Zweedse Ikea en Noorse Kjell

Ikea

Zweden 1943. De 17 jarige Ingvar Kamprad begint een bedrijfje in allerhande goederen en noemt het Ikea.Vier jaar later in 1947 schakelt Ingvar volledig over op zelfbouw meubelen.

Vervolgens valt Ikea meer dan zestig jaar niet negatief op, of het moet de discussie rond ontbrekende schroefjes en inbussleuteltjes zijn. Maar nu is dat moment dan toch gekomen onder het idee dat er altijd wel iemand is die op je let. In dit geval is het zijn Noorse buurman.

Die buurman is niet minder dan de premier Kjell Magne Bondevik. Deze meent dat meubelgigant Ikea vrouwen discrimineert in de handleidingen. In de montage-instructies is alleen te zien hoe mannen de meubelen in elkaar sleutelen, volgens Kjell.

Nu gaat het niet om de vraag of Kjell niets beters te doen heeft, maar om de verdediging van Ikea. Die stelt vervolgens in een persbericht op de aantijging van Kjell:
Met de handleidingen proberen wij te voorkomen dat moslims zich beledigd voelen.
Waarom, zo vraag ik me af, komt Ikea met deze vreemde uitleg? Het is niet aannemelijk dat Ikea 60 jaar geleden een veronderstelde moslimcultuur als uitgangspunt heeft genomen bij de vormgeving van haar handleidingen. Niettemin wordt dit thans als een geldend argument gepresenteerd.

Maar niet alleen ik meen dat dit een vreemde uitleg is, Kjell kennelijk ook. Maar die maakt het vervolgens nog bonter door er serieus op in te gaan. Hij ziet er weliswaar ook geen geldig excuus in, maar verkondigt in de het Noorse dagblad Verdens Gang;
Dit is geen excuus. Het is belangrijk om de houding ten opzichte van gelijkwaardigheid te bevorderen, niet in het minst in moslimlanden.
Ikea maakt gebruik van het door haar opgedane inzicht dat de islamieten het niet zo op hebben met zelfstandig sleutelende vrouwen, zelfs niet in een handleiding. Maar wat daar ook van zij, dat argument is een gekunstelde invulling achteraf. De Noorse premier onderkent dit echter niet en trekt de lijn onmiddellijk door naar de moslimlanden zelf. Hierdoor krijgt deze klucht zelfs een politieke lading. De onderliggende suggestie dat moslims over lange tenen beschikken dan wel een ongeëmancipeerd concept vertegenwoordigen wordt nu door Kjell ondubbelzinnig bevestigd.

Wie zich al zorgen maakte over de positie van de vrouw in de islam krijgt daar nu de handleidingen van Ikea bij.

Wiegeraad

7 opmerkingen:

 1. Ikea verschuilt zich gewoon achter moslims om deze "nalatigheid" van meer dan 60 jaar te rechtvaardigen. Het is ook een hoop gezeur om niets van die Noorse premier.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Diegene die mij kan uitleggen hoe de poppetjes als mannelijk te duiden zijn, doet weinig anders dan knalhard bestaande stereotypes over mannen en vrouwen bevestigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het eigenlijk net zoiets raars als dat ook al onbegrijpelijke berichtje van Opzij dat (fabel)korans gaat lopen uitdelen aan moslima's. In beide gevallen wordt er vanuit het niets opeens een associatie gelegd tussen het sexe-onderscheid en de islam.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit hoort thuis bij Jip en Janneke nieuws.
  Niet dan?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Aquarius 9:49 Jip en Janneke-nieuws, dat zou je zo wel kunnen zeggen maar stel nou eens dat de Belgische minister-president zoiets dergelijks over de handleidingen van Philips zegt, dan zou dat toch ook in de krant staan?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Die Scandinaviers lijken helemaal van allah en z'n ezelinnen en ezels bezeten.
  Dit dhimmitude geklier is zo walgelijk dat het weer hilarisch wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bondevik is al sinds 2005 geen premier meer. Het artikel over de Ikea handleiding in VG dateert van 10.03.2005!
  Oud nieuws dus...

  BeantwoordenVerwijderen