De moslima die a.s. maandag haar broodtrommeltje meeneemt is een heldin

“Hoe voelt de moslima zich die op maandagochtend met haar broodtrommeltje naar de verplichte inburgeringcursus gaat?” Die zin uit de uitgelekte brief van CDA-kopstuk Ab Klink moest ik even op me laten inwerken.


Mooi onderwerp voor Trouw, Zembla of Netwerk. Ik zie de collega al voor me, die vandaag op de redactievergadering voorstelt om komende maandag een moslima te ’volgen’ op weg naar de inburgeringcursus.

Ho! Wacht even! Het is ramadan! Nou en, dat maakt het alleen maar interessanter. Naar schatting 12 tot 35 procent van de Turken in Nederland bijvoorbeeld vast niet tijdens de ramadan. De motieven zijn individueel; omdat ze eigenlijk niets met de islam hebben, omdat ze het ongezond vinden, of om wat voor persoonlijke reden dan ook. Meestal gebeurt het niet-vasten heimelijk uit angst voor de reacties uit de omgeving.

De sociale druk neemt toe, mede als gevolg van de ramadanpropaganda in de gevestigde media en het iftartoerisme van politici en andere gezagsdragers. Als zelfs niet-moslims er van uitgaan dat je moet vasten, dan wordt het voor de individuele moslim wel heel moeilijk om dat niet te doen.

Daarom vraag ik me af hoe een moslima met een broodtrommeltje zich komende maandagochtend voelt onder de verwijtende blikken van andere moslims. En ik hoop dat de CDA-dissidenten Ab Klink, Ad Koppejan en Kathleen Ferrier, die zo bang zijn voor gedoogsteun van de PVV, meegaan om deze niet-vastende moslima moreel te steunen in haar gevecht tegen de groepsdwang.

Want de moslima die aanstaande maandag haar broodtrommeltje meeneemt naar de inburgeringcursus is een heldin.

Carel Brendel

4 opmerkingen:

 1. ‘Hoe voelt de moslima zich die op maandagochtend met haar broodtrommeltje naar de verplichte inburgeringscursus gaat.’ Aandoenlijk beeld.

  Toch zal Klink ook eens moeten denken aan de gevoelens van mensen die de allochtonenproblematiek aan den lijve hebben ondervonden, omdat ze bijvoorbeeld uit de Amsterdamse Diamantbuurt werden weggepest of in Gouda een stadsbus door een moeilijke wijk moesten loodsen. Die mensen hebben ook zo’n broodtrommeltje.

  http://www.elsevier.nl/web/Opinie/Commentaren/274761/Ab-Klink-laat-zich-leiden-door-spookbeelden.htm

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik sluit me aan bij Sjun :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Afgezien van wat eerder al naar voren is gebracht, is het opmerkelijk dat Klink in ieder geval de letter van art 1 (Grondwet) niet helemaal begrepen heeft omdat hij zelf kennelijk al gedeeltellijk ge-islamiseerd is. Art. 1 verbiedt namelijk het maken van onderscheid door overheidsdienaren, niet alleen naar politieke gezindheid (welk verbod door Gerda Dijksman aan de kant werd geschoven), ook naar geslacht. Klink noemt het mens echter uitdrukkelijk "moslima", dat is een vrouwelijke moslim. Kennelijk maakt hem dat uit, maar dat kan alleen omdat hij zich tegen de islam aanschurkt die zegt dat voor vrouwen andere regels gelden in het maatschappelijk verkeer dan voor mannen. Als wij het over het CDA of de CU-stemmers hebben maken we ook geen onderscheid tussen Christenen en Christinnen.

  BeantwoordenVerwijderen