Hoeiboei 7 jaar!


Waar is het feest?

11 opmerkingen:

 1. Zeer van harte gefeliciteerd!
  Fantàstisch weblog, maar dat wist ik al, voordat je er mee begon, Annelies!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb zonet een plaatje opgezet, happy birthday....,
  en zing uit volle borst mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. dank voor 7 jaar puntige stukkies op Hoeiboei; et échte voedsel voor de geest! Nog vele jaren....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Annelies, ook gefeliciteerd met deze mijlpaal. Time flies inderdaad!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Van Harte,je verdient supersmarties.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gefeliciteerd! Je mag vandaag op een met slingers versierde stoel zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. 7 een geluksgetal

  Het geheim van de smid
  Een sprookje van Gerard Reve over een bijzondere kogel

  Lieve jongens en meisjes! Nu moeten jullie eens horen wat er eens een keer gebeurd is. Er was ereis een jager en die ging uit jagen. Hij joeg de gehele dag dat het een aard had. Maar hoe hij ook joeg, het lukte hem maar niet om enig wild te schieten. Eindelijk, laat in de middag, toen de zon al laag aan de hemel stond, kwam hij aan een dal en daar, vlak voor hem, in een groen knollenland, daar zaten maar liefst zeven hazen.

  De oudste van de zeven hazen was de grootste en die zat dus in het midden. Ons jagertje behoefde zich niet lang te bedenken. Gezwind greep hij naar zijn kogeltas, maar wie schetst zijn verbazing en teleurstelling, toen hij bemerkte dat deze leeg was? Jullie begrijpen het al: hij had al zijn kogels verschoten. Nu was goede raad duur. Maar onze jager versaagde niet.

  Omdat hij een jager was deed hij snel een schietgebedje en bad met grote aandrang. En ziet! Zijn gebed werd verhoord. Het duurde niet lang of hij maakte zijn broek los, hurkte neder en scheet uit zijn eigen achterste een keiharde, lange, dunne drol, die precies zo dun was als een geweerkogel. Terstond wist onze jager wat hem te doen stond. Hij deed bliksemsnel kruit in zijn geweer en deed - in plaats van een kogel - zijn eigen drol in de loop van zijn geweer.

  Het duurde niet lang meer, of hij had aangelegd, gemikt en de trekker overgehaald. "Boem!" klonk het door het dal. En de ongewone kogel suisde met duizelingwekkende vaart voort dat het een lieve lust was. En het volgende ogenblik trof de drol, die de jager uit zijn geweer had afgeschoten, de oudste van de zeven hazen precies midden op zijn voorhoofd en spatte daar in duizend stukken uiteen.

  De jager had de vorige avond toevallig in de stad gegeten en daardoor verspreidde die uit elkaar spattende van de jager een verschrikkelijke stank. Ja, jongens en meisjes, die grote lange drol, die de jager als kogel gebruikt had en die op het voorhoofd van de grootste haas in duizend stukken uiteenspatte, die maakte zo'n vreselijke stank, dat alle zeven hazen - de grootste en oudste incluis - pardoes flauwvielen.

  Nu hoefde onze wakkere jagersman niets anders meer te doen dan alle zeven hazen in zijn bijtas te stoppen. "Voed je goed," wil ik maar zeggen. En als jullie je kleine, stoeiende en ravottende lijfjes gezond willen houden, dan moeten jullie er voor zorgen dat je elke dag een flinke, mooie, grote bolus bakt. Dus niet alles mondjesmaat over de hele dag verdeel, maar elke morgen of middag de hele uilebal ineens. Want - wie weet? - krijgen jullie van Sint Nicolaas dit jaar allemaal een geweer.


  * * * EINDE * * *

  http://www.beleven.org/verhaal/het_geheim_van_de_smid

  BeantwoordenVerwijderen