Ook zonder leden is de PVV democratisch

Vervolgens


Over het “omstreden” feit dat de PVV geen ledenpartij is laait de discussie in linkse gelederen weer flink op nu het PVV-Kamerlid Martin Bosma er in interviews blijk van gegeven heeft geen voorstander te zijn de partij tot ledenpartij om te vormen.

Tegenstanders van de PVV zullen even voorspelbaar als altijd beweren dat hier het totalitarisme om de hoek gluurt. Maar het idee dat een partijlijn bepaald wordt door degenen die ook daadwerkelijk door de kiezer gekozen zijn, is zo gek nog niet. De kiezer stemt namelijk niet op de leden van een partij maar op het politieke beeld dat een partij voorstaat. Nu de term “marionettenregering” uit de kast met kamfergeur getrokken is, wordt ook de vraag actueel of de kiezer het wel zo apprecieert dat de partij van zijn keuze aan de koordjes van partijcongressen hangt en achteraf opeens van koers verandert.

De stichters van de PVV zijn de mensen die de risico’s lopen, die hun carrière op het spel zetten door de moed te tonen controversiële standpunten in te nemen en te verdedigen, en die bovendien de grote offers brengen die de continuering van de partij voor de toekomst moeten verzekeren. Partijleden daarentegen zitten achter de schermen, en zonder daartoe door het electoraat aangesteld te zijn, de partijlijn te beïnvloeden.

Lees hierr verder.

5 opmerkingen:

 1. We gaan een nieuw tijdperk tegenmoet.De PVV kan een nieuw soort van Democratie introduceren met aktief inzet van Internet en het ontbreken van machtswellustige typetjes.
  Democratie is als het goed is altijd in ontwikkeling en niet iets vaststaand,zoals de gevestigde partijen ons graag willen doen geloven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. psvkampioenAls we iemand die Hitler een socialist noemt inderdaad zijn gang laten gaan is er inderdaad sprake van een

  ' nieuw tijdperk '

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ HOeiboei

  Ja die heeft er ook niet veel van begrepen. Besef wel dat Bosma nummer twee op de lijst is .

  Mocht Wilders wegvallen dan moet hij het stokje overnemen. Een beter bewijs van onvermogen dan dat hij afgelopen weekend heeft afgegeven lijkt me niet mogelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zit ook niet meteen op leden te wachte, want je kunt ook enorme twistzieke ego's aantrekken, Het gaat erom dat de partij de standpunten goed verwoordt en probeert tot uitvoer te laten brengen. Het boek van Bosma, dat morgen, woensdag, uitkomt, is zeker interessant om te lezen en dat ga ik ook doen.

  BeantwoordenVerwijderen