De terreur van de kromme vergelijkingen

Fatima Elatik twittert er op los

Eddy Terstall publiceerde gisteren (13 augustus) op de website van de PvdA een beschouwing over groepsdenken en mensdenken. Daarin keert hij zich tegen het groepsdenken, dat hij vooral meent te zien bij de PVV van Geert Wilders, de SP, maar ook bij de gestaalde oud-linkse kaders in de PvdA.

De PvdA moet zich daaraan ontworstelen, vindt Terstall. Daarbij rekent de cineast op Eberhard van der Laan, de nieuwe minister van prachtwijken. Terstall: “In Eberhard van der Laan hebben we weer een echte sociaal-democraat die het groepsdenken van Wilders en van de verstokte politiek correcte betuttelaars kan en wil confronteren. Een minister die mensen niet onderverdeelt op huidskleur of op welke religie hun ouders hebben. Maar ook iemand die religie wil krijgen waar het hoort: in het gebedshuis. Een minister die niet wil dat religie de seculiere werkelijkheid wil veranderen.”

Terstall vestigt zijn hoop op politici als staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma, en op het jonge Goudse raadslid Mohammed Mohandis, de kersverse voorzitter van de Jonge Socialisten. Als deze ‘mensdenkers’ de mouwen opstropen, aldus ‘liefdevol PvdA-lid’ Terstall, dan is de sociaaldemocratie in Nederland nog lang niet verloren.

Hoewel ook ik mijn momenten van hoop koester, kan ik Eddy’s optimisme niet delen. Want elke keer als Van der Laan een verstandige uitspraak doet, staan er drie of vier PvdA-baasjes op om het gunstige effect hiervan teniet te doen. Dan roert zich bijvoorbeeld oudgediende Jacques Wallage om te verkondigen dat de PvdA met zijn integratienota in de kuil valt die door Wilders is gegraven. “De scheidslijn met extreem rechts vervaagt”, zei de vertrokken burgemeester van Groningen. Daarbij had hij het heus over zijn eigen zeer gematigde PvdA.

In het kielzog van Wallage vaart een vloot van Vogelaristen, van lokale bestuurders die vastzitten in een verstokt multicultureel denken. Dit partijkader wil religie niet verwijzen naar het gebedshuis, maar tolereert juist dat religie de sociale werkelijkheid verandert.

De PvdA heeft (net als GroenLinks) een aantal wethouders van Apartheid in de gelederen. Ze geven toe aan de roep van fundamentalistische imams om gescheiden loketten, theatervoorstellingen en inburgeringcursussen. In Amsterdam vindt burgemeester Job Cohen het prima dat de politie een wervingscampagne voor nieuw personeel van start laat gaan in de moskee.

Op de dag dat Terstalls artikel verscheen, meldde zich een twitterende Fatima Elatik, voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg. Zij draagt een hoofddoek vanwege haar identiteit of om vage religieuze motieven. Wat ze in haar vrije tijd doet moet Elatik helemaal zelf weten. De Amsterdamse PvdA heeft helaas toegelaten dat Elatik de hoofddoek draagt als gezagsdrager van de overheid. De religie wordt in haar geval niet verwezen naar het gebedshuis maar naar het gemeentehuis. Dankzij de PvdA en Elatik heeft de religie de seculiere werkelijkheid van het stadsdeel Zeeburg veranderd.

Deze Elatik haalt weer eens de Tweede Wereldoorlog erbij om zich af te zetten tegen Geert Wilders. De PVV-voorman heeft vragen gesteld over de voorspelling van een Britse krant, dat in 2050 een van de vijf Europeanen moslim zal zijn. Een twitterende Elatik: “Nog even en ze gaan ons DNA analyseren om aan te tonen dat we niet deugen. Volgens mij was er een andere politicus in Europa zo’n 60 jaar geleden die dat ook deed bij een ander semitisch volk. Oeps, maar dat mag ik natuurlijk helemaal niet zeggen. Hitler was ook democratisch gekozen. Dat vergeten we soms.”

Wilders noemde in een reactie Elatik ‘een superdomme gans’. Een duidelijke verwijzing naar Theo van Gogh, die haar ooit ‘een dom gansje’ noemde, omdat ze begrip had voor het onder bedreiging afgelasten van de theatervoorstelling Aisja.

Wellicht is het zinnig om de PVV van Geert Wilders te vergelijken met de NSDAP van Adolf Hitler en de NSB van Anton Mussert. Wie vergelijkt ontdekt behalve de oppervlakkige overeenkomsten ook de levensgrote verschillen. De PVV heeft bijvoorbeeld nooit een (mislukte) staatsgreep gepleegd. Wilders heeft geen knokploegen op straat die politieke tegenstanders intimideren of uit de weg ruimen. Wel moet hij oppassen dat hij zelf niet uit de weg wordt geruimd of dat bijeenkomsten van zijn partij niet worden verstoord. Hij heeft geen boek geschreven waarin hij oproept tot de vernietiging van bevolkingsgroepen.

Hitler is inderdaad democratisch gekozen als afgevaardigde naar de Rijksdag. Maar zijn machtsovername was allerminst democratisch. Wie deze elementaire feiten niet kent, is inderdaad een domme gans.

Ondertussen zucht het politieke debat in Nederland onder de kromme vergelijkingen. Politici als Pim Fortuyn en Geert Wilders werden en worden helaas niet bestreden met feiten en argumenten, maar met dwaze suggesties in verband met de Jodenvervolging.

Heel vreemd is bijvoorbeeld de vergelijking tussen enerzijds de NSB en anderzijds de PVV en TON, de beweging van Rita Verdonk. Zie je wel, het zijn allemaal bewegingen, roepen hooggeleerde heren als socioloog Anton Zijderveld. Zo ken ik er nog een paar. De vakbeweging, de vredesbeweging en de kraakbeweging zijn ook bewegingen, maar ik heb nog nooit iemand horen verkondigen dat ze vanwege hun naam fascistisch zijn.

Een andere favoriet in het politieke debat is het over één kam scheren van orthodoxe christenen en fundamentalistische moslims. In ‘progressieve’ kring is het bon ton om kritiek op intolerante uitingen van de islam te pareren met een verwijzing naar de veronderstelde of bestaande intolerantie van orthodoxe christenen - in het heden of anders wel in een ver verleden.

De jij-bak dook gisteren weer eens op in het debat over Tariq Ramadan, de fundamentalistische adviseur van de gemeente Rotterdam, die hand- en spandiensten blijkt te verlenen aan het moorddadige regime in Iran. Voor GroenLinks in de Maasstad is dat alles nog steeds geen reden om de ‘bruggenbouwer’ de laan uit te sturen. Volgens GroenLinks-raadslid Arno Bonte schiet het CDA, dat nu ook vraagtekens zet bij Ramadan, opeens in een Wilders-kramp. “Daar doen wij niet aan mee.” Bonte noemt Ramadan ‘weliswaar een conservatief denker, maar iemand die in Iran wel eens de rol van Arie Boomsma zou kunnen vervullen.”

De GroenLinkser beseft waarschijnlijk niet eens hoe beledigend zijn uitspraken zijn voor Boomsma en de Evangelische Omroep. Boomsma maakt geen propaganda voor een terreurbewind, dat opposanten martelt, doodschiet en verkracht. In EO-bolwerken als Barneveld en Veenendaal worden geen homo’s aan hijskranen opgehangen of overspelige vrouwen gestenigd. Wel in Teheran waar Ramadan zonder één woord van kritiek de ayatollahs van dienst is.

Wie verlost ons van de terreur van de kromme vergelijkingen?

Carel Brendel

7 opmerkingen:

 1. Het mag dan zo zijn dat Eddy Terstall een liefdevol PvdA-lid is, maar het was misschien beter geweest als hij dat niet was geweest. Ik meen mij te herinneren dat er een tijd geleden een kritisch PvdA-lid was die van zijn geloof af wilde. Hij was dus ex-moslim. En helaas voor de PvdA ook nog PvdA-gemeenteraadslid.
  Toen heeft Eddy Terstall met die jongen gesproken. Hem gecoacht en hem gesteund in zijn oprechte wens om zich te bevrijden van die beknellende banden die zijn oude verachtelijke geloof hem bood.
  Werkelijk alles heeft Eddy Terstall er aan gedaan om die jongen bij de club te houden, niet alleen de PvdA maar ook om hem af te brengen van zijn wens om niet langer een moslim te zijn. Want moslims wonen in de oude wijken. Daar zijn veel stemmers. En mensen in de achterstandswijken komen er makkelijker toe om PvdA te kiezen. Een ex-moslim die voor de PvdA in de gemeenteraad zit, die kan wel eens stemmen gaan kosten.
  Als men de teksten die Eddy Terstall zelf geschreven heeft naleest dan spreekt hier een betrokken liefdevol PvdA-lid. Werkelijk toegedaan in de problemen die deze ex-moslim ondervond. Hij heeft uren met hem gesproken. Er is echter één resultaat en dat is het enige dat telt. Dankzij de 'steun' van Eddy Terstall is er binnen de PvdA geen ex-moslim meer te vinden. Daar is geen plaats voor! Ausgetrotted und verniechted! Geestelijke ontwikkeling; dat doe je maar in je eigen tijd! En "Ontwaakt verworpenen der aarde," is tegenwoordig een loze kreet die niet meer mag worden opgevolgd binnen de PvdA.

  Maar men mag de PvdA ook niet vergelijken met de sociaal democraten van veertig jaar geleden. Men mag Eddy Terstall niet vergelijken met Theo van Gogh.

  Als Eddy Terstall werkelijk heeft getracht om dat jochie te steunen dan is dat hopeloos mislukt. Mensen van groepsdenken afhelpen is dus niet zijn sterkste kant. Er is overigens binnen de PvdA totaal geen enkele ruimte meer tot geestelijk ontplooiing. Die partij is op sterven na dood. Ideologisch failliet! Men heeft allerlei mensen binnengehaald die de doelstellingen van vroeger bestrijden en tegenwerken. Sterft af gij oude vormen en gedachten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die achterlijke kwaadsappige vergelijkingen zullen het nog wel een poosje uithouden; ik schat dat tachtig procent van de mensheid geheel doordrongen is van de onzin die we de afgelopen decennia nonchalant over ons hebben laten komen. Ondertussen zijn we geheel in handen van asshats en idiotariers, want we hebben kennelijk niet gemerkt dat er geen vrije pers, geen waardevrij wetenschappelijk onderzoek en geen onafhankelijke en integere figuren meer zijn. Iedereen die nu uit de pas loopt kan met bekwame spoed op een zijspoor gerangeerd worden, en dan is er geen hond meer die nog naar je omkijkt

  Het is vreselijk dat er geen Karel van het Reve meer is, of een Renate Rubinstein; of desnoods Ischa Meier - echt dwarse mensen die het discours een beetje tegenspel kunnen bieden
  Kafka is door de werkelijkheid in gehaald, en bij de huidige stand van techniek en de institutionalisering van de indoctrinatie zie ik niet hoe we daar nog van af komen, vooral niet omdat straks de EU de scepter zwaait en de democratie buitenspel staat voor drie generaties

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De vergelijkingen zijn bovenal opzettelijk kwaadaardig, en om die kwaadaardigheid te kunnen bedrijven moeten vergelijkingen wel krom getrokken worden.

  Ik vergelijk zowel multiculturalisme en islam met andere totalitaire ideologieën zoals socialisme en nazisme, niet uit kwaadaardigheid maar omdat die vergelijkingen zo volslagen onontkoombaar zijn voor een ieder die niet ziende blind en horende doof is. Ideologieen die onder meer gemeen hebben dat er maar een waarheid is, en die waarheid is door een 'denker' uit de duim gezogen en mag -misschien juist wel daarom- niet ter discussie gesteld worden. Omdat er geen rationele gronden zijn waarop de 'geopenbaarde waarheid' te verdedigen is, rest de aanhangers van die waarheid weinig anders dan het dreigen dan wel gebruiken van geweld. Dat dreigen of geweld gebruiken kan overigens ook zonder zelf de handen vuil te maken en wel door gebruik te maken van de bereidheid van ideologische medestanders om dat wel te doen.

  Elatik met haar vergelijkingen bijvoorbeeld geeft daarmee een jachtvergunning af voor iedereen die er wel voor voelt om martelaar voor haar ideologie te worden. Het zijn niet haar handen die het dan gedaan hebben (en, oh wat zal ze geschokt zijn als.......... maar.......), maar het zijn wel haar woorden die hebben uitgelokt.

  Wijzen naar de ander, gewoon omdat je jezelf natuurlijk niet onder ogen kunt komen als aanhanger van een zo verwerpelijke ideologie als de islam en dus als medeplichtige aan alle ellende die in de naam van de islam wordt bedreven.

  En ja, ik weet het, aanhangers van de islam (of van het communisme of noem maar een totalitaire ideologie op) willen er niets van weten, van het zijn van medeplichtige, maar daar is maar een oplossing voor en dat is ophouden met het aanhangen van de islam.

  Maar helaas, daar komt het dus niet van en in plaats van het benoemen van de eigen balk (Elatik die zich eens met Hitler vergelijkt bijvoorbeeld, en vervolgens uitlegt waar de verschillen hem in zitten), verzint men liever de splinter bij een ander.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En vergeet deze niet, uit de mond van politiecommissaar Ad Smit, deze week in De Pers:

  ‘Zolang het mij gegeven is, zal ik me er met hand en tand tegen verzetten. Het is een ongelofelijk gevaarlijk item. Ik vind het makkelijk om als het je zelf niet goed gaat – en er zijn in deze tijd dat het wat minder gaat mensen die in de problemen zitten – dat af te reageren op anderen. Daar hebben we halverwege de vorige eeuw wel een heel slecht voorbeeld van gehad.’

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die Bonte is echt gek. Gekker nog zijn de mensen die denken dat er enig heil van Groen Links is t5e verwachten. Bonte is van jongere generatie en die zijn zo mogelijk nog erger dan de oude garde. Het is ronduit schofterig om de zaak op deze manier te bagatelliseren. Links is echt gestoord in Rotterdam en dat al veel te lang. Geen wonder dat er voornamelijk analfabeten op stemmen en een enkele aan subsidie verslaafde kunstenmaker.
  Ik heb ooit eens een jongeren discussie bijgewoond in het 'al lang ter ziele gegane' Leefbaar Café. Daar maakte een Sp jongen een discussie af over overbevolking met de ripostering 'niet waar want in Japan gaat overbevolking gepaard met vreedzaam samenleven. Als je er af en toe maar een Atoombom op gooit dan wel.
  En van die Terstall heb ik ook de buik vol.
  Totaal overschat pseudo tegengeluid. Net als de nieuwe minister.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kort geleden trok Ella Vogelaar, een wonderlijk vulgair klinkende Nederlandse socialiste, weer eens de fatale parallel: Geert Wilders was een nazi en de Marokkanen van de vierde generatie waren vergelijkbaar met de Joodse vluchtelingen in de jaren dertig.
  De waarheid is dat de nazi's Wilders haten. De Nationale Socialistische Aktie/Autonome Nationale Socialisten (NSA/ANS) heeft vorig jaar een demonstratie tegen Wilders georganiseerd op het Binnenhof. Hij is in hun ogen een 'vieze zionist'. En de Nederlandse Volksunie (NVU) verwijt Wilders dat hij uit is op een burgeroorlog tussen moslims en christenen, terwijl die groepen volgens de NVU nu juist één front zouden moeten vormen tegen het zionisme, het kapitalisme en het Amerikaanse imperialisme, want zo heten de vijanden van extreem-rechts...

  Wilders en Dewinter - ik ben van mening dat je de wekker niet kunt verwijten dat hij luidruchtig afloopt.

  Benno Barnard

  BeantwoordenVerwijderen
 7. "Hitler is inderdaad democratisch gekozen als afgevaardigde naar de Rijksdag. Maar zijn machtsovername was allerminst democratisch. Wie deze elementaire feiten niet kent, is inderdaad een domme gans."

  Inderdaad !

  Hitler, net als Balkenenende, is ooit op democratische wijze gekozen en aan macht geholpen.
  Maar dat is niet alles. Hitler, niet zoals de Balk, werd ook áángesteld.
  De zeer populaire Hindenburg plaatste hem in het zadel van kansler, op het moment dat Hitler's partij niet zo groot meer was. De Partij leek over het hoogtepunt heen te zijn. Vandaar, zo dacht men in de achterkamertjes, dat het geen kwaad kon om deze tandeloze tijger tot Kanzler te benoemen.
  Aldus geschiedde.

  Nu maakte ik een onsmakelijke vergelijking tussen Balkenende ( of had ik Kok ook moeten noemen ?) en Hitler.
  De overeenkomsten die deze heren hebben zijn toch opmerkelijk.

  Zo zijn beiden democratisch verkozen en hebben beiden de grondrechten van hun volk buitenspel gezet.
  Hitler door de Reichstag te laten affikken en Balkenende door de onderwerping aan de Europeese Grondwet.

  En.... beiden hebben politiek succes door Achterkamertjes politiek, een vergeten elementair feit !


  Verder lezen op:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Hitler

  BeantwoordenVerwijderen