Multiculturele Spijsvertering


Multi-culturen-in-één-samenleving, wat vindt U d'r nou van, dat U daar zomaar middenin mag wonen en leven? Bevalt 't een beetje?

U is niets gevraagd?

Niet zo zeuren zeg, had U maar beter op moeten letten de afgelopen pakweg drie decennia. Bovendien, 't is toch geweldig en reuze gezellie? Eerst woonde U zeg maar in een enge, griezelig benauwde spruitjescultuur en at U daadwerkelijk dagelijks spruitjes, aardappels met - als het es een dag meezat - een stukje vleesch erbij, maar nooit es een smakelijke 4-seizoenen-pizza, een bami-speciaal of andere exotische gerechten en sappige vruchten terwijl U dat nu wel kunt doen. U zou toch, net als onze ex-minister voor Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar, voor wie de multiculturele liefde voornamelijk over eten en dus door de maag gaat, niet meer zonder willen? Tsss! Alsof dat zou kunnen!

Zegt U? Is dat onzin? U at vroeger ook al pizza's, bami en thais? Friesche Nagelkaas met kruidnagels...?

Hm... ja, goed, goed, een pluriforme samenleving hadden we altijd al, dat is wel zo en 't gaat er ook eigenlijk niet om welk voedsel U eet - hihi, stel je voor - maar verschillende cultúren in één samenleving is even wat anders, da's pas een nieuw recept, da's pas een verrijking, tegenwoordig kunt U halal produkten eten – U hoeft er vaak niet eens naar te vragen - en dat gaat toch wel 'n stapje verder, nietwaar? Is hartstikke populair en gezonder bovendien, dat weet ik vrijwel zeker.

Zit U niet op te wachten, religieuze waren?

Ja hoor es, zo komen we er niet, als volwaardig lid van de multiculturele samenleving behoort U inmiddels begrepen te hebben dat respect een groot goed is. Daar staat en valt 't hele principe mee!

Vroeger was respect voor Uw vader en moeder, de leraar, politie-agent en misschien de dominee voldoende maar in onze Multiculturele... ha,ha... Spijsvertering heeft iedereen respect voor elkaar en elkaars gewoontes. Zo kunnen minderheden toch volwaardig gastrocultureel meedoen (ik verzin ze waar U bijstaat). Dat is uniek hoor, dat is nooit en nergens ergens eerder vertoond en best wel iets om trots op te zijn want hier in Nederland doen wij alles anders. Dit allegaartje kan niet anders dan een daverend succes worden waar iedereen van gaat smullen. 'Normen en waarden' doen er niet meer toe, die zijn overbodig geworden, zolang we maar respect voor elkaar hebben en elkaar dáár constant op aanspreken, dan zijn alle normen en waarden oké.

Dus onze homosexuele medemensen en onze gehoofddoekte moslimvrouwen verdienen allebei even veel respect. In de multiculturele stamppot dondert 't niet dat het bij de een om een geaardheid gaat waarmee je geboren wordt en bij de ander om een keuze, to-taal irrelevant, zolang we maar respect voor 't menu hebben. Zo'n Ahmed Marcouch begrijpt dat, dus waarom U niet? Echt, zo moeilijk is 't allemaal niet, 't Is eigenlijk raar dat het nooit eerder bedacht en toegepast is.

Wat?! U kunt Uw buren niet meer verstaan? Dat is een kwestie van tijd, over drie generaties, na heel veel maaltijden en na heel veel respect lost zich dat vanzelf op. Sommige gerechten hebben nu eenmaal meer tijd nodig. Vergeet niet dat Nederlands een erg moeilijke taal is, een beetje geduld met die arme mensen! Zelf Arabisch leren of zo, wel eens aan gedacht? Zo ziet U maar.

Zegt U? Hun kinderen leren pas Nederlands vanaf 't vierde jaar en houden daardoor 'n blijvende achterstand?

Nee hoor, daar wordt aan gewerkt. Voor dat soort uitdagingen komen speciale trainingen, instanties, noem maar op. In een Multiculturele Spijsvertering wordt aan alles gedacht! Je moet wel weten wat die culturen willen, wat zij lekker vinden. Het is onze plicht naar hun smaken te informeren en ons in hun culturele delicatessen te verdiepen, want waar ook vandaan, 't is allemaal even lekker. Jammie! En kijk eens hoe goed dat gaat want gelukkig geven goed getrainde cultuurvertegenwoordigers steeds vaker en steeds duidelijker aan hoe zij hun kostje gekookt eh gekocht willen hebben. Mooi hè, zo worden deze nieuwe spijsverteerders steeds mondiger, pure integratie eigenlijk.

Een allochtonenkliniek voor Turkse Nederlanders is een fraai voorbeeld. Als Turkse Nederlanders willen dat er beter rekening wordt gehouden met hun culturele achtergrond en de geloofsovertuiging van patiënten, dan is dat toch prachtig dat zoiets kan! Er is geen ander land in de wereld waar dat gebeurt! Een prachtig teken van respect zo'n allochtonenkliniek! Daar mogen we trots op zijn.

Ach, het zijn vaak van die kleine dingen, die met een beetje fantasie, pragmatisch handelen en de juiste kooktijd eenvoudig zijn … hi, hi, te bereiden, U begrijpt me wel. Moeten we niet moeilijk over doen. Wanneer een gearresteerde moslimvrouw in de cel haar hoofddoek niet af wil doen in bijzijn van mannelijke bewakers dan zet je toch gewoon vrouwelijke bewakers in? Het is zo eenvoudig, alweer een kwestie van respect. (Ik vraag me overigens wel af hoe het kan dat een vrouw met hoofddoek gearresteerd wordt. Dat zou niet mogen kunnen.)

Zegt u nu?! Dat dat sharia-regels zijn? Welnee, doe niet zo mal, ik weet niet eens wat sharia betekent en U zeker wel? Komt niet in mijn kookboek voor, maar ik weet wél dat 't gewoon met hun godsdienst te maken heeft, en daar dien je rekening mee te houden, dat is 't beste voor iedereen, het komt allemaal neer op respect en begrip voor elkaar, zodat iedereen z'n eigen ding kan doen. Altijd en overal. Als u met een goede kennis of vriend in een restaurant gaat dineren en die vriend is toevallig moslim, dan haalt U het toch niet in Uw hoofd om varkensvlees te bestellen, nee, dan houdt u rekening met Uw vriend, hij is dat niet voor niets, vriend. Kwestie van respect. Of als Uw kind naar 'n school gaat waar toevallig veel moslimkinderen op zitten, dan geef je je kind toch geen ham maar kaas op brood mee?

Volgt U mij niet meer, vindt u het verwarrend? Laat ik dan dit zeggen, we zijn allemaal mensen, en iedereen schept liever iets anders op maar we willen allemaal een prettig en veilig leven leiden en een optimale Uweetwel iets met vezeltjes... We moeten immers door!
Zodoende bevalt het mij uitstekend, iedereen heeft recht op zijn eigen spijsvertering, zo zit dat!

Wat zegt U? U heeft al last van obstipatie? Luister dan ook naar míj! Ik heb 't goede met U voor, en ik ken U zo goed, ik weet gewoon dat U ook het goede voor hebt met anderen, zo bent U opgevoed en opgeleid in Nederland, en daarom zal het grote gastronomische experiment hier slagen, U bent bereid veel te geven, op te geven zelfs want dan komt alles goed.

Het enige gevaar zit 'm in die rare, nare man met dat opzichtig blond geverfde haar, ja die Geert Wilders en z'n volgelingen bedoel ik. Die weigeren respect te tonen, die laten hun onderbuikgevoelens dag in dag uit dun door de broek lopen, terwijl die hele islam slechts een ordinaire hype is, zoals er zoveel zijn geweest. Nee, die hele islam waait vanzelf weer over, als U en ik ons best doen. Maar Wilders, de respectloze Wilders, die gooit roet in het lekkere eten, die vormt wel degelijk een bedreiging voor de Multiculturele Spijsvertering. Hij is de grote smaakbederver.

9 opmerkingen:

 1. Wie zijn onderbuik ontkent, eindigt nog eens met een volle broek.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wie zijn onderbuik ontkent, blijft z´n leven alleen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Biologische dynamiek, dat brengt die multiculinaire spijsvertering

  http://hoeiboei.blogspot.com/2010/09/hendrik-jan-bakker-wie-de-koran-serieus.html

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De multicul ligt zwaar op de maag vanwege de uitholling en misbruik van het woord respect. Dat woord respect is een naar woordje geworden, vooral sinds de moord op Theo van Gogh. Bedolven onder respect wordt de vrijheid van meningsuiting verkwanseld om maar te buigen voor die walgelijke totalitaire islam.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat ik maar eens een weekje ga vasten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. multiculturele verrijking in Frankrijk:
  http://www.liveleak.com/view?i=63c_1285702480

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De Nederlander heeft de neiging diep te buiten daar waar hij zijn rug recht zou moeten houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik bedoelde buigen, niet buiten.

  BeantwoordenVerwijderen