Ethiek van de moralisten

Ingekomen_stukken_small
Door:  Peter Calluy

Wie herinnert zich nog de 01-10 concerten die anno 2006 door Mr Barman en Mr Sioen werden georganiseerd ? Een cultureel signaal tegen ‘zinloos’ en racistisch geweld en, volgens de organisatoren ook ‘tegen extreem rechts’. Ik kan zonder probleem deze ordewoorden bijtreden. Dat dit initiatief op één week voor de gemeentelijke stembusgang werd georganiseerd gaf deze culturele happening de uitstraling van een niet mis te verstane morele boodschap aan de kiezers, ‘stem vooral niet op het Vlaams Belang’ ! Zo ja, dan bent u medeplichtig aan de ‘malaise’ die heerst in ‘A’.

Nu is het een publiek geheim dat nogal wat van deze ‘prominente’ 01-10 cultuurdragers hun ‘inspiratie’
ondersteunen met de inname van allerhande roes, pep en andere middelen die men bij staalname, alhoewel ze illegaal zijn, in geconsumeerde vorm terugvindt in het Scheldewater te ‘A’. We kunnen dit natuurlijk interpreteren als een daad van solidariteit en wederkerigheid met het minder gefortuneerde en dus nuchtere gepeupel van ‘A’ onder de leuze ‘ wij stoned, iedereen stoned’.

Moraliserende vingerwijzingen, zéker in iets fundamenteels voor de Seculiere Democratische Rechtstaat als verkiezingen, kunnen een meerwaarde hebben. Geen enkele welgeordende samenleving zoals John Rawls, auteur van ‘een theorie van rechtvaardigheid’ dat noemt, die naam waardig heeft baat bij criminaliteit, racisme, homofobie, of anti democratische freeriders die de pacificatiemodellen van de rechtstaat gebruiken om hem ‘af te schaffen’ zoniet te decimeren.

Dat de handel in onder andere cocaïne een ontelbaar aantal slachtoffers eist is heden ten dage toch wel duidelijk. Dat was al duidelijk in 2006 toen bepoederde vingertjes belerend de hoogte ingingen om het plebs van enige stringente kiesadviezen te voorzien.

De slachtingen in Mexico en Columbia, waar ook de FARC de handel gebruikt om een oorlog te financieren of de heroïnehandel die tussen Afganistan of Pakistan en ‘het Westen’ een spoor van moord en doodslag, onderdrukking en godsdienstwaanzin trekt is een feit. De drughandel is zoals de opwarming van de aarde een uiterst destructief, inhumaan en globaal probleem dat wordt gevoeld tot in de kleinste krochten van de samenleving, om ‘De Seefhoek’ niet te noemen. Ik pleit hierbij de brave huisvader en zijn wietplantje in zijn tuin dus uitdrukkelijk vrij van enige betrokkenheid bij dit onheil.

Wegens de zinledigheid van het voorstel van Patrick Janssens omdat het vervolgingsbeleid door gekende oorzaken op apegapen ligt en het migrantenprobleem, zowel internationaal als nationaal zelfs geen aanzet tot rationele benadering kent, gaat deze overdenking in een andere richting.

Zou het niet aangewezen zijn dat, wanneer we volgend jaar weer moeten kiezen voor een nieuw stadsbestuur van ‘A’, de cultuurdragertjes die zinnens zijn om enig kiesadvies met de nodige decibels de wereld in te sturen, zich bezinnen ?

Het is niet omdat het Vlaams Belang ernstige samenlevingsproblemen met vuilgebekte retoriek onder de aandacht brengt, dat er geen urgent probleem is. Deze ‘a priori’ aannames hebben toch in de praktijk bewezen dat ze niet alleen onjuist zijn maar ook dat ze de tijdige en rationele aanpak van die problemen verhindert. Telkens komt de ‘verontwaardiging té laat en is ze ongeloofwaardig.
De voorbeelden zijn legio.

Ethiek is een tak van filosofie die zich bezig houdt met de vraag welke gedragingen en activiteiten toelaatbaar zijn en welke niet. Enige evenwichtigheid, objectiviteit en intellectuele eerlijkheid is daarbij niet overbodig.

De simpele maar ook relevante vraag die ik me daarbij stel is dan ook: “is men als ‘klant’ en consument van goederen en diensten, dewelke een tragisch spoor van barbaarse ellende over de wereld trekken, wel goed geplaatst om de moraliteit van de kiezer in het stemhokje te meten ?

Het zou sommigen echt sieren een ‘decibeletje’ lager te zingen of beter nog; in stilte te gaan kiezen. Voor wie ? Dat hoef ik u cultuurdragertjes niet te zeggen, die keuze ligt geheel bij ‘A’ . De Democratische Rechtstaat en zijn bonte verzameling Burgers heeft trouwens dringend nood aan geloofwaardige gangmakers. En dàt is de eigenlijke essentie van de stembusgang.

Peter Calluy

7 opmerkingen:

 1. 'A' is neem ik aan de stad Antwerpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De A kan ook duiden op een stad in Nederland en zeker ook op stad U -waar ik op een hofje tegenover een cocaine dealer woonde en zag hoe de chauffeurs de marchandise ophaalden, zodat de hooggeplaatste stads/landsafgevaardigden rustig achter hun spiegelraam konden blijven doorwerken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wel een aardig idee om de moraal als geheel eens als discussiepunt op te voeren. Het enige probleem hier, lijkt me, is dat we helemaal niet in staat zijn enige relatie vast te stellen tussen politieke interesse en gebruik van drugs, met name cocaine, en dat we (dus) ook niet in staat zijn om de kleur van die politieke interesse nader te bepalen. Toch?

  Het zou me helemaal niets verbazen dat cocainegebruikers, als ze al iets van de politiek zouden vinden, reuze tevreden zijn met de huidige economische en sociale orde (die hun gebruik immers zo welwillend faciliteert), en dat ze dus zo rechts zijn als de neten, want dat is zo'n beetje de definitie van "rechts", dat je de huidige vrije marktorde wel ziet zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ook de ramp in Noorwegen wordt misbruiks vooral in Noorwegen, maar ook hier om islam-kritische meningen het zwijgen op te willen leggen en daar hanteert men dan een logica bij van met dik hout zaagt men planken. Daarentegen mag er over een veel directer verband tussen islamitische intolerantie en geweld niet gesproken worden. heel bizar, want je kunt rustig stellen dat negatief gepreek over ongelovigen in moskee en in islamitische teksten, bij sommigen een inspiratiebron kan zijn voor een aanslag zoals deze:

  za 20 aug 2011, 18:48
  Man wilde toeristenplekken Spanje vergiftigen MADRID - Een vermoedelijk lid van al-Qaeda wilde in Spanje watervoorzieningen op kampeerterreinen en toeristenoorden vergiftigen. Dat heeft een Spaanse rechter die de man heeft laten opsluiten zaterdag laten weten.

  De Marokkaan Abdellatif Aoulad Chiba „heeft duidelijk kenbaar gemaakt dat hij de wens had om een aanslag uit te voeren tegen 'ongelovigen'”, aldus de rechter. De 36-jarige Chiba werd opgepakt in de zuidelijke stad La Línea de la Concepción.

  Op radicaalislamitische internetfora zou hij informatie hebben ingewonnen over het maken van gif en explosieven.

  http://www.telegraaf.nl/buitenland/10401185/__Moslimterrorist_opgepakt__.html?sn=buitenland

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is niet mijn eerste keer een bezoek aan deze webpagina te betalen, ben ik bezoek op deze website Dailly en het verkrijgen van goede informatie vanaf hier elke dag.

  BeantwoordenVerwijderen