Twee recente berichten van Nieuw Religieus Peil

Head960s

1. Moslim mag oproepen tot slaan vrouw: vrijheid van meningsuiting

Zwitserland, september 2010

De Zwitserse rechtbank sprak de secretaris van de Moslimgemeenschap in Bazel vrij van het oproepen tot geweld. De man had in een documentaire van de Zwitserse televisie gezegd dat moslims het recht hebben hun vrouw te slaan.
De rechter oordeelde de vrijheid van meningsuiting van toepassing en sprak de man vrij. Het openbaar ministerie beraadt zich nog op een eventueel hoger beroep.

20 Minuten, 10 september 2010

Nieuw Religieus Peil

2. Hoofddoek-ontwerpster ‘onze hoofddoeken zijn ook voor niet-moslim vrouwen’

België, september 2010

Kledingmerk Noor D'Izar (schoonheid van de sluier) brengt ‘modieuze’ en ‘hippe’ hoofddoeken op de markt. Noor DÍzar is het label van moslima Fatima Rafiy en niet-moslima Inge Rombouts. Rombout in een interview voor CNN: 'Ik zou het geweldig vinden mochten twee vrouwen, moslim en niet-moslim, naar onze website kijken en beiden vinden dat ze onze hoofddoeken kunnen dragen’.
Rafyi zegt in dat interview: ‘'Het dragen van een sluier hoeft niet controversieel te zijn Het debat rond de hoofddoek is sterk politiek getint, maar uiteindelijk is het louter kleding en is het onze missie om de hoofddoek terug te brengen tot de modewereld, waar hij thuishoort'.

Nieuwsblad, 10 september 2010
Nieuw Religieus Peil

1 opmerking:

  1. De opmerking dat moslims het recht hebben om hun vrouw te slaan zou niet moeten leiden tot vervolging, maar men zou de er conclusie uit moeten trekken dat de islam inderdaad een politieke ideologie is met een rechtsstelsel dat niet samengaat het onze. (Twee rechtsstelsels binnen één rechtsgebied is trouwens sowieso een onmogelijkheid). Als je toch gaat vervolgen dan moet je inderdaad een rechtsgrond hebben om tot vervolging over te gaan, en die grond is er niet (althans, die is niet aangegeven). Als ik zou zeggen dat moslims homo's mogen ophangen (kijk maar naar Iran), of dat afvalligen mogen worden bestraft (zie de sharia), ben ik dan ook strafbaar?

    BeantwoordenVerwijderen