Symposium: Multatuli als emancipator

Datum: zaterdag 30 oktober 2010
Locatie: Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis ­(IISG) Cruquiusweg 31 1019 AT Amsterdam
routebeschrijving: http://www.iisg.nl/addressnl.php

Het Persmuseum en het IISG organiseren in samenwerking met het Multatuli Genootschap op zaterdag 30 oktober 2010 een gevarieerde middag rondom 'Multatuli als emancipator' met een symposium, een boekpresentatie en de finissage van een kleine tentoonstelling met Multatuliana uit de collecties van het Persmuseum en het IISG. Deze gaat dinsdag 21 september 2010 van start.

Drie thema's staan centraal: (vrije) arbeid bij Multatuli, vrouwen (Multatuli als feministische inspiratiebron) en de receptie van het werk van Multatuli – in het bijzonder de Max Havelaar – in de pers. Uitgangspunt van deze middag is (nieuw) licht te werpen op deze drie thema's en andere accenten te leggen.

Het programma van het symposium:

14.00-14.30 uur: Ontvangst met koffie en thee
Gelegenheid tot bezichtiging 'Multatuli in het IISG en het Persmuseum' in de tentoonstellingsruimte van het IISG
14.30-14.45 uur: Dennis Bos: Welkom en inleiding
14.45-15.15 uur: Ulbe Bosma: Multatuli en het debat over vrije arbeid versus cultuurstelsel
15.15-15.45 uur: Jean Gelman Taylor: Multatuli en Kartini
15.45-16.15 uur: Dik van der Meulen en Tom Böhm (duopresentatie): ‘O, die vrouw!’ Multatuli en emancipatie in mono- en dialoog
16.15-16.30 uur: Gelegenheid tot vragen stellen en discussie

Boekpresentatie en finissage

16.45-17.15 uur: boekpresentatie en aanbieding van het eerste exemplaar van de bundel De minotaurus onzer zeden. Multatuli als heraut van het feminisme (redactie: Myriam
Nahed-selim Everard en Ulla Jansz) aan Nahed Selim, tolk-vertaalster en schrijfster van onder meer Allah houdt niet van vrouwen (2007)
17.15-17.45 uur: borrel en finissage van de tentoonstelling 'Multatuli in het IISG en het Persmuseum'
19.00 uur: einde

Over het boek:

De minotaurus onder zeden. Multatuli als heraut van het feminisme
Myriam Everard en Ulla Jansz (red.)
Amsterdam, Aksant, ISBN 978 90 5260 376 6
€ 22,90


‘Minotaurus! ’t Is ’n veelslachtig wezen met ’n muil als een statenbybel, en ’n reusachtige breikous tot achterlyf dat uitloopt in ’n borduurnaald.’ Tegen dit monster, symbool voor de christelijke zeden en gewoonten van zijn tijd, nam Multatuli het hartstochtelijk op. Ten behoeve van vrouwen, want aan de ‘minotaurus onzer zeden’ werden alleen vrouwen geofferd. En tot
Minotaurus aansporing van vrouwen, want vrouwen moesten het monster vooral ook zelf te lijf gaan.
Tijdens Multatuli’s leven, maar ook nog lang nadien, zijn er vrouwen én mannen geweest die zijn ideeën daadwerkelijk als aansporing hebben gelezen. In de strijd van Multatuliaanse feministen als Mina Kruseman, Jan Versluys, Titia van der Tuuk, Wilhelmina Drucker, Raden Adjeng Kartini en Carel Victor Gerritsen is menige statenbijbel en borduurnaald gesneuveld. Maar daar kwamen wel meer rechten en grotere autonomie van vrouwen voor in de plaats!
Dit ‘huldeblijk-2010’ bevat bijdragen van Tom Böhm, Marianne Braun, Myriam Everard, Ulla Jansz, Annet Mooij, Jean Gelman Taylor en Inge de Wilde.

1 opmerking:

  1. Heel goed dat juist Nahed Selim dit boek als eerste aangeboden krijgt. Zij is terecht een van de zeer weinige echte feministes die ook oog durft te hebben voor de vrouwonderdrukkende elementen die uit de islam komen. Juist voor die elementen hebben veel feministes van autochtone komaf door misplaatste politieke correctheid geen oog, waardoor ze eigenlijk ex-feministes zijn. Zo ook de valse feministes die met gebruikmaking van een feministisch vocabulaire de vrouwvijandige orthodoxe islam promoten en dus helemaal niet de vrouw als een vrij en onafhankelijk individu. Nahed Selim is een uitzondering hierop en kun je dan ook dankbaar zijn voor haar rol in deze.

    BeantwoordenVerwijderen