'Het Nationale Suikerfeest' !

Zuurstok

[emailwisseling]

Beste dhr. Jansen,


Vrijdag 10 september eindigt na dertig dagen de Ramadan en dat betekent het begin van het Suikerfeest. Voor ongeveer één miljoen Nederlandse moslims het grootste en belangrijkste feest van het jaar. In dat kader zendt de NTR het programma ‘Het Nationale Suikerfeest’ uit; een feestelijke televisie-uitzending vanuit het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam.
In het TV programma treden diverse artiesten op zoals zangeres Teema, Kasba, de Tunesische zangeres Ghalia Benali, acteur Gijs Scholten van Aschat en veel meer. Zij worden begeleid door het voltallige Metropole Orkest.

Wij wilden ook tijdens dit feest aandacht besteden aan het gesproken wordt. Gijs Scholten van Asschat is gevraagd een gedicht voor te dragen wat past bij de sfeer van samen zijn van vrienden en familie, verbroedering en verzoening. Het leek hem en ons gepast om een mooi klassieke Arabisch gedicht (iets wat iedereen herkent/ kent, bijna het gevoel van Domweg Gelukkig in de Dapperstraat gevoel) en wat vertaald is in het Nederlands. Wij zouden graag Gijs Scholten van Aschat wat gedichten voorleggen daarom benader ik enkele echte kenners met de volgende vraag: vindt u het leuk hierover na te denken en ons hierbij te helpen? Schiet u meteen iets te binnen wat u geschikt zou vinden? Het probleem is dat de uitzending vrijdag al is en wij het gedicht morgen zouden moeten hebben. Ik hoop van wel. Vanzelfsprekend bieden wij een kleine vergoeding voor uw moeite en bent u van harte uitgenodigd om het feest bij te wonen aanstaande vrijdag in het Concertgebouw.
Ik hoop spoedig van u te horen.

Met vriendelijke groet,


Nada Mounzer NRT Muziek TV

Antwoord (email) van Arabist Jansen:

??? Er zijn al tal van Nederlandse vertalingen van Arabisch poëzie van de hand van Pieter Smoor en Hafid BouAzza, en anderen. Verder vind ik het onjuist godsdienstige feesten uit publieke middelen door de belastingbetalers te laten betalen. Ik zie niet in waarom de staatsomroep aandacht zou schenken aan Pinksteren, het Suikerfeest, enz enz. Met vriendelijke groet, HansJansen

19 opmerkingen:

 1. Dit laat maar weer eens zien dat nodig het mes moet worden gezet in al die geldsmijterij dankzij al die zwaar gesubsidieerde instellingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha, ha, ha! Zo naïef kan je alleen maar worden als je geen boeken leest, alleen maar MBC en Al-Jazeera of andere Arabische zenders kijkt en daarmee intellectueel zo verloren bent geworden of gebleven als een kameel op de noordpool met heimwee. Mega lollig, dit!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. "een feestelijke televisie-uitzending vanuit het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam"?
  Nu had ik wel eens gehoord dat het Concertgebouworkest tegenwoordig koninklijk was, maar dat dan tevens het gebouw waar dit orkest veelal speelt óók koninklijk was geworden, dat wist ik nog niet. Maar het maakt het uiteraard extra feestelijk als het feest in een koninklijk gebouw plaatsvindt.

  Kan deze gebeurtenis iets te maken hebben met een bericht dat ik vandaag op de voorpagina van Het Parool aantrof? Daarin las ik dat de kunstsector op last van wethouder Gehrels wordt gescreend op maatschappelijke relevantie, ja,
  't is heus. In het kader daarvan is de Turk Görgün Taner aangesteld. Ja, ik moest ook even met de ogen knipperen. Over hem lezen we (houdt u vast): "Hij gaat straks over 'wereldklasse' en ontfermt zich over de rol van grote gezelschappen en organisaties die buiten de vierjaarlijkse subsidiediscussie vallen, zoals het Koninklijk Concertgebouworkest en het Stedelijk Museum. hij moet een verbinding maken tussen deze organisaties en 'het kosmopolitische karakter, de culturele pluriformiteit en de veranderende demografische samenstelling van Amsterdam'."
  Zó gek, dat móet wel een grap zijn; maar nee, het lijkt toch heus waar te zijn en de journalist van Het Parool schrijft het op zonder een spoor van ironie. Droom ik?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. LOL!! De heer Jansen geeft het enige juiste antwoord op zo'n naïeve, politiek correcte, vraag!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Volgende week is het Jom Kipoer. Doet Mokaum daar ook nog iets aan, of mag dat niet van onze Moslim broeders?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Iedereen die daar naar toe gaat zou toch minstens even moeten vragen waarom het moslims verboden is mee te doen aan de feestdagen van niet-moslims.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vanmorgen ook al uitgebreide reportage op radio 1 waarom de de middenstand niet insprong op het suikerfeest omdat moslims elkaar dan ook cadeautjes geven.

  Religie (lees islam) als bindmiddel helpt niet?

  Dan maar een beroep op de Hollandse handelsgeest...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. "Wij wilden ook tijdens dit feest aandacht besteden aan het gesproken wordt"........ I rest my case

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Metro, 9-9-2010

  Ramadan eindigt met feest op de Dam

  Baklava en een Arabische chocoladeletter bij de Hema ter voorbereiding op het Suikerfeest. ANP

  AMSTERDAM (ANP) - Voor moslims in Nederland zit de vastentijd er donderdagavond op. Bij het zichtbaar worden van de eerste sikkel van de nieuwe maan komt er een eind aan de maand vasten en begint het Suikerfeest.

  Op de Dam in Amsterdam wordt de afsluiting van de vastenmaand donderdagavond gevierd met het Ramadan Festival. De organisatie verwacht meer dan vijfhonderd gasten bij de muziekoptredens, de iftar (feestmaaltijd) en een kunstveiling. Ook burgemeester Eberhard van der Laan is bij het programma aanwezig. Het programma begint om half zeven.

  Bij de iftar denkt de organisatie meer dan achthonderd maaltijden uit te delen.

  Pakistan

  De opbrengst van de kunstwerken die tijdens het Ramadan Festival worden geveild, gaat naar giro 555 ten behoeve van Pakistan. De Unie van de Marokkaanse Moskeeën in Amsterdam en Omstreken (UMMAO) riep eerder ook al op om de giften tijdens de ramadan, de zogeheten Zakat al-fitr, te schenken aan Pakistan. De Zakat al-fitr, het geven aan armen, is een van de vijf zuilen van de islam.

  Tijdens de ramadan zijn in het kader van het Ramadan Festival zestien steden met de zogeheten Ramadan Karvaan bezocht, werden ruim 45 thema-iftars gehouden en meer dan veertig etentjes georganiseerd waarbij moslims niet-moslims bij hen thuis uitnodigden voor een maaltijd na zonsondergang. Ook zamelden vrijwilligers van het Festival tijdens de vastenmaand 127 kratten voedsel in voor de voedselbanken.

  Ook andere Nederlandse moslimorganisaties, zoals de stichting Islam & Dialoog maar ook tal van moskeeën organiseerden tijdens de ramadan iftars.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. GROET UIT VLAANDEREN
  Ik had zo genoeg van dat ramadan-gezeik- dat ik onderstaand bericht deze namiddag op mijn FB wall plaatste...
  Deze week was ook Kees Van K(l)ooten te gast... om een beetje islam te promoten en Geert W te bashen...

  Komt er nu tijdelijk een eind aan het proselitisme van radio 1 ?

  Begin van ramadan...halfweg ramadan...ramadan 's morgens...ramadan 's avonds...
  Zijn al de schapen zonder verdoving gekeeld ?? wreten ze zich het schurft of diabetis1 op hun suikerfeest ...kunnen ze weer voetballen .... zij hun quickburgers halal, zit hun hoofddoek goed ? Zijn alle linkse bobo's langs geweest ?
  OK.... bedankt !! (= fuck off)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. In RTL-4 journaal een propaganda-itempje dat winkels te weinig inspelen op dat suikerfeest. Er was een heus onderzoekbureaum mee bezig geweest om dit te meten en de HEMA scoorde 'goed' volgens de islamitische onderzoekers van dat zwaar gesubsidieerde bureau.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Vanaf nu doe ik nooit meer suiker in mijn koffie. Schijnbaar goed voor mijn gezondheid.Niet alleen fysiek!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Flikker eens op met je Suikerfeest. Als je dat wil vieren ga je lekker maar naar Arabië...

  Dat dhimmitude-gezeik ook altijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. En dan te bedenken dat ze vinden dat wij ons moeten aanpassen in ons eigen land en heel de tijd ''oh willekeurig moslim land is zo goed'' rond zitten te spuien waarna ze je vreemd aankijken en van racisme beschuldigd als je zegt dat ze dan maar terug moeten gaan.

  en aangezien het nu op eens nationaal blijkt te zijn, waarom kreeg ik dan geen vrij van school en al die moslims wel? dan noemen ze ons discriminerend...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. En ondertussen neemt het aantal Marokkaanse vrouwelijke en mannelijke verzorgers in de ziekenhuizen en psychiatrische instellingen alleen maar toe, dit zeer tot genoegen van de patienten en artsen.
  De politiek en funda-islam vechten elkaar de tent uit terwijl de onderstroom gewoon doet waarvoor we in dit polderland zijn, werken en de kelder droog houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik vind het een hele leuke en leerzame uitzending iig. Mooie progammerin.

  Mag van mij elk jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Suikershow van belastinggeld

  Van onze verslaggevers
  DEN HAAG - Volgens de PVV is er met belastinggeld gestrooid om 550 gasten een Arabische maaltijd voor te schotelen, het Metropole Orkest te boeken en het Concertgebouw af te huren tijdens het 'Nationale Suikerfeest', wat werd uitgezonden door de publieke omroep.

  Vrijdagavond kwam vanuit het concertgebouw in Amsterdam een speciale televisieshow, waar tal van artiesten optraden voor een groot gezelschap dat werd getrakteerd op Arabische lekkernijen. Het was de eerste keer dat er ter afsluiting van de ramadan een apart televisiespektakel gemaakt werd. De PVV heeft zich groen en geel geërgerd aan de uitzending.

  "Deze geldsmijtorgie is kenmerkend voor de staatsomroep. Hilversum isoleert zich steeds verder van gewone mensen", meent PVV-kamerlid Bosma. "In de grote steden kijkt men met angst en beven uit naar het Suikerfeest. Bioscopen veranderen in oorlogszones, de onveiligheid neemt toe. Maar in die realiteit is Hilversum niet geïnteresseerd."

  81.000 kijkers

  Bosma wil opheldering van het ministerie van Onderwijs. Naar de uitzending keken slechts 81.000 mensen.

  De NTR, de gefuseerde omroep die uit NPS, Teleac en RVU bestaat, deed de registratie van het feest. Een woordvoerder zegt dat alleen de registratie van het feest 125.000 euro heeft gekost, excl. de kosten van het feest.

  Suikershow van belastinggeld

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Dat rare ongrammaticale Nederlands ook van die moslims: ze wil aandacht besteden aan "het gesproken wordt" (fout veroorzaakt doordat dit soort allochtonen het woord woord verkeerd uitspreekt).

  Iets anders: ramadan en vasten heeft niets met elkaar te makenj, staan de moslims daar wel eens bij stil? Ramadan betekent gewoon dat je slechts 1 x per dag eet (of 2 x voor de vroege opstaanders) en wel ion de avonduren. Welnu, miljoenen arme Afrikanen krijgen maar één maaltijd per dag en wel 's avonds. Die zogenaamde spiritualiteit zou daar dan even goed moeten voorkomen.
  Dat van die reiniging slaat ook nergens op omdat ze 's avonds aan het schransen slaan.

  Ik zeg dit tegen iedere moslim die ik tegenkom, maar ze zijn te dom om de onlogica van hun eigen cultuur te snappen.
  Bernadette de Wit

  BeantwoordenVerwijderen