Terreuraanslag Australië verijdeld

Australie

Met een grootscheepse anti-terreur operatie in de noordelijke buitenwijken van Melbourne heeft de Australische politie naar eigen zeggen dinsdagochtend plaatselijke tijd een grootscheepse terreuraanslag verijdeld. De operatie hield onder andere huiszoeking op 19 locaties in en in totaal zijn 18 mannen aangehouden. De politie had sterke aanwijzingen dat de groep jonge mannen – Australische staatsburgers met Somalische en Libanese achtergrond en allen in de twintig – van plan was de legerbasis Holsworthy Barracks in het zuid-westen van Sydney – een historische legerbasis en thuishaven van een elite regiment - aan te vallen in een zelfmoordaanslag met als doel zoveel mogelijk doden te veroorzaken voor ze zelf zouden worden gedood.

In een plan dat veel wegheeft van de terreuraanslagen in Mumbai in November was de optie van overgave absoluut uitgesloten. Uit de afgetapte telefoongesprekken bleek verder dat de aanwezigheid van Australische soldaten in moslimlanden – niet nader genoemd maar algemeen wordt aangenomen dat Afghanistan en Irak worden bedoeld – de directe aanleiding was voor de geplande actie. Uit de berichtgeving tot nu toe is ook duidelijk geworden dat de terreurverdachten lageropgeleide bouwvakkers en taxichauffeurs zijn die weinig besef hebben van de internationale politiek.

De politie had de groep sinds januari op de voet gevolgd en uit de vele telefoongesprekken die zijn afgetapt bleek dat de opdrachten naar alle waarschijnlijkheid uit Somalië kwamen. De politie vermoedt dat de leden van de terreurcel werden geïnspireerd door de aan Al-Quaida gelieerde Somalische terreurorganisatie al-Shabaab (‘de jeugd’). Van zeker twee terreurverdachten is bekend dat ze naar Somalië reisden om deel te nemen aan de training van de organisatie en een van de verdachten bevindt zich nog steeds in Somalië. Al Sahaab werd vreemd genoeg tot nu toe niet als terreurorganisatie aangeduid door de Australische overheid, dit in tegenstelling tot de VS, waar de organisatie wel voorkomt op de lijst van verboden organisaties.

De grootscheepse actie van vanochtend was de op een na grootste anti-terreuroperatie in de geschiedenis van Australië. Maar sinds de grootscheepse anti-terreuractie in november 2005, waarover ik eerder berichtte op Hoeiboei, is het op dit front relatief rustig gebleven. De politie besloot afgelopen weekend dat het tijd was om in te grijpen omdat er duidelijke aanwijzingen waren dat er een aanslag op handen was.

Mochten er nieuwe ontwikkelingen zijn, dan houd ik de lezers van Hoeiboei op de hoogte.

Kees Bakhuyzen

5 opmerkingen:

 1. Ook Australië kampt steeds meer met het multiculturele drama door de toestroom van moslim-immigranten die qua ideologie vijandig en afwijzend tegenover het gastland staan en de uiterste consequentie van die vijandigheid is jihadistische terreur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie retoriek Rudolf, maar de aangehouden mannen waren in de eerste plaats Australiers....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mick, waarom waren de aangehouden mannen in de eerste plaats Australiërs? Toch niet omdat zij zich identificeerden als zodanig? Deden ze dat wel dan zouden ze de aanslag wel in naam van Australië of iets dergelijks hebben willen uitvoeren en niet in de naam van, ik verzin maar iets, de een of de andere aan de westerse vrijheden vijandige, ideologie.

  Een een multiculturele samenleving die ook nog eens vreedzaam is, die is nog nimmer vertoond. Wat wel vertoond is en nog wordt zijn vreedzame samenlevingen waar de cultuur van de samenleving een zodanige is, dat mensen er binnen de grenzen van de wet, een eigen manier van leven en geweten op na kunnen houden. Buiten de vrije westerse culturen zou ik daarvan weinig voorbeelden (if any, om het eens cosmopolitisch te zeggen) weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. "Wat wel vertoond is en nog wordt zijn vreedzame samenlevingen waar de cultuur van de samenleving een zodanige is, dat mensen er binnen de grenzen van de wet, een eigen manier van leven en geweten op na kunnen houden."

  Goh, zijn wij vreedzaam, Caroline ?
  Misschien een stuk beter ontwikkeld, maar vreedzaam ?


  Ik mag het toch niet hopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Thanks for sharing, I will bookmark and be back again

  Australische Immigratie

  BeantwoordenVerwijderen