Opnieuw actie tegen de verkoop van producten uit Israël


De opmerkelijkste berichten van de afgelopen week uitgelicht en van commentaar voorzien door kenners. Manfred Gerstenfeld, voorzitter van de denktank Jerusalem Center for Public Affairs, reageert vandaag in Desgevraagd op 't volgende nieuwsbericht (bron Palestina Solidariteit):

26 november – 3 december
De Coördinatie Boycot Israël (COBI) roept de lokale actiegroepen op om tussen 26 november en 3 december opnieuw actie te voeren tegen de verkoop van producten uit Israël. Nog steeds verkopen de supermarkten Israëlische producten. Daar zitten ook producten uit de illegale kolonies op de Westelijke Jordaanoever bij. We willen dat de supermarkten daarmee stoppen.
Organiseer dus in die week met je lokale groep of comité één of meer boycotacties aan warenhuizen om de klanten te sensibiliseren en om een sterk signaal te sturen naar de directies van de warenhuizen. We willen dit jaar één bepaalde warenhuisketen viseren: als je laat weten aan jan.dreezen@gmail.com of jullie een lokale actie gaan voeren, sturen we hierover direct info en actiemateriaal door.
We stellen hieronder één actiemodel voor, maar je kan uiteraard kiezen voor de actievorm die jouw groep het beste ligt:
 1. Alle deelnemers aan de actie (behalve de persoon die ze filmt) dragen een boycot-T-shirt.
 2. Laad alle Israëlische producten in winkelkarren en rijd daarmee naar de kassa. Hang een boycotaffiche aan elke winkelkar. Zeg tegen het winkelpersoneel (en de gerant): “Deze producten zijn vruchten van bezetting; ze komen uit Israël en mogelijk uit illegale Israëlische kolonies op de Westelijke Jordaanoever; deze producten verkopen is heling en dus strafbaar.”
 3. Op het moment dat de winkelkarren aan de kassa aankomen ontvouw je een spandoek met de tekst: “deze winkel verkoopt vruchten van bezetting” en daaronder “boycot Israël”.
  Dit spandoek moet je uiteraard vooraf schilderen. Koop lichte synthetische voeringstof (wordt verkocht per lopende meter;  een rol is 1,5 meter breed) en schilder de slogan er op met gewone latex muurverf. Als je een beamer ter beschikking hebt, dan kan je daarmee de slogan op de voeringstof projecteren en met een stift de contouren aftekenen.
 4. Deel aan de ingang van het warenhuis en binnen boycotpamfletten uit aan de klanten.
  Opgelet: op het terrein van het warenhuis (binnen én buiten) kan het personeel/de directie je verbieden pamfletten uit te delen. Op de openbare weg mag je, zonder aanvraag bij de gemeente, pamfletten uitdelen.
 5. Film de actie met een kleine camera (zo onopvallend mogelijk), zet het gemonteerde filmpje op Youtube en stuur de link door naar zoveel mogelijk mensen en zeker ook naar ons. Wij zorgen er dan voor dat jullie filmpje gepost wordt op www.boycotisrael.info.
 6. Stuur een aankondiging van en een verslagje over je actie naar de regionale pers.

 Commentaar Manfred Gerstenfeld: "werk vooral geconcentreerd zodat er niet bij vergissing spandoeken komen met teksten als 'wij steunen de Palestijnse van moordlust doordrongen cultuur'."

6 opmerkingen:

 1. Eet de Tivall producten van AH. Philippine.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ga ik zeker doen, Philippine: Tivall eten tot ik er bij neerval..Wat zijn die Belgen toch een onuitstaanbare idiotarian; goed dat ze het hier niet doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit soort acties hebben ook in Nederland plaatsgevonden maar er is meer weerstand tegen:

  http://brabosh.com/2009/04/12/boycot-israel/

  BeantwoordenVerwijderen