Geld lenen van goedgelovige toekomstige bejaarden

Het is unfair als iemand die geen bijdrage aan de verzorgingsstaat wil leveren, wel van de verzorgingsstaat profiteert. Geen bijdrage leveren kan het gevolg zijn van onvermogen of onwil. Zowel onvermogen als onwil kunnen religieus geïnspireerd zijn. Onwil is trouwens ieders goed recht. En ook onvermogen kan een keuze zijn.

Maar er valt te discussiëren over de vraag hoe moreel hoogstaand een nieuwkomer is die verblijft in een
verzorgingsstaat, en die door eigen toedoen geen bijdrage aan die staat levert, maar die tegelijkertijd wel van die staat wil profiteren.

Wie de staat en de bijbehorende maatschappij als ‘onrein’ beschouwt, en als fundamenteel in strijd met de door God gewilde orde, die weigert uiteraard aan zo’n maatschappij en zo’n staat mee te betalen. Makkelijk genoeg. Maar wie een verkeerd geordende staat en een onreine maatschappij principieel afwijst, waarom blijft die dan in zo’n staat hangen ‘in deze tijden van globalisering, verdwijnende grenzen en internationalisering’?

Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat je alleen een uitkering krijgt als je ook premie hebt betaald en serieus probeert je eigen broek op te houden, maar in de ogen van de voorhoede van goedmensen die zich heeft meester gemaakt van de Nederlandse staatsmacht heeft ook een nieuwkomer die nooit iets aan premie of belasting betaald heeft, recht op uitkeringen, zelfs wanneer hij vastbesloten is zijn leven zo in te richten dat hij nooit iets zal gaan meebetalen.

Anderzijds is immigratie en permanent verblijf van zulke weigeraars van een bijdrage aan de verzorgingsstaat niet meer dan een tijdelijk verschijnsel waarvan de omvang beperkt blijft. Een verzorgingsstaat zal permanent mensen blijven aantrekken die verzorgd willen worden. Op een gegeven moment heeft de verzorgingsstaat zo veel rechthebbenden op zorg aangetrokken, dat er niet genoeg verzorgers en belastingbetalers meer over zijn om de zorggerechtigden hun rechten uit te keren.

Het kan even duren voordat het zo ver is, je kunt immers eerst nog een tijdje van goedgelovige toekomstige bejaarden wat geld lenen, zoals nu gebeurt. Maar op een gegeven moment loopt het mis, en dan moeten de inwoners van zo’n staat qua geld opnieuw beginnen. Hoe dat zal gaan, dat opnieuw beginnen, hangt af van het antwoord op de vraag: wie is de sterkste. Dat zullen de gepensioneerden wel niet wezen.

Wat daarentegen misschien helemaal niet zo lang meer lang duurt, is het optrekken van de politiek correcte mist waarachter deze economische wetmatigheden verborgen kunnen blijven. De politici die deze toestand veroorzaakt hebben, konden, als de mist optrekt, het wel eens moeilijk gaan krijgen. Hun ambtenaren zullen, als de mist optrekt, in ieder geval werkeloos zijn.

Hoe absurd het allemaal is, wordt duidelijk uit een eenvoudig gedachte-experiment: is er een plek op aarde waar, als straks de mist is opgetrokken, onze geliefde uitdeel-politici met open armen in een hotel of tentenkamp ontvangen zullen worden? Zouden ze ergens in een buitenland voor rekening van de hen daar omringende belastingbetalers verder levenslang van kost en kleer worden voorzien? Ook in het buitenland hebben ze immers vrienden gemaakt en miljarden uitgedeeld, wegens ontwikkelingsproblemen, of vanwege narigheid bij de banken. Heeft dat ze vrienden opgeleverd die nu voor hen op willen draaien?

Inderdaad, allemaal onzinvragen, want vanwege hun malle praatjes zouden zulke Nederlandse uitdeel-politici – zelfs als ze wel voor zichzelf konden zorgen – echt nergens worden toegelaten. Wat moet het trouwens heerlijk zijn om tot politicus te worden uitverkozen. Onbeperkt geld mogen uitdelen. Ik hoop maar dat er voor henzelf af en toe ook een kleinigheid overschiet. Een dorsende os zult gij niet muilbanden.

Maar, welk materieel of immaterieel voordeel heeft de belastingbetaler zelf nu toch eigenlijk van al deze uitdelerij? Die vraag blijft toch lastig te beantwoorden. Dat is ‘een lastige’, zouden ze in de leerlingenraad in Den Haag zeggen. Maar de toekomstige gepensioneerden vragen zich dat gelukkig dan ook niet af.

10 opmerkingen:

 1. De politici zullen zich gaan verschuilen achter "wij kunnen er ook niets aan doen, het moet van Brussel"

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Uit onze zogenaamde joods-christelijke traditie is in elk geval deze opmerking van Paulus inmiddels weggevallen: "als iemand niet wil werken, zal hij ook niet eten".

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het Filosofisch Kwintet gaf, en geeft, antwoorden op uw vragen en overpeinzingen meneer Jansen. Wel veelal met nette en correcte gasten die meestal op hoofdlijnen hun neuzen in dezelfde richting hebben. Zoals bijvoorbeeld vorige week toen het over Europa en de verzorgingsstaat ging. Hierin kwam (weer) de term 'onderklasse' (-van de samenleving) regelmatig voorbij. Er werd uitvoerig over de opvattingen, wensen, verlangens, gedachten en percepties van de onderklasse en-of burger gepraat. Het leek soms haast alsof de besproken onderklasse en burger dezelfde waren. Die aan deze gewichtige tafel helaas geen representant (m/v) hadden.

  Vandaag werd de tafel (over de gezondheidszorg) zowaar eens bevolkt door wat anders dan filosofen, sociologen, historici, economen en mensen die rechten hebben gestudeerd. Maar, géén persoon uit de burgerij of onderklasse hiervan. Er werd wel weer over hun opvattingen, wensen, verlangens en gedachten gepraat, maar niet met een representant van hen. Kennelijk denkt de Filosofisch Kwintettende Humanistische Omroep -ze zijn niet enige omroep met een beperkte blik- dat er geen burgers bestaan, al dan niet uit de onderklasse, die wel eens een boek lezen of naar wat anders kijken dan SBS6. De burger wordt kennelijk niet in staat geacht om passend filosofisch, verbaal te overpeinzen.

  http://www.filosofischkwintet.tv/

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De grootste tragedie in de geschiedenis van de mensheid zou wel eens het zich toe-eigenen van de moraliteit door de godsdienst kunnen zijn

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De grootste tragedie in de geschiedenis van de mensheid zou wel eens het zich toe-eigenen van de moraliteit door de godsdienst kunnen zijn

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit uitstekende stuk uit 'Spiked' van de afgelopen week heeft als uitgangspunt de rellen in Londen afgelopen jaar, maar er zijn veel aspecten die overeenkomen met het stuk van Hans Jansen, met name het creeren van een afhankelijkheidscultuur: http://www.spiked-online.com/site/article/12618/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet een nieuw onderwerp.
   Het was een tweede waarschuwing.
   De eerste was:http://www.youtube.com/watch?v=HP7fETsKYkA

   Verwijderen
 7. "Maar de toekomstige gepensioneerden vragen zich dat gelukkig dan ook niet af. "

  Inderdaad. Nú nog niet, pas als het echt pijn gaat doen.
  Tenslotte is de huidige 'krediet' crisis al zo'n 15 jaar onderweg en droomt men nog steeds een 'bail out'.
  O wee, als men bedrogen uitkomt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. "Inderdaad, allemaal onzinvragen, want vanwege hun malle praatjes zouden zulke Nederlandse uitdeel-politici – zelfs als ze wel voor zichzelf konden zorgen – echt nergens worden toegelaten."

  Dat is niet waar.
  Ex-minister van geld, Hogervorst, trouw lid van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, vond vóór 1999, beweerde hij onlangs voor de verrekijk, dat Italie eigenlijk niet toegelaten kon worden. Tja, en als je Italie toelaat, kun je eigenlijk Griekenland niet weigeren, tog ?
  Deze malloot heeft de Nederlandse bevolking niet tijdig geinformeerd, maar heeft momenteel wel een keurige loopbaan, voorzien van stropdas en chauffeur met auto, te Londen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. "Maar, welk materieel of immaterieel voordeel heeft de belastingbetaler zelf nu toch eigenlijk van al deze uitdelerij? Die vraag blijft toch lastig te beantwoorden."

  Hint voor de toekomstig gepensioneerden:

  De schade die men lijt, de schande die men vreest,
  Maeckt plompe sinnen sneegh, en wet een domme geest.

  BeantwoordenVerwijderen