De nieuwe rassentheorie van internetwaakhond Sille Jansen

Zie ook: Vrijheid van meningsuiting geldt ook voor abjecte figuren en meningen

Gregorius Nekschot is wit en beledigt moslims. Bij de AEL zitten Arabieren die Joden beledigen. Daarom geeft niemand een kik in de AEL-kwestie. Zie daar de rassentheorie, die Sille Jansen, directeur van het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI), vandaag ontvouwt in de Volkskrant. ‘Beledigen is niet altijd even erg’, concludeert de leidster van de organisatie, die in samenwerking met haatbaard Abdul-Jabbar van de Ven campagne voerde voor de aanhouding van Nekschot.


Jansen treedt in de voetsporen van het Rotterdamse PvdA-deelraadslid Fatima Lamkharrat, die ook al een oorverdovende stilte meende waar te nemen na de recente veroordeling van de Arabisch-Europese Liga (AEL) wegens het plaatsen van antisemitische cartoons waarin de massamoord op miljoenen Joden werd ontkend.

Zouden zulke mensen nooit op internet kijken, vraag je je af als je zoiets leest. Van Lamkharrat, die een Facebook-pagina opzette uit solidariteit met de AEL, kan ik me dat nog voorstellen. Maar Sille Jansen? Met haar waakhonden speurt ze de diepste krochten van internet af naar beledigende teksten. De gesubsidieerde internetpolitie MDI slaagt er in om door iedereen al lang vergeten reaguursels op door niemand bezochte websites op te sporen. Maar bij het leggen van haar keutel over de ’zelfbenoemde strijders voor de vrijheid van meningsuiting’ verzuimt ze uitgerekend om de bewuste websites te bezoeken.

Bij De Jaap, opgericht door ‘vrijheidsnarcist’ Bert Brussen, verschenen twee artikelen tegen het AEL-vonnis. Robert Engel, die andere ’vrijheidsextremist’, nam het eveneens op voor de meningsvrijheid van de AEL. Ook op andere plaatsen (bijvoorbeeld De Dagelijkse Standaard, Elsevier, TheRealShowStopper en Geen Stijl) werd protest aangetekend tijdens het proces, niet uit sympathie voor de weerzinwekkende plaatjes van tekenaar Abdoulmouthalib Bouzerda, maar vanwege het principe van de vrije meningsuiting. Zo zag Trouw-columnist Sylvain Ephimenco vanaf het begin niets in de vervolging van Bouzerda. “Laat Abdou naar zijn zolderkamer terugklauteren. In naam van de vrijheid van domme meningsuiting en analfabetisme.”

Overigens waren er duidelijke verschillen tussen de zaak-Nekschot en de AEL-affaire. Voor een veroordeling van de AEL en een vrijspraak van Nekschot zijn er beslist redelijke argumenten aan te voeren, die niets te maken hebben met de verschillende afkomst van de twee cartoonisten of het verschil in doelwit. MDI-directeur Sille Jansen erkent zelf dat de verontwaardiging in de Nekschot-zaak te maken had met de ‘buitenproportionele middelen’ waarmee Gregorius werd gearresteerd. Beetje hypocriet trouwens. Eerst politie en justitie op iemand afsturen en vervolgens ‘buitenproportioneel!’ roepen als ze de betrokkene met tien man van hun bed lichten, zijn huis doorzoeken en zijn computer in beslag nemen.

Ondanks de eenvoudig te vinden stukjes tegen het AEL-vonnis schrijft Sille Jansen volzinnen op als: “Wat echter wel wonderlijk is, is dat deze ‘inperking’ van de vrijheid van meningsuiting onweersproken bleef. Waar in andere gevallen, zoals in de zaak tegen cartoonist Gregorius Nekschot de zelfbenoemde strijders voor de vrijheid van meningsuiting op de barricades staan, gaf bij de veroordeling van de AEL niemand een kik.”

Verderop heeft ze de verklaring: “In het geval van Nekschot gaat het om een autochtone cartoonist die tekeningen maakt die strafbaar zijn omdat zij beledigend zijn voor onder anderen moslims. Bij de veroordeling van de AEL gaat het om een Arabische organisatie die Joden beledigt.”

Zo gaat het nog een tijdje door: “Voor (de strijders voor de absolute vrijheid van meningsuiting) is de vrijheid van Nekschot beschermingswaardiger dan die van de AEL. Dat doet twijfelen aan de motieven die aan deze strijd voor de absolute vrijheid ten grondslag liggen.”

Zie daar de werkwijze van onze internetpolitiechef. De ogen en oren dicht houden en vervolgens roepen dat niemand een kik geeft, en dat dan ook nog uit racistische motieven. Bij deze klaag ik Sille Jansen aan wegens belediging van het gezond verstand.

Carel Brendel

12 opmerkingen:

 1. Carel klaagt die pre-paid censor van het MDI aan voor belediging van het gezond verstand. Maar zijn er geen gronden om haar echt aan te klagen. Bijvoorbeeld wegens haatzaaien?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "Zelfbenoemde strijders voor de vrijheid van meningsuiting".
  Nou, dát is leuk gezegd! Stilistisch bijzonder origineel!Daar smult de Volkskrantlezer van. Ooit gehoord van iemand die zichzelf plechtig benoemde tot strijder voor de vrijheid van meningsuiting? Natuurlijk niet, het is Sille Jansen zelf die deze lieden niet slechts benoemt als strijders voor de vrijheid van meningsuiting, maar bovendien benoemt als zelfbenoemde strijders.
  Wie ze nu eigenlijk bedoelt kan ik niet zo één twee drie achterhalen, maar ze maakt met het haar eigen verbale raffinement in één klap duidelijk dat het lieden van twijfelachtig allooi moeten zijn en dat het met hun strijd nooit veel kan worden. Een strijd van zelfbenoemde strijders, ziet u het voor zich?
  En daar komt bij dat deze zelfbenoemde strijders internetwaakhond Sille Jansen tegenover zich vinden, die zelf benoemd is, niet zelfbenoemd. Dat maakt een wereld van verschil: benoemd tegenover zelfbenoemd. Sille is benoemd om de vrijheid van meningsuiting te bestrijden. Ze is Directeur van het Meldpunt Discriminatie Internet. Ze zal toch zeker niet zelf zelfbenoemd zijn? Een zelfbenoemde directeur? Nee, natuurlijk niet, zulke mensen worden benoemd. Door wie, dat zou ik overigens wel eens willen weten (Cohen? Hirsch Ballin?).
  Dat moet wel een ongelijke strijd zijn: aan de ene kant die zelfbenoemde strijders voor de vrijheid van meningsuiting, aan de andere kant de benoemde bestrijders van de vrijheid van meningsuiting, verenigd in het MDI, met aan het hoofd Sille Jansen als benoemde directeur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Van mijn aangiften van discriminatie heb ik niets, nul, nada vernomen van deze organisatie.
  Zelfs een automatische reply was teveel gevraagd.
  Maar het betrof dan ook schaamteloos antisemitisme. Dat telt niet als aangifte.
  Iedereen is gelijk bij het MDI, maar alleen de moslims zijn de te beschermen groep.
  Compenserende overheid. Compenserende rechtvaardigheid. Compenserende vervolging.
  De één niets. De ander alles.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sille Jansen.. is dat niet die zelfbenoemde antiracist?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als er een club is die selectief omgaat met het begrip discriminatie dan is het wel MIDI. Walgelijk, want zoals ookal in dat artikel staat 'moslims zijn een te beschermen groep'. Dus m.a.w. zij zijn altijd zielig en het slachtoffer. Discriminatie door moslims wordt door deze bedenkelijke club dan ook nauwelijks serieus in behandeling genomen, men negeert het bewust.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Rudolf,
  Een bedenkelijke club is het zeker, maar het zou minder bedenkelijk zijn als het werkelijk slechts een club was, in de zin van een groepje mensen die elkaar hebben gevonden om gezamenlijk lol te beleven aan hun gedeelde hobby.
  Zo'n club is het niet. Het is een instelling, misschien wel door de overheid ingesteld, die subsidie krijgt -weet iemand hoeveel?- en waaraan als ik het goed begrijp door de overheid de taak is toevertrouwd om er op toe te zien dat er op internet niet ongebreideld gediscrimineerd wordt. Geen onzinnige doelstelling, denk ik, maar het is van belang dat juist zo'n instelling voor zo ver mogelijk politiek neutraal is. Bedenkelijk is dat ze dat niet is. Was het een ongesubsidieerd clubje hobbyisten zonder macht, dan was het niet zo bedenkelijk, ook niet als al die hobbyisten een stelletje ultra linkse (of zo men wil ultra rechtse) halve garen waren.
  @Paulus, als je een serieus geval van schaamteloos antisemitisme te melden had dan is het een schandaal dat je op je melding geen reactie hebt gekregen. Ik zou het interessant vinden te weten wat er zo al bij het Meldpunt gemeld wordt, wanneer het Meldpunt het nodig vindt in actie te komen en wanneer het Meldpunt het zelfs niet nodig vindt een bericht van ontvangst van de melding te sturen.
  Misschien moesten we het Meldpunt zelf maar eens aanmelden wegens discriminatie...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tja, dan moet je maar niet blank zijn vindt Sille. Even graven in de sociale omgeving en de geldstromen van en naar deze kletsmajorette en je weet waarom.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Prof. drs.,In dat graven ben ik niet zo vlot, maar op linkedline zag ik wel direct dat ze tevens verbonden is aan Amnesty in Maastricht. Ook zo'n neutrale organisatie. Dus dat past wel bij elkaar.
  Ik ben vooral geïnteresseerd in de geldstromen naar het MDI. Ik meende gehoord te hebben; overheid, dus uiteindelijk wij, ja wij, die de belasting betalen. Maar goed, het MDI zal niet de enige politiek verre van neutrale organisatie zijn die uit de algemene middelen geld krijgt toegeschoven (milieudefensie, ICCO, Cordaid en wat al niet). Maakt het uiteraard niet minder erg.
  Verder zie ik op het foto'tje een jongedame, een onnozel wicht haast nog, die qua uiterlijk zo tot de vriendenkring van mijn eigen kinderen zou kunnen behoren. Ik ken ook wel zulke kinderen. Ze zijn er erg van overtuigd geheel onbaatzuchtig hun beste beentje voor te zetten voor hoognobele doelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Kan het MDI niet eens aan een prestatie-rapport ter beoordeling van in die club geïnvesteerd gemeenschapsgeld onderworpen worden? Mogelijk heeft er niemand pijn van de sanering van subsidie aan die PC verklikkersclub?

  Sneu voor Silly, maar achter de kassa bij de Dirk is vast voor haar ook nog wel een plekje vrij opdat ze eens kan kennismaken met een meer productief bestaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Tot mijn verrassing geconstateerd dat ook in Duitsland "zelfbenoemde strijders voor de vrijheid van meningsuiting" opduiken; die heten dan: selbsterklärte Kämpfer für die Meinungsfreiheit. Het is dus een Europees verschijnsel, ja wellicht een Europese plaag...

  BeantwoordenVerwijderen