmiddels in heel Europa bekende kreten. Het is kort na de tweede verkiezingsronde. Toeristen proberen wel naar de radio te luisteren maar verstaan het niet. De Grieken zelf verstaan het wel maar luisteren niet.

Iemand biedt aan in dollars te betalen. De winkelier begrijpt het aanbod niet. ‘Why not Euro like everybody?’.

5 opmerkingen:

 1. Dat is 50 km en een koopje! Zelf zit ik op een ander eiland en betaal voor 70 km 40 euro (enkele reis). Dat is heel veel geld voor arme eilanders die uit noodzaak naar dat vasteland moeten: de dokter, diverse aankopen plegen, formaliteiten afhandelen (belastingen etc, notaris).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ach ja, dat klooster van Johannes de Ziener daarboven! Vol met wereldsymboliek waaruit blijkt dat het christendom net zo onderhevig is geweest aan de verdoezeling van de grote waarheid als de islam oiv de patriarchale energien. Maar de laatste heeft de liefde van het christendom (dat was althans de bedoeling :-))getransformeerd in haar tegendeel; haat. Het is de volmaakte manifestering van de dualiteit op aarde, de tegenstellingen temidden waarvan wij leven, donker en Licht. Als u zich naar Volos verplaatst en het plaatselijke museum bezoekt, ziet u daar hoe het eens anders was, voordat de "religies" ontstonden die het mannelijke als "hoogstaander"beoordeelden dan het vrouweliijke. U krijgt ook een gevoel hoe dat kwam en dat gevoel krijg je ook als je de hedendaagse islam beschouwt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb op vakantie ook altijd erg veel lol om dit soort dingen. Loop je ergens over een boulevard en die loopt dan veel verder door dan verwacht en dan zie je daar opeens een prachtig aangelegd stukje zonder duidelijke functie dan is voor ons altijd de sport om de EU plakaat te vinden. Stel je voor, dat soort pret wordt wegbezuinigd, dat zou toch kaalslag zijn! Voor je het weet, komt er dan weer meer geld vrij om meer asfalt in 0031 aan te leggen, dat moet je gewoon niet willen. File hoort immers bij Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De boot komt op Samos aan in het stadje Pythagorion, waar lang geleden de beroemste wiskundige zou zijn geboren. Naast de burcht staat de Metamorphosis kerk. Die heeft een inscriptie "την 6η Αυγούστου Χριστός έσωσε την Σάμον": op 6 augustus heeft Christus Samos gered.
  Als ik het goed heb, werd Samos in 1824 belaagd door de Turken. Pythagorion stond droog, en de Grieken baden God om water. Net op tijd viel er regen. Op 6 augustus versloegen de Grieken de grotere Turkse strijdmacht op zee.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Er zijn niet zolang geleden enorme olie en gas reserves tussen die liefelijke eilandjes ontdekt. schatting is ongeveer ongeveer 9 triljoen.
  Gas, olie, griekenland, Cyprus, Israel, Turkije..google

  BeantwoordenVerwijderen