Een Gerrit Komrij avant la lettre

Michiel Leezenberg schrijft vandaag (13.1.2012) in de NRC-boekenrubriek dat Sayyid Qutb  in de jaren dertig en veertig eigenlijk een soort Egyptische Gerrit Komrij was: "Hij bewonderde Taha Husayn, de
Michiel Leezenberg
grote seculiere hervormer van literatuur en onderwijs in Egypte, had contacten met vooraanstaande schrijvers zoals Nagib Mahfoez, en ontwikkelde zich tot een literair criticus met een voorliefde voor modernistische poëzie en felle polemieken. Kortom, in de jaren dertig en veertig was Qutb een soort Egyptische Gerrit Komrij."

Dus eigenlijk een Gerrit Komrij avant la lettre.

3 opmerkingen:

 1. Different theories have been advanced as to why Qutb turned away from his secularist tendencies towards Islamic Sharia.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ....?! Niet te geloven zeg.. Wat een halfgare volksverlakker! Sayyid Qutb vond in Amerika een dansavondje op een church social al het toppunt van liederlijkheid; bewijs voor het moreel en zedelijk bederf in het westen

  Het is kennelijk een vast ritueel geworden bij de flikflooiende slippedragers van de linkse kerk: zo was Andropov volgens de amerikaanse embedded press ook al zo´n mondaine man van de wereld; de botste, kilste sowjet-technocraat werd door idiotarian journalisten een sophisticated jazz-liefhebber genoemd, met een voorliefde voor westerse literatuur, cubaanse sigaren en goeie whisky, een regular guy, die verdikkeme de zon best in het water kon zien schijnen..
  En nu moeten wij weer de vader van het hedendaagse islamisme gaan zien als een intelligente moderate; een vent waar je een heel fijne boom mee zou kunnen opzetten. Denken die door ons bezoldigde ras-apologeten soms dat we ze betalen om iedereen zand in de ogen te strooien?

  Afijn, meer zit er voorlopig niet in..Als loony Leezenberg zich nu over Qutb ontfermt, dan nemen wij Komrij wel mee naar de keuken..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, men wringt zich echt in alle bochten om dingen die krom zijn, als recht te verkopen.

  BeantwoordenVerwijderen