Laatste militair terug uit Uruzgan


Vandaag, 5 februari 2011, is de laatste Nederlandse militair uit Uruzgan teruggekeerd, staat op het internet. Beetje vreemd bericht. Ze zullen toch niet alle militairen op die ene na gerepatrieerd hebben en dan nu een DC10 hebben gestuurd om ook hem op te halen? Hoe dan ook, de Nederlandse land- en luchtmacht werden uitgestuurd om in Afghanistan meisjesscholen te bouwen en bruggen over rivieren te slaan. Hier en daar zou ook nog een waterput worden geslagen. Het was een opbouwmissie werd ons verteld. Nadat de DC10 van de luchtmacht de eerste gesneuvelden en gewonden had thuis gebracht, werd van opbouwen niets meer vernomen. Dat soort werkzaamheden laten zich ook niet zo goed rijmen met bermbommen en al dan niet eigen vuur. De werkelijke reden voor het Afghaanse avontuur was dat de Amerikanen de handen vrij wilden hebben om de veronderstelde aanstichter van de aanslag op het World Trade Center in New York op te pakken. Hij hield zich schuil in een grot in Tora Bora weet u nog wel. Dat maakte althans de regering Bush het Amerikaanse volk en de rest van de wereld wijs. Er werd zelfs een fraaie doorsnede van de grot gepubliceerd, waaruit bleek dat ze wel wisten waar hij zat. We zijn nu bijna 10 jaar verder maar de man is nog steeds niet opgepakt. De echte reden voor het Afghaanse avontuur is dat Washington geopolitieke belangen in Pakistan heeft, maar zich in dat land geen militaire aanwezigheid kan veroorloven. Daarom opereren maar vanuit het Afghaanse grensgebied. Afghanistan kon met een wat aard betreft soortgelijke smoes als destijds voor de inval in Irak werd gebruikt (weet u nog, Saddam’s massavernietigingswapens) binnen gevallen worden. Amerika’s bondgenoten mogen de nodige rugdekking geven.

Eveneens vandaag hield Groen Links haar congres. Belangrijk onderwerp was het 


instemmen van de 2e kamerfractie van die partij met hernieuwde deelname van Nederland in het Afghaanse avontuur. De fractievoorzitter hield het congres voor zij alles had binnen gehaald wat de partij wenste en dat dit een grote overwinning op de regering was. Dat had zij toch maar mooi voor de poorten van de hel weggesleept. Wat was dat dan wel. Niet meer dan wat betekenisloze toezeggingen van de premier in ruil voor een kamermeerderheid. Nederland gaat van wat groepjes Afghanen, waarvan enkelen volgens de berichten hun naam kunnen schrijven, politieagenten maken. Die gaan er dan met hun AK 47 machinegeweren voor zorgen dat als Afghanistan een democratische rechtsstaat wordt, deze door hen zal worden verdedigd. Ook gaan zij er voor zorgen dat de bevolking voortaan niet wordt geknecht en beroofd en vrouwen en meisjes zullen voortaan worden beschermd. Dat ging er bij de congresgangers wel in en zij stemden, zij het met een doekje voor het bloeden dat motie van treurnis heet, in met het fractiebesluit. De werkelijke reden is natuurlijk dat de Verenigde Staten wanneer zij zich terugtrekken kunnen zeggen het land beter te hebben achtergelaten dan zij het bij hun inval hebben aangetroffen. Er heerst voortaan democratie en er is dank zij partner Nederland een getrainde gewapende macht om deze te waarborgen. Ko Colijn, de directeur van Instituut Clingendael, verwoordde het (mijn interpretatie) zo: Nederland kan het simpelweg tegenover de VS en de NAVO-partners niet maken, niet mee te doen. Daar kan men het mee oneens zijn, maar dat is een legitiem standpunt. Al het andere is bedrieglijk gezemel. Is de Groen Links kamerfractie dan werkelijk zo naïef? Het is waarschijnlijker dat zij af willen van eeuwig oppositie voeren. Dan is het handig de toekomstige kanshebbers op regeringsdeelname nu vast duidelijk te maken dat er met hen te marchanderen valt. Daar is op zich niets mis mee. Oppositie voeren is leuk maar macht is leuker. Maar het is, hoewel in de politiek niet ongebruikelijk, minder fraai je kiezers een rad voor ogen te draaien.

J.M. Slaats.

4 opmerkingen:

  1. Jolanda Sap van Groen Links zou best wel eens over een paar jaar na haar partijleiderschap een leuk baantje in het bestuur als beloning kunnen krijgen. Daarnaast heeft zij laten zien hoe ondemocratisch een ledenpartij functioneert. Besluiten om wat politieagentjes naar Afghanistan te sturen tegen de wil van de leden van de partij in vervolgens zeggen dat de leden tijdens het komende congres dat besluit met geen mogelijkheid meer kunnen terugdraaien. Ze geeft goed ingeschat dat haar partij uit weke slappelingen bestaat die niet verder komen dan een nietszeggende motie van treurnis.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. CU: kabinet moet doodstraf Musa voorkomen DEN HAAG -

    De ChristenUnie wil dat het kabinet in actie komt om de doodstraf voor een tot christen bekeerde Afghaan te voorkomen. Volgens Tweede Kamerlid Joël Voordewind wacht Said Musa in Afghanistan binnen een aantal dagen de doodstraf.


    Joël Voordewind Foto: Ruud van der Linden Voordewind heeft in de debatten over de Nederlandse politietrainingsmissie naar Afghanistan van het kabinet de garantie gevraagd dat het zich zou inzetten voor de godsdienstvrijheid daar. Op bekering tot het christendom staat nog de doodstraf in Afghanistan. „Hoe kan het dat de internationale gemeenschap miljarden dollars en straks ook weer Nederland 500 miljoen euro investeren in een land dat onder onze neus mensen ophangt, simpelweg omdat ze zich bekeerd hebben”, vroeg Voordewind zich zondagavond af.

    Na de toezeggingen van het kabinet over de inzet in Afghanistan beschouwt Voordewind de zaak van Musa als een eerste lakmoesproef. Wat Voordewind betreft wordt de Afghaanse ambassadeur op het matje geroepen, wordt er contact gezocht met de Afghaanse president Hamid Karzai of zoekt premier Mark Rutte steun voor een gezamenlijk internationaal protest. „Deze ophanging zal het draagvlak voor een nieuwe Nederlandse missie in Afghanistan ondermijnen”, aldus Voordewind.

    De ChristenUnie wil de kwestie ook dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer aan de orde stellen

    http://www.telegraaf.nl/binnenland/8944198/___Doodstraf_Musa_voorkomen___.html?sn=binnenland,buitenland

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ook ik heb ernstige bedenkingen tegen dat plaatje van Tora Bora, tenslotte is het maar een verhaal dat Osama bin Laden daar zit, en het is maar een gerucht dat er in die rotsen grotten zijn met daarin een overvloed aan moslims. Als het plaatje naar waarheid is gemaakt dan weet men ook welke berg die Tora Bora is, dan moet actie ondernemen mogelijk zijn.

    Afghanistan is over het algemeen een moeilijk punt, die staat heeft nooit gedeugd. Vroeger niet, en nu ook niet. Vroeger was Afghanistan een achterlijk land dat leefde van de drugs die er verbouwd werden, tegenwoordig is Afghanistan een land dat vol zit met islamitische krijgsheren die hun geld verdienen met de handel en productie van hard drugs. Kortom er is niets veranderd. Behalve dat het land nog dieper de shit in is getrapt. De westerse landen hadden zich moeten realiseren dat zij niet veel verschil hebben kunnen maken, zolang de oorzaak van de twee problemen van Afghanistan niet worden aangepakt kan men niets doen. Het eerste probleem is de islam, het tweede probleem is dat verboden drugs veel geld opleveren als er toch behoefte is aan die verboden waar. Dat kan men oplossen met het vrijgeven van de handel en productie, maar het gebruik reguleren. Als iemand verslaafd wil zijn dan is dat een keuze, dan moet dit gewoon in te passen zijn, zonder misdaad en zonder uitwassen. Elke vrijwillige verslaafde moet de mogelijkheid krijgen om tegen kostprijs drug te kopen, dat voorkomt misdaad en houdt de criminelen buiten het circuit. Het grootste probleem van Afghanistan is makkelijk op te lossen, het achterlijke geloof dat men daar heeft is eenvoudig te weerspreken door de waarheid te vertellen. Die waarheid is dat de islam alleen verzonnen is om mensen mee te onderdrukken, afhankelijk te maken en hen tot slaaf te maken. Feitelijk zijn drugs het zelfde als de islam. Dat gaat ook om geld, de slachtoffers zijn ook achteraf hun geld kwijt, en ze zijn ook in de waan gelaten dat zij er gelukkiger door zijn geworden.

    Zolang er geen oplossing is gebracht op deze twee punten is er geen mogelijkheid om Afghanistan weer op de been te helpen. Hopeloos en zinloos!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Prikkelende tekening.
    Doet me denken aan berchtesgaden: kilometers gangen, uitgehouwen in de berg. Jammer genoeg slechts voor een klein deel te bezoeken, maar wel in een prachtige omgeving.

    BeantwoordenVerwijderen