Plein van de Bevrijding en 1989

Vervolgens

door Willem Melching

Politieke commentaren in de Nederlandse couranten zijn in de regel gespeend van enig historisch besef en politiek realisme. Vrijwel alle commentatoren putten zich uit in romantische bespiegelingen over de ontluikende democratie in Arabische landen. Dat is merkwaardig want de demonstranten zijn niet of nauwelijks in staat tot het formuleren van enig samenhangend politiek programma. Bovendien hebben de demonstranten geen enkele machtsbasis of zelfs maar een prille vorm van organisatie. De enige die zich niet liet meeslepen door Herfst-1989 -fantasieën was de immer scherpzinnige Heldring.

Op het eerste gezicht doen de demonstraties in Tunesië en Egypte inderdaad denken aan de opstanden van 1989 in Oost-Europa. Een aantal bekende ingrediënten is aanwezig: volkswoede over het gebrek aan toekomstperspectief en een opvallend gebrek aan repressie van de kant van de overheid en het leger in het bijzonder. Er zijn wel doden gevallen, maar dat gebeurde in Oost-Europa heus ook wel. Zo geweldloos liep het nu allemaal ook weer niet.

Lees hier verder.

7 opmerkingen:

  1. Doet ook een beetje denken aan Iran 1979. Dat was trouwens ook op 11 februari...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het lijkt mij sterk dat zoals de schrijver beweert , de dictatuur sinds 1952 opgevolgd gaat worden door de volgende dictatuur namelijk die van de moslim broederschap . Een gemiddelde leeftijd van 24 jaar in Egypte , de blik op het bedenkelijke Iran en het succesvolle economische westerse model lijkt mij bij vrije verkiezingen toch geen argument om met een percentage van 75 op de moslim broederschap te stemmen . Indien dat zou gebeuren , dan verdien je geen democratie .

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een belangrijke graadmeter is de mate van vrijheid die afvalligen, Kopten, homo's, vrouwen en vrijdenkers krijgen. Hun positie is nu ook al slecht onder druk van de islamitische geestelijken, maar kan zeker nog slechter worden. Als die positie niet beter wordt, dan is die revolutie sowieso waardeloos.

    moslimbroederschap-blijft-trekken

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Er is geen plan geen beleid anders dan wat men al kent.
    Moslimbroederschap, helaas

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Er bestaat inderdaad een behoorlijke euforie aangaande Egypte. In Nieuwsuur van gisteravond deden Koenders en Bertus niet voor elkaar onder in superlatieven.

    En toch zijn het twee verschillende dingen: de 'revolutie' en de uiteindelijke machtsinvulling. Mag men blij zijn met het feit dat men zwanger is, of mag dat pas 1 jaar na de conceptie om te constateren dat er aan het kind gelukkig niets mankeerd?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Goed stuk. Aan de ene kant maakt Melching harde voorspellingen aan de andere kant rekent hij af met cliche-meninkjes die salonfahig zijn in Nederland en die ons elke keer in slaap wiegen.

    BeantwoordenVerwijderen