Flexitariër

Leonie_small
Vorige week kocht ik twee kookboeken. De Dikke Vegetariër en de Dunne Vegetariër. Zijn we vegetariërs? Nou nee, dat niet. Willen we het dan misschien worden? Ehhh eigenlijk ook dat niet. Ik ben niet zo van het strakke en strikte. Ik ben meer van de gulden middenweg. Voor mij is de gulden middenweg wel minder vlees eten. Als ik lees hoeveel energie het kost om vlees te produceren dan stijgt het schaamrood me naar de kaken telkens als ik een biefstukje eet. Of een kippenboutje. Bovendien voel ik me lekkerder als ik geen vlees eet. Ik voel me dan fitter en heb meer energie. En beter voor de lijn. Een scala aan redenen om minder vlees te eten maar ‘het milieu’ en me fitter voelen delen de eerste plaats.

In een notendop wat feiten op een rijtje:
- Wereldwijd voert men jaarlijks 735 miljard kilo graan aan de totale veestapel.
- Voor 1 kilo dierlijk eiwit is zo’n 5 kilo plantaardig eiwit nodig. Zodoende wordt gigantisch veel voedsel verspild aan veevoer.
- De grootste bron van de zure neerslag die bossen en heide ernstig aantast zijn veehouderij (61%) en verkeer (18%).
- De productie van één pond vlees kost ongeveer 11.250 liter water. Hiervan zou een derde van de hele wereldbevolking een jaar lang in haar drinkwaterbehoefte kunnen voorzien.
- De productie en consumptie van vlees is de belangrijkste bijdrage (18%) aan de opwarming van de aarde (broeikaseffect). Wanneer alle Nederlanders zouden besluiten 3 dagen per week geen vlees te eten, zou dat de hoeveelheid broeikasgassen in ons land evenveel reduceren als wanneer 3 miljoen auto’s van de Nederlandse wegen gehaald zouden worden
- Een normale akker met grasland "produceert" ongeveer 330 kilo vlees. Hetzelfde stukje grond kan ook 40.000 kilo aardappelen produceren.
- De vleesproductie in Nederland kost jaarlijks minstens 450 tot 500 miljoen dieren het leven. 70% daarvan wordt geëxporteerd.

Bron: http://www.animalfreedom.org/paginas/informatie/vleeseten.html

Als je al die cijfertjes rustig leest en goed tot je door laat dringen dan is de keus om wat minder vlees te eten helemaal niet zo moeilijk. Zelfs als de cijfers niet precies kloppen, dan nog. Ik heb een heerlijk recept (voorgerechtje of als bijgerechtje) zonder vlees om eens uit te proberen of je zo ook lekker kunt eten. Reken maar dat je dit vaker maakt…


Hartige Filotaartjes
10 stuks – bereidingstijd 20 min. – wachten 15 min.

Ingrediënten:

5 vellen filodeeg (diepvries), ontdooid
25 g boter, gesmolten
1 eierdooier, losgeklopt

Materialen:

bakvorm voor minimuffins, ingevet

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Vouw de filodeegvellen open, bestrijk ze dun met de boter en stapel ze op elkaar. Snijd ze in negen vierkantjes. Bekleed elke holte in de bakvorm met een vierkantje filodeeg en leg er daarna trapsgewijs nog drie velletjes op, zodat de punten van de vierkantjes naast elkaar omhoog steken. Bestrijk elk bovenste velletje dun met de eidooier. Bak het deeg in 15 minuten goudbruin en gaar, laat daarna afkoelen. Vul de bakjes met een van onderstaande vullingen.

Vulvariaties

Tomaat-ricotta: Snijd het vruchtvlees van twee tasty tom trostomaten in blokjes, roer alleen de zaadjes door 125 g ricotta (kaas), breng met zout en (versgemalen) peper op smaak. Verdeel de ricotta over vier filotaartjes. Bestrooi ze met 50 g verbrokkelde oude kaas en verdeel ten slotte de blokjes tomaat erover. Bevat per eenpersoonsportie: 145 kilocalorieën - 5 g eiwit - 9 g vet - 12 g koolhydraten.

Zalm-prei: Snijd 1 dunne prei in reepjes en was ze. Bak de prei in 1 el boter gaar, bestrooi met zout en peper. Roer de prei met 1 mespunt garam massala (AH Excellent) of kerriepoeder door 125 g ricotta (kaas). Vul de taartjes en verdeel hierover 100 g fijngesneden gerookte zalm. Bevat per eenpersoonsportie: 160 kilocalorieën - 6 g eiwit - 10 g vet - 12 g koolhydraten.

Geitenkaas-bosui: Snijd 3 bosuitjes in schuine ringetjes. Rooster in een droge koekenpan 2 el pijnboompitten, laat afkoelen. Roer 125 g geitenkaas met honing (Bettine Blanc) los met 2 el slagroom en roer de bosui erdoor. Vul hiermee de filotaartjes en bestrooi met de pijnboompitten. Bevat per eenpersoonsportie: 170 kilocalorieën - 4 g eiwit - 11 g vet - 13 g koolhydraten.

Bron: Allerhande 4-2009

9 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mevrouw Schoppema,

    u tuint er met volle overgave in,in de anti vlees propaganda.

    Element voor element de "feiten" gelogenstraft:

    -"Wereldwijd voert men jaarlijks 735 miljard kilo graan aan de totale veestapel".

    U bedoelt te zeggen: 735 miljoen tón graan. U zegt ook niet dat een vrachtwagen een laadvermogen heeft van 40.000 kilo. Scheelt een gevoelsmatige overdrijving met een factor 1000.
    Verder is niks mis met deze constatering.
    Congo is zeer vruchtbaar, is 80 keer zo groot en heeft 4 keer zoveel inwoners als nederland, maar de landbouwproductie is niet gericht op de wereldmarkt maar op zelfvoorziening. De orientatie, organisatie en implementatie van de landbouw is belangrijk voor de opbrengst ervan. Indonesie is met zijn 250 miljoen inwoners zelfvoorzienend, equivakent aan 60 miljard bewoners op het sardse landoppervlak.

    - "Voor 1 kilo dierlijk eiwit is zo’n 5 kilo pla#ntaardig eiwit nodig. Zodoende wordt gigantisch veel voedsel verspild aan veevoer".

    Er is geen sprake van verspilling. Waarom worden landbouwoverschotten hier als compost doorgedraaid? Omdat transport geen optie is. Zo is het ook met de verdeling. WIJ kunnen heerlijk eten bij de indier of bij de Chinees. U zou echter eens moeten zien hoe sober de normale chinees in china eet, om maar niet te spreken van de Indier: voor hem is niet alleen een stukje vlees niet een vanzelfsprekendheid, maar zelfs Groente! Vaak eet de indier een beetje op smaak gebrachte rijst! En dat heeft meer te maken met kostprijs, transport, organisatie, dan met gebrek. Mensenvoedsel brengt immers meer op dan veevoer!
    Wisdt u bv dat een kilo (!) haring iets van 1 euro oplevert voor de visser, maar misschien 20 cent bij niet marktconforme -vismeel- kwaliteit? Vismeel, 1 kilo twintig cent, dat moet de continenten toch overstromen zou je zeggen...

    - "De grootste bron van de zure neerslag die bossen en heide ernstig aantast zijn veehouderij (61%) en verkeer (18%)".

    Zure regen was een hoax, en als er sprake was van slechte lucht dan lag dat aan vervuilde industrierook. Waar de landbouw wél voor wordt aangeklaagd is de overbemesting die het grondwater aantast. Maar dat heeft weinig te maken met natuurlijke mest-is het u ook opgevallen dat mest alleen in nederland in de grond wordt geinjecteerd, niet in franktijk, spanje etc?-, meer met kunstmest.

    En het verkeer... Saab adverteert dat de uitlaatlucht schoner is dan de lucht die er ingaat. Of gaat u naar india en china om het daar te verbeteren?

    - "De productie van één pond vlees kost ongeveer 11.250 liter water. Hiervan zou een derde van de hele wereldbevolking een jaar lang in haar drinkwaterbehoefte kunnen voorzien".

    Wist u dat er net zoveel water van de Nijl verdampt als dat er door de rivier stroomt? Daarover is men nu plannen aan het maken. Ooit gehoord van waterzuivering? Waterrecyclage?, weinig te vinden in de derde wereld. Ooit beseft, dat u met het eten van een sinasappel bijna 100 gram water van het (warme!)teelt land tot u neemt?

    1/2

    BeantwoordenVerwijderen
  3. 2/2

    - "De productie en consumptie van vlees is de belangrijkste bijdrage (18%) aan de opwarming van de aarde (broeikaseffect). Wanneer alle Nederlanders zouden besluiten 3 dagen per week geen vlees te eten, zou dat de hoeveelheid broeikasgassen in ons land evenveel reduceren als wanneer 3 miljoen auto’s van de Nederlandse wegen gehaald zouden worden"

    Methaan is een broeikasgas. Maar dat wil niet zeggen dat dit verantwoordelijk is voor opwarming van de aarde. Co2 is ook een broeikasgas, maar ook al willen de alarmisten dat niet weten: het is een schil van slechts 10 meter dik, dat warmte opneemt en uitstoot naar het heelal (Miskolczi). Geen enkel voorspelling over klimaatopwarming- te beginnen in hogere luchtlagen ter hoogte van de evenaar!- is uitgekomen. Er is zelfs sprake van afkoeling.
    En vindt u het niet grappig dat wij hier zeer milieubewust koken, en dat ze in afrika hele takkebossen -CO2!-verbranden voor het dagelijks etentje?

    Afrika, anderhalf miljard inwoners, 1000 keer zo groot als nederland ( http://en.wikipedia.org/wiki/Africa), 700 keer wanneer je de sahara niet meetelt.
    En u in nederland gaat het klimaat verbeteren

    - "Een normale akker met grasland "produceert" ongeveer 330 kilo vlees. Hetzelfde stukje grond kan ook 40.000 kilo aardappelen produceren."
    Praat u eens met een boer waarom hij niet alleen aardappelen verbouwt... Wat dacht u van de reusachtige grasmat Mongolie, aardappelen of volzetten met vee?
    Waarom kwam je in frankrijk weinig nederlandse melkkoeien tegen, meer charolais en limoges, en veel minder aardappels? We zouden die aardappels toch massaal naar india kunnen exporteren. met de "foute" boeren erbij????

    -"De vleesproductie in Nederland kost jaarlijks minstens 450 tot 500 miljoen dieren het leven. 70% daarvan wordt geëxporteerd".
    U wilt toch ook het liefst dood vlees eten? In Luxemburg is in elk restaurant nog kikkerbilletjes te eten, in China is hond veel gegeten, in Peru is de cavia wat hier het varken is.
    Het valt dus nog wel mee. En we zijn nu eenmaal een grote vleesfabrikant voor europa. Vroeger had je de kippenslachterijen die een opdracht van een paar miljoen haantjes van de USSR hadden gekregen, in Spanje (honderden kilometers varkensstallen parallel aan de noordkust!) at ik 10jaar geleden een broodje lomo(?)met 3 varkensfiletlapjes erop, voor 3 gulden!; de parmaham komt uit Nederland, net als veel van de bacon in Engeland!
    En in Luxemburg en Duitsland heb je niet alleen kiloknallers, maar ook 10, 15 en 30 kiloknallers. Tegen veel lagere prijzen dan hier.

    Kortom: Laat u niet gek maken. Waarom hebben zoveel toch de noodzaak om wanneer ze zelf een bepaalde manier van leven willen, ze daarmee anderen willen overtuigen, tot opleggen toe? En dan heb ik het niet over u, maar over de belangengroepen en stichtingen die het allemaal zo goed met ons voor hebben.
    U kunt ook tegen het eten van brood zijn uit solidariteit met de mensen in de hoorn van afrika, maar daarmee verander je transport, verdeling, inkomsten, organisatie, staatsstructuur, de landbouw niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. En voor de twijfelaars:
    Waarom gaat men niet als een speer veeteelt "doen" op ...Groenland.

    Het heet niet voor niets zo, er wás ooit veeteelt door noren, maar die moesten ermee ophouden toen ze weer teruggingen naar roei en zeilboten, anders kan ik het niet verklaren.

    Met veel aanhang, die ideeen, en met grote gevolgen: veel ijsgezicht schilderijen zijn uit die tijd (http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Hendrik_Avercamp_002.jpg )

    Dus: terug naar Groenland, want met een paar industrieen, veel terreinwagens en veel stalkoeien kan er vast genoeg co2 en metaan uitgestoten worden voor het ijsvrij maken van het kand, en het terugwinnen van groenland als landbouwgebied.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Als je geen vlees eet voel je je fitter.. is dat al na een paar dagen of duurt dat enkele weken?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja, daar wordt je verhaal al lekker ontkracht.

    Het viel mij ook al op dat je het hebt over de opwarming van de aarde, terwijl er inmiddels meer dan genoeg bewijs is dat de aarde afkoelt. De grote oceanen koelen ook af. Daar liggen de feiten en niet uit alarmistische klimaatmodellen gehaald.
    Wist u overigens dat met meer CO2 in de lucht de planten veel beter groeien? dus dat de opbrengst per vierkante meter groter wordt?

    Google even op: klimatosoof en de groene rekenkamer.

    met vriendelijke groet,

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Korte reactie, helemaal eens met Leonie. Minder vlees eten is altijd goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @CurvedWater:
    U heeft Uw feiten duidelijk niet op een rijtje in Uw lange betoog. Het voert te ver om het allemaal langs te lopen, dus ik pik er maar wat elementen uit:

    "Er is geen sprake van verspilling"

    Deels heeft U hier gelijk: alles is in wezen terug te voeren op distributieproblemen. Dat wil echter niet zeggen dat er DUS geen sprake van verspilling is. Je kunt het wel degelijk verspilling noemen als scheepsladingen vol soja uit Brazilie hier naar toe komen als veevoer. Een deel van het veevoer is niet eetbaar voor mensen; een groot deel ook wel, en dat zou efficienter ingezet worden als het direct door mensen geconsumeerd zou worden, in plaats van als vlees. Minder efficiente inzet = verspilling.

    "Zure regen was een hoax"

    Hier slaat U echt de plank flink mis. Zure regen "horen we niks meer van" omdat er maatregelen genomen zijn om het tegen te gaan. Het werd ruwweg veroorzaakt door drie bronnen, welke alle drie een ongeveer evenredige bijdrage hadden: SO2 uit industrie, NOx uit verkeer, en NH3 uit mest/veeteelt. Dat in veel andere landen mest niet geinjecteerd wordt in de grond komt omdat de bioindustrie hier veel geconcentreerder is op een klein oppervlak.

    Over klimaatverandering is al veel geschreven. Ik zal die discussie niet dunnetjes over doen. Behalve met op te merken dat U echt met betere argumentatie aan moet komen wilt U de gangbare theorie aanvechten. Ik weet dat het tegenwoordig stoer is klimaatscepticus te zijn, maar de gemiddelde klimaatscepticus komt niet verder dan argumenten van stamtafelniveau. Kritiek bij een wetenschappelijke theorie is uitstekend, maar wel gaarne met ter zake doende argumentatie. Ik stoor me vaak nogal aan lieden die in drie pennestreken menen het werk van duizenden wetenschappers naar de prullenbak te kunnen verwijzen.

    Voor de rest zijn Uw argumenten niet echte tegenargumenten, maar vooral relativeringen. Op zich prima, maar het maakt dat ze de argumenten van mevrouw Schoppema op z'n hoogst afzwakken - van onderuithalen is geen sprake.

    BeantwoordenVerwijderen