Energiebedrijf Essent naar buitenland verkocht
Het fenoneem van 'padafhankelijkheid' blijft verbazen. Lang nadat multiculturalisme heeft afgedaan blijft islamitisch gescheiden zwemmen gesubsidieerd, in het beroepsonderwijs blijft het competentieleren zijn verwoestende werking doen, hoewel in de ruimtelijke ordening allang duidelijk is dat de unieke Nederlandse koppeling met milieuvoorschriften het land heeft laten vastlopen is medio 2008 nog een nieuwe zware koppeling aangebracht. En hoewel het neo-liberalisme volledig failliet is, gaat de overheid door met het splitsen van energienetwerken en het -bedrijven, en het verkopen van energieproductie aan buitenlandse quasi-staatsbedrijven.
Over dat laatste maakt Chavannes zich in NRC-Handelsblad verdienstelijk boos. Het nieuws dat Essent zal worden verkocht aan het Duitse RWE noemt hij
(...) onthutsend vanwege de gelatenheid waarmee een groot aantal overheden bezig is de eigen beslissingsmacht van Nederland over zijn energievoorziening uit handen te geven."
Precies ten tijde van de zoveelste gascrisis, nog wel, nu al weer een hele tijd duidelijk is dat energie van eminent strategisch belang is. Chavannes stelt enkele nuttige vragen:
1. Wat is de reden om nu, midden in de crisis, haast te maken met verkoop? 2. Zou het kunnen zijn dat de verkoopprijs hoger wordt als de economie bloeit? 3. Hoe groot is het risico van de ingenomen handelsposities en wanneer wordt de eventuele schade duidelijk? 4. Wat zijn de financiële belangen van het zittend management bij verkoop aan RWE? 5. Hoe denkt RWE om te gaan met een Nederlandse eis dat het eerst zelf ook gesplitst moet worden in een netbedrijf en een commercieel bedrijf? 6. Wat zijn de energiestrategische voordelen van aansluiting bij een Duits bedrijf? 7. Wat zal de klant merken van een Essent in RWE-handen? 8. Hebt u serieus bekeken hoe een scenario kan uitpakken waarin de grote Nederlandse energiebedrijven, met inbegrip van Gas Terra, samengaan? 9. Kortom: vanwaar de haast?
Op deze vragen zal geen antwoord komen. En ook daarom zou ik me als politicus maar niet op de borst kloppen over de kwaliteit van de eigen besluitvorming.
Willem de Zwijger
Geen opmerkingen:
Een reactie posten