De boot van Patmos

De boot van Patmos naar Samos kost 8,75 euro per persoon, drie uur varen over volle zee. Daar moet natuurlijk geld bij. Landbouwwerktuigen, vrachtauto’s, en wat er verder in Amsterdam door de week zo met de pont over het IJ gezet wordt. Onderweg worden twee haventjes in- en uitgevaren. In elk haventje wonen zo’n 150 mensen. Overal aanwijzingen dat er in die minihaventjes iets groots wordt gedaan. Er worden wegen in de rots uitgehakt. Er staan betonnen geraamtes van huizen. Er is geen ontkomen aan: als de overheid de ontginning hier niet betaalt, komt die er niet en sterft de regio een snelle dood.

Over de radio opgewonden nieuwsberichten: Nea Dimokratiyya, Sirieza, en andere inmiddels in heel Europa bekende kreten. Het is kort na de tweede verkiezingsronde. Toeristen proberen wel naar de radio te luisteren maar verstaan het niet. De Grieken zelf verstaan het wel maar luisteren niet.

Iemand biedt aan in dollars te betalen. De winkelier begrijpt het aanbod niet. ‘Why not Euro like everybody?’.

3 opmerkingen:

  1. Ik heb op vakantie ook altijd erg veel lol om dit soort dingen. Loop je ergens over een boulevard en die loopt dan veel verder door dan verwacht en dan zie je daar opeens een prachtig aangelegd stukje zonder duidelijke functie dan is voor ons altijd de sport om de EU plakaat te vinden. Stel je voor, dat soort pret wordt wegbezuinigd, dat zou toch kaalslag zijn! Voor je het weet, komt er dan weer meer geld vrij om meer asfalt in 0031 aan te leggen, dat moet je gewoon niet willen. File hoort immers bij Nederland.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De boot komt op Samos aan in het stadje Pythagorion, waar lang geleden de beroemste wiskundige zou zijn geboren. Naast de burcht staat de Metamorphosis kerk. Die heeft een inscriptie "την 6η Αυγούστου Χριστός έσωσε την Σάμον": op 6 augustus heeft Christus Samos gered.
    Als ik het goed heb, werd Samos in 1824 belaagd door de Turken. Pythagorion stond droog, en de Grieken baden God om water. Net op tijd viel er regen. Op 6 augustus versloegen de Grieken de grotere Turkse strijdmacht op zee.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Er zijn niet zolang geleden enorme olie en gas reserves tussen die liefelijke eilandjes ontdekt. schatting is ongeveer ongeveer 9 triljoen.
    Gas, olie, griekenland, Cyprus, Israel, Turkije..google

    BeantwoordenVerwijderen