A Touch of Frost in Amsterdam Zuidoost

A_a_a_touch_of_frost

PvdA juichte te vroeg over toegenomen veiligheid


Een vaste gimmick in A Touch of Frost, mijn favoriete detectiveserie, zijn de aanvaringen tussen detective inspector Jack Frost en zijn bureaucratische chef, superintendant Norman Mullett. Frost heeft een bloedhekel aan het papierwerk, waarmee Mullett hem voortdurend opzadelt.

Alles draait om de aangiftecijfers en oplossingspercentages, waarmee de politie in Denton aan de lokale politiek kan laten zien dat de misdaad effectief wordt bestreden. De als straatagent doorgewinterde Frost weet natuurlijk beter dan Mullet dat een veiligheidsmonitor niets zegt over de werkelijkheid in deze fictieve Engelse stad.

De jongste gebeurtenissen in Amsterdam Zuidoost hebben ‘a touch of Frost‘. Op 10 juli telde Muriel Dalgliesh de zegeningen van het PvdA-bewind in dit stadsdeel. Dalgliesh, fractievoorzitter van de PvdA in de zuidoostelijke deelraad, presenteerde een jaarverslag met een zeer juichende toonzetting.

Dalgliesh over de periode van 31 mei 2008 tot en met 31 mei 2009: “Met tevredenheid zien wij dat we opnieuw vorderingen hebben gemaakt met zaken die we dit jaar wensten te bereiken. De veiligheidsmonitor Amsterdam geeft aan dat we van het meest onveilige stadsdeel zijn opgeschoven naar een stadsdeel waar het gemiddeld veiliger is dan elders.”

Ondanks deze heugelijke cijfers zag stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet (PvdA) zich gisteren (12 augustus) genoodzaakt om haar vakantie vroegtijdig af te breken. Aanleiding voor haar snelle terugkeer is het grote aantal schietincidenten in de hoofdstedelijke buitenwijk. De afgelopen maanden waren er dertien schietpartijen. Over heel 2009 gaat het om twintig incidenten. Er vielen twee doden. Het laatste dodelijke slachtoffer is de 15-jarige Gianluca Flamingo, die afgelopen vrijdag (7 augustus) overleed aan zijn verwondingen.

Een nieuw schietincident deed zich daarna voor op het Kwakoe Festival. Daar werd de rapper Lexxxus getroffen door een schampschot. De hoofdstedelijke politie gebruikte het multiculturele festival dit jaar overigens voor het werven van nieuw personeel in het kader van de diversiteit. Daarmee kunnen burgemeester Job Cohen (PvdA) en zijn hoofdcommissaris Bernard Welten (ook PvdA) laten zien dat de Amsterdamse politie niet alleen allochtone agenten in de moskee rekruteert.

Het grote verschil tussen de mooie cijfers uit de monitor en de rauwe werkelijkheid op straat doet zich voor op een voor de bestuurders van Zuidoost ongelegen moment. Volgend jaar zijn er verkiezingen. De PvdA is volgens hetzelfde jaarverslag van Dalgliesh mikpunt van politieke aanvallen, die ‘feller en populistische van toon’ worden.

Het is opnieuw de schuld van de boze buitenwereld, hoewel er genoeg aanleiding is voor zelfkritiek. Immers, de almachtige PvdA is door allerlei corruptie-affaires in opspraak gekomen als de ‘Partij van het Cliëntelisme‘. De raadsleden Andre Bhola (PvdA), Mala Eckhardt (PvdA) en Egbert Doest (PvdA) werden wegens onacceptabel gedrag rond het uitdelen van subsidies uit de fractie gezet. Volgens de partijleiding was hun gedrag ‘volledig onacceptabel’. Een politiek geïnspireerd tegenonderzoek zorgde ervoor dat de drie ‘niet helemaal corrupte’ raadsleden toch nog konden terugkeren in de PvdA-gelederen.

Stadsdeelvoorzitter Sweet zelf kwam in 2003 in het nieuws door twee aanhoudingen en een veroordeling wegens rijden onder invloed. Ze mocht blijven omdat de PvdA-gedragscode toen nog niet van kracht was.

En dan was er begin 2008 nog de inval in een illegaal café, dat werd gedreven door Ernest Owusu-Sekyere (PvdA). Sweet was op de hoogte hiervan, maar gedoogde het café - volgens boze tongen omdat Owusu-Sekyere een enorme stemmentrekker is onder de Ghanezen in Zuidoost.

Bij de inval werd ook een doorgeladen pistool aangetroffen. Desondanks mocht hij lid blijven van de PvdA-fractie. Wie zo lang een illegale caféhouder en wapenbezitter in de eigen gelederen gedoogt, heeft niet bepaald het morele gezag om het wapengeweld op straat doortastend aan te pakken.

In december 2008 hield het omstreden raadslid de eer alsnog aan zichzelf. Hij was met drank op betrokken geweest bij een aanrijding. Inmiddels was de nieuwe PvdA-gedragscode van kracht geworden. Owusu-Sekyere wachtte een royement niet af en begon zijn eigen eenmansfractie. De naam van de afvallige prijkt overigens nog steeds op de website van de Amsterdamse PvdA, waar hij wordt aangeprezen als ‘een aanwinst voor de sociaaldemocratische politiek, een versterking voor de PvdA-fractie in Zuidoost. Een creatief en analytisch sterke politicus, die vanuit een inhoudelijke onderbouwing van zijn standpunten handelt’.

Elvira Sweet kondigt nu harde maatregelen aan tegen het straatgeweld. Met zoveel creativiteit en analytisch vermogen in het stadsbestuur zal het vast wel lukken om goed te voorschijn te komen in de volgende Amsterdamse veiligheidsmonitor.

Carel Brendel

Carel Brendel is auteur van Het Verraad van Links

2 opmerkingen:

 1. Wanneer gaat men bij de PvdA inzien dat met alle water die men bij de wijn heeft gedaan, en alle concessies die men steeds weer doet, er steeds minder van de uitgangspunten van de partij overblijft?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hm - de uitgangspunten van de partij zijn geheel in overeenstemming met de werkelijkheid hoor. Het probleem voor de PvdA en andere linksisten is alleen dat het volk aan het morren is geslagen en de elite niet meer gelooft; zelf hebben de mandarijnen geen enkele twijfel over hun koers.
  Lees de rapporten van de WRR, luister naar de verontwaardigde oprispingen van alsmaar andere hotemetoten die met enige regelmaat manifesten en proclamaties uitvaardigen waarin Wilderianen en andere populisten de wacht wordt aangezegd
  Men grijpt alleen maar in als er te veel oproer over 'incidenten' ontstaat

  De koers van de PvdA is geheel overeenkomstig de plannen van world-connectors en progessieven; het wordt alleen niet meer geslikt.
  Waarom - daar heeft de elite geen idee van. Logisch, want de elite is links, en links moet per definitie ontaarden in dictatuur en knevelarij
  Om een rechtvaardige maatschappij te bouwen moet de oude eerst plat.
  Daar is men dus ijverig mee bezig.
  Alles moet namelijk Anders; Change you can Believe In

  BeantwoordenVerwijderen